Parkowanie w Tarnowie
Opłata za parking to nie jest taki zły pomysł.
W szpitalu na ul. Kopernika w Krakowie parkingi są odpłatne.
W Dziecięcym w Prokocimiu, na Prądnickiej i św. Rydygiera na Złotej Jesieni także (więc odpada argument o ścisłym centrum). Nawet w Kobierzynie sie płaci.
Podobnie się to ma w Katowicach na okulistycznym, i w wojewódzkim w Rzeszowie.
Czy Centermed na pl. Sobieskiego wykupił miejsca parkingowe dla swoich pacjentów? Czy zespół przychodni albo Stary szpital fundują pacjentom darmowe parkowanie? A moze magistrat na Nowej, urząd powiatowy czy skarbowy na Solidarności? Czy tam nie zgłaszają się osoby niepełnosprawne? Czy tam mieszkańcy przyjeżdżają dla towarzystwa czy może dlatego że muszą? - tak jak muszą gdy chodzi o ratowanie zdrowia, leczenie. Dlaczego domagać się darmowego parkingu od szpitala a nie domagać sie od innych placówek pożytku publicznego?
Jedynie co mnie dziwi to to, że zająć się tym ma firma prywatna, która ma na tym zarabiać a nie miasto. Spodziewam się, że sam szpital tym zając się nie może ze względu na zakaz prowadzenia komercyjnej działalności przez placówki państwowe.
W szpitalu na ul. Kopernika w Krakowie parkingi są odpłatne.
W Dziecięcym w Prokocimiu, na Prądnickiej i św. Rydygiera na Złotej Jesieni także (więc odpada argument o ścisłym centrum). Nawet w Kobierzynie sie płaci.
Podobnie się to ma w Katowicach na okulistycznym, i w wojewódzkim w Rzeszowie.
Czy Centermed na pl. Sobieskiego wykupił miejsca parkingowe dla swoich pacjentów? Czy zespół przychodni albo Stary szpital fundują pacjentom darmowe parkowanie? A moze magistrat na Nowej, urząd powiatowy czy skarbowy na Solidarności? Czy tam nie zgłaszają się osoby niepełnosprawne? Czy tam mieszkańcy przyjeżdżają dla towarzystwa czy może dlatego że muszą? - tak jak muszą gdy chodzi o ratowanie zdrowia, leczenie. Dlaczego domagać się darmowego parkingu od szpitala a nie domagać sie od innych placówek pożytku publicznego?
Jedynie co mnie dziwi to to, że zająć się tym ma firma prywatna, która ma na tym zarabiać a nie miasto. Spodziewam się, że sam szpital tym zając się nie może ze względu na zakaz prowadzenia komercyjnej działalności przez placówki państwowe.
ja jestem za placeniem za uzywanie swiatel na skrzyzowaniu, przeciez prad zuzywaja. Tak na serio dobrze napisane jest wyżej - dobry interes i tyle. Dziwne ze przez tyle lat wszystko grało i buczalo, a teraz pani Czech sobie przypomniała ze trzeba by cos zarobic ;/
żenada !
Pracownicy szpitala tez płaca ? nie dosc ze zarabiaja czasem smieszne pieniadze to jeszcze musza płacic... Anno Czech, opamietaj sie. Nie idz ta droga
żenada !
Pracownicy szpitala tez płaca ? nie dosc ze zarabiaja czasem smieszne pieniadze to jeszcze musza płacic... Anno Czech, opamietaj sie. Nie idz ta droga
Różnica pomiędzy małym a dużym miastem polega na tym, że w dużym mieście można więcej zobaczyć, a w małym więcej usłyszeć. - Jean Cocteau
-
- Rhetor
W starym szpitalu płacą od wielu lat! A dyrektor nie potrafi im nawet zapewnić asfaltu i wymalowanych linii żeby każdy się ustawiał jk należy. Stąd zapłacisz, wjeżdżasz na teren spzitala i...możesz nie zaparkować. Takie rzeczy tylko w Tarnowie.Beaver pisze:ja jestem za placeniem za uzywanie swiatel na skrzyzowaniu, przeciez prad zuzywaja. Tak na serio dobrze napisane jest wyżej - dobry interes i tyle. Dziwne ze przez tyle lat wszystko grało i buczalo, a teraz pani Czech sobie przypomniała ze trzeba by cos zarobic ;/
żenada !
