Krzyż na Marcince - pilna inwestycja kto finansuje ?

Wiadomości "z miasta".
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

misha
Proedroj

Post autor: misha »

defekator pisze:O ile z jawnym mieszaniem się do polityki może dało by się coś zrobić, chociaż wymagało by to zmiany konstytucji, bo ksiądz jako obywatel wg prawa może mieć poglądy polityczne i może je głosić
Owszem, może je głosić ale pamiętajmy, że robi to do wiernych Bogu, którzy przychodzą do kościoła pomodlić się, usłyszeć Śłowo Boże a nie zdanie z cyklu "poglady polityczne plebana". Jak ksiądz chce sie uzewnetrzniać politycznie to niech to robi z mównicy sejmowej za siebie (a nie przy pomocy innych) i w cywilnym stroju. Nie pasuje taki styl, ktory zrównałby go z resztą polityków i politykierów?
Pewnie że nie, bo autorytet mniejszy. Wierzcie mi lub nie ale sutanna i koloratka robi bardzo dużo, a polityka głoszona z ołtarza ma większą siłę, którą organizacja kościelna wykorzystuje jak może, mimo upomnień co mądrzejszych purpuratów (np. Życiński).
Wyobraźcie sobie, że w sejmie by zaczęto się ubierać w szaty duchowne i mówić z mównicy sejmowej - nie podniósłby się głos dostojników koscielnych?
Dlatego jestem za tym by zostawi politykom co polityczne a Papieżowi co papieskie.

Co do krzyża na marcince. Stary nie zostnie napewno zniszzony a przeniesiony w inne miejsce - takim sposobem z jednego ostatecznie będą dwa.
Nowy 22,5-metrowy krzyż ma być żelazny - taka wysoka konstrukcja musi mieć odpowienią podstawę, by się oprzeć silnemu wiatrowi halnemu z południa, dla ktorego marcinka jest ostatnia barierą. Stąd dywagacje na temat rozmiarów i choćby zagrożenia płynacego z umieszczenia takiego kolosa w zasięgu ewentualnych zabudowań. Krzyż na Kasprowym wierchu ma 17,5 m wysokości, z czego 2,5 m wkopane jest wgłąb skały. Musi być bez przerwy konserwowany, bo te 2 tony żelaza potrafią naprawde zgrozić ludziom przybywajacym, jak i samej okolicy. Jakie wielkości w takim razie towarzyszą krzyżowi planowanemy przez kurię na marcince.
Konstrukcja skazana jest na wyglad "słupa wysokiego napięcia" ze wzgledu na zmniejszenie oporów powietrza i choćby oszczednośc surowca potrzebnego do jego budowy.
Powstało realne pytanie odnośnie miejscowego planu zagospodarowania, nieco traktowane po macoszemu w temacie, do którego realizacji lokalizacja obiektu może ograniczyć mozliwosci.

Podzielam pogląd niektorych użytkowników, że nie potrzebny nam jest wiekszy, monumentalny obiekt męki pańskiej a zadbanie o dotychczas stojący w jakiś chaszczach. Wystarczy wyeksponować i upększyć bezpośrednią okolicę małego, starego i symbolicznie bardziej cennego dla mieszkańców grudu Tarnowskich drewnianego krzyża w jego pierwotnym i jedynym miejscu.

Deto
Thesmothetai
Kontakt:

Post autor: Deto »

