Piłka nożna (ogólnie)

Imprezy sportowe, plotki z torów, boisk, dyskusje o sporcie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

JanPalony
Prytan

Post autor: JanPalony »

Dom, wlasnie o to chodzi , zamydla sie wam oczy na inne sprawy błachostkami ktore łykacie jak pelikany. wiadomo ze zawsze sensacja,bójki krew sie sprzedaje lepiej taki mamy dzisiaj świat.

Bądźmy tez konsekwentni
górnic strakuja i bija sie z policja w Warszawie - zamykajmy kopalnie
pielięgniarki strajkują pod sejmem - zamykajmy szpitale
nauczyciele strajkuja ze mało zarabiaja - zamykajmy szkoły
zrobmy równe prawo dla wszystkich

albo jeszcze inaczej
"Bitwa przed KGHM."
"Protestujący związkowcy KGHM Polska Miedź SA w Lubinie wdarli się do siedziby spółki, domagając się podwyżek - twierdzi rzecznik spółki. - Pięciu ochroniarzy zostało rannych - powiedział w TVN24 Dariusz Wyborski."
Złamana ręka ochroniarza, pokaleczenia od rozbitego szkła. W sumie szkody większe niż w Bydgoszczy. Do tego jeszcze Ci pracownicole to prawdziwi fanatycy - "(...)nieśli drzewce z nazwami swoich związków".
czekam az D.Tusk dzis zwoła koferencje w sprawie zjscia w Lubinie i zamknie KGHM .
Ostatnio zmieniony 05-05-2011, 13:36 przez JanPalony, łącznie zmieniany 1 raz.
AZOTY GRABARZEM PIŁKARSKIEJ UNIIĄĄĄ

Awatar użytkownika

pb
Rhetor

Post autor: pb »

JanPalony pisze:zeby sie nie okazało ze Bin laden był przez kiboli ukrywany.
Bin Laden nie. Ale sprawcy przestepstw stadionowych i pozastadionowych - tych o podłożu kibicowskim (jak np. kilka przypadków zasztyletowania kibiców w Krakowie) jak najbardziej są chronieni przez swoich szalikowych kolegów. Jak to w gangach.

kholbee
Prytan

Post autor: kholbee »

JanPalony pisze:to ja zadam wam pytanie

czy kibole wybudują hotele?
czy kibole wybudują stacje kolejowe i lotniska?
czy kibole wybudują autostrady?
czy kibole ogólnie poprawią infrastrukture w Polsce.?
pewnie nie!! ale temat zastępczy do w/w rzeczy jest!
Zapewne tego nie zrobią, ale jest duża szansa, że to co wybudują inni, kibole rozwalą.

Awatar użytkownika

JanPalony
Prytan

kholbee pisze:Zapewne tego nie zrobią, ale jest duża szansa, że to co wybudują inni, kibole rozwalą.
zenujacy zart , co maja rozwalic jak nie bedzie wybudowane :lol:

Awatar użytkownika

pb
Rhetor

JanPalony pisze:zenujacy zart , co maja rozwalic jak nie bedzie wybudowane :lol:
Czyli nie są ci znane żadne przypadki zniszczeń na stadionach, pociągach, dworcach itd. dokonanych przez kiboli?

Stadion w Bydgoszczy, który właśnie szacuje straty został oddany do uzytku po modernizacji niecałe 3 lata temu.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Stadion_im ... yszkowiaka

Awatar użytkownika

JanPalony
Prytan

po pierwsze kto wybiera obiekt ktory jest przedewszystkim!!!!! stadionem lekkoatletycznym na mecz PP gdzie wiadomo ze Legia z Lechem sie nie lubią??

Kod: Zaznacz cały

http://www.2x45.com.pl/aktualnosci/3644/inny-punkt-widzenia-na-wydarzenia-w-bydgoszczy/
widać ze wam nie ma co tłumaczyc idziecie jak cielaki na scięcie i sie cieszycie z tego.

widzialem zniszczoną warszawe przez górników. konsekwencji 0 (zero) :!: :!: .

