Park rozrywki przy ul. Lotniczej

Coś budują? Coś wyburzają? Masz jakieś własne pomysły (nawet futurystyczne)? Tutaj jest miejsce dla ciebie
ODPOWIEDZ

Autor tematu
Jakub Kwaśny
Rhetor
Kontakt:

Post autor: Jakub Kwaśny »

dafi33 pisze:W RDN twierdzą że ma być Disneyland
http://www.rdn.pl/info_tarnow/index.php ... 2011025520
Szkoda tylko, że RDN wprowadza w błąd ;-)
Bo ani Disneyland to nie będzie - a sama nazwa jest znakiem zastrzeżonym prawnie ;)
Ani inwestor nie chce KUPIĆ tych terenów.

Polecałbym większą staranność ;)
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?

notowany
Prytan

Post autor: notowany »

spoko, ja się nie upieram że to jakiś straszny problem jest, ale ta firma organizowała już spore imprezy w Tarnowie nie od dziś i jak piszą na swojej "stronie" zajmują się właśnie reklamą, marketingiem i designem ..... więc nie mów proszę że nie z branży - bo niby z jakiej miała by być żeby mieć działającą stronę ? chyba tworzenia stron www idąc tym tropem ;d
Po prostu zwykłem takie sygnały wyłapywać i rejestrować jak chodzi o ocenę partnerów biznesowych..... poza tym życzę im z całego serca jak najlepiej i cieszył bym się jak dziecko jeśli uda im się ruszyć

Awatar użytkownika

samcio
Prytan

Post autor: samcio »

Jakub Kwaśny pisze:
dafi33 pisze:W RDN twierdzą że ma być Disneyland
http://www.rdn.pl/info_tarnow/index.php ... 2011025520
Szkoda tylko, że RDN wprowadza w błąd ;-)
Bo ani Disneyland to nie będzie - a sama nazwa jest znakiem zastrzeżonym prawnie ;)
Ani inwestor nie chce KUPIĆ tych terenów.

Polecałbym większą staranność ;)
A to pierwszy raz kościelny koncern mediowy-największy w Polsce- podaje niesprawdzone nierzetelne informacje?

Awatar użytkownika

małopolska2
Archont

Post autor: małopolska2 »

gazeta(niestety)krakowska:
Jeden z chętnych na miejskie tereny na Zabłociu odkrył karty. Chce z Tarnowa uczynić polską stolicę rozrywki.

Zamienioną na deptak alejąˆ Tarnowskich dojdziemy do jednej z głównych bram Millennium Park. Za nią czekać będą kolejki górskie, karuzele, wodne zjeżdżalnie, multimedialne sale oraz rotunda z Panoramą Siedmiogrodzką. Z taką wizją spółka z Rzeszowa zjawiła się w magistracie. A kilka dni temu prezentowała ją radnym komisji rozwoju.

Budowa parku rozrywki porównywalnego z największymi w Europie lub znanymi zza oceanu ma pochłonąć 550 milionów złotych. - Może stać się motorem napędowym dla gospodarki miasta - zapewniają przedstawiciele mało znanej spółki XMD.

- To jest tak piękne, że aż nierealne - komentują samorządowcy, którzy zarys projektu mieli już okazję poznać. Nie mówimy "nie". Pod warunkiem, że inwestor uwiarygodni, iż rzeczywiście dysponuje fortuną, która zainwestowana w Tarnowie, uczyniłaby miasto stolicą polskiej rozrywki.

Marcin Zaród
Rhetor

Post autor: Marcin Zaród »

nie tracąc nic z optymistycznego podejścia do sprawy, warto by zatrudnić naprawdę dobrych prawników do stworzenia takiej umowy z tą firmą, żeby nie wyszło tak jak przy szpitalu czy z pierwszymi inwestorami w plastikowej dolinie - dostali ziemię niezbyt drogo, inwestycji nie ma, a za chwilę będą rozprzedawali działki jak cena pójdzie w górę i miasto zrobi infrastrukturę...