Oczywiście, że tak ! Można przecież, w ramach funduszy przeznaczonych na nowy krzyż, odrestaurować stary, dodatkowo zadbać o jakieś źródło energii i można skorzystać z jakiejś iluminacji. To co zauważył poprzednik, że przeciez nikt zapewne nie zniszczy tego starego krzyża i z jednego zrobią się dwa. Ciekawe co się z nim stanie i czy aby znów nas nie zaskoczą. Chociaż zbliża się magiczna data 10 kwietnia i może nasi duchowni przekażą krzyż pod Pałac Prezydencki. :P Cały świat usłyszy o krzyżu z Tarnowa i już nasze miasto ma podstawy żeby pomóc finansowo w powstaniu nowego krzyża na Marcince :P

halford
Rhetor

Post autor: halford »

data 10 kwietnia i może nasi duchowni przekażą krzyż pod Pałac Prezydencki.
Taaa, a ramach podziękowania wybudują nam na Marcince 22 metrowy pomnik Lecha Kaczyńskiego.
3150 A Rh+

trix
Rhetor

Post autor: trix »

misha pisze:Co do krzyża na marcince. Stary nie zostnie napewno zniszzony a przeniesiony w inne miejsce - takim sposobem z jednego ostatecznie będą dwa.
Nowy 22,5-metrowy krzyż ma być żelazny - taka wysoka konstrukcja musi mieć odpowienią podstawę, by się oprzeć silnemu wiatrowi halnemu z południa, dla ktorego marcinka jest ostatnia barierą. Stąd dywagacje na temat rozmiarów i choćby zagrożenia płynacego z umieszczenia takiego kolosa w zasięgu ewentualnych zabudowań. Krzyż na Kasprowym wierchu ma 17,5 m wysokości, z czego 2,5 m wkopane jest wgłąb skały. Musi być bez przerwy konserwowany, bo te 2 tony żelaza potrafią naprawde zgrozić ludziom przybywajacym, jak i samej okolicy. Jakie wielkości w takim razie towarzyszą krzyżowi planowanemy przez kurię na marcince.
Myślisz że inżynieria dzisiaj nie da sobie rady z takimi "problemami" ??. Prywatny krzyż prywatna odpowiedzialność, proste jak budowa cepa.
BTW wiesz jak strasznie zagrażają nam samochody jeżdżące po drogach ??. Ba, rocznie ginie od nich ok 5 tys ludzi, a jednak nikt nie zabrania jazdy samochodem (jeszcze).
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.

Lvcas
Prytan
Kontakt:

Post autor: Lvcas »

dodatkowo warto by wyciąć te wszelkie drzewa ktore zaslaniają widok na krzyz.

Oświetlić go tak aby był widoczny z centrum
serwis firmowy falowniki forum branżowe falowniki

Awatar użytkownika

misha
Proedroj

trix pisze:Myślisz że inżynieria dzisiaj nie da sobie rady z takimi "problemami" ??. Prywatny krzyż prywatna odpowiedzialność, proste jak budowa cepa.
BTW wiesz jak strasznie zagrażają nam samochody jeżdżące po drogach ??. Ba, rocznie ginie od nich ok 5 tys ludzi, a jednak nikt nie zabrania jazdy samochodem (jeszcze).
Prywatny krzyż ale po czyjej stronie odpowiedzialność skoro teren należy do kogoś innego a nie do wlasciciela krzyża. Przecież logiczne, ze co na twojej działce zagraża, choc nie ty to tam umiesciłes to ty za to zagrożenie odpowiadasz. Zatem kto wyłoży pieniądze na ewentualną konserwacje ? Kosciół da kase na krzyż i ...reszta niech sie inni martwią jak już go mają nad głową.
Do reszt sie nie odnosze bo to inna sprawa kaloszy.

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

misha pisze:Przecież logiczne, ze co na twojej działce zagraża, choc nie ty to tam umiesciłes to ty za to zagrożenie odpowiadasz.
To jest nie do końca tak, bo co powiesz o słupach energetycznych na prywatnych polach?

Deto
Thesmothetai
Kontakt:

Post autor: Deto »

Awatar użytkownika

starówka
Archont

Post autor: starówka »

Mam pomysł co do starego krzyża. Można go pociąć na małe kawałki i jako pamiątki z Tarnowa sprzedawać/rozdawać. Jeśli ktoś to zrealizuje proszę o kontakt, należy się patentowe.