Awatar użytkownika

pb
Rhetor

JanPalony pisze:po pierwsze kto wybiera obiekt ktory jest przedewszystkim!!!!! stadionem lekkoatletycznym na mecz PP gdzie wiadomo ze Legia z Lechem sie nie lubią??
Co to ma do rzeczy. Idziesz na imprezę masową (mecz, koncert, cokolwiek) i twoim zasranym obowiązkiem jest przestrzeganie regulaminu tej imprezy. Nie obchodzi mnie czy ci kibice sie lubia czy nie. Ma być porządek. A wam sie wydaje, że wolno brykac, bo jestescie rewolucjonistami.

Więc były jakieś zniszczenia wywołane przez kiboli czy nie? Nie dosłyszałem.
JanPalony pisze:widzialem zniszczoną warszawe przez górników. konsekwencji 0 (zero) :!: :!: .
Jeśli ktoś poniósł jakiekolwiek straty ma prawo egzekwowania odszkodowania od sprawcy. Nie zauważyłem, by ktoś popierał demolki górnicze czy stoczniowe. Nawet ich organizatorzy uciekają od odpowiedzialności jak dzisiaj PZPN mówiąc "to nie my, to jacys prowokatorzy". No to dawajcie tych prowokatorów, niech oni zapłacą za szkody.

Dom
Archont

Post autor: Dom »

O tych gornikach to tez argument w stylu: "a wy bijecie murzynów".

Gdyby kibole zachowywali sie jak nazlezy, nie trzeba byloby zatrudniac tysiecy policjantow, wydawac na zabezpieczenia grubych pieniedzy a mecze mozna by rozgrywac na jakimkolwiek stadionie. Dlaczego mamy sie zastanawiac jak zabezpieczyc stadion, czy budowac jakies zasieki, rowy czy neiwiadomo co, co za roznica do czego glownie sluzyl ten stadion? Dlaczego po prostu kibole nie moga przestrzegac prawa? O to sie tak naprawde rozchodzi, sa zakazy i nakazy wiec sie do nich stosujcie a nie bedzie zadnego problemu.

Awatar użytkownika

JanPalony
Prytan

widzialem wiele rzeczy zniszczonych nie tylko przez kibiców.

Filolog nie zrozumie matematyka, małpa nie zrozumie jelenia, nie-kibic nie zrozumie zaangażowanego kibica. wiec nie bede was nawracał na prawde,chodz wiem ze prawda wyjdzie na jaw.
nie widze sensu dalszej dyskusji na ten temat. ja mam swoje zdania według mnie bliższe prawdy.nie bede sie na ten temat juz udzielał.
jesli was to ucieszy równiez napisze : tak! jestem kibolem !!

Awatar użytkownika

pb
Rhetor

JanPalony pisze:widzialem wiele rzeczy zniszczonych nie tylko przez kibiców.
Ja też. I każdy taki przypadek nalezy piętnować, sprawca powinien za to odpowiedzieć, a organizator - zabezpieczać się przed takimi idiotami. I na razie widzę światełko w tunelu - ktoś próbuje się nimi zająć i chyba idzie to w dobrym kierunku, bo kibole zaczęli głosno krzyczeć że dzieje im się krzywda, bo zabrania im sie demolowania stadionów.
JanPalony pisze:jesli was to ucieszy równiez napisze : tak! jestem kibolem !!
To przecież widać.

Dom
Archont

Post autor: Dom »

Kto tu mowil, ze nie jestesmy kibicami? Jak ktos sie tu udziela to widocznie jest kibicem, pewnie nie zawsze, ale jesli o mnie chodzi to tak wlasnie jest. W ogole to za szybko ludzi oceniasz i szufladkujesz, czasem w zyciu tak jest ze naprawde bardzo ale to bardzo sie mylimy, chociaz dalibysmy sobie reke uciac ze jest wlasnie tak jak sie nam wydaje;)

Masz racje co do tego, ze dyskusja stala sie bezprzedmiotowa, ciekaw jestem tylko jakie zdanie bedziesz mial na ten temat za 10 lat. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Autor tematu
extremal
Archont
Kontakt:

Post autor: extremal »

http://bi.gazeta.pl/im/7/9543/m9543527.mp3

Bardzo mądra kobieta!! Szkoda, że mało takich osób!! Warto jej posłuchać :)