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

Marcin Zaród pisze:nie tracąc nic z optymistycznego podejścia do sprawy, warto by zatrudnić naprawdę dobrych prawników do stworzenia takiej umowy z tą firmą, żeby nie wyszło tak jak przy szpitalu czy z pierwszymi inwestorami w plastikowej dolinie - dostali ziemię niezbyt drogo, inwestycji nie ma, a za chwilę będą rozprzedawali działki jak cena pójdzie w górę i miasto zrobi infrastrukturę...
Co prawda to prawda. Zwłaszcza, ze ta firma wydaje mi się jakaś podejrzana:
http://www.infoveriti.pl/jednoosobowa/x ... 816305957/
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

mefisto101
Prytan

Post autor: mefisto101 »

defekator pisze:
Marcin Zaród pisze:nie tracąc nic z optymistycznego podejścia do sprawy, warto by zatrudnić naprawdę dobrych prawników do stworzenia takiej umowy z tą firmą, żeby nie wyszło tak jak przy szpitalu czy z pierwszymi inwestorami w plastikowej dolinie - dostali ziemię niezbyt drogo, inwestycji nie ma, a za chwilę będą rozprzedawali działki jak cena pójdzie w górę i miasto zrobi infrastrukturę...
Co prawda to prawda. Zwłaszcza, ze ta firma wydaje mi się jakaś podejrzana:
http://www.infoveriti.pl/jednoosobowa/x ... 816305957/

Nie do końca to musi oznaczać coś złego
Ja to widzę tak

Kilku panów mających dobrze prosperujące firmy spotkali się przy wódeczce w klubie go go.
Zastanawiali się jak pomnożyć swój majątek i co zrobić z swoimi zarobionymi pieniędzmi
Pan Stach wpadł na pomysł, że przecież nie ma takiego miejsca, w którym cała rodzina może spędzić weekend na zabawie, a ostatnio z wnukami był w Praterze w Wiedniu i zupełnie się wszystkim podobało.
Pan Józef stwierdził - świetny pomysł zróbmy to u nas !
Rysiek powiedział, że wie gdzie jest do tego dobry teren w jednym kawałku i dodatku miejski.

...o i tak to mogło być

Panowie utworzyli spółkę Sp. z o.o, która zajmie się wybudowaniem lub na bazie istniejącej ( któregoś z w/w panów ) rozszerzą biznes.
Pod zastaw swoich firm wezmą spory kredyt
Wynajmą firmę, która się zna na prowadzeniu tego typu przedsięwzięcia
Zlecą projekt wybudowania i realizacji profesjonalistom i zacznie się kręcić

Wg mnie faktycznie dobrze zrobiony Park Rozrywki z licznymi atrakcjami mógłby być hitem biznesowym dla pomysłodawców.
Mogłoby być jak z Parkiem Dinozaurów w Zatorze, którego pomysłodawca zaczynał można powiedzieć u siebie w ogródku, a frekwencja przerosła jego najśmielsze oczekiwania.
Cały czas coś tam budują nowego -poszerzając teren dinozaurlandu.
Albo jak ze znaną dyskoteką w pewnej miejscowości pod Tarnowem
Wlaściciele budując wzięli kredyt na kilka lat, a już po 6 miesiącach od otwarcia go spłacili.
Chorzów jest żenujący tam czas zatrzymał się w roku 1980 i nie mogę sie nadziwić dlaczego nikt tego nie kupił i zrobił z tego prawdziwe wesołe miasteczko. Może teren za mały do rozwoju.
Gdyby to wypaliło u nas to myślę, że byłoby hitem i biznesowym i turystycznym
Tak, że 140 ha mogłoby być o wiele za mało

Ale ostrożności nigdy za wiele
Był taki turecki biznesmen Vahap Toy, który miał w Białej Podlaskiej budować polskie Las Vegas i skończyło się na niczym.
Jeszcze jedno nie ma sie też za bardzo co emocjonować, bo gdyby to powstało to na stosunkowo małą lokalną skalę bo to tylko 140 ha i 550 mln - niby dużo ale na miejsce typu Pater to teren i kwota 10 razy mniejsze.
Miasto bardzo ostrożnie powinno zapisać sprawę sprzedaży/dzierżawy terenu.
Tak łopatologicznie zapis w umowie tego typu
" Macie 6 lat na wybudowanie jak do 3 lat nie ruszą prace przy budowie to fora ze dwora"

Awatar użytkownika

zicc
Prytan

Post autor: zicc »

