Dyskryminacja Tarnowa! Walczmy o swoje!
Tylko, że ta akurat ma dość małe szanse na realizacje. Nie da się administracyjnie zadecydować, że tu zrobimy metropolie a tam nie. Ludzie przy wyborze miejsca pracy i zamieszkania kierują się tyloma czynnikami, że ciężko je przewidzieć. Oczywiście kierowanie inwestycji w określone miejsca może na te procesy wpływać, ale nie będzie to wpływ decydujący. Pomysłem tym bym się nie przejmował, zwłaszcza, że jest rozpisany na 20 lat. Po wyborach zmienią się krewni i znajomi królika, którzy ten projekt robili a ich następcy i chcąc się wykazać pewnie opracują całkiem nową koncepcję, a po 4 następnych latach nikt o tym nie będzie pamiętał.Goscinny pisze:Gudek, to tylko koncepcja, ale debilna w swoich założeniach. A niestety takie mają największe szanse na realizację.
Tarnów o ile dobrze pójdzie za kilka lat będzie miał dobre połączenie zarówno drogowe jak i kolejowe. Reszta w rękach władz naszego miasta. Oczywiście można siąść i płakać, że zły rząd lub złe województwo nie daje nam pieniążków na inwestycje ale można też samemu stworzyć w mieście klimat na tyle przyjazny, że prywatni inwestorzy będą tu otwierać własne firmy. A jak będą otwierać to reszta rozwinie się sama.
Tylko, że do tego trzeba mieć po pierwsze dobre pomysły, po drugie trzeba chcieć, po trzecie trzeba wykonać masę niemedialnej ale jednak ciężkiej pracy. A z tym do tej pory niestety nie było za różowo.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
Zgadza się. :)Błędnie odebrałem to tak,jak byś był tym stanem rzeczy zachwycony.Leliwa pisze:napisałeś dokładnie to co ja tylko innymi słowamidzik pisze:
Autostrada-napewno TAK,będzie i nowe polaczenia kolejowe,ale Tarnów do 2030 ma byc malo znaczacym osrodkiem miejskim,"czyms"chyba nawet mniej niz centrum regionalne-PATRZ mapa zamieszczona w wyzej przytoczonym artykule-nawet Tarnowa nie ma zaznaczonego!To o jakim rozwoju mówimy? http://www.rp.pl/galeria/19420,2,612497.html Nawet jeśli w granicach KOM,oznaczalo by to,ze nasze miasto liczylo by sie niewiele-(patrz Slask i miasta wokół Katowic),a wszystkie funkcje regionu bedzie spelnial Krakow.Zresztą, to teraz zaczyna juz mieć miejsce.
Nie sądzę .Jak znam zycie-wprowadza pewnie ten system "cichutko",stopniowo i bez rozglosu.Czy ktos sie pytal tarnowian ,co mysla odnosnie utraty wojewodztwa?Ustalono odgornie i juz. Tak bedzie pewnie i tym razem.defekator pisze:Tylko, że ta akurat ma dość małe szanse na realizacje.Goscinny pisze:Gudek, to tylko koncepcja, ale debilna w swoich założeniach. A niestety takie mają największe szanse na realizację.
Na stronach ministerstwa ukazała się aktualizacja do koncepcji, i to o tej aktualizacji pisała Rzeczpospolita. Jak dla mnie to przykład jak politycy mogą zepsuć naprawdę fajną koncepcję przygotowaną przez specjalistów
oto link:
/http://www.mrr.gov.pl/rozwoj_regionalny ... ez_map.pdf
Województwo Małopolskie postanowiło się zająć naszą sprawą więc miejmy nadzieję że jednak nie zostaniemy ośrodkiem wiejskim... trochę szkoda New Sącza lecz cóż o ile Tarnów jeszcze wg. mnie przejdzie jako ośrodek regionalny o tyle NS raczej już nie
oto link:
/http://www.mrr.gov.pl/rozwoj_regionalny ... ez_map.pdf
Województwo Małopolskie postanowiło się zająć naszą sprawą więc miejmy nadzieję że jednak nie zostaniemy ośrodkiem wiejskim... trochę szkoda New Sącza lecz cóż o ile Tarnów jeszcze wg. mnie przejdzie jako ośrodek regionalny o tyle NS raczej już nie
Uwielbiam te obiektywne artykuły informacyjne ; )W ramach kampanii w najbardziej ruchliwych częściach poszczególnych miast można spotkać przedstawicieli marki, częstujących przechodniów aromatyczną i pyszną kawą Nescafe Classic
Oraz wzorową polszczyznę:
specjalnymi rozkładami jazdy busów na przystankach czy działaniami reklamowymi wykorzystującymi autobusy miejskie i outdoor z indywidualnym copy dla każdego z miast.
