Krzyż na Marcince - pilna inwestycja kto finansuje ?

Wiadomości "z miasta".
ODPOWIEDZ

Deto
Thesmothetai
Kontakt:

Post autor: Deto »

angelo pisze:Wiesz, to jest tak, jakby ktoś przy tobie i przy twoich kolegach napluł na szalik Unii. Pewnie powiedzielibyście, że nic się nie stało.
No nie zupełnie to jest to samo. Jeżeli chodzi o podobną sytuacje ,t o nasi rywale zza miedzy dopisywali na murach parę lat temu do napisu UNIA słowo "rum" i powstawała rumUNIA. I jakoś się z tego smiałem i nie działało na mnie to obraźliwie.

Nie przypominam sobie również, by kibice Totenhamu (zwłaszcza Ci z Polski) byli jakoś szczególnie urażeni, gdy przed meczem z Wisłą wielu kibiców pisało " To ten ham" . Troszkę dystansu do takich spraw. Gdybym napisał, że Maryja to.... K, c, i nie wiadomo co jeszcze to rzeczywiście miałbyś rację. Oczywiście nigdy bym tak nie napisał i raczej daleki jestem nawet od myślenia w ten sposób.

Czepiając sie szczegółów to napisałem ze AVE ma ryja ! Co w tym obraźliwego to nie wiem ? Nie napisałem, że Maryja ma ... ! To róznica. Więc nie bądzcie już tak przewrażliwieni na tym punkcie.

dzik
Archont

Post autor: dzik »

LordRuthwen pisze:Taaa, już widzę jak miasto pomaga stawiać meczet, czy choćby minaret. A jak nie chcesz iść w skrajność to wg mnie nie pomogą nawet przy cerkwii.
Co do wspomnianej wyzej neutralnosci swiatopogladowej i ew.pomocy panstwa/samorzadu terytorialnego przy odbudowie ,przyklad z Dabrowy Tarnowskiej: http://pl.wikinews.org/wiki/Dotacja_na_ ... arnowskiej .To dobry sygnal-oznacza,ze spoleczenstwo zmienia sie,staje sie coraz bardziej "otwarte"na inne mniejszosci w panstwie. ;)

Awatar użytkownika

starówka
Archont

Post autor: starówka »

Ludzie po co ta cała zadyma, krzyż był i tylko nowy będzie, rozmiarowo owszem "troszkę" większy ale "bardzo" podobny. Nie dajmy się ogłupiać i skakać sobie do gardeł, jest tysiąc innych powodów do pisania petycji i podpisywania takowych.

Ku rozluźnieniu wrzucam rysunek mistrza, ciesząc się że nikt podobnego totemu jak w Świebodzinie nie chce już u nas stawiać.
Załączniki
totem.png

dzik
Archont

Ps-miejmy nadzieje,ze w przyszlosci ,oprocz spadku po komunie-(wojujacych ateistow/katolikow)pojawia sie i inne (bardziej otwarte) na swiat i ludzi postawy swiatopogladowe.Tak jak napisalem-idzie to w dobrym kierunku,ludzie juz maja dosc nieustannych sporow... :-/

Awatar użytkownika

starówka
Archont

dzik dzięki za puentę, dodam tylko AMEN

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

Chodzi o ten ROZMIAR właśnie. Ja też nie chcę by na Marcince pojawił się SZAJS, który zepsuje widok. Niech zamiast starego postawią nowy ale o takich samych gabarytach. Bo obecnie zaczyna się wyścig kto większego Jezusa lub Krzyż p******* na górce. Czy jak gdzieś w między czasie walną krzyż na 25 metrów to nasza kuria podniesie stawkę i pierdyknie krzyż na 30? Wyścig pod tytułem kto walnie najwyzszą budowę sakralną?

Dla mnie kościół zamiast wydawać pieniądze na krzyż powiniem wesprzeć potrzebujących - i to było by zgodne z naukami jakie głoszą i w które powinni wierzyć.I niech mi ktoś powie, że kościół przestrzega swoich nauk? Nawet Papierz JP2 prosił by mu nie stawiac pomników tylko kasę na potrzebujących przeznaczyć. Tymczasem będziemy mieli 22 metrowego potworka.