Dopiero dziś ten cały temat przeczytałem i napiszę tak:
Jeśli by ten cały pomysł wypalił to Tarnów by wiele na tym zyskał. Taki park rozrywki przyciągałby rodziny od Śląska po Rzeszów (ułatwienie w dojeździe to A4) i od Kielc może nawet po Słowację (tak jak polacy jeżdżą masowo np. do Tatralandii k.Liptovskiego Mikulasa gdzie częściej można usłyszeć polski niż inny język). Takie tłumy jakby się już pobawiły cały dzionek w parku rozrywki może wpadną na pomysł aby coś na mieście zjeść, zwiedzić itp - czyli miasto i mieszkańcy na tym zarabiają. Nie wspomnę o promocji miasta które stałoby się mekką dobrej rozrywki - jak ktoś pisał park w Chorzowie zatrzymał się w czasie na upadku komuny, a nic innego podobnego w pobliżu nie ma. Przykładem są małe miejscowości gdzie ktoś coś wymyślił i ściąga to teraz tłumy typu muzeum miniatur w Inwałdzie czy dinozaury w Bałtowie. Oczywiście trzeba mądrze skonstruować umowę z inwestorem żeby miasta nie wyruchał w dupsko za przeproszeniem, i możliwie ułatwić przygotowanie inwestycji (nie rzucać kłód pod nogi np. przez konserwatora zabytków że rośnie tam spróchniałe 100 letnie drzewo pod którym 90 lat temu odlewał się ktoś sławny :) taki żart) bo inwestor może z swoją kasą pójść po prostu gdzie indziej. Pisał już ktoś że taka inwestycja to setki miejsc pracy - obsługa atrakcji, kasy, zaplecze, lody, waty cukrowe, itp. Teraz lotnisko służy kilku panom a teren służyć może tysiącom rodzin z dziećmi. No i na koniec za 10 lat hasło Tarnowa może brzmieć "Polski biegun ciepła i rodzinnej rozrywki" :)

halford
Rhetor

Post autor: halford »

Co by nie mówić to miasto powinno na głowie stanąć aby ta inwestycje doszła do skutku. Poza tym, że komuś tam będzie hałas przeszkadzał to ja widzę tylko korzyści. Wpływy z podatków, miejsca pracy, znakomita reklama dla Tarnowa. Czego można chcieć więcej zwłaszcza jak ktoś na to pieniądze wydaje ?

Marcin Zaród
Rhetor

Post autor: Marcin Zaród »

Kuba pisał, że inwestor nie chce KUPIĆ tych terenów... Czyli jak? Dzierżawa? A może miasto wchodzące w skład spółki i wnoszące tereny aportem?

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Marcin Zaród, dzierżawa jest dla miasta lepsza, bo w ten sposób pilnuje inweastora, czy przypadkiemnie chce tam postawić huty aluminium, bo z miasteczkiem już mu się znudziło.
A i kasa wpływa przez wiele lat a nie jednorazowo.

Awatar użytkownika

Baxon
Thesmothetai

Post autor: Baxon »

Dobrze, że to nie będzie sprzedaż bo mogliby sobie to potem rozparcelować i sprzedać z dużą przebitką. Ale ciągle nie wierzę, że tam coś takiego powstanie. Jak usłyszałem o tych planach, to od razu przeszedł mi na myśl Vahap Toy, o którym wcześniej pisał mefisto101. Wtedy największe ogólnopolskie gazety o tym pisały, a efekt jest znany,
Pożyjemy, zobaczymy.

bogdan
Obywatel

Post autor: bogdan »

Szanowny Panie Jakubie Kwaśny. Prosił Pan szczególnie o uwagi krytyczne więc proszę bardzo. Informacja o planowanej budowie Parku Rozrywki prawie mnie powaliła z nóg. Moje zdanie jest proste - tak (choć bez szczególnej podniety) ale na litość Boską nie w tej lokalizacji. Czy w naszym mieście na prawdę musi być zabetonowany każdy metr kwadratowy w centrum miasta??? Zakładając że miasto będzie rozwijać się w kierunku północnym - tereny w południowej części miasta mogłyby pełnić funkcję łatwo dostępnego Zielonego Parku, gdzie nie wsiadając nawet do samochodu można szybko znaleźć się w zielonej części miasta. Taką rolę mogłyby grać tereny góry św. Marcina i dawnych posiadłości Sanguszków. Na zachodzie Europy w wielu miastach (wcale nie wielkich metropoliach) widziałem zostawiane dzikie tereny zielone gdzie można odpocząć i oderwać się od miejskiego zgiełku.

