Kolejny madafaka rozwalił zderzaka...

Dyskusje na temat oznakowania, niebezpiecznych miejsc, przepisów itd.
ODPOWIEDZ

kholbee
Prytan

Post autor: kholbee »

CiniO pisze:
kholbee pisze: Dzisiaj jeden starszy kierowca wożący dzieci z SOSW na Romanowicza pomstował na mnie kiedy skręcając z Al. Piaskowej w lewo w Romanowicza wepchałem się przed jego busa, którym skręcał ze Skargi w Romanowicza w prawo. U niego dalej zostało, że jak jedzie w prawo to ma pierwszeństwo i koniec. Znak koniec strefy zamieszkania widać dla niego za mały. I on wozi dzieci.....
To nie w tym jest problem.
Oczywiscie wg. przepisow w takiej sytuacji ty masz pierwszenstwo.
Ale chyba przyznasz, ze jest to przepis ktorego zdecydowanie nie kazdy zna.
Smialbym rzecz, ze zdecydowana wiekszosc kierowcow nie wie, ze wyjezdzajac ze strefy zamiekszania musza ustapic wszystkim - lacznie z tymi skrecajacymi.

Raczej kazdy zaklada, ze w takiej sytuacji obowiazuja normalne zasady (czyli ten skrecajacy w prawo ma pierwszenstwo przed skrecajacym w lewo z naprzeciwka.

Owszem - tak nie jest. Przepisy stanowia inaczej. Ale co z tego skoro malo kto o tym wie.

Milo ze Ty wiesz, ale proby egzekwowania tego w normalnym ruchu ulicznym to bezsens.

Sam zreszta napisales, ze sie przed niego wepchales.
Slyszales kiedys o takim pojeciu jak "jazda defensywna".
Innymi slowy, mimo ze masz pierwszenstwo a widzisz, ze ktos jedzie i cie nie przepuszcza to mu ustepujesz.
Tego nawet wymaga kodeks drogowy.

Takze nie tylko ten kierowca z SOSW jest tu winny. Ty tez masz tu w tym swoj udzial.
Pewnie mam, ale gdybym wiedział, że mnie trafi nie wpychałbym się, bo chociaż potrzebuję delikatnego stuknięcia w prawy bok, to rano nigdy nie mam na to czasu, chodzi mi o to, że ten kierowca wozi niepełnosprawne dzieci i ktoś powinien weryfikować jego umiejętności od czasu do czasu....

Autor tematu
Keleos
Rhetor

Post autor: Keleos »

Wszedłem tylko sprawdzić czy nie ma tutaj pozdrowień dla mnie... ufff, nie ma ; D

Miałem dzisiaj debiut na drodze w roli samodzielnego kierowcy bez nawigatora/instruktora/egzaminatora.

Poczekam jeszcze do jutra, jak nie będzie pozdrowień to uznam to za sukces ; D

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Keleos, jesli to nie ty koło 15, jechałeś na skos przez skrzyżowanie Słoneczna/MBF, to spoko.
Jakiś cwaniak jechał od Kapłanówki i na skrzyżowaniu mial zakręcić w lewo na Słoneczną w stronę ronda. No i jak dostał zielone, to ściął skrzyżowanie, przejechał od razu skosem na Słoneczną, wymusił pierwszeństwo na samochodach jadących prosto MBF od Mickiewicza.

Autor tematu
Keleos
Rhetor

Nie, to nie ja. Ja jeździłem w okolicach 18-19 ; )

MaRiO
Prytan

Post autor: MaRiO »

Keleos pisze:w okolicach 18-19
W tych godz byłem w zbylitowskiej górze, i na nawrotce jeden kierowca był jakoś rozkojarzony, kierunek w prawo włączony a skręca w lewo :D nie wiele brakło.
Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu

Chroń mnie Boże od przyjaciół, bo z wrogami sam sobie poradze

Autor tematu
Keleos
Rhetor

Hehe, to może rozpiszę moją trasę, co bym nie był za każdym razem posądzany ; D
Trasa od Orkana do Solidarności i Szujskiego do Mościc. W tych rejonach mnie można było otrąbić (jeden nie omieszkał, bo najwyraźniej 60km/h to za mało w mieście ; / )

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

Keleos pisze:bo najwyraźniej 60km/h to za mało w mieście
Wiesz, to jest prędkość sugerowana - dla młodych, niedoświadczonych kierowców :)
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Autor tematu
Keleos
Rhetor

Powiedz to policji, doświadczony kierowco, jak zostaniesz zatrzymany za pędzenie ponad 60km/h w mieście... ja tam wolę trzymać się przepisów, a nie niepisanych norm. Niech sobie trąbią.

BLAST
Obywatel

Post autor: BLAST »

Keleos myślę, że poprzedni post miał trochę żartobliwy charakter ;)
Ale swoją drogą ciekawy jestem jak odniesiesz się do swojej wypowiedzi jak pojeździsz trochę więcej autem :) Możesz się trochę zdziwić i poczuć lekki niesmak wobec samego siebie ;)

Autor tematu
Keleos
Rhetor

Ja wiem, że żartobliwy. Tylko niepasujący do tego tematu. Bo albo żartujemy sobie z prawa i jeździmy ile chcemy i jak chcemy, albo zakładamy kamery i filmujemy i fotografujemy "madafaków" w akcji...

Takto wszystko jest wielką hipokryzją... źli niedobrzy kierowcy dookoła, ale sami "sprawiedliwi" parkują w niedozwolonych miejscach i przekraczają dozwoloną prędkość.

Różne rzeczy mogę znieść, ale nie czystą hipokryzję ; )

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

Keleos pisze:Takto wszystko jest wielką hipokryzją... źli niedobrzy kierowcy dookoła, ale sami "sprawiedliwi" parkują w niedozwolonych miejscach i przekraczają dozwoloną prędkość.
Czy ja ostatnio na kogokolwiek narzekałem? Nie twierdzę, że jestem święty i zawsze przestrzegam przepisów. Prędzej czytam ten wątek sprawdzając, czy ktoś zauważył jak robię coś nie tak.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Bastekxyz
Archont

Post autor: Bastekxyz »

Ja zazwyczaj przestrzegam przepisów, w mieście jadę 50-60, a jak jakiś pajac mnie popędza lub wyprzedza tam gdzie nie wolno to: pokazuję środkowy palec(raz mi się zdarzyło:P)/obtrąbuję/pokazuję mu że jest głupcem pukając się w czoło/opisuję dany przypadek w tym temacie*

*niepotrzebne skreślić

karagen
Obywatel

Post autor: karagen »

bastol23, ja bym dopisała- zwalniam jeeeeszcze bardziej :P

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

Po co, nie trzeba tamować ruchu, zrównasz się z takim co też jedzie 50 i pozamiatane.
I pretensji nikt mieć nie może, w mieście wolno 50.

karagen
Obywatel

Post autor: karagen »

LordRuthwen, zwalniam, no ale na chwilę,żeby zirytować Spieszącego Się.
No i spoko, wiem, po co są dwa pasy.

ODPOWIEDZ