Krzyż na Marcince - pilna inwestycja kto finansuje ?
To jest przecież św Mikołaj .Goscinny pisze:Ricardo, to zaskarż Mleczkę jesli ci krasnoludek przeszkadza. Każde zdjęcie kogoś z rozłozonymi rekami jest obrazą religii? Jak nigdy popieram Starówkę
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.
-
- Rhetor
- Kontakt:
Liczysz na odpowiedzi pisemne? ;-) wiesz, że moje zapytania znacznie wydłużają ścieżkę uzyskania odpowiedzi na pytania z forum!dafi33 pisze:Kuba kiedy będą odpowiedzi ws. krzyża UM
Ale tak poważnie... na kilka już odpowiedziałem.
Dowiedziałem się natomiast, że pełnomocnik księcia Sanguszki wyraził zgodę na budowę tego krzyża.
Dowiedziałem się również, że miasto nie ma zamiaru dofinansować tej inwestycji ( w tym jednak względzie będę chciał odpowiedzi oficjalnej.
Dowiedziałem się również, że Konserwator Zabytków też wyraził zgodę Kurii.
Wygląda na to, że nie ma przeciwwskazań dla budowy tegoż krzyża.
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?
-
- Rhetor
Na jakiej podstawie chce przenieść zabytek, żeby w jego miejsce postawić coś takiego jak słup WN?Jakub Kwaśny pisze:Dowiedziałem się również, że Konserwator Zabytków też wyraził zgodę Kurii.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
-
- Rhetor
- Kontakt:
To już pytanie do Kurii Diecezjalnej ....neya3 pisze:a co z tradycja?? co ze starym krzyzem???!!!
Dziś w TEMI Łukasz Winczura napisał, że dowiedział się, że to nie zabytek ...LordRuthwen pisze:Na jakiej podstawie chce przenieść zabytek, żeby w jego miejsce postawić coś takiego jak słup WN?Jakub Kwaśny pisze:Dowiedziałem się również, że Konserwator Zabytków też wyraził zgodę Kurii.
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Rhetor
Stoi od II WŚ => >25 lat? Więc jest.
LordRuthwen pisze:Stoi od II WŚ => >25 lat? Więc jest.
Nigdzie nie ma zapisu, że coś starsze niż 25 lat jest zabytkiem.
W ustawie:
http://isip.sejm.gov.pl/Download;jsessi ... 568&type=3
Mamy taką definicję zabytku:
"1) zabytek - nieruchomość lub rzecz ruchomą, ich części lub zespoły, będące
dziełem człowieka lub związane z jego działalnością i stanowiące świadectwo
minionej epoki bądź zdarzenia, których zachowanie leży w interesie
społecznym ze względu na posiadaną wartość historyczną, artystyczną lub
naukową;"
Która jest równie przejrzysta i jasna w interpretacji jak nasze prawo podatkowe. Wychodzi na to, że zabytkiem (poza jasnymi przypadkami jak np. Wawel) jest to co się uwidzi konserwatorowi zabytków i zostanie wpisane przez niego do rejestru zabytków.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
-
- Rhetor
No ok, >25 to z samochodami jest i jeszcze muszą spełniać kilka innych warunków
Z samochodami jest o wiele łatwiej. Jest kilka możliwości aby pojazd został wpisany jako zabytek.LordRuthwen pisze:No ok, >25 to z samochodami jest i jeszcze muszą spełniać kilka innych warunków
Jak widać na zdjęciu, autobus ma założoną rejestrację żółtą, a został wyprodukowany w 1999r.
Wykorzystano fakt, że tego modelu powstało tylko kilkadziesiąt sztuk.
ale jaja, ominęła mnie taka żarliwa dyskusja ) Deto masz mój głos w następnych wyborach !
A co do obrażania uczuć i wartości - czemu jest tak, że jakakolwiek próba dyskusji na ten temat kończy się zmasowanym atakiem na dyskutanta, posądzeniem o obrażanie i złą wolę ... czyżby brak racjonalnych argumentów ? Ja tam jestem otwarty na dyskusje dotyczące mojego systemu wierzeń i moralności, nie obrażę się, rozważę każdy racjonalny argument za i przeciw, pośmieję z niewydarzonych zestawień słownych itp.... luzik panowie.....
A co do obrażania uczuć i wartości - czemu jest tak, że jakakolwiek próba dyskusji na ten temat kończy się zmasowanym atakiem na dyskutanta, posądzeniem o obrażanie i złą wolę ... czyżby brak racjonalnych argumentów ? Ja tam jestem otwarty na dyskusje dotyczące mojego systemu wierzeń i moralności, nie obrażę się, rozważę każdy racjonalny argument za i przeciw, pośmieję z niewydarzonych zestawień słownych itp.... luzik panowie.....
Kolejne (hipotetyczne) etapy to:starówka pisze:Ludzie po co ta cała zadyma, krzyż był i tylko nowy będzie, rozmiarowo owszem "troszkę" większy ale "bardzo" podobny. Nie dajmy się ogłupiać i skakać sobie do gardeł, ...[ciach].
- poprowadzenie drogi krzyżowej,
- budowa kaplicy, a następnie sanktuarium.
Podobnie jak na Liwoczu.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sanktuariu ... rzy%C5%BCa
Ładne mi sanktuarium wygląda mi to jak taras widokowy jakaś atrakcja na "Marcince"?.ovoc pisze:Kolejne (hipotetyczne) etapy to:starówka pisze:Ludzie po co ta cała zadyma, krzyż był i tylko nowy będzie, rozmiarowo owszem "troszkę" większy ale "bardzo" podobny. Nie dajmy się ogłupiać i skakać sobie do gardeł, ...[ciach].
Podobnie jak na Liwoczu.
Ps:w "wyposazeniu" widzę,że i też jest wieża obserwacyjna-niedoczytałem
Pomijając religijne aspekty całej sprawy,to za Wiki:" Wieże widokowe podnoszą atrakcyjność turystyczną danego regionu[...]
jako punkty widokowe niekiedy wykorzystuje się wieże:ratuszy,kościołów i zamków."-więc może był by to ciekawy pomysł na uatrakcynienie tego miejsca?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wie%C5%BCa_widokowa
Ostatnio zmieniony 24-02-2011, 12:46 przez dzik, łącznie zmieniany 2 razy.
A ile do tego krzyża doczepione nadajników... Kolejny punkt dla GSM, a dla kurii środek zarobkudzik pisze:Ładne mi sanktuarium wygląda mi to jak taras widokowy jakaś atrakcja na "Marcince".ovoc pisze:Kolejne (hipotetyczne) etapy to:starówka pisze:Ludzie po co ta cała zadyma, krzyż był i tylko nowy będzie, rozmiarowo owszem "troszkę" większy ale "bardzo" podobny. Nie dajmy się ogłupiać i skakać sobie do gardeł, ...[ciach].
Podobnie jak na Liwoczu.
Ps:w "wyposazeniu" widzę,że i też jest wieża obserwacyjna-niedoczytałem
[center]"We're the lucky ones. Don't forget that"
[/center]
[/center]