Kolejny madafaka rozwalił zderzaka...

Dyskusje na temat oznakowania, niebezpiecznych miejsc, przepisów itd.

Tomasz Drwal
Proedroj

Post autor: Tomasz Drwal »

flyfly pisze:Aktualnie dzwon na skrzyżowaniu Mościckiego/Malczewskiego. Nie przyglądałem się ale jakiś sedan z dosyć konkretnie rozwalonym przodem od prawej strony jest ściągnięty na chodnik(albo raczej przeniesiony od uderzenia) po lewej stronie jezdni patrząc od strony szkotnika. Stała jeszcze jakaś typowa mała terenówka ale nie widziałem uszkodzeń. Zapewne pani w sedanie jadąc mościckiego od strony szkotnika nie ustąpiła pierwszeństwa i dostała strzała od terenówki jadącej malczewskiego.
W tym miejscu przydałby się znak stopu wymalowany na asfalcie.

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

Tomasz Drwal, Nawet szlaban nie pomoże. Tak było 10 lat temu, i już - niektórych nie nauczysz :)
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Rodowity
Archont

Post autor: Rodowity »

Linia zatrzymania pomagała, ale była ona dawno temu i starła się, pisałem w tej sprawie do pana Musiala, odpowiedzial, ze będzie pomalowane zgodnie z harmonogramem odnawiania oznakowa nia poziomego w miescie, ha ha od dobrych 2 tygodni nie widzialem zeby gdziekolwiek malowane było oznakowanie poziome ;)

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Linia STOP coś da na tych, co uważają, że droga po której jadą zawsze ma pierwszeństwo?
Progi zwalniające z obydwu stron coś by dały - albo by sobie ktoś urwał zawieszenie, albo by wolno przejeżdżał przez skrzyżowanie.
Ostatnio jeżdzę tamtędy codziennie i pomimo tego, że mam pierwszeństwo, to wolę prawie się zatrzymać.

Awatar użytkownika

BIGer
Proedroj

Post autor: BIGer »

Goscinny pisze:Ostatnio jeżdzę tamtędy codziennie i pomimo tego, że mam pierwszeństwo, to wolę prawie się zatrzymać.
Dobra taktyka. Na takich "pechowych" skrzyżowaniach zawsze zwalniam. Nic mi nie da pierwszeństwo gdy będę miał rozbity niesprawny samochód a do tego jakieś złamanie, rany itp. Lepiej o tym nie myśleć tylko zwolnić.
Rodowity pisze:... ha ha od dobrych 2 tygodni nie widzialem zeby gdziekolwiek malowane było oznakowanie poziome ;)
I dobrze że nie widziałeś bo zaraz posypałyby się narzekania że podczas deszczu malują pasy.
BIGer
"Wyzwolona energia atomu zmieniła wszystko z wyjątkiem naszego sposobu myślenia."
— Albert Einstein

Tomasz Drwal
Proedroj

Post autor: Tomasz Drwal »

Skoro natężenie ruchu w tym miejscu jest niewielki, a wiele osób woli zwolnić (ja także) to dlaczego nikt nie wpadł na pomysł zdjęcia wszelkich znaków i zrobienia skrzyżowania równorzędnego? Ilość znaków w wielu miejscach w Tarnowie to przerost formy nad treścią.

Awatar użytkownika

Beaver
Rhetor

Post autor: Beaver »

Kiedyś się nad tym zastanawiali ponoć, ale miłościwie nam panujący dyrektor drogowy uznał że to stwarzanie zbyt dużego zagrożenia w ruchu drogowym.
Różnica pomiędzy małym a dużym miastem polega na tym, że w dużym mieście można więcej zobaczyć, a w małym więcej usłyszeć. - Jean Cocteau

halford
Rhetor

Post autor: halford »

To może próg zwalniający ?

Autor tematu
Keleos
Rhetor

Post autor: Keleos »

Keleos, od kierowania ruchem jest policja
Ale jak ubiorę kamizelkę i postawię koło siebie rower, to już mogę? [nie mogłem się powstrzymac ;>]

Cubaza
Rhetor

Post autor: Cubaza »

Keleos pisze:
Keleos, od kierowania ruchem jest policja
Ale jak ubiorę kamizelkę i postawię koło siebie rower, to już mogę? [nie mogłem się powstrzymac ;>]
Tak możesz :) To przecież oczywiste.

Autor tematu
Keleos
Rhetor

Post autor: Keleos »

O właśnie a propos policji... radiowóz przejeżdżający na czerwonym, bo nie zdążył na żółtym... genialny widok. Przykład zawsze idzie z góry.

Rodowity
Archont

Nie powiedział bym, ze w tym miejscu jest niewielki ruch, ostatnimi czasy to jest sajgon! Taka ciekawostka, popołudniu była następna stłuczka na tym samym skrzyżowaniu, spotkanie 2x KTA. Zauważyłem, że najgorzej jest z tymi na rejestracjach KBR, znak stop chyba ich nie dotyczy :|

Cubaza
Rhetor

Post autor: Cubaza »

Ale tam jest taki ruch przez to, że Krakowska jest zamknięta i cały ruch z Nowego Światu idzie tamtędy ;/ Dlatego tam tak ciasno.

Rodowity
Archont

Raport dnia z rewiru ulicy Mościckiego:

zdarzenie drogowe miało miejsce południem, na skrzyżowaniu ul Mościckiego/Krasinskiego srebna toyota na rejestracjach KBR nie zastosowała się do znaku STOP i dostała dzwona w bok od forda explorera, w toyocie poszły drzwi od strony pasażera i boczna szyba, strat w ludziach brak,

a teraz uwaga:

BĘDZIE POMALOWANE oznakowanie poziome na tym skrzyżowaniu, widoczny juz jest zarys, niestety na skrzyżowaniu mościckiego/starowolskiego/malczewskiego na tą chwile nie zapowiada sie na to, czyżby farby brakło ? ;)

Awatar użytkownika

Baxon
Thesmothetai

Post autor: Baxon »

A ja pozdrawiam kierowcę autobusu linii numer 2, numer pojazdu 275 oklejony Scorpionami. Jadąc Starodąbrowską w dół i skręcając w prawo w Lwowską nie zastosował się do czerwonego światła na sygnalizacji świetlnej, które zmieniło się jakieś 2-3 sekundy wcześniej. Miał wystarczająco dużo czasu żeby się spokojnie zatrzymać, ale wolał przyspieszyć żeby przejechać i przy okazji pojechał po krawężniku. Było to dzisiaj około 8:22. Na szczęście zdążył przed samochodem, który jechał Lwowską od strony Rzędzina.

ODPOWIEDZ