No i nadszedł ten dzień, dzisiaj w Oslo na MŚ Adam Małysz ogłosił oficjalne zakończeni kariery.
Wybitny sportowiec, niezwykle skromny w swoich zachowaniach. Człowiek który w zimowe dni ściągał na skocznie tysiące a przed telewizory dziesiątki a często pewnie setki tysięcy kibiców.
26 marca w Zakopanem uroczyste pożegnanie z kibicami i kolegami z rozbiegu.
Małysz zakończył karierę.
Nie marudźcie - rosną już następcy, dobry przykład to Kamil Stoch - całkiem nieźle zaczyna, dwie wygrane w Pucharze Świata, teraz też niezłe miejsce. Będą z niego ludzie. To i tak o niebo lepiej niż Fijas i Wojciech 'miałem fuksa i zdobyłem złoto' Fortuna.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
Małysz był jeden niepowtarzalny ...... i komentarze Szaranowicza facet nadpobudliwy
Stoch się nie nadaje psychicznie widać to było w jego w drugim skoku kiedy skacząc blisko i wiedząc że będzie słabo po chwili wywraca się myśląc o dupie marynie
Najwięcej stracą ''showmani-komentatorzy'' typu Kurzajewski i przezes PZN Tajner .
Stoch się nie nadaje psychicznie widać to było w jego w drugim skoku kiedy skacząc blisko i wiedząc że będzie słabo po chwili wywraca się myśląc o dupie marynie
Najwięcej stracą ''showmani-komentatorzy'' typu Kurzajewski i przezes PZN Tajner .
Następcy? Jaki może być następca największego sportowca w historii Polski? Żaden. Mnie osobiście pojedyncze wyczyny Stocha nie interesują, bo tego co z Małyszem się przeżyło, szczególnie na początku gdy było to nieprawdopodobne już się nie przeżyje. Małysz ekspolodował na przełomie 2000/2001, co wtedy mieliśmy? Nasza kadra piłkarska nie grała na żadnych mistrzostwach od 1986 roku, o siatkarkach i siatkarzach było cicho, kto tam myślał, że będzie Kubica czy piłkarze ręczni... Małysz wystrzelił jak z procy i co tydzien ludzie mieli co oglądać. Do 2008 roku 10 najbardziej oglądanych imprez sportowych w TV podzieliło się miedzy Małyszem a piłką nożną.
Co z tego, że będzie znów padaka? Sikora odejdzie z biathlonu tam też będzie padaka. Kowalczyk skończy biegać też nie będzie biegaczy. Skończył kariere Korzeniowski, to nie mamy złotych medali w chodzie. Skończyła kaiere Renata Mauer Różańska to nie mamy medali w strzelectwie, skończyli karierę Siudkowie to nie mamy medali w łyżwiarstwie figurowym. Nie będzie Kubicy to nie będzie Polaka w F1, Radwańska skończy karierę to nie będzie Polki w 10 światowej w tenisie... normalna rzecz w sportach indywidualnych.
Małysz jest niezwykły też przez swoją osobowość, bo pod względem sukcesów wszystkich zdominuje Gregor Schlierenzauer. W zasadzie tylko dla jego rekordów zamierzam jeszcze śledzić tą dysycpline. Mając 21 lat ze zwycięstw nie ma tylko złota indywidualnego na Olimpiadzie (ma 2 brązy, złoto drużynowe) i zwycięstwa w TCS (2,3 miejsce). Mając na koncie 33 wygrane w PŚ może na luzie przebić Nykanena.
Straciliśmy ostanią szansę na medal drużynowy. Nie wiem co by musiało się stać, żebyśmy go zdobyli skoro z Małyszem się to nie udało. Chyba inni muszą przestać skakać tak jak teraz Finowie...
Taka kariera jak Małysza jest nie do powtórzenia! Z groteską można tylko słuchać medialnych wymysłów o powstającej Kowalczyko-,Kubico-,Stochomani. Kowalczyk zdobywa medal za medalem, puchar za pucharem, ale to nie Małysz!
