Autostrada A4

Coś budują? Coś wyburzają? Masz jakieś własne pomysły (nawet futurystyczne)? Tutaj jest miejsce dla ciebie
ODPOWIEDZ

Ricardo
Archont

Post autor: Ricardo »

Cubaza pisze:
LordRuthwen pisze:Cubaza, mi się to nie kalkuluje, tak samo jak nie będzie mi się kalkulowało bulenie za jazdę do Krakowa, będę 20 minut dłużej jechał a ekonomicznie mnie to lepiej wyjdzie.
No właśnie. Tak samo nie chce mi się wierzyć, że jakby autostrada na tym odcinku była darmowa to ludzi by z niej korzystali w takim stopniu, że można by to było uznać za obwodnicę Tarnowa i jadący do Mościc i Wierzchosławic jechaliby do Lisiej Góry po to, aby się tam dostać.
Jeśli faktycznie ten odcinek byłby bezpłatny to byliby tacy, zwłaszcza w godzinach szczytu. Ja np. gdy w godzinach szczytu z Mościc na Falklandy to wolę pojechać obwodnicą niż stać w korku na Wyszyńskiego - Spokojnej

Awatar użytkownika

Autor tematu
ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

Ravir pisze:Czyli każdy NORMALNIE myśląsy cżlowiek będzie jechal tak by omijać płatne odcinki. Na gów... nam więc autostrady? Skoro kożystać z nich będa tylko bogaci?
Podsumujmy: jako właściciel samochodu przez 15 lat płaciłem podatki (najpierw od środków transportu, potem w paliwie) żeby Państwo mogło wybudować autostrady, a potem, jak już państwo wybuduje te autostrady, to będę płacił 2x więcej? To ja już wolę przez Czechy/Austrię jechać nad chorwackie morze... zwłaszcza, że pogoda tam 'murowana'.

Albo tak jak Ravir sugeruje - wsiąść w samolot i 2x taniej odpocząć w Egipcie.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Bastekxyz
Archont

Post autor: Bastekxyz »

Trzeba zacząć leczyć naród, żeby nie wybierał takich "obiecywaczy" ;x

trix
Rhetor

Post autor: trix »

Ravir pisze:
Czyli każdy NORMALNIE myśląsy cżlowiek będzie jechal tak by omijać płatne odcinki. Na gów... nam więc autostrady? Skoro kożystać z nich będa tylko bogaci?
Na to szanowny panie , zeby bliżej nie określona spółka córka, jeszcze bardziej mniej określonej firmy "prywatnej" mogła je budowac za x razy tyle co normalnie. Dzięki temu prostemu zabiegowi można szybko i bezboleśni się "dorobić".
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.

CEO
Obywatel

Post autor: CEO »

Takie info pojawilo sie dzisiaj na skyscrapercity:
Dziś rano konsorcjum NDI/Granit złożyło pismo w GDDKiA o odstąpieniu od kontraktu. Dotyczy to odcinka Brzesko-Wierzchosławice.
Jesli to prawda to nie ciekawie! Ktos cos wie?

http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 81&page=45

Awatar użytkownika

sybirak
Prytan

Post autor: sybirak »

Jeszcze w tym roku będziemy płacić za przejazd autostradami A4 i A1. Za wypad do Wrocławia zapłacimy około 60 zł, podróż nad morze ministerialni urzędnicy wyceniają na prawie 200 zł! - To nie są ceny na nasze portfele - ostrzegają kierowcy.
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... rotem.html

Już wiadomo ile. Tylko @!*$ się cisną!
:-x
Spór nauki z religią zakończył się z chwilą zamontowania pierwszego piorunochronu w kościele.

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Ale tutaj nie chodzi, żeby ktoś jeździł po tych autostradach. Jak ludzie będa omijać płatne odcinki to rząd powie: "jesteście niewdzięczni - chcieliście autostad, to je macie. A jak już je macie, to nie chcecie jeździć po nich. Nie proście nas o nic więcej".

hurricane
Rhetor

Post autor: hurricane »

Jeśli to prawda z NDI, to co najmniej kilka miesięcy obsuwy, czyli mamy wąskie gardło... a na dodatek nie będzie jak wygodnie wjechać na A4 w Wierzchosławicach...
Zapraszam na Internetową Stację Meteo Tarnowiec - meteo.tarnowiec.prv.pl

Awatar użytkownika

gumini_0317
Archont

Post autor: gumini_0317 »

hurricane pisze:Jeśli to prawda z NDI, to co najmniej kilka miesięcy obsuwy, czyli mamy wąskie gardło... a na dodatek nie będzie jak wygodnie wjechać na A4 w Wierzchosławicach...
W ogóle nie będzie można wjechać. Zostaje albo MOP Rudka albo węzeł Krzyż co jest dla mnie rozsądniejsze.
Węzeł Wierzchosławice jest w tym odcinku. No chyba, że skończą go wcześniej.

CEO
Obywatel

Post autor: CEO »

http://www.rp.pl/artykul/9211,609845_Fi ... a-A4-.html

NDI i SB Granit powiadomiły Generalną Dyrekcję Dróg Krajowych i Autostrad, że odstępują od kontraktu. Strony mają teraz 14 dni na porozumienie się

Polsko-macedońskie konsorcjum chce wypowiedzieć umowę z winy GDDKiA. — Otrzymaliśmy pismo, w którym wykonawca deklaruje odstąpienie od umowy z naszej winy — potwierdza Marcin Hadaj, rzecznik GDDKiA.

