Internetowa Skrzynka Radnego

Wiadomości "z miasta".
ODPOWIEDZ

Autor tematu
Jakub Kwaśny
Rhetor
Kontakt:

Post autor: Jakub Kwaśny »

Leliwa pisze:ttp://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/801C5E57F8
w części dotyczącej dopłat do biletów sprzedawanych w autobusach
Śpieszę z wyjaśnieniami (tempo chyba zadowalające?)...

W Tarnowie nie mamy do czynienia z dopłatami do biletów sprzedawanych u kierowcy, jak wyjaśniono mi w ZKMie - kierowcy autobusów mają przy sobie jedynie bilety o nominałach ważnych na dwóch strefach. Czyli sprzedają bilety, które prawnie obowiązują. Nie mają obowiązku mieć wszystkich nominałów przy sobie, bo zgodnie z tokiem rozumowania ZKM - zadaniem kierowcy jest przede wszystkim bezpieczny przewóz pasażerów, a nie prowadzenie małego kiosku.

Nie ma zatem zastosowania kazus rzeszowski. Za bilet płacimy tylko tyle ile jest na nim wskazane, czyli kwotę nominału jaki posiada przy sobie kierowca.

Dodatkowo planuje się pozostawić w sprzedaży u kierowców tylko bilety godzinne (zamiast tych ważnych w dwóch strefach)

Uzasadnieniem jest z jednej strony maksymalne ograniczenie sprzedaży biletów u kierowcy (by nie wydłużać czasu przejazdu, nie rozpraszać kierowcy itp)
Ostatnio zmieniony 09-02-2011, 12:35 przez Jakub Kwaśny, łącznie zmieniany 1 raz.
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?

Leliwa
Prytan

Post autor: Leliwa »

Dzięki za wyjaśnienia :)

Sprytne rozwiązanie :P Może kiedyś doczekamy się jednak automatów biletowych w autobusach, tak żeby nie trzeba było ponosić dodatkowych kosztów.

Eredhel
Archont

Post autor: Eredhel »

Tak tylko z drugiej strony dlaczego osoba poruszająca się tylko w jednej strefie ma przepłacać?
[center]"We're the lucky ones. Don't forget that"
[/center]

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

Bo kierowca ma prowadzić autobus a nie kiosk z biletami?

Eredhel
Archont

To po co w ogóle sprzedaje?! Biletomaty do autobusów :D
[/center]

faleQ
Archont
Kontakt:

Post autor: faleQ »

Eredhel pisze:Biletomaty do autobusów
ZKM nie ma pieniędzy od ponad 2 lat. Druga odpowiedż: nie we wszystkich modelach autobusów jest na nie miejsce - co jest kpiną, bo wystarczyło się do Kielc w październiku na targi wybrać, by zobaczyć jak "duże" są takie automaty. Np:
Obrazek

Awatar użytkownika

TomekMKM
Rhetor

Post autor: TomekMKM »

No dobra, ale załóżmy, że ktoś nie mający miesięcznego, będący gościem w mieście chce w niedziele wieczorem, albo w nocy, przy temperaturze -20`C i padającym, zawiewającym śniegu przejechać 3-4 przystanki, np z hotelu na dworzec albo odwrotnie i być sprawiedliwym i za nie zapłacić to będzie musiał kupić bilet godzinny?
Wiem, że to oczywiście skrajność, przypadek specjalny, mało prawdopodobny, aczkolwiek trzeba się liczyć z takim odsetkiem pasażerów :) :-)

Eredhel
Archont

Biletów godzinnych jak nie było tak nie ma.
Panie Jakubie, kiedy będzie uchwała jakaś w sprawie ich wprowadzenia i czy są jakieś plany odnośnie ich ceny?
[/center]

dafi33
Rhetor

Post autor: dafi33 »

Kuba złóż zapytanie ws. budowy krzyża na Marcince , jakie miasto poniesie koszty ? , kto jest właścicielem terenu ? , na jakiej podstawie wydano zgodę na budowę takiej wysokiej konstrukcji jeżeli w najbliższej okolicy znajdują się domy ?

Autor tematu
Jakub Kwaśny
Rhetor
Kontakt:

Eredhel pisze:Biletów godzinnych jak nie było tak nie ma.
Panie Jakubie, kiedy będzie uchwała jakaś w sprawie ich wprowadzenia i czy są jakieś plany odnośnie ich ceny?
No ale uchwała jest przyjęta! Nie dalej jak w zeszłym tygodniu rozmawiałem z dyrektorem ZKM, który skarżył się na małą popularność tych biletów!
dafi33 pisze:Kuba złóż zapytanie ws. budowy krzyża na Marcince , jakie miasto poniesie koszty ? , kto jest właścicielem terenu ? , na jakiej podstawie wydano zgodę na budowę takiej wysokiej konstrukcji jeżeli w najbliższej okolicy znajdują się domy ?
Zestaw pytań z tamtego wątku zostanie skierowany drogą oficjalną jutro w czasie mojego dyżuru! :)

dafi33
Rhetor

Post autor: dafi33 »

Jakub Kwaśny pisze:Zestaw pytań z tamtego wątku zostanie skierowany drogą oficjalną jutro w czasie mojego dyżuru!
Dziękujemy uprzejmie ... oj coś czuje że będzie gorąco 8)

Autor tematu
Jakub Kwaśny
Rhetor
Kontakt:

dafi33 pisze:
Jakub Kwaśny pisze:Zestaw pytań z tamtego wątku zostanie skierowany drogą oficjalną jutro w czasie mojego dyżuru!
Dziękujemy uprzejmie ... oj coś czuje że będzie gorąco 8)
Dlaczego ma być gorąco? Na tym polega zasada jawności działania samorządów ;) Na takiej samej podstawie upubliczniłem plany dotyczące Parku Rozrywki przy Lotniczej! ;)

"Naród domaga się jawności życia władzy!" ;-)

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Jakub Kwaśny, to jeszcze dorzuć pytania z wątku o krzyżu, bo odpowiedzi mogą być naprawdę ciekawe.

MaRiO
Prytan

Post autor: MaRiO »

A ja mam takie pytanie do Jakuba, ponieważ od godz 11:oo dzwonię do TZDM ale jakoś nie mogę się połączyć do Pana Krzysztofa Gurgula ( miła Pani sekretarka jakoś nie może mi odpowiedzieć na zadane pytanie ) czy dzielni Panowie Parkingowi, mają obowiązek posiadać przy sobie podczas wykonywania obowiązków Identyfikator z Imieniem i Nazwiskiem Nr Legitymacji i przez kogo Wydany.
Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu

Chroń mnie Boże od przyjaciół, bo z wrogami sam sobie poradze

Autor tematu
Jakub Kwaśny
Rhetor
Kontakt:

MaRiO pisze:A ja mam takie pytanie do Jakuba, ponieważ od godz 11:oo dzwonię do TZDM ale jakoś nie mogę się połączyć do Pana Krzysztofa Gurgula ( miła Pani sekretarka jakoś nie może mi odpowiedzieć na zadane pytanie ) czy dzielni Panowie Parkingowi, mają obowiązek posiadać przy sobie podczas wykonywania obowiązków Identyfikator z Imieniem i Nazwiskiem Nr Legitymacji i przez kogo Wydany.
No to jest chyba normalne, że powinni mieć, podobnie jak kontroler w autobusie. Musisz wiedzieć czy rozmawiasz z kimś uprawnionym, czy może z uzurpatorem z żółtą kamizelką.

ODPOWIEDZ