Co z tego, że będzie znów padaka? Sikora odejdzie z biathlonu tam też będzie padaka. Kowalczyk skończy biegać też nie będzie biegaczy. Skończył kariere Korzeniowski, to nie mamy złotych medali w chodzie. Skończyła kaiere Renata Mauer Różańska to nie mamy medali w strzelectwie, skończyli karierę Siudkowie to nie mamy medali w łyżwiarstwie figurowym. Nie będzie Kubicy to nie będzie Polaka w F1, Radwańska skończy karierę to nie będzie Polki w 10 światowej w tenisie... normalna rzecz w sportach indywidualnych.
Małysz jest niezwykły też przez swoją osobowość, bo pod względem sukcesów wszystkich zdominuje Gregor Schlierenzauer. W zasadzie tylko dla jego rekordów zamierzam jeszcze śledzić tą dysycpline. Mając 21 lat ze zwycięstw nie ma tylko złota indywidualnego na Olimpiadzie (ma 2 brązy, złoto drużynowe) i zwycięstwa w TCS (2,3 miejsce). Mając na koncie 33 wygrane w PŚ może na luzie przebić Nykanena.
Straciliśmy ostanią szansę na medal drużynowy. Nie wiem co by musiało się stać, żebyśmy go zdobyli skoro z Małyszem się to nie udało. Chyba inni muszą przestać skakać tak jak teraz Finowie...
Taka kariera jak Małysza jest nie do powtórzenia! Z groteską można tylko słuchać medialnych wymysłów o powstającej Kowalczyko-,Kubico-,Stochomani. Kowalczyk zdobywa medal za medalem, puchar za pucharem, ale to nie Małysz!
POLAK WĘGIER DWA BRATANKIĄ
Nie wiem czy pamiętasz początki kariery Małysza (po prostu nie wiem, ile masz lat), ale wtedy w Polsce było dwóch równorzędnych skoczków pucharowych - Mateja i Małysz...extremal pisze:Mnie osobiście pojedyncze wyczyny Stocha nie interesują, bo tego co z Małyszem się przeżyło, szczególnie na początku gdy było to nieprawdopodobne już się nie przeżyje
Obydwaj w pucharach nie błyszczeli, każdemu coś tam zawsze przy skoku przeszkodziło, a to róg kombinezonu się odpruł, a to but uwierał... Dopiero potem zaczęło się dziać. Ze Stochem może być tak samo, zwłaszcza widząc jak sobie poczynał w ostatnim letnim Grand Prix (2 miejsce w generalce, przed Małyszem i to mając o jedne zawody mniej na koncie niż pozostali).
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
Małysz swój pierwszy konkurs wygrał mając 19 lat. To czego Małysz dokonał nie dokonąło wielu świetnych skoczków - np. Hanavald, Hautameki... nawet Amman poza tymi wystrzałami olimpijskimi generalnie jest za Małyszem. Stoch nie będzie drugim Małyszem.
Znowu Austria wygrywa. Szykuje się ich niezła dominacja, patrząc na wiek Morgiego i Schliriego.
Znowu Austria wygrywa. Szykuje się ich niezła dominacja, patrząc na wiek Morgiego i Schliriego.
POLAK WĘGIER DWA BRATANKIĄ
Ja zamiast jednego mistrza na 100 lat wolałbym 3-4 solidnych rzemieślników na stałe, takich, żeby np z Austriakami powalczyli jak równy z równym.
starówka, adrenaliny dużo, sam Mistrz opowiadał kiedyś, że taki skok to jak dobry seks
starówka, adrenaliny dużo, sam Mistrz opowiadał kiedyś, że taki skok to jak dobry seks
A co tu jest do tłumaczenia ?Wytłumaczcie mi fenomen tego sportu,
Sport jak sport, jedni go lubią inni nie.
Tak samo jest np. z F1 gdzie emocji za wiele nie ma i czasem jazda pomiędzy KDA do Dąbrowy dostarcza więcej adrenaliny.
Tak samo jest z biegami narciarskimi gdzie godzinę biegną w śniegu...
Tak samo jest polską piłką nożną
I wiele innych dyscyplin...