Lepiej bym tego nie ujął!!
pb pisze:
extremal pisze:Przebiliśmy Anglię i czego chcesz więcej?
Porządku i poczucia bezpieczeństwa podczas imprezy? Żeby jakis ważniak nie opluł albo obił twarzy za wygląd mnie albo dziecka? Żybym nie musiał kryc sie przed latającymi wiadrami i kamieniami?
To napisz kiedy i gdzie ostatnio ktoś Cię opluł na meczu albo kryłeś się przed kamieniami?
Dom pisze:Z tą frekwencją to troche przesadziles. W przeszlosci wyobraz sobie na niektorych meczach ligowych bylo u nas po prawie 100 tys ludzi, jakos nie bylo pseudokibicow i sie dalo, czyli potencjal jest. Dlatego nie mow prosze, ze w tym wzgledzie nie dorownamy, bo jest to mozliwe, chociaz poki bedziemy miec chuliganow na stadionach to tylko pobozne zyczenie. Podales przyklad Borussii, z ich niesamowita trybuna za bramka, gdzie jest 25 tysiecy ludzi, ale nie obrazaj tych kibicow, zwroc uwage jak oni swietowali mistrzostwo pare dni temu, i powornaj to sobie do zachowania kibicow legii wczoraj.

Jak pisalem o wzorze z Premier League to nie mialem na mysli akurat najlepszych klubow jak sugerujesz, MU czy Chelsea. Mimo to, ze te kluby maja mase fanow na calym swiecie to jednak wciaz ZDECYDOWANA wiekszosc kibicow na trybunach to anglicy. Tam nawet w 3 lidze czesto sa pelne stadiony, wcale gorsze od naszych, takze odwolywanie sie tylko do tych dwoch jest naduzyciem.

Problem w tym, ze inaczej rozumiemy istote kibicowania. Nie mam nic przeciwko fajnej oprawie, czasem bywaja naprawde swietne. Moglbym nawet zcierpiec te race, chociaz obnizaja komfort ogladania meczu, rozumiem tez, ze czasem trzeba sobie poprzeklinac. Chodzi o to, zeby nie bylo burd na stadionach. Chcecie sie naparzac to jedzcie do lasu i robcie swoje. Podam Ci przyklad, dobrze sie orientujesz to pewnie kojarzysz jaka jest sytuacja przy derbach Glasgow, gdzie niechec obydwu druzyn potegowana jest takze roznicami religijnymi i narodowosciowymi. Oni sie tam naprawde nie lubią, jednak przed meczem wszyscy kibice sa wymieszani, razm jada na mecz, tymi samymi autobusami i nie do pomyslenia jest zeby sie bic, dlatego ze ktos kibicuje innej druzynie. Mozesz spokojnie paradowac w szaliku celticu wsrod kibicow rangersow i co najwyzej uslyszysz jakas niewybredna przyspiewke, i to nawet jak goscie sa naprawde pijani. A u nas?

Ty wierzysz w to, ze bez chuliganow nie bedzie kibicow na meczach. Ja wrecz przeciwnie, mimo chwilowych pustek w dalszej perspektywie bedzie ich znacznie wiecej. Bierzmy przyklad z innych dyscyplin, widziales kiedys jakas burde na zuzlu, siatkowce? Kilka tygodni temu bylem na meczu Resovii w siatke, super atmosfera, pelna hala i wsrod kibicow rzeszowskich siedzieli tez fani przeciwnej druzyny, cieszyli sie z punktow swoich zawodnikow i jakos to nikomu nie przeszkadzalo. Przekroj ludzi byl naprawde niesamowity i budujacy, wiek od lat 2 do pewnie 100, masa kobiet, wiekszosc popbrzebieranych w koszulki resovii. To jest kibicowanie, chociaz Ty ich pewnie z pogardą nazwiesz piknikami, ale moze Ci sie zmieni jak sie sam doczkasz potomstwa i bedziesz je chcial zabrac na mecz. Pozdrawiam.
1. To że bywały pojedyncze mecze na 100 tys. bo sport był jedyną rozrywką, na wszystko ludzie chodzili, na Wyścigi Pokoju, na byle gówno które się odbywało jeszcze o niczym nie świadczy. Na Marakanie było 200 tysięcy. A jeżeli mówisz że nie było burd, to się wróć parę stron wcześniej o przedwojennym kibolizmie, który jest stary jak piłka nożna. Dla mnie prawdziwym futbolowym światem i klimatem jest Ameryka Południowa.