Awatar użytkownika

misha
Proedroj

LordRuthwen pisze:
misha pisze:Przecież logiczne, ze co na twojej działce zagraża, choc nie ty to tam umiesciłes to ty za to zagrożenie odpowiadasz.
To jest nie do końca tak, bo co powiesz o słupach energetycznych na prywatnych polach?
A czy przypadkiem nie jest tak, że firma energetyczna chcąc umiescic słup na dziąłce podpisuje umowe, w ktorej zawiera wszelkie szczegóły odnośnie konserwacji, odpowiedzialności za niego czy też dzierżawy terenu leżącego bezpośrednio pod słupem (w granicach mocowania słupa)?
Jeśli nie to po mając parcelę w świetokrzyskim przymuszany jestem do wykupywania ubezpieczenia OC, pomimo że nic na niej nie stoi?

Ricardo
Archont

Post autor: Ricardo »

Podobnie jak z tą firmą energetyczną będzie pewnie i z Krzyżem, tzn. odpowiedzialność konserwacja itd. będzie leżeć w gestii kurii, nie widzę też powodów dla których w projekcie nie miałyby być zawarte rozwiązania wzmacniające jego konstrukcję (a'la przytoczony Giewont). Na pewno ważny dla tego jakie zabezpieczenia powstaną jest też projekt, czy będzie to konstrukcja ażurowa czy może jednolita bryła jak na Górze Liwocz koło Jasła.

Jeszcze mały OT. ale apeluję do pewnych użytkowników o merytoryczną dyskusję a nie obrażanie się wzajemnie. Ja nie obrażam waszego światopoglądu, więc wy nie obrażajcie mojego a takie posty jak obrazem z krasnalem są chyba nie na miejscu.

trix
Rhetor

Post autor: trix »

Masz jakieś dziwne podejście do sprawy. Jak ktoś na mojej działce może umieścić coś, na co nie wyrażam zgody. Jeżeli wyraziłem zgodę, to liczę się z ryzykiem "kabum" i ewentualnych reperkusji z tego tytułu.
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.

dzik
Archont

Post autor: dzik »

Ricardo pisze:Jeszcze mały OT. ale apeluję do pewnych użytkowników o merytoryczną dyskusję a nie obrażanie się wzajemnie. Ja nie obrażam waszego światopoglądu, więc wy nie obrażajcie mojego a takie posty jak obrazem z krasnalem są chyba nie na miejscu.
Stary- nie ma mocnych.Lepiej do baru na piwo ;)
Ostatnio zmieniony 18-02-2011, 22:33 przez dzik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

starówka
Archont

Post autor: starówka »

Ricardo pisze:Jeszcze mały OT. ale apeluję do pewnych użytkowników o merytoryczną dyskusję a nie obrażanie się wzajemnie. Ja nie obrażam waszego światopoglądu, więc wy nie obrażajcie mojego a takie posty jak obrazem z krasnalem są chyba nie na miejscu.
Człowieku spasuj trochę i miej dystans do świata. Ja nie nazywam siebie samego antyklerykałem, czy tym bardziej ateistą. Zamieściłem ten rysunek A.Mleczki ( i do niego możesz mieć pretensje o podejście do tematu) by rozładować napięcie związane z tą dyskusją. Ja nikogo nie miałem ochoty obrażać swoimi wypowiedziami w tym temacie, co możesz sprawdzić powyżej. Jeśli nie potrafisz popatrzeć czasami na świat/ kościół/ wiarę trochę z boku to jesteś na właściwym kursie do Torunia lub na Krakowskie Przedmieście 10-tego każdego miesiąca.

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Ricardo, to zaskarż Mleczkę jesli ci krasnoludek przeszkadza. Każde zdjęcie kogoś z rozłozonymi rekami jest obrazą religii? Jak nigdy popieram Starówkę :)

ODPOWIEDZ