Parkowanie w Tarnowie

Dyskusje na temat oznakowania, niebezpiecznych miejsc, przepisów itd.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

sybirak
Prytan

Post autor: sybirak »

Niepełnosprawni chyba na mocy ustawy są zwolnieni z opłat.
Spór nauki z religią zakończył się z chwilą zamontowania pierwszego piorunochronu w kościele.

Deto
Thesmothetai
Kontakt:

Post autor: Deto »

sybirak pisze:Niepełnosprawni chyba na mocy ustawy są zwolnieni z opłat.
Taaaa... w szczególności na prywatnych parkingach :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika

misha
Proedroj

Post autor: misha »

Opłata za parking to nie jest taki zły pomysł.
W szpitalu na ul. Kopernika w Krakowie parkingi są odpłatne.
W Dziecięcym w Prokocimiu, na Prądnickiej i św. Rydygiera na Złotej Jesieni także (więc odpada argument o ścisłym centrum). Nawet w Kobierzynie sie płaci.
Podobnie się to ma w Katowicach na okulistycznym, i w wojewódzkim w Rzeszowie.
Czy Centermed na pl. Sobieskiego wykupił miejsca parkingowe dla swoich pacjentów? Czy zespół przychodni albo Stary szpital fundują pacjentom darmowe parkowanie? A moze magistrat na Nowej, urząd powiatowy czy skarbowy na Solidarności? Czy tam nie zgłaszają się osoby niepełnosprawne? Czy tam mieszkańcy przyjeżdżają dla towarzystwa czy może dlatego że muszą? - tak jak muszą gdy chodzi o ratowanie zdrowia, leczenie. Dlaczego domagać się darmowego parkingu od szpitala a nie domagać sie od innych placówek pożytku publicznego?

Jedynie co mnie dziwi to to, że zająć się tym ma firma prywatna, która ma na tym zarabiać a nie miasto. Spodziewam się, że sam szpital tym zając się nie może ze względu na zakaz prowadzenia komercyjnej działalności przez placówki państwowe.

Deto
Thesmothetai
Kontakt:

Wobec tego wprowadzmy platne parkingu na osiedlach w całym Tarnowie. Przeciez tam tez ludzie, ktorzy nie sa mieszkancami czesto zostwiaja swoje samochody :)

Awatar użytkownika

Beaver
Rhetor

Post autor: Beaver »

ja jestem za placeniem za uzywanie swiatel na skrzyzowaniu, przeciez prad zuzywaja. Tak na serio dobrze napisane jest wyżej - dobry interes i tyle. Dziwne ze przez tyle lat wszystko grało i buczalo, a teraz pani Czech sobie przypomniała ze trzeba by cos zarobic ;/
żenada !
Pracownicy szpitala tez płaca ? nie dosc ze zarabiaja czasem smieszne pieniadze to jeszcze musza płacic... Anno Czech, opamietaj sie. Nie idz ta droga
Różnica pomiędzy małym a dużym miastem polega na tym, że w dużym mieście można więcej zobaczyć, a w małym więcej usłyszeć. - Jean Cocteau

Awatar użytkownika

Mr Greenback
Rhetor

Post autor: Mr Greenback »

Beaver pisze:ja jestem za placeniem za uzywanie swiatel na skrzyzowaniu, przeciez prad zuzywaja. Tak na serio dobrze napisane jest wyżej - dobry interes i tyle. Dziwne ze przez tyle lat wszystko grało i buczalo, a teraz pani Czech sobie przypomniała ze trzeba by cos zarobic ;/
żenada !
Pracownicy szpitala tez płaca ? nie dosc ze zarabiaja czasem smieszne pieniadze to jeszcze musza płacic... Anno Czech, opamietaj sie. Nie idz ta droga
W starym szpitalu płacą od wielu lat! A dyrektor nie potrafi im nawet zapewnić asfaltu i wymalowanych linii żeby każdy się ustawiał jk należy. Stąd zapłacisz, wjeżdżasz na teren spzitala i...możesz nie zaparkować. Takie rzeczy tylko w Tarnowie. :lol:
Przy okazji to ze swoich źródeł wiem, że i w samym szpitalu narasta bunt przeciwko panu dyrektorowi.Siedzi facet na niezłej minie, bo swoimi decyzjami spowoduje niedługo odpływ wykwalifikowanej części personelu, a zastępców nie widać. Oczywiście głupie naród dowie się o tym jak będzie bum. :mrgreen:
"Ludzie którzy głosują na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami. Są ich wspólnikami". George Orwell

Awatar użytkownika

sybirak
Prytan

Post autor: sybirak »

Deto pisze:
Taaaa... w szczególności na prywatnych parkingach :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
I kolejny post.
Mój był w temacie, więc dotyczył parkingu przy szpitalu. On jest prywatny? :lol :lol :lol

Deto
Thesmothetai
Kontakt:

sybirak pisze:
Deto pisze:
I kolejny post.
Mój był w temacie, więc dotyczył parkingu przy szpitalu. On jest prywatny? :lol :lol :lol
Nie do końca mogę zrozumiec o co Ci teraz chodzi, ale rzadko się zdarza, by na parkingu prywatnym miejsca dla niepełnosprawnych były za darmo. Chyba, że zlituje sie prywaciarz i podejmie taką decyzję. Ciekawe jak będzie pod szpitalem, czyli miejscem, z którego takie osoby korzystaja częściej, niż inni, a i dodatkowo są w zdecydowanie gorszym stanie.

Zimny
Proedroj

Post autor: Zimny »

Zaorać wszystko i posadzić trawę ;)

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

A czy czasem pod budynkami Użyteczności Publicznej jak Urzędy, Szpitale nie musi być darmowy parking? Czy ktoś znający prawo lub mający dostęp do prawnika mógł by to sprawdzić? Bo o ile dobrze pamiętam ustawa mówi o darmowym parkingu, przystosowaniu dla niepełnosprawnych oraz dostępnych sanitariatach.

Jeśli jest to w ustawie - to można by olać płacenie i powołać się na ustawę.
9000 ml A Rh-

Awatar użytkownika

pb
Rhetor

Post autor: pb »

Przy starostwie jest parking płatny.

Awatar użytkownika

Autor tematu
LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

Ravir, mi się wydaje, że tak, ale w momencie, gdy teren jest dzierżawiony firmie zewnętrznej to de facto parking nie jest szpitala, tylko ich.

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

Mi się wydaje, że taka instytucja MUSI mieć bezpłatny parking - czyli jak nie ma to zgłaszamy to do prokuratury.

Ale chciałbym mieć to "na papierze" - najlepiej w postaci numeru Ustawy - tak bym mógł się powołać na konkretny przepis.
9000 ml A Rh-

Dom
Archont

Post autor: Dom »

http://www.samorzad.lex.pl/czytaj/-/art ... a-parkingu

Równy dostep do sluzby zdrowia dla wsyzstkich obywateli jest zalożeniem idealizujacym. Wszyscy wiemy jak wyglada praktyka, wzgledy ekonomiczne czesto powodują, ze sytuacja faktyczna jest zgoła inna niż ta, która zalozył ustawodawca. Osobiscie bardzo mi sie ten pomysl nie podoba, czesto znalezenie przy nowym szpitalu miejsca do postoju graniczylo z cudem, a teraz pewnie sytuacja sie nie zmieni wcale na lepsze (z perspektywy jakosci parkingu) a jedynie dojda oplaty.

Awatar użytkownika

Autor tematu
LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

Kolejny kwiatek:
Obrazek
Zdjęcie robione koło 12, on dalej tam stoi.

ODPOWIEDZ