Tarnów - miasto przyjazne rowerzystom.

Wiadomości "z miasta".
ODPOWIEDZ

petr
Prytan

Post autor: petr »

Wracając do tematu:

Chodzi o przejście dla pieszych przy stacji Grosar przy al. Jana Pawła II.
Z jednej strony drogi - ścieżka rowerowa, z drugiej ciąg pieszo - rowerowy a między nimi przejście dla pieszych.

Kiedyś było przejście i przejazd oznaczone znakiem poziomym i pionowym. Teraz zmieniono znak pionowy na przejście dla pieszych apoziomy znak przejazdu pozostał. Gdzie tu sens i logika ? Jest szansa na zmianę tego absurdu ?
pozdrawiam
petr

aaee
Archont

Post autor: aaee »

28 maja 19 Tarnowska Drużyna Starszo-Harcerska zaprasza na wycieczkę.

Długość trasy to ok. 50km Trasa przebiega przez Łęg Tarnowski, Niedomice, Zabawę Wał Ruda i z powrotem Zabawa, Radłów, Wierzchosławice.

Wkrótce więcej informacji nt. wycieczki.

www.Rowerem-Tarnow.Xpag.pl

Eredhel
Archont

Post autor: Eredhel »

Nieradze jechać drogą Zabawa - Radłów... masakra :)
/wrażenia po przejechaniu tamtędy autem, jakieś 2 miesiące temu... teraz ponoć gorzej/
[center]"We're the lucky ones. Don't forget that"
[/center]

Marcin Zaród
Rhetor

Post autor: Marcin Zaród »

Jechałem tamtędy tydzień temu... Tej drogi praktycznie nie ma... Auta jadą slalomem pomiędzy pozostałościami asfaltu...

trix
Rhetor

Post autor: trix »

To jest w stylu jeżdżenie czy człapanie na rowerze ??:>
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.

szopen
Prytan

Post autor: szopen »

Trochę z innej beczki, ale ode mnie takie pytanie: Czy ktoś dba o utrzymanie ścieżki rowerowej przy Al. Jana Pawła II, chodzi mi dokładnie o fragment gdzie ścieżka oddzielona jest od chodnika ekranem dźwiękoszczelnym mniej więcej na wysokości Osiedla Zielonego. Gałęzie niektórych drzew wiszą już tak nisko, że jadąc bez okularów można sobie oczy powybijać...

Tomasz Drwal
Proedroj

Post autor: Tomasz Drwal »

petr, jeżeli jest tak jak piszesz to jest to przykład wstecznego myślenia i kolejny argument przeciwko korzytaniu ze ścieżek.
szopen, tyrknij na Straż Miejską oni podjeżdżają w takie miejsce i po sprawdzeniu sytuacji wysyłają odpowiednie służby.

Ravir, Eredhel, istnieje temat "jaki rower", może tam przeniesiecie swoje pogawędki :)

Eredhel
Archont

Post autor: Eredhel »

Jako że nie bardzo się sportem interesuje, cały dział sportowy mam ignoruwany i nie widzę tamtejszych postów :)
EOT
[center]"We're the lucky ones. Don't forget that"
[/center]

Tomasz Drwal
Proedroj

Post autor: Tomasz Drwal »

Mam dobrą wiadomość dla rowerzystów. Na stronie TPKS zapytałem o kontrapasy, podałem przykład jednego z rozwiązań, które można zastosować w naszym mieście (ulica Dwernickiego i Cegielniana), oto odpowiedź:
Witam.
Dziękuję za podpowiedź. Myślę, że da się to zrobić, ale tylko pod warunkiem zmiany sposobu parkowania pojazdów z ukośnego na równoległy. TZDM opracuje projekt zmiany organizacji ruchu. Jeśli zostanie zaakceptowany to myślę, że jeszcze w tym roku da się to wykonać w ramach bieżącego utrzymania oznakowania.
Z poważaniem
Andrzej Mikuta
Warto przeanalizować mapę drogową miasta i zaproponować jeszcze inne ulice, które nadają się do wykonania kontrapasów.
Pozdrawiam

Marcin Zaród
Rhetor

Brawo, to są konkrety.

Lvcas
Prytan
Kontakt:

Post autor: Lvcas »

Kontrapasy coś al'a te w Krakowie?

P.S. Co to znaczy TPKS ?
serwis firmowy falowniki forum branżowe falowniki

Marcin Zaród
Rhetor

Ha ha, Tarnowski Portal Konsultacji Społecznych RIP...

dafi33
Rhetor

Post autor: dafi33 »

To jest taki portal na którym większość postów jest sprzed 2-3 lat :lol:
100 razy jest lepsze to forum - proszę o pochwałę :D

Mark
Proedroj

Post autor: Mark »

http://www.tarnowianin.com/1022_rowerzy ... rstwo.html

tyle krzyku dla kilkuset na kilka miesiecy w roku,czy warto?

Marcin Zaród
Rhetor

Zaczyna mnie wkurzać stawianie znaku równości pomiędzy porażką quasi-spontanicznej imprezy typu tarnowska masa krytyczna a liczbą rowerzystów w naszym mieście, dla których opłaca się bądź nie budować ścieżki rowerowe (w sumie powinno być "budować ścieżki rowerowe z prawdziwego zdarzenia")...

18-19 czerwca w całym kraju odbędą się imprezy w ramach akcji Wielki Rowerowy Weekend organizowanej przez "Polska na rowery"...

Może by się, na przykład w niedzielę, 19 czerwca, skrzyknąć, przejechać paroma ulicami i pokazać komu trzeba, ilu nas naprawdę jest...? Spotkać się można, na przykład przy ruinach zamku na górze marcina, a potem zrobić jakąś małą traskę... Z samego naszego forum by pewnie ponad 10 osób się uzbierało, a jak do tego dołożymy Forum Rowerum i rozpropagowanie akcji na Facebooku (tylko nie jako żadne oficjalne "wolne stowarzyszenia", a po prostu od osoby do osoby), jesteśmy w stanie to zrobić...

Jakiś odzew?
Ostatnio zmieniony 02-06-2011, 21:06 przez Marcin Zaród, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