Podpinanie Notebooka do sieci... pytanie/problem

Co byśmy bez nich zrobili? Masz problem ze sprzętem? Chcesz kupić grę? Tutaj jest odpowiednie miejsce na takie tematy.

Autor tematu
Keleos
Rhetor

Podpinanie Notebooka do sieci... pytanie/problem

Post autor: Keleos »

Wiem, że tak zdalnie to ciężko cokolwiek osądzić, wiem też, że google wie wszystko, ale jestem po lekturce kilku for i chciałem się upewnić, czy wszystko dobrze zrozumiałem ; )

Problem:
Laptop HP (Windows7) nie był jeszcze w sieci. Trzeba go podpiąć do Internetu, który idzie z kabla (radiówka podpinana kablem... nie znam się czy tak ma być, ale tak jest ; P).
No więc wziąłem się standardowo -> podpiąłem kabelek licząc na wykrycie jakiegoś połączenia. Nic takiego się nie zdarzyło, toteż popędziłem do połączeń sieciowych... klikam 'utwórz nowe połączenie' i do wyboru mam tylko bezprzewodowy Internet. Z rozwijanej dodatkowo listy mam do wyboru szerokopasmówkę i chyba dialup... nie wiem jak mam podłączyć tam sieć.

Sprawdziłem ustawienia Karty Sieciowej (IP, etc.) na komputerze stacjonarnym, do którego ten net (kabel) był podpięty - tam jest wszystko ustawione na automat, żadnych IP nie było wpisywanych.

Ipconfig na laptopie ukazuje, że wszystkie sieciowe bajerki są odłączone, nie ma żadnego IP ten komputer...

Pytanie:
- Czy jak przekopiuję z komputera stacjonarnego IP oraz MACa, to Internet powinien się odnaleźć?
- jak mam dodać połączenie lokalne...? Nie ma nigdzie takiej opcji. Czy po wpisaniu IP+MAC i restarcie sieci/laptopa to połączenie samo się stworzy?

Jak są dodatkowe pytania to słucham uważnie. Zaznaczam jednak od razu, że miałem tylko 15 minut kontaktu z tym laptopem... mam baardzo ograniczony dostęp do niego, gdyż siedzi w sejfie, a logowanie odbywa się poprzez odczyt linii papilarnych właściciela ; )

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

Jak chcesz podłączyć go na kablu sprawdź czy masz ustawione automatyczne pobieranie IP w ustawieniach połączenia sieciowego: panel sterowania -> centrum sieci i udostępniania -> zmień ustawienia karty sieciowej (z lewej strony u góry). Jak nie zadziała możliwe że trzeba pogrzebać w routerze bo może być tam włączona filtracja MAC i będziesz musiał dorzucić tam MAC tego laptopa.
Dodatkowo sprawdź czy świeci się dioda po podpięciu kabla. Jak nie to wina albo kabla albo routera, bo zakładam, że karta sieciowa jest sprawna i działa (sprawdź w managerze urządzeń czy nie ma jakiś wykrzykników przy karcie )
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

Autor tematu
Keleos
Rhetor

Nie przypominam sobie by się jakakolwiek dioda świeciła przy kablu...

Kabel jest sam w sobie sprawny, bo tak jak mówię - on jest podpięty do innego komputera i Internet tam działa. Ja go tylko wypiąłem żeby do laptopa podpiąć.

O dostępie do routera mogę raczej pomarzyć... zresztą nie mam pojęcia co to znaczy 'dodać do routera'... nie posiadam takich cud w domu i się nie znam ; )

Automatyczne pobieranie IP jest ustawione. Wszystkie ustawienia LAN są ustawione na automat (tak jak na stacjonarnym).

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Keleos pisze:Nie przypominam sobie by się jakakolwiek dioda świeciła przy kablu...

Kabel jest sam w sobie sprawny, bo tak jak mówię - on jest podpięty do innego komputera i Internet tam działa. Ja go tylko wypiąłem żeby do laptopa podpiąć.

O dostępie do routera mogę raczej pomarzyć... zresztą nie mam pojęcia co to znaczy 'dodać do routera'... nie posiadam takich cud w domu i się nie znam ; )

Automatyczne pobieranie IP jest ustawione. Wszystkie ustawienia LAN są ustawione na automat (tak jak na stacjonarnym).
Jak się nie świeci a kabel i router jest dobry to są problemy z kartą sieciową w laptopie (tak jak mówiłem sprawdź ją w managerze urządzeń).
Aby wejść do routera musisz z komputera który jest do niego podpięty wpisać w przeglądarce jego adres (do znalezienia w necie lub w instrukcji) i hasło dostępu (być może wciąż jest domyślne znając typ routera znajdziesz to w sieci (lub w instrukcji). Jeżeli natomiast będzie inne hasło to albo skontaktuj się z kimś kto je zna albo zresetuj router do ustawień fabrycznych (odpowiednim przyciskiem) - powinno pomóc tylko, że będziesz musiał całość od nowa konfigurować. Jak już będziesz w ustawieniach routera powinieneś poradzić sobie na "czuja".
Jak z kartą wszystko jest ok, a nie chcesz grzebać w routerze to zmień jej adres MAC na taki jaki miała karta w kompie stacjonarnym na którym działał net:
http://www.hotfix.pl/zmiana-adresu-mac- ... 7-a114.htm
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