Kolejna sprawa to kwestie historyczne tego miejsca - jeśli już to one powinny byc podkreślone aby przyciągnąć turystów - a tak wybudujecie coś co będzie tak pasowało do tego miejsca jak budynek Telekomunikacji do Katedry i ratusza. Pytanie moje brzmi też czy na prawdę chcemy aby tak jak ostatnio wizytówką Polski jest znany nam z przedszkoli "bączek" tak wizytówką miasta o ponad 680 letniej historii stał sie trącący kiczem park rozrywki, będzie tam tylko jeszcze brakowało Ferdynanda Kiepskiego z jego osławionym saturatorem. Czy to jest szczyt naszych ambicji, że aż tak się tym podniecamy i że uważamy realizację tego zamiarzenia jako być albo nie być naszego miasta??? Cała moja nadzieja w tym względzie w konserwatorze i być może w Panu.

Kolejna sprawa to sprawa mieszkańców Zabłocia do których sam się zaliczam. Tylko w Polsce można ludziom zrobić pod oknami taką niepodziankę - tak niespodziankę. Jeszcze rok temu pytałem w naszym Urzędzie Miasta jakie są plany w stosunku do tych terenów - usłyszałem odpowiedź że teren jest objęty ochroną konserwatorską i zakazami budowlanymi. Usłyszałem też że w najbliższych minimum 10 latach nic tam nie powstanie, lądowisko również nie wypaliło (brak zgody konserwatora na wycinkę drzew). Teren ten tez jest w dalekiej przyszłości przeznaczony pod niską zabudowę o charakterze mieszkaniowym. Zresztą miałoby to sens - wystarczy spojrzeć na zdjęcie satelitarne tej części miasta aby przekonać się o tym.

Skąd więc te informacje o tym że jest to teren pod przemysł i że mieszkańcy mają szczęście że nie będzie tam spalarni odpadów, no proszę Państwa to juz zakrawa na kryminał - no to może walnijmy taką spalarnię centralnie na rynku i oprowadzajmy tam wycieczki opowiadając o nowej idei planowania przestrzennego w naszym mieście.Takiej spalarni wogóle nie powinno być w centum miasta nie tylko pod Marcinką. A swoją drogą ciekawe kto wiec odpowiada za ten bałagan w planowaniu przestrzennym w Tarnowie.

Ktoś powyżej pisze że miasto to miasto i hałas być musi - OK - ja 25 lat mieszkałem przy jednym z najruchliwszych skrzyzowań w mieście i proszę mi wierzyć ma się to nijak do głośnej muzy, wycia ludzi, hałasu maszyn + ruch ludzi i samochodów nieporównanie większy niż w centrum, itd. Najciekawsze jest też że niektórych piewców tego pomysłu rozpoznaję na tym forum i wiem że mieszkają na drugim końcu miasta bynajmniej nie przy ruchliwych arteriach. Łatwo jest więc wciskać ludziom pod okna coś czego samemu na 100% by się nie chciało mieć pod swoimi. Do tego te ekonomiczne uzasadnienie jak to miasto na tym zyska, tak zyska jak i na budowie hipermarketów - zatrudnienie na poziomie kilkudziesięciu osób za najniższą stawkę a zysk do kieszeni właścicieli bo o to chyba chodzi - promocja miasta - już o tym pisałem - dość wątpliwa. Dla mnie sprawa jest jasna miasto potrzebuje kasy - choć prezytent twierdzi że z budzetem wszystko jest OK - dlatego na siłę zlikwidowało gospodarstwo pomocnicze przy ZSEO (pozbawiając ludzi pracy) i teraz na siłę próbuje ten teren opchąć jak zwykle nie licząc się ze zdaniem mieszkańców okolicy - tak jak to było m.in. w przypadku stacji benzynowej przy Lwowskiej(w ta sprwę był Pan osobiście zaangażowany). No chyba że znów powieszą jakieś info na drzewie tylko niech powiedzą przynajmniej na którym.

