Likwidacja Hali "Jaskółka" ?!
Miasto przekazało Unii ok. 7 mln na pokrycie długu, twierdząc, że to nie jest więcej warte. Teraz sami oszacowali wartość samej hali Jaskółka na 4 miliony !!!
http://www.tarnow.pl/index.php/pol/cont ... sert-3.pdf
http://www.tarnow.pl/index.php/pol/cont ... sert-3.pdf
Sama konstrukcja hali jest bardzo prosta, głownie z prefabrykatów, ciekawostką jest to, że liny z kolejki z Kasprowego Wierchu są linami nośnymi dachu.
Ale oprócz hali jest jeszcze szereg innych terenów, np. boiska treningowe, korty, baseny, "Dom Sportu", "Stadion Miejski" i wreszcie LA, na którym moim zdaniem powinny zostać wykonane trybuny na te powiedzmy 5 tysięcy widzów, oświetlenie, poprawa murawy, remont i rozbudowa bieżni, w sumie mogło by powstać coś podobnego do tego, co jest obecnie na Resovii, ale nie, po co - niech umrze śmiercią naturalną, albo mu jeszcze pomożemy...
Ale dalej nie mogę wymyślić, jak można w oficjalnej ofercie podać zwy adres!
Ale oprócz hali jest jeszcze szereg innych terenów, np. boiska treningowe, korty, baseny, "Dom Sportu", "Stadion Miejski" i wreszcie LA, na którym moim zdaniem powinny zostać wykonane trybuny na te powiedzmy 5 tysięcy widzów, oświetlenie, poprawa murawy, remont i rozbudowa bieżni, w sumie mogło by powstać coś podobnego do tego, co jest obecnie na Resovii, ale nie, po co - niech umrze śmiercią naturalną, albo mu jeszcze pomożemy...
To jeszcze na szczęście jest Unii.TomekMKM pisze:Sama konstrukcja hali jest bardzo prosta, głownie z prefabrykatów, ciekawostką jest to, że liny z kolejki z Kasprowego Wierchu są linami nośnymi dachu.
TomekMKM, spokojnie z tymi perorami na temat wspaniałości tej emerytki-w domyśle, hali.
Na koncerty to ona się akurat baaardzo słabo nadaje. Po 1sze, brzmi w niej wszystko koszmarnie i trzeba dostawiać linie opóźniające co generuje dodatkowe koszty wynajmu dodatkowego sprzętu.
Po drugie, kwestia garderób z tego co pamiętam też nie była tam najlepsza.
Po trzecie, z perspektywy mieszkanów, Falklandów, Zielonego, Oś. Jasna czy XXV lecia, jest na końcu świata, i trzeba się to niej tłuc autobusem przez całe miasto, a jak wygodną, czystą i zadbaną Komunikację miejską mamy, to chyba widać
Generalnie jeśli w istocie, taniej byłoby postawić nową halę, to nie ma się co zastanawiać i wyprzedać w diabły kawałek tych terenów ciągnących się aż pod tory, a za uzyskane pieniądze, miasto mogłoby zdotować remont hali w Gumniskach, która to właśnie jest typowym obiektem eventowym i zrobić z niego halę z prawdziwego zdarzenia! Wszak wchodzi tam na płytę i siedzenia łącznie coś około 2500-2700 osób.
Na koncerty to ona się akurat baaardzo słabo nadaje. Po 1sze, brzmi w niej wszystko koszmarnie i trzeba dostawiać linie opóźniające co generuje dodatkowe koszty wynajmu dodatkowego sprzętu.
Po drugie, kwestia garderób z tego co pamiętam też nie była tam najlepsza.
Po trzecie, z perspektywy mieszkanów, Falklandów, Zielonego, Oś. Jasna czy XXV lecia, jest na końcu świata, i trzeba się to niej tłuc autobusem przez całe miasto, a jak wygodną, czystą i zadbaną Komunikację miejską mamy, to chyba widać
Generalnie jeśli w istocie, taniej byłoby postawić nową halę, to nie ma się co zastanawiać i wyprzedać w diabły kawałek tych terenów ciągnących się aż pod tory, a za uzyskane pieniądze, miasto mogłoby zdotować remont hali w Gumniskach, która to właśnie jest typowym obiektem eventowym i zrobić z niego halę z prawdziwego zdarzenia! Wszak wchodzi tam na płytę i siedzenia łącznie coś około 2500-2700 osób.