Autor tematu
Keleos
Rhetor

Routera nie ruszam bo siedzi na nim cała sieć kilkunastu komputerów ; D
Zresztą nikt mi nawet nie pozwoli tego dotykać ; )
(tak jak mówiłem sprawdź ją w managerze urządzeń)
Sprawdź tzn. co? Karta jest, manager ją widzi, mogę zmieniać ustawienia IP etc.

Cubaza
Rhetor

Post autor: Cubaza »

defekator pisze:Jak się nie świeci a kabel i router jest dobry to są problemy z kartą sieciową w laptopie (tak jak mówiłem sprawdź ją w managerze urządzeń).
defekator pisze:Dodatkowo sprawdź czy świeci się dioda po podpięciu kabla. Jak nie to wina albo kabla albo routera, bo zakładam, że karta sieciowa jest sprawna i działa (sprawdź w managerze urządzeń czy nie ma jakiś wykrzykników przy karcie )
Nie każda karta sieciowa posiada sygnalizację w postaci diod. Szczególnie w laptopach ja się rzadko z tym spotykałem.

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

Keleos, podepnij go do sieci i wyświetl ipconfig /all
zobacz czy pobrał ci adres sieciowy, jak nie to wejdź w panel sterowania > sieć i internet > centrum sieci i udostępniania > zmień ustawienia karty sieciowej, kliknij prawym na ikonę połączenia lokalnego i kliknij wyłącz, odczekaj 5 sekund, kliknij włącz - czasem się to badziewie zawiesza
to tak na szybko

Autor tematu
Keleos
Rhetor

Ipconfig pisałem, że pokazuje 'urządzenie odłączone' przy połączeniach lokalnych (w sumie to przy wszystkich 4ch pokazywało tak, tylko wtedy miałem wyłączone też wifi). Nie pobiera żadnego adresu.
kliknij prawym na ikonę połączenia lokalnego
Nie ma takiej ikony tam, bo jeszcze żadnego połączenia lokalnego tam nigdy nie było ; )

Spróbuję tak na sucho podkraść IP i MACa i zobaczę co z tego wyjdzie.. dzięki za porady, w ciągu tygodnia może uda mi się do tego lapka dostać... : )

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

Keleos, no to w takim razie nie masz sterowników do karty lan i wsio, zainstaluj i po problemie.
Szukaj na stronie producenta i przenieś na jakimś pendraku

Autor tematu
Keleos
Rhetor

A jak popsuję? ; ) To jest lapek za 3500zł i to w dodatku mojej szefowej ; D

P.S. Ta karta to: Ralink RT3090 802.11b/g/n WiFi Adapter
I sterownik jest zainstalowany...

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

P.S. Ta karta to: Ralink RT3090 802.11b/g/n WiFi Adapter
I sterownik jest zainstalowany...
Ale to mi wygląda na kartę do neta bezprzewodowego. ;) A Ty chcesz przecież na kablu.
W połączeniach sieciowych powinieneś mieć ikonkę "połączenie lokalne" a pod tym "kabel sieciowy odłączony". Jak tego nie masz to albo sterowników brakuje albo karta w biosie wyłączona. (a nie masz gdzieś na laptopie jakiegoś przełącznika lan on/off?? Generalnie są tylko włączniki do wifi ale jak laptop wypasiony to może i coś takiego zamontowali ? )

Autor tematu
Keleos
Rhetor

Nie miałem czasu żeby się z nim zaprzyjaźniać za wiele. Od samego początku tematu w kółko wałkuję, ze nie ma żadnych połączeń lokalnych i dlatego pytam o poradę co zrobić, by było.

Manager urządzeń nie wykrywa żadnych urządzeń bez sterowników.
Po kliknięciu na 'zmień ustawienia karty sieciowej' mam również tradycyjne okno z ustawieniami ipv4, ipv6, tc/ip ... gdzie mogę sobie wpisywać IP i bramki wszelakie...

halford
Rhetor

Post autor: halford »

Zacznijmy może od początku. Napisz jakie masz połączenia dostępne i będzie wszystko jasne.

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

halford, od początku to niech sprawdzi czy w BIOS ktoś przypadkiem kiedyś nie wyłączył sieciówki.
A potem odpaliłbym np. Hiren's Boot, niech się z płytki jakiś system "Live" uruchomi (Linux albo XP) i tam bym sprawdził czy widzi kartę sieciową (o ile nie jest to jakiś super wynalazek)

ODPOWIEDZ