Krzyż na Marcince - pilna inwestycja kto finansuje ?

Wiadomości "z miasta".
ODPOWIEDZ

SK1968
Obywatel

Post autor: SK1968 »

Jo pisze:Za niedługo Polska tak będzie wyglądać:
Obrazek
Czy to fotka z Polski , tzw. Polski "B" , Ukrainy , Białorusi , Rosji ?
Krzyż krzyżowi podobny , tak jak gwiazda czerwona , unijna czy Dawida .
Tarnów ma swój "Krzyż" i nie walczcie z symbolami , nazwami , itp ... może macie w sobie moi drodzy potrzebę zemsty , nienawiści i walki z nie waszymi symbolami wiary ?
Pewnie wyskoczy ktoś w temacie braku tolerancji , ale jak można nazwać Ciebie forumowiczu tolerancyjnym ? jeżeli sam zaczynasz pisać i podjudzać innych do krzyża , czyli symbolu mojej i milionów Polaków wiary.
Żyjemy obecnie w świecie kłamstwa , wyzysku , nienawiści , pogoni za pieniądzem , świecie moralnego i religijnego upadku (szczególnie w europie a żeby było bliżej w Polsce , kraju cudów ... tych gospodarczych) zatracenia wszelkich wartości przekazywanych i dziedziczonych z pokolenia na pokolenie , dlatego zawalczcie również o likwidacje drogowych skrzyżowań , ilu ludzi straciło życie w takich miejscach i o ironio , postawiono takiemu pechowcowi , krzyż na grobie ...

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

Goscinny pisze:. Nagle kuria wykombinowała pomnik krzyża, bo jak to inaczej nazwać. Oficjalnie go potem przy błyskach fleszy pokropią, odprawią mszę i klamka zapadła - okolica staje się miejscem kultu religijnego i właściciele terenu wokół mają niewiele do powiedzenia.
Ale z tego co wiem coś takiego jak "miejsce kultu religijnego" nie jest jakoś specjalnie chronione prawnie i właściciele mają do powiedzenia w jego sprawie totalnie wszystko. Problem z krzyżem sprzed pałacu nie wynikał z tego, że prawo nie pozwalało przesunąć tego krzyża tylko z tego, że wszyscy się bali rozzłoszczonego motłochu. Uwierz mi gdyby to był teren prywatny to ten krzyż gdyby właściciel nie chciał, nie stałby tam nawet godziny.

Jednak na prawdę nie sądzę aby taki problem miał pojawić się pod tym nowym krzyżem gdyby budowano park rozrywki. Zauważ, że na rynku, niedaleko katedry organizowane są często imprezy rozrywkowe, jest alkohol i nikomu to nie przeszkadza. A jak znajdą się jacyś nasi "obrońcy" krzyża blokujący podobnymi metodami budowę parku rozrywki to miasto będzie mogło się wykazać i udowodnić że straż miejska do czegoś się przydaje. Bo legalnie przez budowę tego krzyża zablokować budowy parku się na 99,99% nie da.

Tak jak pisałem, nie wiem po co im 22 metrowy krzyż, ale jak robią to za własną kasę niech go budują. Jak byś chciał np sobie wybudować 22 metrowy posąg "Gościnnego" to lekko popukał bym się w głowę, ale bym nie protestował ;)
Ostatnio zmieniony 16-02-2011, 15:07 przez defekator, łącznie zmieniany 1 raz.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

Awatar użytkownika

sybirak
Prytan

Post autor: sybirak »

A poza tym to wszyscy zdrowi?

Jak ktoś nie rozumie słowa pisanego to niech nie odpisuje.
Nikt tu nie walczy z symbolami tylko z zachłannością i nachalnością kleru.

Edyta: swoją drogą wszystkie skrzyżowania powinny być bezkolizyjne lub w formie ronda! :P
Spór nauki z religią zakończył się z chwilą zamontowania pierwszego piorunochronu w kościele.

SK1968
Obywatel

Post autor: SK1968 »

Goscinny pisze:
defekator pisze:E tam. Nie to już lekka paranoja
A może pokłosie tego, co mogą zrobić z krajem "obrońcy krzyża"? Ja tam wolę dmuchac na zimne.
Mały krzyż był od lat i było ok. Nagle kuria wykombinowała pomnik krzyża, bo jak to inaczej nazwać. Oficjalnie go potem przy błyskach fleszy pokropią, odprawią mszę i klamka zapadła - okolica staje się miejscem kultu religijnego i właściciele terenu wokół mają niewiele do powiedzenia.
Miejsce ma wielkie znaczenie i tu nie ma polemiki , ale daj Bóg aby w Tarnowie powstał kiedyś tak potężny krzyż lub jeszcze większy pomnik Chrystusa Zbawiciela , od tego w Rio de Janeiro . Chciałbym aby Tarnów przynajmniej w ten sposób był kojarzony i odwiedzany przez masy turystów .