„Rz“ nie udało się wczoraj uzyskać szczegółów uzasadnienia ani skontaktować z przedstawicielami obu firm. Kontrakt na budowę 21 km odcinka trasy A4 między Brzeskiem a Wierzchosławicami (Małopolska) konsorcjum firm NDI z Sopotu i SB Granit ze Skopje podpisało rok temu. Jego wartość to 622,5 mln zł brutto. Wykonawca informując o chęci odstąpienia od umowy zażądał zapłacenia 58 mln zł kary umownej (10 proc. wartości kontraktu oraz zapłaty za wykonane prace).

Strony mają dwa tygodnie na dojście do porozumienie. Jeżeli to nie nastąpi GDDKiA ogłosi nowy przetarg na dokończenie inwestycji. Niewykluczone też, że sprawa trafi do sądu. Jak twierdzi GDDKiA średnie opóźnienie w realizacji tego odcinka A4 wynosi ok. 6 miesięcy i z tego tytułu może próbować domagać się ok. 120 mln zł odszkodowania.

Szanse na złożenie oferty może mieć m.in. Budimex, który buduje dwa odcinki tej trasy lub Chińczycy, już obecni w Polsce na budowie trasy A2 między Łodzią a Warszawą. Trasę A4 buduje też m.in. grecka J&P Avax czy Polimex.

— To bardzo trudna inwestycja, ciężko jest pozyskać materiały budowlane czy zorganizować transport — mówi „Rz“ Dariusz Blocher, prezes Budimeksu. — Jeżeli zostanie ogłoszony przetarg na dokończenie tej inwestycji będziemy rozważać czy wziąć w nim udział. Wszystko będzie zależało od warunków, m.in. wymaganego czasu zakończenia inwestycji. Zakończenia prac przed Euro 2012 bym się nie podjął — dodaje Blocher.

hurricane
Rhetor

gumini_0317 pisze: W ogóle nie będzie można wjechać.
Jakby ukończyli odcinek od Wierzchsławic do węzła Krzyż (Tarnów-Północ) to na pewno jakiś tymczasowy wjazd zrobią.

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Jak dla mnie - hura!
Jeśli nie będzie odcinka Brzesko-Wierzchosławice do Euro 2012, to wszyscy jadący na Ukrainę będą musieli zjechać z A4 w Brzesku i ominą Tarnów!
Inaczej wszyscy by zjeżdżali w Krzyżu i rozjeżdżali nam JP2 i Lwowską.
Niech ten odcinek będzie miał taką obsuwę, żeby go skończyli równoczesnie z odcinkiem Krzyż-Dębica.

hurricane
Rhetor

Goscinny, to jest jedyny plus, choć biorąc pod uwagę jakość z jaką wykonano JPII, Słoneczną i bubel Zesłańców Sybiru to drogom to wiele nie pomoże... Tyle, że korków nie będzie i to duży plus... A tranzytu na Jasło i tak nie ominiemy, bo kto by chciał jechać aż do węzła Żyraków i przez drogi powiatowe lub przez Dębicę przebijać się do czwórki i jeszcze wracać do Pilzna...
Zapraszam na Internetową Stację Meteo Tarnowiec - meteo.tarnowiec.prv.pl

Awatar użytkownika

Beaver
Rhetor

Post autor: Beaver »

A ja tak samo jak Gościnny ciesze sie jesli nie zdaza przed Euro :) Bedzie mniejszy ruch pod moimi oknami co mnie cieszy :)
Różnica pomiędzy małym a dużym miastem polega na tym, że w dużym mieście można więcej zobaczyć, a w małym więcej usłyszeć. - Jean Cocteau

mefisto101
Prytan

Post autor: mefisto101 »

Beaver pisze:A ja tak samo jak Gościnny ciesze sie jesli nie zdaza przed Euro :) Bedzie mniejszy ruch pod moimi oknami co mnie cieszy :)
Tak naprawdę to nie przesadzajmy z tym niby ogromnym ruchem i hordami kibiców
pędzących jak po sznureczku na Ukrainę.

Euro jest pretekstem i bacikiem do "szybkiej" budowy A4 inaczej pisalibyśmy "już w 2015 dojedziemy do Krakowa autostradą"
Wyobrażacie sobie, że kibice z Europy Zachodniej, czy nawet Polski będą tłuc się tysiące kilometrów np do Doniecka czy Charkowa ?
90 % kibiców poleci samolotami bo wygodniej, znaaaczne szybciej, dużo taniej niż kilkudniowa przeprawa samochodem czy autokarem, w dodatku przez niepewną Ukrainę.
Zwiększony słabo zauważalny ruch w większości to bedą polskie rejestracje z południa Polski i jadące do Lwowa bo Donieck czy Charków to 2 tys km samolotem taniej i szybciej.
Zresztą ludzie to trwa tylko 3 tygodnie wy naprawdę wierzycie w niby kawalkady samochodów?

ODPOWIEDZ