Przy okazji to ze swoich źródeł wiem, że i w samym szpitalu narasta bunt przeciwko panu dyrektorowi.Siedzi facet na niezłej minie, bo swoimi decyzjami spowoduje niedługo odpływ wykwalifikowanej części personelu, a zastępców nie widać. Oczywiście głupie naród dowie się o tym jak będzie bum.
"Ludzie którzy głosują na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami. Są ich wspólnikami". George Orwell
Nie do końca mogę zrozumiec o co Ci teraz chodzi, ale rzadko się zdarza, by na parkingu prywatnym miejsca dla niepełnosprawnych były za darmo. Chyba, że zlituje sie prywaciarz i podejmie taką decyzję. Ciekawe jak będzie pod szpitalem, czyli miejscem, z którego takie osoby korzystaja częściej, niż inni, a i dodatkowo są w zdecydowanie gorszym stanie.sybirak pisze:I kolejny post.Deto pisze:Taaaa... w szczególności na prywatnych parkingachsybirak pisze:Niepełnosprawni chyba na mocy ustawy są zwolnieni z opłat.
Mój był w temacie, więc dotyczył parkingu przy szpitalu. On jest prywatny? :lol :lol :lol
A czy czasem pod budynkami Użyteczności Publicznej jak Urzędy, Szpitale nie musi być darmowy parking? Czy ktoś znający prawo lub mający dostęp do prawnika mógł by to sprawdzić? Bo o ile dobrze pamiętam ustawa mówi o darmowym parkingu, przystosowaniu dla niepełnosprawnych oraz dostępnych sanitariatach.
Jeśli jest to w ustawie - to można by olać płacenie i powołać się na ustawę.
Jeśli jest to w ustawie - to można by olać płacenie i powołać się na ustawę.
9000 ml A Rh-
-
Autor tematu - Rhetor
Ravir, mi się wydaje, że tak, ale w momencie, gdy teren jest dzierżawiony firmie zewnętrznej to de facto parking nie jest szpitala, tylko ich.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
http://www.samorzad.lex.pl/czytaj/-/art ... a-parkingu
Równy dostep do sluzby zdrowia dla wsyzstkich obywateli jest zalożeniem idealizujacym. Wszyscy wiemy jak wyglada praktyka, wzgledy ekonomiczne czesto powodują, ze sytuacja faktyczna jest zgoła inna niż ta, która zalozył ustawodawca. Osobiscie bardzo mi sie ten pomysl nie podoba, czesto znalezenie przy nowym szpitalu miejsca do postoju graniczylo z cudem, a teraz pewnie sytuacja sie nie zmieni wcale na lepsze (z perspektywy jakosci parkingu) a jedynie dojda oplaty.
Równy dostep do sluzby zdrowia dla wsyzstkich obywateli jest zalożeniem idealizujacym. Wszyscy wiemy jak wyglada praktyka, wzgledy ekonomiczne czesto powodują, ze sytuacja faktyczna jest zgoła inna niż ta, która zalozył ustawodawca. Osobiscie bardzo mi sie ten pomysl nie podoba, czesto znalezenie przy nowym szpitalu miejsca do postoju graniczylo z cudem, a teraz pewnie sytuacja sie nie zmieni wcale na lepsze (z perspektywy jakosci parkingu) a jedynie dojda oplaty.
-
Autor tematu - Rhetor
Wysłane z mojej budki telefonicznej