Pytanie o zamek tarnowski i mury obronne Tarnowa
-
Autor tematu - Prytan
Pytanie o zamek tarnowski i mury obronne Tarnowa
Witam, interesuję się zamkiem tarnowskim, jak i murami obronnymi Tarnowa.Mam takie pytanie.Co konkretnie zostało zrekonstruowane (odbudowane) na zamku, a co istnieje "od zawsze" ? To samo pytanie o fragmenty murów obronnych, które z nich są zrekonstruowane, a które są prawdziwe ? Czytałem już trochę na oba te tematy, ale może przeczyta to osoba (historyk), która jest w temacie i da jednoznaczną odpowiedź.Ja swoje informację na ten temat na razie zostawie dla siebie.Zachęcam do dyskusji osoby, które mają takie same zainteresowania.Pozdrawiam
Witam. Widać historycy albo nie bywają na tym forum albo nie interesują się tymi tematami Nie jestem historykiem, ale tematy te są mi bliskie. Na zamku w latach 60. XX w. rekonstruowano w niewielkim stopniu korony murów i budynków zamku wysokiego, czyli tych najstarszych. Z tym, że do dzisiaj nie wiele z efektów tych prac pozostało. Umocnień zamkowych poniżej wzgórza nie nadbudowywano.
Jeśli chodzi o mury miejskie to słabiej się orientuję. Zapewne to co wygląda lepiej było niedawno przynajmniej przelicowywane. Tutaj potrzebna jest dokumentacja tych prac. Może jest u konserwatora? Pozdrawiam
Jeśli chodzi o mury miejskie to słabiej się orientuję. Zapewne to co wygląda lepiej było niedawno przynajmniej przelicowywane. Tutaj potrzebna jest dokumentacja tych prac. Może jest u konserwatora? Pozdrawiam
-
Autor tematu - Prytan
Witam, wielkie dzięki za odpowiedź, może temat troszkę ruszy.
PS.Mógłbyś podaj jakieś - według siebie - najwiarygodniejsze źródło o zamku tarnowskim, a konkretnie o ruinach zamku
Ja znowu wyczytałem w 2-3 źródłach, że to co zostało z zamku wysokiego jest w sporej części zrekonstruowane (oczywiście dla mnie osobiście to lepiej, żeby jak najwięcej tych pozostałości było "oryginalnego pochodzenia").Nie twierdzę,że jest to prawda.Na zamku w latach 60. XX w. rekonstruowano w niewielkim stopniu korony murów i budynków zamku wysokiego, czyli tych najstarszych.
Czyli większość tego co można dzisiaj zobaczyć są to autentyczne resztki zamkuZ tym, że do dzisiaj nie wiele z efektów tych prac pozostało.
Tutaj zapewne chodzi Ci o arsenał.Ja również nie spotkałem się nigdzie z tym, że tutaj coś rekonstruowano.Umocnień zamkowych poniżej wzgórza nie nadbudowywano.
PS.Mógłbyś podaj jakieś - według siebie - najwiarygodniejsze źródło o zamku tarnowskim, a konkretnie o ruinach zamku
-
- Obywatel
Re: Pytanie o zamek tarnowski i mury obronne Tarnowa
http://tajemnicetarnowa.pl/mury-miejskie/mury-miejskietarnowianin1330 pisze:Witam, interesuję się zamkiem tarnowskim, jak i murami obronnymi Tarnowa.Mam takie pytanie.Co konkretnie zostało zrekonstruowane (odbudowane) na zamku, a co istnieje "od zawsze" ? To samo pytanie o fragmenty murów obronnych, które z nich są zrekonstruowane, a które są prawdziwe ? Czytałem już trochę na oba te tematy, ale może przeczyta to osoba (historyk), która jest w temacie i da jednoznaczną odpowiedź.Ja swoje informację na ten temat na razie zostawie dla siebie.Zachęcam do dyskusji osoby, które mają takie same zainteresowania.Pozdrawiam
proszę sobie oglądnąć
-
Autor tematu - Prytan
Wspomnianą książkę można kupić w Muzeum Okręgowym albo w Informacji Turystycznej przy Rynku 7.