Nie mogłem już zedytować postu więc podaję w innym poprawiony link do zaktualizowanej koncepcji
http://www.mrr.gov.pl/rozwoj_regionalny ... ez_map.pdf
Dobrze widzę? Opole, Z.Góra,G.Wielkopolski,Olsztyn-miasta porównywalne do Tarnowa mają dalej pozostać stolicami województwa.Tarnów już nie(miasto powiatowe).OT polityka A może wspólne miasto woj. z Rzeszowem,coś a^la woj. lubuskie? ,lub Tarnów z N.Sączem. Ew. trójmiasto- Tarnów,Mielec,Dębica? coś jak-Ricardo pisze:Nie mogłem już zedytować postu więc podaję w innym poprawiony link do zaktualizowanej koncepcji
http://www.lubuskietrojmiasto.pl/index. ... Itemid=331 .Szersze perspektywy wspólnego rozwoju
Dziku żeby było mało to popatrz dalej, Koszalin, Słupsk czyli miasta mniejsze od Tarnowa także maja zostać ośrodkami regionalnymi a Tarnów nie.dzik pisze:
Dobrze widzę? Opole, Z.Góra,G.Wielkopolski,Olsztyn-miasta porównywalne do Tarnowa mają dalej pozostać stolicami województwa.Tarnów już nie(miasto powiatowe).OT polityka A może wspólne miasto woj. z Rzeszowem,coś a^la woj. lubuskie? ,lub Tarnów z N.Sączem. Ew. trójmiasto- Tarnów,Mielec,Dębica? coś jak-
http://www.lubuskietrojmiasto.pl/index. ... Itemid=331 .Szersze perspektywy wspólnego rozwoju
Ogólnie o ile w tej chwili priorytetem dla nas powinno być działanie aby Tarnów znalazł się wśród tych ośrodków regionalnych o tyle cała koncepcja rozwoju pod względem urbanistyczno-metropolitalnym jest nie tylko nie udana, ale wręcz niebezpieczna. Widzimy bowiem podział na 22 ośrodki metropolitalne (metropolie i miasta regionalne) oraz całą resztę kraju. Wyższe uczelnie i wyspecjalizowane technologie mają być lokowane właśnie w tych miastach, a co z resztą kraju ?? Przeprowadzka do metropolii lub życie na terenach drugiej kategorii bez szans na rozwój. Najbardziej niepokojący jest zapis że strategia zobowiązuje podmioty jak województwa do działania w zgodzie z nią.
Czyli n.p. możliwe że PWSZ-ka nie zostanie akademią tylko dlatego że Tarnów nie jest ośrodkiem regionalnym (trochę pewnie podkoloryzowany przykład ale ilustruje o co chodzi), albo Uniwersytet Podlaski w Siedlcach nie będzie dostawał grantów bo Siedlce też nie są ośrodkiem regionalnym...
Moim zdaniem o wiele lepszy efekt przyniosłoby po prostu wyposażenie samorządów w narzędzia którymi same już odpowiednio by gospodarowały.
Nasuwa się jeszcze jedna sprawa, dużo ludności napływowej = dużo patologii, czy nikt z przekształcających tą koncepcję nie wziął tego pod uwagę... no chyba że wziął bo badania socjologiczne pokazują także że ludnością napływową łatwiej manipulować niż redzenną a więc politykom byłoby łatwiej w życiu ;P wszak to oni zmianili ten dobrze zapowiadający się projekt
dobra koniec mojego exposee
PZDR
dzik, kasę? Wystarczy, że wojewodowie w czasie przydzielania kasy będą musieli pomijać miasta, które nie mają odpowiedniego priorytetu i koniec z inwestycjami "wojewódzkimi", remontami dróg, które są w naszym rejonie a są w gestii województwa itd.
I będziemy mieli system jak w Ameryce Południowej - kilka miast w których skupia się wszystko i reszta kraju, która tylko na to może popatrzeć i ew. próbować się załapać do pracy w "metropoliach".
I będziemy mieli system jak w Ameryce Południowej - kilka miast w których skupia się wszystko i reszta kraju, która tylko na to może popatrzeć i ew. próbować się załapać do pracy w "metropoliach".
Też mi to chodziło "po głowie".To generuje szarą strefę. Niestety,zyjemy w państwie wiecznego deficytu finansowego Ciekawe-co na to wszystko nasi włodarze?...pewnie problemu nie zauważają jak zwykle-świetlana przyszłość...Goscinny pisze:dzik, kasę? Wystarczy, że wojewodowie w czasie przydzielania kasy będą musieli pomijać miasta, które nie mają odpowiedniego priorytetu i koniec z inwestycjami "wojewódzkimi", remontami dróg, które są w naszym rejonie a są w gestii województwa itd.
Może się i uda-czas pokaże.Co do NS,jestem za takim malopolskim Twin cities(T+NS)-a czemu by nie?Wybudować drogę szybkiego ruchu pom.2- ma miastami,wspólnie starać się o inwestorów,przez to większy potencjał i siła przebiciaRicardo pisze:Województwo Małopolskie postanowiło się zająć naszą sprawą więc miejmy nadzieję że jednak nie zostaniemy ośrodkiem wiejskim... trochę szkoda New Sącza lecz cóż o ile Tarnów jeszcze wg. mnie przejdzie jako ośrodek regionalny o tyle NS raczej już nie