Kolejny madafaka rozwalił zderzaka...
Pozdrawiam "barana*" w OPLU TIGRA, KTA coś tam(kolor Fiolecik metalic)
,który omal nie doprowadził do rozjechania mnie(razem z dzieckiem w foteliku) na ścieżce rowerowej
na ul.Mościckiego (ul.Równa lub Miodowa )
Następnym razem zostaw tego "Melexa"w domu i przyjedz rowerem do MIASTA
Baranie rowerzysta ma pierwszeństwo na ścieżce rowerowej !!
Brakowało jeszcze umcyk umcyk z głośników i totalna wiocha by była
*to jest NAJDELIKATNIEJSZE określenie
,który omal nie doprowadził do rozjechania mnie(razem z dzieckiem w foteliku) na ścieżce rowerowej
No skoro mowa o rowerzystach to ja pozdrawiam wszystkich którzy przejeżdżają przez przejście dla pieszych na skrzyżowaniu ulic Mościckiego/Buczka. Panie, Panowie zmiana przepisów nie upoważniła Was do takiego postępowania, nadal rowerzysta musi przejście dla pieszych pokonywać na piechotkę, a to co Wy tam wyprawiacie to szok nawet nie zwalniacie.
15300ml B Rh +
Ja mam pytanie odwrotne?Robert77 pisze:Pozdrawiam "barana*" w OPLU TIGRA, KTA coś tam(kolor Fiolecik metalic)
Dlaczego jadac na rowerze - zwlaszcza z dzieckiem - nie stosujesz zasady ograniczonego zaufania?
Pierwszenstwo to nie bezwzgledne prawo do jazdy bez wzgledu na wszystko.
Jak masz pierwszenstwo na skrzyzowaniu, przejsciu, przejezdzie, itp - to patrzysz czy nic innego nie jedzie. Jesli nie to sam jedziesz. Jesli widzisz, ze cos jedzie i nie wyglada jakby mialo sie zatrzymac, to ty sie zatrzymujesz. Wtedy problemow nie ma i nikt nikogo "omal nie rozjezdza".
Ktos kto probuje egzekwowac swoje pierwszenstwo na rowerze zwlaszcza jadac z dzieckiem musi miec troszke nierowno pod sufitem.
Przecież pisze, że nieomal go nie rozjechali, więc zachował zasadę ograniczonego zaufania. Jakby jej nie zachował, to by go rozjechali. Ja tydzień temu jadąc z dzieckiem na rowerze wiejską drogą i stosując zasadę ograniczonego zaufania omal po ryju nie dostałem. Pan w Hondzie Civic z rej. KTA wyprzedzając autobus na nasz widok zaczął gwałtownie hamować z piskiem opon. Słysząc co się dzieje powiedziałem do dziecka, żeby zjechał na pobocze, bo jakiś wariat jedzie. Wtedy zuch z Hondy podjechał do mnie i grzecznie zapytał, czy mam jakiś problem....A co do ścieżki rowerowej na Krzyskiej, to proponuję po niej się przejechać, a potem fiksować na tych co jeżdżą obok niej
Przecież jeździłem nie raz. Nie mówię, że jest doskonale, ale jest bezpiecznie.kholbee pisze:A co do ścieżki rowerowej na Krzyskiej, to proponuję po niej się przejechać, a potem fiksować na tych co jeżdżą obok niej
A jazda pod prąd to juz w ogóle przegięcie - wyjeżdżam zza zakrętu, a tu wprost na mnie jedzie kamikadze na rowerze.
Odpowiadam...gdym się nie zatrzymał to miałbym problem ,gość jechał za mną więc On mnie widział a mimo to zrobił taki manewrCiniO pisze:Ja mam pytanie odwrotne?Robert77 pisze:Pozdrawiam "barana*" w OPLU TIGRA, KTA coś tam(kolor Fiolecik metalic)
Dlaczego jadac na rowerze - zwlaszcza z dzieckiem - nie stosujesz zasady ograniczonego zaufania?
Pierwszenstwo to nie bezwzgledne prawo do jazdy bez wzgledu na wszystko.
Jak masz pierwszenstwo na skrzyzowaniu, przejsciu, przejezdzie, itp - to patrzysz czy nic innego nie jedzie. Jesli nie to sam jedziesz. Jesli widzisz, ze cos jedzie i nie wyglada jakby mialo sie zatrzymac, to ty sie zatrzymujesz. Wtedy problemow nie ma i nikt nikogo "omal nie rozjezdza".
Ktos kto probuje egzekwowac swoje pierwszenstwo na rowerze zwlaszcza jadac z dzieckiem musi miec troszke nierowno pod sufitem.
Wiesz skręcając w drogę podporządkowaną przez którą przebiega ścieżka rowerowa lub przejście dla pieszych wypada (TRZEBA) przepuścić innego uczestnika drogi,chodnika zwłaszcza jak jest oznakowana
Zrób tak na EGZAMINIE jak ten gość ,a gwarantuje Ci że go oblejesz
Też jeżdżę samochodem,ale takich manewrów nie robię .
Dużo jeżdżę po Niemczech i uwierz mi takiego SYFU jak u nas tam nie ma,kierowcy są mniej napaleni jak u nas.Owszem są wyjątki i obserwuję że coś się zmienia na dobre ale zawsze jakiś rodzynek wyskoczy.
