Laptop dla kazdego ucznia

Wiadomości "z miasta".
ODPOWIEDZ

fiber
Obywatel

Post autor: fiber »

Ale po lekcjach będą musieli je zostawiać w szkole.
Czyli rano będą dostawać laptopy żeby w czasie zajęć sobie pograć/siedzieć na nk i przed pójściem do domu je oddawać. Więc nawet ta garstka dzieci niemających komputera w domu i która mogłaby hipotetycznie skorzystać na tym projekcie, nie skorzysta z niego.

Naprawdę nie wiem jak porażająco trzeba być oderwanym od rzeczywistości, żeby wymyślić i popierać taki projekt.

element_duszy
Obywatel

Post autor: element_duszy »

Fiber, muszę się z Tobą zgodzić, niestety...;/

trix
Rhetor

Post autor: trix »

Dlaczego niestety, i skąd ta "poprawność polityczna" ?? .Czy gdybyście bezpośrednio z portfela musieli dac banknocik tez byście byli tacy pobłażliwi ??
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.

element_duszy
Obywatel

Post autor: element_duszy »

trix pisze:Dlaczego niestety, i skąd ta "poprawność polityczna" ?? .Czy gdybyście bezpośrednio z portfela musieli dac banknocik tez byście byli tacy pobłażliwi ??
Na szczęście nie musimy, a gdybać nie lubie.

trix
Rhetor

Post autor: trix »

To pogdybaj, bo to nie historia, tylko nasza kasa.
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Odgrzebałem temat, bo niestety wygląda na to, że wypali.
Tak przynajmniej oznajmiła na ostatnim zebraniu wychowawczyni mojej córki.
Oczywiście nadal nie są znane szczegóły dotyczące tego projektu.
A jak rozmawiałem ze znajomym z Enionu, to stwierdził, że do niektórych szkół trzeba będzie nowe kable prowadzić, bo obecnie ułożone niekoniecznie wytrzymają jednoczesne podłączenie kilkuset laptopów. :) Kosztów takiej operacji na pewno nikt nie liczył, bo to nie wygląda dobrze medialnie.

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

Goscinny pisze: A jak rozmawiałem ze znajomym z Enionu, to stwierdził, że do niektórych szkół trzeba będzie nowe kable prowadzić, bo obecnie ułożone niekoniecznie wytrzymają jednoczesne podłączenie kilkuset laptopów. :) Kosztów takiej operacji na pewno nikt nie liczył, bo to nie wygląda dobrze medialnie.
O tym pewnie w ogóle nie pomyślano. Tak jak o logistycznym zorganizowaniu ładowania takiej ilości laptopów gdy już uczniowie pograją sobie na nich na lekcjach oraz utrzymaniu ich w stanie nadającym się do użytku ;)
Nie wiem czy jest jakiś konkurs w stylu "lokalny idiotyzm roku" ale jeżeli tak to ten projekt miał by spore szanse na wygraną.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

Cubaza
Rhetor

Post autor: Cubaza »

A jaki dyrektor, urzędas przejmowałby się innymi sprawami. Ma działać. Już nieraz się przekonałem, że ma być to nie to samo co ma działać. Prawda jest taka, że pewnie większość szkół nie będzie do tego przystosowana, to raz.
Dwa to po kiego dzieciom laptopy skoro i tak będą musiały nosić książki? To nic nie pomoże a tylko co roku nowe laptopy trzeba będzie kupować bo te będą albo zniszczone, albo już nie będą się do niczego nadawać.

Jakub Kwaśny
Rhetor
Kontakt:

Post autor: Jakub Kwaśny »

Cubaza pisze:A jaki dyrektor, urzędas przejmowałby się innymi sprawami. Ma działać. Już nieraz się przekonałem, że ma być to nie to samo co ma działać. Prawda jest taka, że pewnie większość szkół nie będzie do tego przystosowana, to raz.
Dwa to po kiego dzieciom laptopy skoro i tak będą musiały nosić książki? To nic nie pomoże a tylko co roku nowe laptopy trzeba będzie kupować bo te będą albo zniszczone, albo już nie będą się do niczego nadawać.
Może jestem zbytnim tradycjonalistą, albo mam takie przyzwyczajenia, że wolę czytać książkę niże ibooka...