*Celowy wulgaryzm, który proszę pozostawić.
9000 ml A Rh-

Awatar użytkownika

rzuf
Thesmothetai
Kontakt:

Post autor: rzuf »

Dokładnie tak. Wyobraź sobie że nie widzisz z okna w Tarnowie ruin zamku a widzisz mega krzyż a'la słup wysokich napięć :/

Autor tematu
dafi33
Rhetor

Post autor: dafi33 »

To samo tyczy się tych monstrualnych kościołów wystarczyłoby jedna trzecia z tego a resztę przekazać biednym ..... no ale
'' Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy! Bo dbacie o czystość zewnętrznej strony kubka i misy, a wewnątrz pełne są one zdzierstwa i niepowściągliwości. Faryzeuszu ślepy! Oczyść wpierw wnętrze kubka, żeby i zewnętrzna jego strona stała się czysta. ''
'' Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy! Bo podobni jesteście do grobów pobielanych, które z zewnątrz wyglądają pięknie, lecz wewnątrz pełne są kości trupich i wszelkiego plugastwa. Tak i wy z zewnątrz wydajecie się ludziom sprawiedliwi, lecz wewnątrz pełni jesteście obłudy i nieprawości. '' ;)

Deto
Thesmothetai
Kontakt:

rzuf pisze:Dokładnie tak. Wyobraź sobie że nie widzisz z okna w Tarnowie ruin zamku a widzisz mega krzyż a'la słup wysokich napięć :/
Cała nadzieja w tarnowskich złomiarzach ;) hehe

A wracając do rozmiarów, to może te 25 metrów wzięło się z tej 225 rocznicy ;) i z każdym rokiem metr do góry ;)

trix
Rhetor

Post autor: trix »

Goscinny pisze: A wracając do tematu. Ci, którzy tak żarliwie bronią tej inwestycji nie przeczytali chyba, że np. ja nie jestem przeciw krzyżowi jako takiemu, ale przeciw nowemu, ogromnemu, ohydnemu, 22m metrowemu krzyżowi,
Jest jakiś projekt jak ten krzyż ma wyglądać ??.
Co do wspomnianej wyzej neutralnosci swiatopogladowej
Nie wiem po raz który to pisze: nie ma czegoś takiego jak neutralność światopoglądowa państwa.
rzuf pisze:Dokładnie tak. Wyobraź sobie że nie widzisz z okna w Tarnowie ruin zamku a widzisz mega krzyż a'la słup wysokich napięć :/
To ten krzyż ma być aż tak szeroki w "pasie" ?? :D .

To forum (i pewnie większość w kraju) to przykład sukcesu manipulacyjnego władz. Mniej więcej wszyscy się zgadzają że władza złodzieje, podatki wysokie itp, ALE jak ktoś żuci hasło "krzyż" "Bóg" "kler" to z ludzi przeważnie myślących rozsądnie i logicznie wyłaniają się demoniczni wojownicy o "wolność" "neutralność światopoglądową" "równość" itp.
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.

Maciek
Obywatel

Post autor: Maciek »

Deto pisze:A wracając do rozmiarów, to może te 25 metrów wzięło się z tej 225 rocznicy ;) i z każdym rokiem metr do góry ;)
Dokładnie, stąd się wzięła wysokość krzyża :!: Tyle że ma on mieć 22,5 m a nie 25.

suraiw
Thesmothetai

Post autor: suraiw »

To w końcu, jaka ma być wysokość tego krzyża 25 m, 22,5 m, 22 m czy może 225 m.
Coś mi się wydaje, że tu chodzi o przebicie wysokości "niewidocznego" nadajnika rtv :P
Bądź tak mało konkretny, jak to tylko możliwe, dzięki temu nikogo nie urazisz.

Deto
Thesmothetai
Kontakt:

Maciek pisze:
Deto pisze:A wracając do rozmiarów, to może te 25 metrów wzięło się z tej 225 rocznicy ;) i z każdym rokiem metr do góry ;)
Dokładnie, stąd się wzięła wysokość krzyża :!: Tyle że ma on mieć 22,5 m a nie 25.
Sorry, mój błąd :)

Awatar użytkownika

starówka
Archont

nieźle, spór z tego czy być powinien przeszedł do jaki wysoki i dlaczego
obstawiam że jutro po zaakceptowaniu wysokości powstanie dyskusja o kolorze

a w podsumowaniu koło poniedziałku ustalimy że tak naprawdę to takie jest prawo większości i kilku antyklerykałów może sobie pogwizdać,

a pozostając w temacie: to gdzie byliście jak proboszcz Dutka koło swojego kościoła kolejny jakże "piękny" pomnik papieża stawiał

dzik
Archont

starówka pisze:dzik dzięki za puentę, dodam tylko AMEN
Nie ma sprawy .To by bylo chyba tyle n.t temat (tylko nie "pozabijajcie sie") ;)

ODPOWIEDZ