Przejeżdżając przez Mościckiego jest w tym miejscu przejazd rowerowyMr.D. pisze:No skoro mowa o rowerzystach to ja pozdrawiam wszystkich którzy przejeżdżają przez przejście dla pieszych na skrzyżowaniu ulic Mościckiego/Buczka. Panie, Panowie zmiana przepisów nie upoważniła Was do takiego postępowania, nadal rowerzysta musi przejście dla pieszych pokonywać na piechotkę, a to co Wy tam wyprawiacie to szok nawet nie zwalniacie.
-
- Rhetor
Problem faktycznie stanowi teraz oznakowanie dróg. I dla rowerzystów, i dla kierowców. Np. kierowca dojeżdżający ulicą Strzałkowskiego do Szujskiego nie ma zielonego pojęcia, że przecina ścieżkę rowerową (zero znaków poziomych czy pionowych o tym informujących), tymczasem rowerzysta tnie po ścieżce równo, bo ma prawo.
I co... I tylko czekać na bęc...
Może warto by było zrobić spis takich niebezpiecznych miejsc, w których konieczne jest dostosowanie oznakowania do stanu rzeczywistego? Generalnie ta ścieżka przy sadach na Szujskiego jest marnie oznakowana z punktu widzenia kierowców. Bo np. już ścieżka na Nowodąbrowskiej od Shella w stronę granicy miasta przez Krzyż chyba już posiada oznaczenia DLA KIEROWCÓW, że przejeżdżają przez ścieżkę...
I co... I tylko czekać na bęc...
Może warto by było zrobić spis takich niebezpiecznych miejsc, w których konieczne jest dostosowanie oznakowania do stanu rzeczywistego? Generalnie ta ścieżka przy sadach na Szujskiego jest marnie oznakowana z punktu widzenia kierowców. Bo np. już ścieżka na Nowodąbrowskiej od Shella w stronę granicy miasta przez Krzyż chyba już posiada oznaczenia DLA KIEROWCÓW, że przejeżdżają przez ścieżkę...
-
- Proedroj
Robert77, niepotrzebnie się tłumaczysz, sam jeżdżę z dzieckiem w foteliku i wiem, że oczy dookoła głowy to podstawa. CiniO uwierz, że mając na uwadze zdrowie dziecka stosujesz podwójnie ZOZ.
TomekMKM,
Ten przejazd/przejście jest spartolone, w pobliżu jest przystanek autobusowy, który skutecznie ogranicza widoczność. Nie tłumaczy to bezmyślnych kierowców jeżdżących na pamięć i noszących brodę wyżej nosa - patrz kolega wyżej.
Marcin Zaród, pomysł dobry, do dzieła.
TomekMKM,
Ten przejazd/przejście jest spartolone, w pobliżu jest przystanek autobusowy, który skutecznie ogranicza widoczność. Nie tłumaczy to bezmyślnych kierowców jeżdżących na pamięć i noszących brodę wyżej nosa - patrz kolega wyżej.
Marcin Zaród, pomysł dobry, do dzieła.
OBOWIĄZUJĄCE PRAWO :
Kierując pojazdem i zbliżając się do przejścia dla pieszych jesteś zobowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na przejściu.
Przejeżdżając przez chodnik lub drogę dla pieszych jesteś zobowiązany jechać powoli i ustąpić pierwszeństwa pieszemu.
Zabroniona jest jazda pojazdem wzdłuż po chodniku lub przejściu dla pieszych. Parkując pojazd na chodniku nie powinieneś utrudniać ruchu pieszym i pozostawić im szerokość chodnika nie mniejszą niż 1,5m.
Kierując rowerem i korzystając z drogi dla rowerów i pieszych jesteś zobowiązany zachować szczególną ostrożność wobec pieszych i ustąpić im pierwszeństwa. Chodnikiem możesz jechać jedynie w razie braku drogi dla rowerów i niemożliwości korzystania z jezdni, jeżeli ruch pojazdów samochodowych dozwolony jest z prędkością większą niż 60km/h. Na chodniku musisz wówczas ustąpić pierwszeństwa pieszemu.
http://www.tarnow.policja.gov.pl/?strona=r_mandaty_8
Kierując pojazdem i zbliżając się do przejścia dla pieszych jesteś zobowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na przejściu.
Przejeżdżając przez chodnik lub drogę dla pieszych jesteś zobowiązany jechać powoli i ustąpić pierwszeństwa pieszemu.
Zabroniona jest jazda pojazdem wzdłuż po chodniku lub przejściu dla pieszych. Parkując pojazd na chodniku nie powinieneś utrudniać ruchu pieszym i pozostawić im szerokość chodnika nie mniejszą niż 1,5m.
Kierując rowerem i korzystając z drogi dla rowerów i pieszych jesteś zobowiązany zachować szczególną ostrożność wobec pieszych i ustąpić im pierwszeństwa. Chodnikiem możesz jechać jedynie w razie braku drogi dla rowerów i niemożliwości korzystania z jezdni, jeżeli ruch pojazdów samochodowych dozwolony jest z prędkością większą niż 60km/h. Na chodniku musisz wówczas ustąpić pierwszeństwa pieszemu.
http://www.tarnow.policja.gov.pl/?strona=r_mandaty_8
Kierowca z Turcji bułgarskim TIR-em załadowanym oponami z magazynów dębickiej firmy oponiarskiej, zachaczył naczepą o konar drzewa, co spowodowało rozprucie i uszkodzenie boku naczepy, a co za tym idzie, nie może kontynuować jazdy na pobliski parking w celu przeładunku opon na inną naczepę.Vonstock pisze:Co to za zatwardzenie się zrobiło w okolicach wiaduktu (BP) na Lwowskiej?
Utrudnienia mogą potrwać dość długo.
Bądź tak mało konkretny, jak to tylko możliwe, dzięki temu nikogo nie urazisz.