Remonty ulic w Tarnowie
Ciekawy jestem co by było jakby połączono miejskie i gminne wydziały odpowiedzialne na drogi, infrastrukturę i parę innych razem (oczywiście według kompetencji, a nie w jeden moloch). Mniejsze koszty utrzymania biurokracji a i przepływ informacji lepszy. Zwłaszcza patrząc na koordynacje remontów dróg, powinno się to sprawdzić.
Mógł by być to początek połączenia miasta i gminy Tarnów.
Mógł by być to początek połączenia miasta i gminy Tarnów.
starówka, jaka Gmina?
Nowodąbrowska za granicą miasta czyli droga krajowa 73 - administrator GDDKiA.
Braci Saków za granicą miasta - Starostwo Powiatowe
Tuchowska za granicą miasta - Zarząd Dróg Wojewódzkich.
zgraj sobie to w jedną całość - życzę powodzenia.
A poza tym po co każda z tych jednostek miałaby miastu robić prezenty? Niech się dyrektor 'Wąsik' sam urządza na swoim podwórku.
Nowodąbrowska za granicą miasta czyli droga krajowa 73 - administrator GDDKiA.
Braci Saków za granicą miasta - Starostwo Powiatowe
Tuchowska za granicą miasta - Zarząd Dróg Wojewódzkich.
zgraj sobie to w jedną całość - życzę powodzenia.
A poza tym po co każda z tych jednostek miałaby miastu robić prezenty? Niech się dyrektor 'Wąsik' sam urządza na swoim podwórku.
Zapraszam na Internetową Stację Meteo Tarnowiec - meteo.tarnowiec.prv.pl
Jakoś nie mogę doszukać się ogłoszenia o przetargu a miał być na dniach przecieżRacjonalista pisze:No proszę, sami nieudacznicy w tym UM, a tu raptem 5,5 mln zł dofinansowania z POIŚu na nowe rondo:
http://www.tarnow.pl/index.php/pol/Mias ... wego-ronda
Przetarg na dniach.
Podobnie z remontami np : Bitwy o Wał Pomorski wczoraj tam jechałem i ani widu ani słychu żadnego remontu .... kiedy remont Lwowskiej np ? już nie wspominając o Narutowicza
Starówka - dlatego właśnie jestem zwolennikiem Obszaru Metropolitarnego - przypominam, że Wodociągi i Oczyszczanie ścieków już DZIŚ są wspólnie rozbudowywane przez Miasto i okoliczne miesjscowości.
Z drogami mogło by być podobnie - jedne wspólny organ i co najważniejsze wielkość obszaru - już dziś ocenia sie TOM (Tarnowski Obszar Metropolitarny) między 260 tyś. do nawet 300 tyś.
Co do obaw o lekceważenie czy "zabieranie" środków - mam przykład : WARSZAWA - której dzielnice są defacto samodzielnymi jednostkami terytorialnymi. Wystarczyło by spisać odpowiedni statut, taki, by nikt nie był pokrzywdzony.
I zacząłbym od dróg właśnie - WSPÓLNE staranie o środki, przez TOM a nie poszczególne miejscowości. Skoro dało się przy ściekach i wodzie to przy drogach też by się dało.
Zawsze mówię : 260 tyś wygląda lepiej niż 116 tyś, czy parę tyś w przypadku okolicznych miejscowości.
Z drogami mogło by być podobnie - jedne wspólny organ i co najważniejsze wielkość obszaru - już dziś ocenia sie TOM (Tarnowski Obszar Metropolitarny) między 260 tyś. do nawet 300 tyś.
Co do obaw o lekceważenie czy "zabieranie" środków - mam przykład : WARSZAWA - której dzielnice są defacto samodzielnymi jednostkami terytorialnymi. Wystarczyło by spisać odpowiedni statut, taki, by nikt nie był pokrzywdzony.
I zacząłbym od dróg właśnie - WSPÓLNE staranie o środki, przez TOM a nie poszczególne miejscowości. Skoro dało się przy ściekach i wodzie to przy drogach też by się dało.
Zawsze mówię : 260 tyś wygląda lepiej niż 116 tyś, czy parę tyś w przypadku okolicznych miejscowości.
9000 ml A Rh-