Tarnów wypięknieje!!! czyli rewitalizacja Centrum Miasta

Coś budują? Coś wyburzają? Masz jakieś własne pomysły (nawet futurystyczne)? Tutaj jest miejsce dla ciebie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

Bardziej minus niż plus ;) - Ale będzie to fajnie grać z Placem Ofiar Stalinizmu. Tylko współczuję mieszkańcom tego bloku - pod oknami zamiast kawałka trawnika - skwerek z ławkami...
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Awatar użytkownika

huziu
Archont

Post autor: huziu »

ad2222 pisze:Tylko współczuję mieszkańcom tego bloku - pod oknami zamiast kawałka trawnika - skwerek z ławkami...
Tam wcześniej też były ławki, z tą różnicą, że teraz mieszkańcy tego bloku będą mogli w nocy przy oknie czytać gazetę zaoszczędzając na energii elektrycznej :)

Keleos
Rhetor

Post autor: Keleos »

I jakby nie patrzeć lepsze oświetlenie powinno iść w parze z bezpieczeństwem, bowiem na tym skwerku już do kilku poważnych rozbojów doszło...

Awatar użytkownika

Baxon
Thesmothetai

Post autor: Baxon »

Może dzięki takim zmianom na trawnikach będzie mniej psiego guana. Może ładny skwerek wpłynie jakoś na sumienie właścicieli piesków

Keleos
Rhetor

Post autor: Keleos »

Guano – odchody ptaków morskich (głównie kormoranów, pelikanów i głuptaków) lub nietoperzy
Wikipedia ; )

Awatar użytkownika

Baxon
Thesmothetai

Post autor: Baxon »

;)
akurat mi bardziej pasowało niż powszechnie stosowane g**no

Awatar użytkownika

starówka
Archont

Post autor: starówka »

W dniu wczorajszym zebrała się Komisja Kultury by rozmawiać na temat rewitalizacji starówki, więcej informacji i prezentacje UM można znaleźć na miejskim portalu

Po przeczytaniu tego opracowania i załączonej prezentacji nasunęły mi się pytania które kieruję do Radnego Jakuba:

1. Skąd wziął się tak wysoki koszt przebudowy skwerku Piszów (316 tys.), zwłaszcza w porównaniu do skweru przy ulicy Bóżnic (277 tys.), czy też do innych miejskich skwerów.

2. Czy konieczne było wyrzucenie 44 tys. na tak marny projekt i wizualizacje placu Bema, zwłaszcza w sytuacji gdy plac z dnia na dzień pustoszeje lawinowo i zmniejsza się liczba kupujących w tym miejscu.

Projektowanie placu targowego i realizacja tego projektu to wyrzucanie ogromnych kwot, które można wykorzystać w znacznie lepszy sposób. Lada dzień rusza plac Chyszów, inwestycja za grube miliony, którą TM nie wiedza ja wykorzystać w więcej niż trzy dni tygodnia, może warto przenieś tam Burek.

Autor tematu
Jakub Kwaśny
Rhetor
Kontakt:

Post autor: Jakub Kwaśny »

starówka pisze:2. Czy konieczne było wyrzucenie 44 tys. na tak marny projekt i wizualizacje placu Bema, zwłaszcza w sytuacji gdy plac z dnia na dzień pustoszeje lawinowo i zmniejsza się liczba kupujących w tym miejscu.
Bo to jest koncepcja, która została stworzona niejako w komisji trójstronnej. Miasto, Kupcy, Konserwator Zabytków - tak przynajmniej zostało to przedstawione. A to, że coś z placem Bema należy zrobić to chyba każdy się zgodzi.
starówka pisze:1. Skąd wziął się tak wysoki koszt przebudowy skwerku Piszów (316 tys.), zwłaszcza w porównaniu do skweru przy ulicy Bóżnic (277 tys.), czy też do innych miejskich skwerów.
Ta różnica nie jest taka duża; choć jak popatrzyłem na zdjęcie to wytłumaczenie, które mi się nasuwa - to oświetlenie, stylizowane latarnie + projekt. Dodatkowo postępowanie przetargowe (a od tego zależą ceny w samorządach) wyłoniło taką a nie inną ofertę.
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?

Awatar użytkownika

starówka
Archont

Jakubie ja pytałem czemu to są takie kwoty?
Masz może dostęp do kosztorysów, chętnie je zobaczę.