2. Borussia Dortmund nie ma chuliganów? Lech Poznan przez kilka lat wzorowo zachowywał się na swoim stadionie, a nagle Donald go zamyka, bo jeden z najnowszych stadionów jest niebezpieczny. Kibice strzelili sobie w stopę, to władza odpowiedziała identyczną głupotą. Dała kolejny pretekst do jedności kibiców, bo jakim prawem ludziom którzy wykupili karnety zakazuje się teraz wejść na mecz? Tak więc zaczyna się od nowa.
Borussia nie odpala nielegalnie piro? Liga Angielska nie jest żadnym wzorem, wzorem mogą być Niemcy. Najwyższa frekwencja na świecie, klimat zachowany, coraz lepsze oprawy, młyny, a chuligansko w tym roku było więcej zdarzeń niż w Polsce! Próbują zachować równowagę. Stąd akcja leaglizacji piro, stąd obowiązkowe miejsca stojące, stąd zakaz nazywania klubów od sponsorów, stąd brak obowiązkowych kart kibica.

Tak widziałem burde na żużlu - w Tarnowie kilka, a z niedawnych w zeszłym miesiącu w Gorzowie. Inne dysycpliny są ostatnią rzeczą na jakiej można się wzorować - totalne dno. Przestałem się z nimi utożsamiać po tym co zobaczyłem w tarnowskiej koszykówce. Wielcy fanatycy chodzili jak było dobrze, a gdy drużyna spadała z ekstraklasy żegnał ją kilkuosobowy młyn i z 200 widzów na hali. Teraz grali w 3, grają w 2 lidze i nie ma nic! Zero. Co to jest siatkówka? Fala sukcesów, jeszcze 10 lat temu mało kto chodził na ligę światową, tylko rozdawali bilety. Najlepsza liga Europy, polska i włoska przyciągają po 2,5 -2,2 tys. widzów na mecz... parodia (frekwencja na poziomie piłkarskiej ligi Albanii, Azerbejdżanu, Hondurasu, Gwatemali). Jedna wielka komercja, zero przywiązania do klubu, klakierzy, którzy zachowują się jak im zagrają, zmianiają szaliki jak zmnienia się nazwa klubu i opuszczają go jak spada z esktraklasy. Sory, ale wychowałem się chodząc dobrych parę lat na 4 ligę piłkarską i z takimi "standardami" to my nie powinniśmy wogóle istnieć, nigdy. :lol: Tak zabiore dziecko na mecz, jak sam chodziłem jako dziecko i nic mi się nie stało przez te lata, mimo że byłem na derbach gdzie policja z pałami gazowała w sektorze.
W Anglii zawsze były tłumy, niezależnie czy byli chuligani czy nie. Różnica jest tylko taka, że jak się ogląda mecze z dopingiem lat 70, 80 to ciarki przechodzą po plecach, teraz nie ma czego oglądać.
Dom pisze:
Deto pisze:
Zastanawiałeś się co by było, gdyby według tej samej zasady postępowali rewolucjoniści, słynni przywódcy, którzy zmieniali losy naszego kraju czy świata. Przecież oni też czegoś nie akceptowali, cos im się nie podobało, z czymś się nie zgadzali.
:)
no a nie jest tak? Kto walczył teraz w Tunezji, Kairze czy w Benghazi w Libii jak nie tamtejsi tak zwani pseudokibice.
ad2222 pisze:
Lechu pisze:z resztą wielkie halo, że kolesie wyszli świętować z piłkarzami
Wiesz, jakby to było świętowanie a nie kopanie się nawzajem i policji po mordach to Tusku by się tak nie pienił w tv... On się chyba na piłce zna? :P
To Lech zaczął demolować stadion. Legii stadion zamknęli dokładnie za nic. Dla medialnej propagandy. Nowe stadiony i z najnowszymi systemami identyfikacji nagle stały się niebezpieczne.
Dom pisze:Koncza sie argumenty, wiec zaczyna sie atakowanie ad personam. Jezeli ktos ma inne zdanie od was, forumowicze-kibice, to nie oznacza, ze sie nie zna, albo ze nie byl nigdy na meczu.

