Remonty ulic w Tarnowie
Po lekturze dokumentu(link kilka postów wyżej) zadałem sobie pytanie czy jest chociaż jedna ścieżka w Tarnowie, która posiada wjazd i zjazd ze ścieżki. O jego oznakowaniu nawet nie wspomnę. Ja takiej nie kojarzę. Pytanie zasadne ponieważ rowerzysta jest zobowiązany korzystać ze ścieżki, jeżeli istnieje w kierunku w którym się poruszamy. Tylko skąd rowerzysta ma wiedzieć, że jest ścieżka skoro w ciągu znaków brak oznakowania i wjazdu. Zauważcie, że oznakowanie znajduje się kilka metrów od krawędzi jezdni czyli w zasadzie niewidoczne.
"Nie wystarczy mówić do rzeczy, trzeba mówić do ludzi"
Jeżeli patrzy na znaki i rozumie co na nich jest przedstawione na pewno będzie wiedział gdzie się ścieżka zaczyna i gdzie się kończy. Zawsze przy jezdni stoi znak zakazu wjazdu rowerów (B-9) a obok na ścieżce lub ciągu pieszo - rowerowym jest znak droga dla rowerów (C-13) lub droga dla pieszych (C-16) lub ich kombinacja dla dróg pieszo - rowerowych. Analogicznie oznakowane są końca ścieżek np. przy skrzyżowaniach gdzie nie ma przejazdów dla rowerzystów. Oznakowanie jest tylko trzeba je chcieć i umieć odczytać.mirak pisze:Tylko skąd rowerzysta ma wiedzieć, że jest ścieżka skoro w ciągu znaków brak oznakowania i wjazdu. Zauważcie, że oznakowanie znajduje się kilka metrów od krawędzi jezdni czyli w zasadzie niewidoczne.
BIGer
"Wyzwolona energia atomu zmieniła wszystko z wyjątkiem naszego sposobu myślenia."
— Albert Einstein
"Wyzwolona energia atomu zmieniła wszystko z wyjątkiem naszego sposobu myślenia."
— Albert Einstein
Dla kogoś, kto zna miasto to wie gdzie teoretycznie jest ścieżka. Ale w innym przypadku skąd ma to wiedzieć. Przykład: jadący ul. Szeroką, skręca w Lwowską i nadziewa się na znak B-9. Skąd biedak ma wiedzieć że po drugiej stronie jest ścieżka. Znaku już nie widzi. To coś drugiej stronie niczym nie przypomina ścieżki, żeby się domyślił. Takie przykłady można mnożyć. Podobna sytuacja: Skręcając z Pułaskiego w Szujskiego w kierunku centrum. Zakaz. Ścieżka po drugiej stronie ale jak do niej dojechać? Można przejeżdżąjąc prosto przez skrzyżowanie. Ale o tym trzeba wiedzieći ustawić się na właściwym pasie, a ciągle zakładam, że nie znam miasta.
"Nie wystarczy mówić do rzeczy, trzeba mówić do ludzi"
Warto co jakiś czas skontrolować sobie wzrok.mirak pisze:Skąd biedak ma wiedzieć że po drugiej stronie jest ścieżka. Znaku już nie widzi.
Fakt w Tarnowie jest bardzo dużo przyjezdnych rowerzystów nie znających miasta.mirak pisze:... a ciągle zakładam, że nie znam miasta.
BIGer
— Albert Einstein
— Albert Einstein
Nie jestem pewien czy z takimi schorzeniami powinieneś korzystać z roweru.mirak pisze:Mam taką sklerozę, że nie pamiętam trasy z poprzedniego dnia i zawsze patrzę na znaki. Niestety mam też taką przypadłość, że widzę tylko te widoczne. Tych na sąsiedniej ulicy już nie.
Ale, ale! Wróćmy do tematu remontów ulic.
BIGer
— Albert Einstein
— Albert Einstein
Na Kwiatkowskiego przy Azotach (co prawda tam nie remontują jezdni ale ciągną magistralę ciepłowniczą lub wodną) nie widziałem dziś ani jednego pracownika. Pewnie wszędzie jest podobnie. Większość prac i tak nie można wykonywać przy takiej pogodzie.
BIGer
— Albert Einstein
— Albert Einstein
Dlatego marze o czyms takim:
Wtedy nawet spokojna nie straszna.
Ale poważnie jechałem tamtędy dziś i jest tragedia, można serialnie zostawić częsci podwozia i to jadąc powoli ;/
Wtedy nawet spokojna nie straszna.
Ale poważnie jechałem tamtędy dziś i jest tragedia, można serialnie zostawić częsci podwozia i to jadąc powoli ;/
Różnica pomiędzy małym a dużym miastem polega na tym, że w dużym mieście można więcej zobaczyć, a w małym więcej usłyszeć. - Jean Cocteau