Co do projektu/wizualizacji placu to jest to kolejne odsuwanie problemu, zapraszam Radnych na plac, może nie wiecie jak to wszystko wygląda, plac jest w 2/3 pusty a handel i tak odbywa się na ulicach i parkingach. Kolejne projekty nie zmienią tego miejsca, zmniejszając plac daje się handlującym wymówkę że nie ma miejsca na placu dla wszystkich. Dodam że duża liczba pawilonów na placu i hali używana jest jako magazyny. Wystarczy przenieść handlujących na Hale Targową, a handel ze skrzynek i ceraty na Chyszów.

Autor tematu
Jakub Kwaśny
Rhetor
Kontakt:

Post autor: Jakub Kwaśny »

starówka pisze:Jakubie ja pytałem czemu to są takie kwoty?
Masz może dostęp do kosztorysów, chętnie je zobaczę.
Wystarczy trochę "pogmyrać w internecie" google prawdę Ci powie ;)
http://www.przetargi.egospodarka.pl/253 ... 010_2.html
Co do projektu/wizualizacji placu to jest to kolejne odsuwanie problemu, zapraszam Radnych na plac, może nie wiecie jak to wszystko wygląda, plac jest w 2/3 pusty a handel i tak odbywa się na ulicach i parkingach. Kolejne projekty nie zmienią tego miejsca, zmniejszając plac daje się handlującym wymówkę że nie ma miejsca na placu dla wszystkich. Dodam że duża liczba pawilonów na placu i hali używana jest jako magazyny. Wystarczy przenieść handlujących na Hale Targową, a handel ze skrzynek i ceraty na Chyszów.
Widzisz miasto chciało tak zrobić, ale był wielki szum ze strony handlujących. Mnie się wydaje, że taki targ w centrum miasta (ale cywilizowany) jest też swego rodzaju atrakcją turystyczną, nawet gdy sprzedaje się ze skrzynek - owoce i warzywa. A jeżeli widzisz, że handlujący wykraczają poza obręb Targowiska to trzeba reagować i dzwonić na straż. Sam też się tam przejdę niedługo, choć inaczej jest w zimie a inaczej w lecie.
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?

Awatar użytkownika

starówka
Archont

Kuba czekam na wiadomość prywatną, chętnie pokaże Ci prawdziwe oblicze tego miejsca.

Awatar użytkownika

starówka
Archont

Jakub Kwaśny pisze:Mnie się wydaje, że taki targ w centrum miasta (ale cywilizowany) jest też swego rodzaju atrakcją turystyczną, nawet gdy sprzedaje się ze skrzynek - owoce i warzywa.
Cywilizowana jest/była Hala Miejska, dziś mlekiem i jajkami wolą handlować na chodniku przy Panny Marii a administracja TM i Straż M nic z tym nie robi. Każda nowa koncepcja obejmująca istnienie placu Burek to wyrzucanie milionów w błoto.

MaRiO
Prytan

Post autor: MaRiO »

starówka pisze:dziś mlekiem i jajkami wolą handlować na chodniku przy Panny Marii a administracja TM i Straż M nic z tym nie robi
W sumie to nie ten wątek na temat TM :)

Ale TM nic nie robi, robi bo najpierw Inkasenci przejdą zbiorą opłaty a za parę minut nadchodzi SM i dają mandaty ( nie raz byłem takiej sytuacji świadkiem ) a co w tym dziwnego ?? A no to że na chodnikach pisze-pisało ( malowane ) " Zakaz Handlu "

Więc jeśli jest Zakaz Handlu to na jakiej podstawie TM zbierają opłatę ?? Przecież Powinni zadzwonić po SM i nakładać mandaty, a nie robić jak napisałem na początku najpierw kasa dla TM a później mandat.
Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu

Chroń mnie Boże od przyjaciół, bo z wrogami sam sobie poradze

Awatar użytkownika

starówka
Archont

MaRiO to też ten wątek, to jest rewitalizacja starówki, a nie ten szmaciano - kartonowy syf

Pisząc o tych interwencjach musiałeś mieć "szczęście" zobaczyć te nieliczne. Dziś handel na zakazach toczy się bez przeszkód, ten stan rzeczy nie zmienia się od miesięcy. Strażnicy i administracja generalnie mają to w dupie.

MaRiO
Prytan

Post autor: MaRiO »

starówka pisze:Pisząc o tych interwencjach musiałeś mieć "szczęście"
Znaczy ja wiem czy szczęście, zeszłego roku widziałem właśnie kilka razy taką sytuację w okresie wakacyjnym.Tylko zastanawia mnie dalej jedno na jakiej podstawie TM pobierają opłaty za handel w miejscach zakazanych.Jak by nie patrzeć jest to nielegalne, ale to już na inny wątek.
Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu

Chroń mnie Boże od przyjaciół, bo z wrogami sam sobie poradze

ODPOWIEDZ