Autor tematu
dafi33
Rhetor

Post autor: dafi33 »

SK1968 pisze:ale daj Bóg aby w Tarnowie powstał kiedyś tak potężny krzyż lub jeszcze większy pomnik Chrystusa Zbawiciela , od tego w Rio de Janeiro .
:shock: ty tak na serio ?
ps. ruskie rozpylili mgłę i mamy rządy masońsko-żydowskie to pewnie też za pewnik bierzesz :D

Ricardo
Archont

Post autor: Ricardo »

SK1968 pisze:
Czy to fotka z Polski , tzw. Polski "B" , Ukrainy , Białorusi , Rosji ?
Krzyż krzyżowi podobny , tak jak gwiazda czerwona , unijna czy Dawida .
Tarnów ma swój "Krzyż" i nie walczcie z symbolami , nazwami , itp ... może macie w sobie moi drodzy potrzebę zemsty , nienawiści i walki z nie waszymi symbolami wiary ?
Pewnie wyskoczy ktoś w temacie braku tolerancji , ale jak można nazwać Ciebie forumowiczu tolerancyjnym ? jeżeli sam zaczynasz pisać i podjudzać innych do krzyża , czyli symbolu mojej i milionów Polaków wiary.
Żyjemy obecnie w świecie kłamstwa , wyzysku , nienawiści , pogoni za pieniądzem , świecie moralnego i religijnego upadku (szczególnie w europie a żeby było bliżej w Polsce , kraju cudów ... tych gospodarczych) zatracenia wszelkich wartości przekazywanych i dziedziczonych z pokolenia na pokolenie , dlatego zawalczcie również o likwidacje drogowych skrzyżowań , ilu ludzi straciło życie w takich miejscach i o ironio , postawiono takiemu pechowcowi , krzyż na grobie ...
Cóż, jak to mówią "nie ma tolerancji dla wrogów "tolerancji"".

Jeśli wypacza się sens słowa tolerancja, to nie ma się co dziwić że wypaczona jest cała reszta. Przykład Francja gdzie w imię "tolerancji" nie pozwala się dekorować ulic w wielu miastach na Boże Narodzenie również pojawia się sprawa z noszeniem Krzyżyków przez uczniów w szkołach, ale za to muzułmanie mają pełne prawo modlić się w miejscach publicznych w czasie ramadanu.

W myśl zasady tolerancji KAŻDY powinien mieć prawo do wolnego wyznawania swojej wiary, i walka z symbolami religijnymi na pewno tolerancyjna nie jest.

Deto
Thesmothetai
Kontakt:

Post autor: Deto »

SK1968 pisze: Miejsce ma wielkie znaczenie i tu nie ma polemiki , ale daj Bóg aby w Tarnowie powstał kiedyś tak potężny krzyż lub jeszcze większy pomnik Chrystusa Zbawiciela , od tego w Rio de Janeiro . Chciałbym aby Tarnów przynajmniej w ten sposób był kojarzony i odwiedzany przez masy turystów .
A cóż to za "wielkie znaczenie" ma to miejsce w kontekście krzyża ? Czy na tej górze Jagiełło odprawił Krzyżaków z kwitkiem ?

To miejsce ma znaczenie dla naszego miasta, bo tam sie to wszystko zaczęło. Ale nie słyszałem nic, by w tym miejscu, rozpoczęła się tarnowska przygoda z chrześcijaństwem.

Dzizas, ludzie wy (tzn. TY) mylisz w ogóle pojęcia. Jeżeli dla Ciebie wyznaczkimiem wiary będzie ilośc krzyży, to ja ci gratuluję. Zupełnie nie pojmujesz kwestii związanych z wiarą i chrześcijaństwem !!! Potrzebny Ci jest krzyz do modlitwy ? A może do tego, by mysleć po chrześcijańsku ?

Idąc twoim tokiem rozumowania, to dlaczego wierzysz w Boga, jeżeli go nigdy nie widziałeś(aś) ?

Z tym kojarzeniem Tarnowa "przynajmniej w taki sposób", to już lekka przesada. Własnie przez takich ludzi jak ty ludzie sie od kościoła odwracają... i dzięki Bogu !