Zdjęć z badań z lat 60. zachowało się dość dużo. Widać na nich nawet te elementy, które zostały zniszczone przez wandali zanim je zabezpieczono. Prace wykonywali różni majstrowie. Jeden wyraźnie oszukiwał, bo w części przybramnej widać jeszcze resztki pustaków. Prawdę mówiąc te prace to miał być dopiero początek aranżacji ruin, ale komuś z władz się to nie podobało i wszystko się skończyło. Szkoda, że nie pociągnięto wtedy znacznie wyżej wieży głównej, tak aby była widoczna z centrum miasta. Zamek wtedy bardziej by funkcjonował w świadomości tarnowian. Ogólnie mówiąc to dawne dzieje, a obecnie sprawa zamku wygląda źle Teraz ten pomysł z wymianą drewnianego krzyża stojącego na ziemnej bastei na metalowy o wysokości 22,5 m.
Zdjęć z badań z lat 60. zachowało się dość dużo. Widać na nich nawet te elementy, które zostały zniszczone przez wandali zanim je zabezpieczono. Prace wykonywali różni majstrowie. Jeden wyraźnie oszukiwał, bo w części przybramnej widać jeszcze resztki pustaków. Prawdę mówiąc te prace to miał być dopiero początek aranżacji ruin, ale komuś z władz się to nie podobało i wszystko się skończyło. Szkoda, że nie pociągnięto wtedy znacznie wyżej wieży głównej, tak aby była widoczna z centrum miasta. Zamek wtedy bardziej by funkcjonował w świadomości tarnowian. Ogólnie mówiąc to dawne dzieje, a obecnie sprawa zamku wygląda źle Teraz ten pomysł z wymianą drewnianego krzyża stojącego na ziemnej bastei na metalowy o wysokości 22,5 m.
Parę lat temu powstał plan aranżacji ruin zamku. Przesyłam kilka obrazków w załącznikach dla wyrobienia sobie opinii. Wspomnę tylko, że wieża miała być podwyższona do ponad 7 m, mury do wysokości 2 m, a tzw. arsenał nakryty stropem. Napiszę tylko jedno, że cokolwiek tam powstanie musi być ogrodzone i mieć całodobową ochronę.
Posiadanie zrekonstruowanego zamku lub tak jak powyżej dobrze utrzymanych ruin to dodatkowa atrakcja i magnes na turystów.
Ja sam uwielbiam zamek Czorsztyn (nie mylić z obleganą Nidzicą ) i Starą Lubownie na Słowacji, jest klimat jest zabawa.
Jedno w tym wszystkim jest pewne, Tarnów potrzebuje inwestora z dużą kasą i fantazją (najlepiej poważna firma z branży budowlanej ), który nie będzie się bał wydać pieniądze na taką inwestycję. Przedsięwzięcie to przy wsparciu samorządu ( droga, parking, zaplecze) jest moim skromnym zdaniem "skazane" na sukces.
Ja sam uwielbiam zamek Czorsztyn (nie mylić z obleganą Nidzicą ) i Starą Lubownie na Słowacji, jest klimat jest zabawa.
Jedno w tym wszystkim jest pewne, Tarnów potrzebuje inwestora z dużą kasą i fantazją (najlepiej poważna firma z branży budowlanej ), który nie będzie się bał wydać pieniądze na taką inwestycję. Przedsięwzięcie to przy wsparciu samorządu ( droga, parking, zaplecze) jest moim skromnym zdaniem "skazane" na sukces.
Ostatnio zmieniony 14-03-2011, 20:36 przez starówka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Rhetor
Pomysł ciekawy, sam nieraz pisałem, że można by ten zamek po prostu odbudować, jako argumenty podawałem zawsze to samo:
- - zamek Tarnowski był zamkiem stosunkowo dużym i ułożonym obecnie przy DK4 oraz byłby widoczny z A4 - więc napływ ludzi do niego by był
- w okolicy jest dużo bractw rycerskich, dać im ten zamek "we władanie", niech organizują turnieje na dziedzińcu bez ograniczeń (coś jak w Spiskim Hradzie na słowacji)
- bo lepiej wygląda odbudowany zamek, niż coraz mniejsza kupa rozsypujących się i rozkradanych cegieł
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
Zamek Tropsztyn w Wytrzyszczce jakoś dało się odbudować - namalowali linię - dotąd - stare, odtąd - nowe. I sprawa załatwiona.
http://zamki.net.pl/zamki/wytrzyszczka/ ... ka.php?z=1
http://zamki.net.pl/zamki/wytrzyszczka/ ... ka.php?z=1
Ostatnio zmieniony 15-03-2011, 09:37 przez ad2222, łącznie zmieniany 1 raz.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
-
- Rhetor
ad2222, tylko mi chodzi o odbudowanie w sensie odbudowanie zgodne z zasadami budowania w tamtych czasach, nie z dzisiejszymi.
Żeby to jakoś wyglądało
Żeby to jakoś wyglądało
Wysłane z mojej budki telefonicznej