No widzisz, a tutaj masz 3500 chyba tylko na trybunach + siedzenia na parkiecie. Ale fakt, przeglądałem wizualizację nowej hali na Romanowicza i wygląda bardzo imponująco. A co do koncertów i gal - hodziło mi o rozmiar, ale fakt pomieszczenia pod trybunami są brudne, nie zachęcające, bardzo poniszczone - a dach, co tu dużo mówić- kawałek blachy, to jakie ma być brzmienie haha
Pierwsza kwestia. Nigdy nie zrozumiem dlaczego aż tak bardzo działano na szkodę klubu.samcio pisze: Generalnie jeśli w istocie, taniej byłoby postawić nową halę, to nie ma się co zastanawiać i wyprzedać w diabły kawałek tych terenów ciągnących się aż pod tory, a za uzyskane pieniądze, miasto mogłoby zdotować remont hali w Gumniskach, która to właśnie jest typowym obiektem eventowym i zrobić z niego halę z prawdziwego zdarzenia! Wszak wchodzi tam na płytę i siedzenia łącznie coś około 2500-2700 osób.
Druga sprawa, to na tą halę nigdy w życiu nie wejdzie 2.500 osób Te hale mają standardową ilość miejs jak inne tego typu hale w Polsce i oscyluje to mniej więcej między 600-800 krzesełek. Z parkietem, czy np. sceną (wtedy gdy na parkiecie jest np. mecz)może to być maksymalnie z 1200.
Nie bardzo widzę inne wyjście z tej sytuacji niż to, które powzięto - klub był w długach 'po uszy' - i tutaj trzeba za to ścignąć osoby odpowiedzialne za taki stan rzeczy. A teraz tylko zacisnąć zęby i brać się do roboty, żeby za parę lat sytuacja się nie powtórzyła, bo klub znowu straci następne kawałki ziemi i budynki...Deto pisze:Pierwsza kwestia. Nigdy nie zrozumiem dlaczego aż tak bardzo działano na szkodę klubu.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
Już spieszę wyprowadzić Cię z błędu!Deto pisze:Pierwsza kwestia. Nigdy nie zrozumiem dlaczego aż tak bardzo działano na szkodę klubu.samcio pisze: Generalnie jeśli w istocie, taniej byłoby postawić nową halę, to nie ma się co zastanawiać i wyprzedać w diabły kawałek tych terenów ciągnących się aż pod tory, a za uzyskane pieniądze, miasto mogłoby zdotować remont hali w Gumniskach, która to właśnie jest typowym obiektem eventowym i zrobić z niego halę z prawdziwego zdarzenia! Wszak wchodzi tam na płytę i siedzenia łącznie coś około 2500-2700 osób.
Druga sprawa, to na tą halę nigdy w życiu nie wejdzie 2.500 osób Te hale mają standardową ilość miejs jak inne tego typu hale w Polsce i oscyluje to mniej więcej między 600-800 krzesełek. Z parkietem, czy np. sceną (wtedy gdy na parkiecie jest np. mecz)może to być maksymalnie z 1200.
Miejsc siedzących jest 940 z haczykiem, przy koncercie na którym są krzesła, to naturalnie zmieścimy około 1200-1300 osób. Ale przy koncercie gdzie płyta to miejsca stojące, wejdzie tam z palcem w wiadomym miejscu gdzie, 2300-2500 osób.
Na ilu dużych imprezach byłeś? Bo ja na wielu(od 40 osób do 45 000 publiki), przy części nawet współpracowałem więc na temat organizacji widowni i sceny i backstage`u coś jednak mogę powiedzieć.Kojarzysz taki klub jak Blue max? Dawna grawitacja. Tam na koncercie IRY było 2700 osób. Uważasz że lewitowały czy siadano piętrowo?
samcio pisze: Na ilu dużych imprezach byłeś? Bo ja na wielu(od 40 osób do 45 000 publiki
No na 45.000 to nie przypominam sobie. Poza tym mówimy o hali, a nie o np. stadionie.
A co do hali, to byłem na imprezach po 15.000-20.000 ludzi, Czy stadionach 25 czy więcej tysięcy. Nie wyraziłeś się precyzyjnie i nie wiedziałem, że chodzi Ci o parkiet wykorzystany pod koncert i miejsca stojace. Wtedy to jasne, że wejdzie więcej.
Prosty przykład to Stadion Miejski i mecz o złoto z WTS w 2004 roku. W zasadzie pojemność to ok. 16 tysięcy, a zmieściło ssię 25, choć była to pewnie liczba "na oko'.
Jak już pisałem, jeżeli faktycznie hala ma zagrażać bezpieczeństwu to należy ją wyburzyć, a tereny sprzedać pod inwestycje. Jeżeli FACHOWA ekspertyza wykaże, że łożenie w halę nie ma sensu, to należało by faktycznie zastanowić się nad jej stopniowym wygaszeniem, ale nie teraz i w najbliższym czasie, bo zainteresowanie z "Jaskółki" "nie zmieści" się na innych miejskich halach. W sumie to jednak osobiście jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby modernizacja miała być droższa niż budowa nowej hali o takich samych lub zbliżonych parametrach ( bo tylko takie porównanie ma sens i jest "wiarygodne" ). Wszak hala to prosta konstrukcja głównie z prefabrykatów i gotowych modułów.