A na koniec jeszcze jedna refleksja - otóż gdy przeczytałem w powyższych wpisach że nie ma alternatywy dla lokalizacji tej inwestycji bo miasto nie ma innych tak dużych gruntów to opadły mi ręce. Rozumiem więc że gdy miasto odda tereny pod marcinką to już koniec, nie będzie juz żadnego dużego inwestora w mieście bo nie ma terenów!!!!. Chciałbym więc w tym miejscu pogratulować włodarzom miasta za wizjonerstwo i strategię.Prezydet ciągle mówi o staraniach w pozyskiwaniu nowych inwestorów - tylko w takim razie gdzie - ja się pytam - skoro nie ma ziemi??? Dlaczego więc w takim razie miasto sukcesywnie nie skupuje dogodnych pod inwestycje terenow i ich nie łączy tak aby za jakiś czas ktoś duży mógł zainwestować w mieście albo aby była jakas alternetywa dla planowanych (właśnie planowanych - a nie - co tam nam się trafi) inwestycji??? Brak profesjonalizmu, brak spójnej i konsekwentnej polityki w planowaniu przestrzennym w mieście, wreszcie brak strategii - to wszystko zarzucam wszystkim po kolei władzom miasta. Wstyd i żenada.

MTar
Proedroj

Post autor: MTar »

Więc tak po części cię rozumiem bo tam mieszkasz, Ale ten teren nie jest i nie był przeznaczony pod zabudowę przemysłową, tylko pod rekreację więc nie rozumiem o co chodzi. Park rozrywki się do tego niewątpliwie zalicza. Likwidacja gospodarstwa jest spowodowana zmianą ustawy, zresztą trzeba by mieć nie tak w głowie żeby utrzymywać gospodarstwo o wątpliwej dochodowości(nie znam szczegółów ale na rolnictwie nikt biznesu nie robi) na terenach w centrum miasta. To że miasto chce zrobić na tym interes jest sprawą oczywistą. Co do alternatywy dla tego terenu to rzeczywiście go brak. Ale czy to wina miasta że nie ma dużych terenów. To niewątpliwie stanowi problem do rozwoju. przykładem bumu inwestycyjnego może być mielec, a dlaczego duże tereny należące do miasta plus specjalna strefa ekonomiczna i efekt widać. A gdyby te tereny rzeczywiście można było przeznaczyć od przemysł to nikt by się z parkiem nie bawił tylko szukano by inwestora który byłby zainteresowany takim terenem pod działalność przemysłową bo lokalizacja była by niemal idealna (obwodnica, dostęp linii kolejowej). Zarzucasz miastu brak perspektywicznego myślenia to co mamy zostawić te tereny i nic nie robić. A jeśli chcesz ciszy i spokoju to niedaleko od Tarnowa w miejscowości Szynwałd jest taki przysiółek Swiniogóra. Cisza spokój piękne widoki nawet Tarnów widać. 14 kilometrów to nie jest problem. http://www.szynwald.pl/widoki/widoki3 tu masz próbkę. A na spacer na ruiny nadal będę chodził pomimo ewentualnej budowy parku. O i uprzedzam twoje pytanie Nie mieszkam na Zabłociu.

Autor tematu
Jakub Kwaśny
Rhetor
Kontakt:

Post autor: Jakub Kwaśny »

bogdan pisze:Szanowny Panie Jakubie Kwaśny. Prosił Pan szczególnie o uwagi krytyczne więc proszę bardzo.
Prosiłem o uwagi, każde nie wymieniałem, że chodzi mi szczególnie o uwagi krytyczne. Po prostu chciałem zobaczyć co na ten temat sądzą mieszkańcy miasta - taka moja rola. Każda uwaga i opinia jest cenna w tej materii, więc bardzo dziękuje za obszerny wpis w temacie.
bogdan pisze:Skąd więc te informacje o tym że jest to teren pod przemysł i że mieszkańcy mają szczęście że nie będzie tam spalarni odpadów
Pojawiły się takie głosy, bo jak wszystko na tym świecie się zmienia, również i przeznaczenie tego terenu ulegnie zmianie, po tym jak uchwalone zostanie nowe studium zagospodarowania przestrzennego... Prezydent jeszcze w poprzedniej kadencji wystąpił z taką inicjatywą uchwałodawczą, a radni zaakceptowali. Dodam studium dotyczy całego miasta! W tym również tych terenów. O jego przeznaczeniu i innych terenów w mieście będziemy wkrótce (rok - dwa) decydowali. Mieszkańcy również będą mogli wnosić swoje uwagi - myślę, że Prezydent będzie przedkładał nowe studium również do konsultacji społecznych.

Pozostałe argumenty zanotowałem.
Pozdrawiam
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?

ODPOWIEDZ