Krzyż na Marcince - pilna inwestycja kto finansuje ?
Krzyż na Marcince - pilna inwestycja kto finansuje ?
To inicjatywa Kurii Biskupiej w Tarnowie dla uczczenia jubileuszu 225-lecia Diecezji Tarnowskiej. Miasto wydało tzw. warunki zabudowy dla tej inwestycji. Obecnie opracowywany jest projekt posadowienia krzyża na tym terenie. Według informacji z Kurii, poświęcenie nowego krzyża może się odbyć około połowy roku.
Krzyż ma stanąć w miejscu drewnianego, który posadowiono na Górze św. Marcina przed II wojną światową. Nowa konstrukcja ma być wykonana z metalu i mierzyć 22,5 m wysokości.
Niebawem firma, która będzie prowadzić budowę krzyża wejdzie w teren.
http://www.tarnow.pl/index.php/pol/Mias ... w.-Marcina
Info oczywiście na stronie UM neutralnie światopoglądowego
Kto to finansuje
Krzyż ma stanąć w miejscu drewnianego, który posadowiono na Górze św. Marcina przed II wojną światową. Nowa konstrukcja ma być wykonana z metalu i mierzyć 22,5 m wysokości.
Niebawem firma, która będzie prowadzić budowę krzyża wejdzie w teren.
http://www.tarnow.pl/index.php/pol/Mias ... w.-Marcina
Info oczywiście na stronie UM neutralnie światopoglądowego
Kto to finansuje
Nie w tym rzecz. Kościół i tak ma zbyt duzo do powiedzenia w tym państwie. Na tle religijnym powstaja kolejne konflikty, a sceny z krzyżem pod pałacem prezydenckim powinny dać wszystkim do myślenia.bastol23 pisze:Mam dziwne i nieodparte wrażenie, że na tym forum są sami bezbożnicy xd
- Krzyż na Marcince - źle
- Pielgrzymki - źle
- Informacje katolickie na tarnow.pl - źle
etc..
Ale cóz, widocznie dla kościelnych Bóg i Chrystus to własnie krzyz i muszą mieć ich tysiące, by móc z nich wierzyć. Podobnie jak z kościołami. Wierny, jeżeli wierzy, to dostanie się bez problemu do kościoła. Nie trzeba więc budować na każdym kroku megawypasów.
W Boga wierzę, ale nie akceptuję takiego rozumienia i podejścia do spraw wiary, jaki prezentuje większa część kościoła. Dlatego tym bardziej mi żal, że odchodzą tacy ludzie jak Życiński, a spora część czarnych owiec nadal żyje i ma się dobrze.
-
- Rhetor
- Kontakt:
Jeżeli za pieniądze Kościoła i na ich terenie - to czemu nie?bastol23 pisze:- Krzyż na Marcince - źle
Ale czyje pielgrzymki posłów w czasie trwania posiedzenia, czy te do Częstochowy i z możliwością opodatkowania?! Ja tam nic do pielgrzymów nie mam- Pielgrzymki - źle
W tym temacie też już sie wypowiadałem, że jeżeliby inne związki wyznaniowe były na tarnow.pl dyskryminowane, to wtedy można byłoby się doczepić. Tak Kościół jest naturalnym podmiotem w naszym systemie społecznym (zbyt uprzywilejowanym, ale jednak podmiotem).bastol23 pisze:- Informacje katolickie na tarnow.pl - źle
Gdzie ty tu masz bezbożników? Poza tym instytucja kościoła nie równa się Bóg Bóg jest w nas! a nie w budowlach, krzyżach, złocie, mosiądzu, metalu, drewnie czy innych jeszcze symbolach!
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?
-
- Rhetor
- Kontakt:
Bo ja nie jestem antyreligijny, ja jestem antyklerykalny! ;-) Zachowajmy dafi jakiś umiar!dafi33 pisze:Napisał ''lewicowiec'' Jakub Kwaśny jestem zawiedziony
To ja może zadam pytanie poprzez Kubę czy miasto finansuje budowę , czy przekazuje teren kościołowi ...chyba że sprzedaje to co innego .
Dofinansowanie prawie 60.000 zł ( z miejskiej kasy ) pomnika Jana Pawła II przy Kościele bł. Karoliny uważam za nieporozumienie! I zgadzam się, że takie coś jest karygodne! Ale jeżeli ten krzyż ma powstać za pieniądze kościoła (jakkolwiek zdobyte, nie mówimy tu o przywilejach) i na terenie diecezjalnym (bo to chyba w miejscu gdzie jest kościół) to czemu mamy zabraniać? (niemniej jednak pytanie zanotowałem i dopytam)
Co innego gdyby chcieli postawić go na Rynku czy przed Pałacem Prezydenckim!
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Rhetor
To tak na temat... http://www.youtube.com/watch?v=novrGbB2KdU
A jest za pieniądze Kościoła na terenie do którego kościół ma prawo?Jakub Kwaśny pisze:Jeżeli za pieniądze Kościoła i na ich terenie - to czemu nie?bastol23 pisze:- Krzyż na Marcince - źle
Bo jak tak to niech stawiają sobie co tylko chcą o ile to coś dopuszcza prawo.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
Inwestorem jest Kuria więc wszelkie dywagacje wydają się bez sensu, co do terenu to nie wiem ale Krzyż stał już tam wcześniej tyle że teraz będzie "przebudowany".
Ogólnie neutralność światopoglądowa nie polega na ateizmie, a na tym że każde wyznanie ma takie same prawa, tzn. w jej myśl można odpowiedzieć pozytywnie na prośbę w budowie Krzyża ale tak samo traktuje się np. prośbę o pomoc gminy żydowskiej w budowie synagogi.
Ogólnie neutralność światopoglądowa nie polega na ateizmie, a na tym że każde wyznanie ma takie same prawa, tzn. w jej myśl można odpowiedzieć pozytywnie na prośbę w budowie Krzyża ale tak samo traktuje się np. prośbę o pomoc gminy żydowskiej w budowie synagogi.
Ostatnio zmieniony 15-02-2011, 21:48 przez Ricardo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Rhetor
Taaa, już widzę jak miasto pomaga stawiać meczet, czy choćby minaret. A jak nie chcesz iść w skrajność to wg mnie nie pomogą nawet przy cerkwii.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD