Tarnów - miasto przyjazne rowerzystom.
Wracając do tematu:
Chodzi o przejście dla pieszych przy stacji Grosar przy al. Jana Pawła II.
Z jednej strony drogi - ścieżka rowerowa, z drugiej ciąg pieszo - rowerowy a między nimi przejście dla pieszych.
Kiedyś było przejście i przejazd oznaczone znakiem poziomym i pionowym. Teraz zmieniono znak pionowy na przejście dla pieszych apoziomy znak przejazdu pozostał. Gdzie tu sens i logika ? Jest szansa na zmianę tego absurdu ?
Chodzi o przejście dla pieszych przy stacji Grosar przy al. Jana Pawła II.
Z jednej strony drogi - ścieżka rowerowa, z drugiej ciąg pieszo - rowerowy a między nimi przejście dla pieszych.
Kiedyś było przejście i przejazd oznaczone znakiem poziomym i pionowym. Teraz zmieniono znak pionowy na przejście dla pieszych apoziomy znak przejazdu pozostał. Gdzie tu sens i logika ? Jest szansa na zmianę tego absurdu ?
pozdrawiam
petr
petr
28 maja 19 Tarnowska Drużyna Starszo-Harcerska zaprasza na wycieczkę.
Długość trasy to ok. 50km Trasa przebiega przez Łęg Tarnowski, Niedomice, Zabawę Wał Ruda i z powrotem Zabawa, Radłów, Wierzchosławice.
Wkrótce więcej informacji nt. wycieczki.
www.Rowerem-Tarnow.Xpag.pl
Długość trasy to ok. 50km Trasa przebiega przez Łęg Tarnowski, Niedomice, Zabawę Wał Ruda i z powrotem Zabawa, Radłów, Wierzchosławice.
Wkrótce więcej informacji nt. wycieczki.
www.Rowerem-Tarnow.Xpag.pl
-
- Rhetor
Trochę z innej beczki, ale ode mnie takie pytanie: Czy ktoś dba o utrzymanie ścieżki rowerowej przy Al. Jana Pawła II, chodzi mi dokładnie o fragment gdzie ścieżka oddzielona jest od chodnika ekranem dźwiękoszczelnym mniej więcej na wysokości Osiedla Zielonego. Gałęzie niektórych drzew wiszą już tak nisko, że jadąc bez okularów można sobie oczy powybijać...
-
- Proedroj
petr, jeżeli jest tak jak piszesz to jest to przykład wstecznego myślenia i kolejny argument przeciwko korzytaniu ze ścieżek.
szopen, tyrknij na Straż Miejską oni podjeżdżają w takie miejsce i po sprawdzeniu sytuacji wysyłają odpowiednie służby.
Ravir, Eredhel, istnieje temat "jaki rower", może tam przeniesiecie swoje pogawędki
szopen, tyrknij na Straż Miejską oni podjeżdżają w takie miejsce i po sprawdzeniu sytuacji wysyłają odpowiednie służby.
Ravir, Eredhel, istnieje temat "jaki rower", może tam przeniesiecie swoje pogawędki
-
- Proedroj
Mam dobrą wiadomość dla rowerzystów. Na stronie TPKS zapytałem o kontrapasy, podałem przykład jednego z rozwiązań, które można zastosować w naszym mieście (ulica Dwernickiego i Cegielniana), oto odpowiedź:
Pozdrawiam
Warto przeanalizować mapę drogową miasta i zaproponować jeszcze inne ulice, które nadają się do wykonania kontrapasów.Witam.
Dziękuję za podpowiedź. Myślę, że da się to zrobić, ale tylko pod warunkiem zmiany sposobu parkowania pojazdów z ukośnego na równoległy. TZDM opracuje projekt zmiany organizacji ruchu. Jeśli zostanie zaakceptowany to myślę, że jeszcze w tym roku da się to wykonać w ramach bieżącego utrzymania oznakowania.
Z poważaniem
Andrzej Mikuta
Pozdrawiam
-
- Rhetor
-
- Rhetor
http://www.tarnowianin.com/1022_rowerzy ... rstwo.html
tyle krzyku dla kilkuset na kilka miesiecy w roku,czy warto?
tyle krzyku dla kilkuset na kilka miesiecy w roku,czy warto?
-
- Rhetor
Zaczyna mnie wkurzać stawianie znaku równości pomiędzy porażką quasi-spontanicznej imprezy typu tarnowska masa krytyczna a liczbą rowerzystów w naszym mieście, dla których opłaca się bądź nie budować ścieżki rowerowe (w sumie powinno być "budować ścieżki rowerowe z prawdziwego zdarzenia")...
18-19 czerwca w całym kraju odbędą się imprezy w ramach akcji Wielki Rowerowy Weekend organizowanej przez "Polska na rowery"...
Może by się, na przykład w niedzielę, 19 czerwca, skrzyknąć, przejechać paroma ulicami i pokazać komu trzeba, ilu nas naprawdę jest...? Spotkać się można, na przykład przy ruinach zamku na górze marcina, a potem zrobić jakąś małą traskę... Z samego naszego forum by pewnie ponad 10 osób się uzbierało, a jak do tego dołożymy Forum Rowerum i rozpropagowanie akcji na Facebooku (tylko nie jako żadne oficjalne "wolne stowarzyszenia", a po prostu od osoby do osoby), jesteśmy w stanie to zrobić...
Jakiś odzew?
18-19 czerwca w całym kraju odbędą się imprezy w ramach akcji Wielki Rowerowy Weekend organizowanej przez "Polska na rowery"...
Może by się, na przykład w niedzielę, 19 czerwca, skrzyknąć, przejechać paroma ulicami i pokazać komu trzeba, ilu nas naprawdę jest...? Spotkać się można, na przykład przy ruinach zamku na górze marcina, a potem zrobić jakąś małą traskę... Z samego naszego forum by pewnie ponad 10 osób się uzbierało, a jak do tego dołożymy Forum Rowerum i rozpropagowanie akcji na Facebooku (tylko nie jako żadne oficjalne "wolne stowarzyszenia", a po prostu od osoby do osoby), jesteśmy w stanie to zrobić...
Jakiś odzew?
Ostatnio zmieniony 02-06-2011, 21:06 przez Marcin Zaród, łącznie zmieniany 1 raz.