Ogólnie widziałbym sens takiej akcji - gdyby młodzież gimnazjalna nie miała swoich laptopów, czy komputerów w domu. Większość jednak ma. Dlatego tym co nie mają - w ramach wyrównywania szans można byłoby takie laptopy kupować ... To byłoby sensowne.

Sensowne byłoby również wyposażanie pracowni komputerowych w sprzęt. W przypadku małych szkół - pracownia komputerowa wyposażona w laptopy miałaby sens, no bo zawsze sala może służyć do czegoś innego - nie tylko zajęć z informatyki.

Osobiście jestem dosyć sceptyczny, bo po 1. PRowsko to świetnie brzmi, że będą laptopy dla wszystkich, po 2. Od razu rodzi się pytanie jak wyglądają kwestie zakupowe, jakie będą wymagania i czy przypadkiem (jak było to w przypadku rządowego programu Orlik) wymogi zapisane w tym programie nie będą preferowały określonego dostawcy.

O ile e-learning należy rozwijać, to jednak powinna być to jednak platforma wspomagająca a nie zastępująca.
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?

Awatar użytkownika

pb
Rhetor

Post autor: pb »

Jakub Kwaśny pisze:Ogólnie widziałbym sens takiej akcji - gdyby młodzież gimnazjalna nie miała swoich laptopów, czy komputerów w domu. Większość jednak ma. Dlatego tym co nie mają - w ramach wyrównywania szans można byłoby takie laptopy kupować ...
Ty tak na poważnie?

Keleos
Rhetor

Post autor: Keleos »

Ja bym chciał akcję 'laptop dla każdego nauczyciela'... w szkole o szkolny laptop trudno się doprosić, a własnego nie posiadam...

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

Laptop dla najbiedniejszych też świetnie brzmi PRowo ;)
Problem w tym, że w większości zostały by one wykorzystane do gry w CSa i oglądania demotywatorów a jedynym zastosowaniem "naukowym" było by kopiowanie artykułów z wikipedii do rozmaitych referatów. Problem jest taki, że zawsze znajdą się tacy którzy będą chcieli "pomagać" określonym grupom społecznym - tego się nie da uniknąć. Więc niech już będzie robione to tak aby zminimalizować straty. Lepszym pomysłem było by zatem rozdawanie tych laptopów wyłącznie najzdolniejszym z tych najbiedniejszych. O ile decydenci stwierdzą, że muszą coś rozdawać.
Odnośnie laptopów dla gimnazjalistów to rozsądnie pisał Marcin Zaród. Lepiej było by w każdej szkole stworzyć jedną czy dwie pracownie multimedialne z prawdziwego zdarzenia i dokupić projektorów dostosowanych do wyświetlania na zwyczajnych białych tablicach (nie mylić z tymi multimedialnymi)
Btw. Wie ktoś może jak wykorzystuje się te tablice? Czy faktycznie są one używane na lekcjach czy też służą tylko do robienia efektownych zdjęć do ulotek promujących szkoły ?
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

Keleos
Rhetor

Czego wymagasz defekatorze od szkół, skoro nawet Uniwersytet Pedagogiczny potrafił przywlec tablicę multimedialną w dniu, w którym z wizytacją wpadła komisja akredytacyjna. Tablicy oczywiście się nie używa w żaden sposób.

Co do sposobów aktywizacji uczniów w do korzystania z multimediów celem zdobywania wiedzy - można by różne projekty i zadania domowe zlecać w formie elektronicznej... byłby to jakiś impuls by jednak skorzystać z PC do czegoś innego niż gry...

Marcin Zaród
Rhetor

Post autor: Marcin Zaród »

Keleos, tylko trik polega na tym, że już do domu tych laptopów gimnazjalisci nie dostaną, więc o zadaniach zapomnij ;)

To już dla urzędników zbyt odkrywcze było najwyraźniej ;)

Keleos
Rhetor

aa... czyli, że korzystać z tych laptopów mają podczas 5-minutowych przerw? Akurat się zdążą włączyć...

ODPOWIEDZ