Dla mnie to sa prawdziwi kibice:
http://www.youtube.com/watch?v=pDPQILYRFg8
http://www.youtube.com/watch?v=yUqfB8m07wM
http://www.youtube.com/watch?v=7kkW5TI6 ... re=related

Natomiast nie jest kibicowaniem cos takiego:
http://www.youtube.com/watch?v=JVEOKmwZ ... re=related

Bo to nie chodzi o oprawy itd, do tego nikt nie ma pretensji, chodzi o zachowanie przed, czy po, niszczenie stadionow, burdy, demolowanie miast.
ale nie rozumiesz, że ten sam kibic może być tym wszystkim w jednym? W Polsce może i wykreował się pewien podział, ale np. takie Włochy - kolesie którzy robią oprawy, którzy skaczą, dopingują, jadą na wyjazdy - zrobią zadyme jak dojdzie do gorącej sytuacji.

Lech zniszczył stadion na kwote 40 tys. - co to za szkody dla nich? Sama Wiara Lecha to może opłacić. Czym to jest przy frustracji fanów Fenerbahce Stambuł, którzy myśleli że klub zdobył mistrza, ale spiker się pomylił. Frustracja objawiła się w kwocie 10 mln Euro na stadionie i wokół, ciężko powiedzieć, że zrobili to zorganizowani chuligani.

Mam pytanie co zrobiono po śmierci chłopaka w Radomiu, który został pobity w miejscowym klubie? Zamknięto ten klub? Wprowadzono ogólnopolski system identyfikacji osób wchodzących do dyskoteki?
POLAK WĘGIER DWA BRATANKIĄ

Keleos
Rhetor

Post autor: Keleos »

To napisz kiedy i gdzie ostatnio ktoś Cię opluł na meczu albo kryłeś się przed kamieniami?
Ostatnie 2 mecze na których byłem - derby: Unia - Tarnovia oraz Tarnovia - Unia (ostatnie ich derby, nie pamiętam, 2007?)

Mogę Ci nawet nazwisko osoby podać, której cegła wylądowała metr ode mnie - na głowie widza. Oczywiście rzucał niewinny przypadkowy turysta, który sam nie wie kiedy się nagle z kamieniami na środku boiska znalazł.

kholbee
Prytan

Post autor: kholbee »

To jak nic musiał być ten sam turysta co jechał pociągiem z Lublina do Katowic w 2008 roku i rzucał kamieniami w policjantów, a rzucał, bo po prostu kamienie leżały bezczynnie na torach, to trzeba było nimi rzucać....

Deto
Thesmothetai
Kontakt:

Post autor: Deto »

Keleos pisze:Mogę Ci nawet nazwisko osoby podać, której cegła wylądowała metr ode mnie - na głowie widza. Oczywiście rzucał niewinny przypadkowy turysta, który sam nie wie kiedy się nagle z kamieniami na środku boiska znalazł.
Wina organizatora, który nie przygotował obiekt do meczu. Wina kibica ? Zapewne też, choć gdy stoczniowcy czy górnicy strajkowali i pałowała ich policja, to również nie pozostali bierni i walczyli.

Co do zdjęcia kibica atakującego kamerzystę - nie widziałem tego piszać swoje słowa, ale czy jedna osoba i jej działanie może i powinno rzutować na całość ?

Jeszcze jedna sprawa. Gdyby organizator zadbał o odpowiednie zabezpieczenie mecze, to nie doszłoby do sytuacji, gdzie kibice wybiegli na murawę, by świętować puchar. Pózniej, gdy już wybiegli działa "efekt tłumu" i nawet jeżeli agresywnych było np. 20 kibiców, to dostało się wszystkim.

ODPOWIEDZ