zeto a torrent
-
- Rhetor
Alien a wiesz jak działa torrent w ogóle?
Bo skoro tylko ściągałeś to pewnie nie wiesz.
Bo skoro tylko ściągałeś to pewnie nie wiesz.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
Trochę odkopię temat.
Jakieś dwa lata temu do mnie Zeto też zadzwoniło gdy pobierałem z torrentów jakąś grę i powiedzieli żeby przerwać bo udostepniam.
Przez ten czas przerzuciłem się na linki to takich serwerów jak fileserve,rapidshare,megaupload itd. I przez ten czas pobrałem dość dużo rzeczy i nie było problemów, dzisiaj jak pobierałem grę to zadzwoniło do mnie Zeto ale nie zdążyłem odebrać bo jak byłem przy telefonie to się rozłączyli. Powiem do tego jeszcze, że dość szybko to zrobili, 15 minut po rozpoczęciu pobierania.
Ciekaw jestem dlaczego nagle dzisiaj zadzwonili a przez ten okres była cisza, rozumiem, że jak udostępniałem to co innego.
Jakieś dwa lata temu do mnie Zeto też zadzwoniło gdy pobierałem z torrentów jakąś grę i powiedzieli żeby przerwać bo udostepniam.
Przez ten czas przerzuciłem się na linki to takich serwerów jak fileserve,rapidshare,megaupload itd. I przez ten czas pobrałem dość dużo rzeczy i nie było problemów, dzisiaj jak pobierałem grę to zadzwoniło do mnie Zeto ale nie zdążyłem odebrać bo jak byłem przy telefonie to się rozłączyli. Powiem do tego jeszcze, że dość szybko to zrobili, 15 minut po rozpoczęciu pobierania.
Ciekaw jestem dlaczego nagle dzisiaj zadzwonili a przez ten okres była cisza, rozumiem, że jak udostępniałem to co innego.
-
- Rhetor
Daram, Zeto samo w sobie, jak i każdy inny normalny provider nie interesuje się tym co robisz, póki to nie jest na ich szkodę ( ), ale jak przychodzi zgłoszenie, że ktoś coś robi, to obowiązkiem ISP jest powiadomienie tego kogoś, że to co robi jest be, niedobre, złe i tak dalej, a jak przestanie to będzie cacy.
Adres IP, z którego korzystasz nie jest Twoją własnością lecz ISP, więc zgłoszenie idzie do nich.
Pamiętaj, że w naszym kraju ściągać wolno, nie wolno udostępniać.
Adres IP, z którego korzystasz nie jest Twoją własnością lecz ISP, więc zgłoszenie idzie do nich.
Pamiętaj, że w naszym kraju ściągać wolno, nie wolno udostępniać.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
czy wyście się biuletynów microsoftu za dużo naczytali??
ISP odpowiada za transfer danych i nic go nie obchodzą treści, chyba że dostanie nakaz.
Co do torrentów - często ludki, które backupują cały internet łapią przy okazji wszelakiej maści złośliwe programiki, które zamulają sieć - stąd czasem zainteresowanie providera jak jeden pacjent generuje tyle ruchu co duża wieś i trzeba go powiadomić, że np. po raz siedemnasty złapał Confickera i niniejszym dostał bana. Tyle. A od stosowania prawa karnego i praw majątkowych są zupełnie inne instytucje.
ISP odpowiada za transfer danych i nic go nie obchodzą treści, chyba że dostanie nakaz.
Co do torrentów - często ludki, które backupują cały internet łapią przy okazji wszelakiej maści złośliwe programiki, które zamulają sieć - stąd czasem zainteresowanie providera jak jeden pacjent generuje tyle ruchu co duża wieś i trzeba go powiadomić, że np. po raz siedemnasty złapał Confickera i niniejszym dostał bana. Tyle. A od stosowania prawa karnego i praw majątkowych są zupełnie inne instytucje.
Zwierciadła Nehaleni dzielą się na uprzejme i rozbite
I taki wniosek ISP może wystosować ponieważ z jego adresu jest popełniane przestępstwo. Oczywiście to jest tylko teoria bo kto przy zdrowych zmysłach będzie pozbywał się klientów.halford, ale ISP nie ma możliwości zgłosić ściągania np. piosenek na policję, bo to nie jest przestepstwo ścigane z urzędu, tylko na wniosek.
Wolno, a nawet trzeba zbierać logi z 2 lat wstecz. Oczywiście nie wszystkie pakiety, a jakieś tam konkretne dane (bodajże adresy IP odwiedzanych stron). Przy czym zbierać a przeglądać to dwie różne sprawy.Po drugie - już widzę, jak ISP śledzi twoje pakiety i sprawdza, co robisz w sieci - zdaje się, że nawet tego mu nie wolno robić.
niekoniecznie, bo to jest ścigane na wniosek poszkodowanego, a ISP nie jest w tym momencie poszkodowanym.halford pisze:I taki wniosek ISP może wystosować ponieważ z jego adresu jest popełniane przestępstwo.
Polecam poczytać: http://prawo.vagla.pl/node/9438 i powiązane (zwłaszcza "retencja danych"). Strach w Polsce na onet wchodzić.halford pisze:olno, a nawet trzeba zbierać logi z 2 lat wstecz. Oczywiście nie wszystkie pakiety, a jakieś tam konkretne dane (bodajże adresy IP odwiedzanych stron)