Celowo napisałem o Bogu, bo Ten zapewne sie tylko złości jak widzi, jak pseudokatolicy skrzywili wiarę, która z założenia miała być tak piękną ...
Ostatnio zmieniony 16-02-2011, 15:51 przez Deto, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

defekator pisze:Tak jak pisałem, nie wiem po co im 22 metrowy krzyż, ale jak robią to za własną kasę niech go budują. Jak byś chciał np sobie wybudować 22 metrowy posąg "Gościnnego" to lekko popukał bym się w głowę, ale bym nie protestował ;)
Ale nie wiadomo czyj to teren. Po drugie - jakbyśmy teraz poszli do UM i spytali czy mozemy sobie postawić 22m pomnik zająca, to daliby od reki zgodę?
Kubo, jeszcze pytanie o to, na jakich zasadach Kuria ten teren zajmie. Dzierżawa (za ile miesięcznie) czy coś innego? Jak duży jest ten teren, bo obecny krzyż zajmuje, powiedzmy 1 metr kwadratowy i jakoś wystarczało.

Deto
Thesmothetai
Kontakt:

Moze zatem jakies listy sprzeciwy ? Może jakąś akcje zrobimy pod krzyżem :) ?

Zróbmy akcje w obronie obecnego krzyża, który jest w tym miejscu od wielu lat :lol: :P

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Goscinny pisze: Ale nie wiadomo czyj to teren. Po drugie - jakbyśmy teraz poszli do UM i spytali czy mozemy sobie postawić 22m pomnik zająca, to daliby od reki zgodę?
Tego czy ta zgoda była dana od ręki to nie wiemy. Na razie z tego co wynika z artykułu przyznano warunki zabudowy (to nie jest nawet pozwolenie na budowę). Na to jest jakiś określony termin, którego urząd nie może przekroczyć. Ale jak chcesz można to sprawdzić. Starać się o warunki zabudowy możesz z tego co wiem dla każdej działki (nawet jak nie jesteśmy właścicielami). Koszt równoważny z opłatami za mapki geodezyjne - więc relatywnie nieduży ;)
Kubo, jeszcze pytanie o to, na jakich zasadach Kuria ten teren zajmie. Dzierżawa (za ile miesięcznie) czy coś innego? Jak duży jest ten teren, bo obecny krzyż zajmuje, powiedzmy 1 metr kwadratowy i jakoś wystarczało.
Też mnie to ciekawi. Na jakiej podstawie prawnej można budować na czyimś terenie. Czy jest to dzierżawa, darmowe udostępnienie terenu, czy inny czort ?
A jeżeli jest to dzierżawa to kto dzierżawi Sanguszkowie czy miasto.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

Jakub Kwaśny
Rhetor
Kontakt:

Post autor: Jakub Kwaśny »

Wydaję mi się , powtarzam wydaje mi się, ale co jest wielce prawdopodobne, że ten krzyż obecny jest tam "zwyczajowo". Na etapie wydawania pozwolenia na budowę Kuria oświadczy tylko, że ma zgodę właściciela. A skoro ma zgodę właściciela, to właściciel chce by na jego terenie był krzyż. Własność (krzyża) będzie kurii ale teren właściciela. (jak się umówili, to już ich sprawa) No chyba, że potraktujemy teren jako miejski: odpowiedź podejrzewam padłaby: nieodpłatnie.
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Jakub Kwaśny pisze:Własność (krzyża) będzie kurii ale teren właściciela. (jak się umówili, to już ich sprawa)
No i to mi trochę zgrzyta bo z tego co się orientuję jeżeli chodzi o nieruchomości to ich właścicielem jest właściciel działki, na której się znajdują. Wówczas właścielem krzyża byli by Sanguszkowie lub miasto mimo, iż zbudowany został za pieniądze kurii.
Ale mogę się mylić, przydał by się ktoś oblatany w prawie budowlanym.

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Jakub Kwaśny, a nie możesz zapytać oficjalnie? Ew. podrzuć mi pismo to sam spytam :)

Maciek
Obywatel

Post autor: Maciek »

Lepszy krzyż niż takie cudo:

Obrazek

Dla niewtajemniczonych - ten napis można zobaczyć w Odporyszowie na trasie Dąbrowa Tarnowska - Żabno.

:lol: ;)

Deto
Thesmothetai
Kontakt:

Maciek pisze:Lepszy krzyż niż takie cudo:

Obrazek

Dla niewtajemniczonych - ten napis można zobaczyć w Odporyszowie na trasie Dąbrowa Tarnowska - Żabno.

:lol: ;)
Ave rzeczywiście ma ryja ? :lol: Wie ktoś może ? :P

ODPOWIEDZ