1. U mnie w nicku nigdzie nie ma Cz
2. Ucięcie fotki nie spowoduje usunięcia balonów i ludzi tak żeby to wyglądało jak charakterystyczny punkt miasta.
3. Dla mnie tak jak już wcześniej wspomniałem obrazek ten powinien przedstawiać miasto, jakiś punkt charakterystyczny w nim, a nie ludzi.
4. Ludzie to będą w to grali, a tam kupujemy miasta, budowle itp. a nie ludzi, którzy w nim mieszkają.
5. Na mapce będzie napisane Tarnów, a nie "tarnowscy ludzie"
To na tym forum zrodził się pomysł. Miasto z zasobów tarnów.pl wybrało ( ciekawe kto )
przypadkowe zdjęcia. Jak nie baloniki to gołębie. Może pod ocenę i głosowanie zgłosić
własne,agory.Chyba mamy do tego prawo.
Dzięki Mark za wklejenie tych plansz, teraz widzę, że mój wybór nie był najlepszy i w zasadzie nie widzę zdjęcia, które można by umieścić na planszy. IMHO budynek dworca pięknie by wyglądał, a co powiedzielibyście na zdjęcie H po małej modyfikacji:
Zauważyliście jak bardzo nasz niepozorny ratusz jest niefotogeniczny?
Sweet focie w pionie bardzo ciężko wychodzą - trzeba na tyle się oddalić, że pół zdjęcia to nawierzchnia rynku (dobrze że przynajmniej wyremontowana), lub poprostu obicnać nasz piękny ratusz.
Po namyśle, zachęcam, wręcz proszę o głosowanie na zdjęcie F:
zdjęcie C odpada, bo jest w poziomie, a jeżeli ktoś kojarzy grę w której znajdzie się Tarnów, to wie, że pola są.... pinowe
G zaś jest kompletnie BEZPŁCIOWE, obicęty ratusz na małym polu będzie wyglądał zupełnie nieciekawie, a tło widoczne za nim, będzie nasuwało wrażenie, że Tarnów to jakaś zapyziała mieścina, gdzie po zmroku ( zmrok w biegunie ciepła - czyt. słońca?!) nikt nie wychodzi z domu ( co po części, w przeciągu tygodnia jest prawdą ).
F zaś pokazuje w pomniejszeniu, ale jednak cały ratusz wraz z dużą częścią rynku - na planszy szczegółów nie będzie widać, ale sama kompozycja będzie się ładnie prezentowała. W dodatku w tle jest fantastyczna słoneczna pogoda - od rzu Tarnów kojarzyć się będzie z ciepłym i przyjaznym miejscem.
Jedyny mankament, to za dużo bruku i to, że ten obrazek wygląda jak dla mnie na coś zdjęciopodobnego, jakby zdjęcie przerobione na obrazek lub na odrót. Ale w zmniejszeniu nikt tego nie zauważy
EDIT:
Po namyśle - Baxon, twoja ( przerobiona) focia jest idealna, ma wszystko:
cały ratusz, ale znacząco więszy niż w orginale i będący w centrum planu
część kamieniczek z rynku
piękną pogodę
i bonus:
zieleń
jest ekstra
Ostatnio zmieniony 24-03-2011, 00:21 przez Gudek, łącznie zmieniany 3 razy.
Pewnie wybrali "ładne zdjęcia Tarnowa" nie patrząc najpierw jakie i ile miejsca jest na planszy. Wtedy przecież wiadomo by było, że zdjęcia poziome są bez sensu.
Ale można też założyć, że Monopoly Polska i Hasbro mają grafików z wyższym wykształceniem kierunkowym i dzięki temu będą potrafili przekadrować zdjęcie. Np. w ten sposób:
Dla porównania, G wygląda w ten sposób. Jeżeli autor nie ma szerszego kadru, to w moim pojęciu zdjęcie jest nie do wykorzystania, bo ma kiepskie proporcje (jak na plansze Monopoly).
Coś za coś. Chcąc umieścić wartość miasta na płycie trzeba albo zmniejszyć ratusz i zachować mniej więcej górną krawędź tam gdzie jest, albo przesunąć wszystko do góry, co wiąże się ze stratą na słońcu.
Ale póki co w głosowaniu zdecydowanie już prowadzi G, więc albo miasto albo graficy Hasbro będą mieli niezłą zagwozdkę.
To walmy w jakieś zdjęcie, które jeszcze ma szansę, bo G jest chyba najgorsze w tym zestawieniu. Kto ma zmienne IP - trzeba zrobić mobilizację bo to chyba dzisiaj mija termin głosowania. Internety mobilne maja zmienne IP, a przynajmniej blueconnect Ery ma więc do boju. Ustalmy coś i działamy.