Autostrada A4
SK1968, jest za krótko chyba na forum i nie wie że są tu też normalni mieszkańcy miasta , i nie musi nas uświadamiać o przekrętach rządzącej mafii.
Jak już mały offtopic; byłem w kopalni węgla kamiennego, i sam nadsztygar przyznał ze po restrukturyzacji (kopalnia została sprzedana) liczba zatrudnienia zmalała z ok 7 tyś pracowników do coś ponad 2 tyś pracowników ( dokładnie nie pamiętam), a wydobycie WZROSŁO o dziesiąt procent. Ciekawe bo ten sam pan przedkłądał przykład niemiec gdzie do węgla się dopłaca i on też by tak chciał, no każdy by tak chciał żeby piekarzowi dopłacić, ceglarzowi, mleczarzowi itp.
Po drugie to były dane z chyba 2005 roku. Od 1989 do 2005 skarb państwa (czyli my wszyscy) do kopalni dopłacił 34 mld złotych (słownie trzydzieści cztery miliardy złotych). Nie jest to trudno policzyć ile to wypadło na głowę, nawet niemowlaka. Jeżeli chodzi o wypadkowość, to kopalnie są na 7 czy 8 miejscu (dokładnie nie pamięta) a ilość wypadków śmiertelnych też jest dalej od "pudła". Rocznie na drogach ginie ok 5 tyś osób, i nie widzę z tego powodu katastrofy w mediach ( część z tych osób też ginie " w pracy"). Czemu życie kierowcy jest gorsze od górnika, naprawdę nie wiem.
Jak już mały offtopic; byłem w kopalni węgla kamiennego, i sam nadsztygar przyznał ze po restrukturyzacji (kopalnia została sprzedana) liczba zatrudnienia zmalała z ok 7 tyś pracowników do coś ponad 2 tyś pracowników ( dokładnie nie pamiętam), a wydobycie WZROSŁO o dziesiąt procent. Ciekawe bo ten sam pan przedkłądał przykład niemiec gdzie do węgla się dopłaca i on też by tak chciał, no każdy by tak chciał żeby piekarzowi dopłacić, ceglarzowi, mleczarzowi itp.
Po drugie to były dane z chyba 2005 roku. Od 1989 do 2005 skarb państwa (czyli my wszyscy) do kopalni dopłacił 34 mld złotych (słownie trzydzieści cztery miliardy złotych). Nie jest to trudno policzyć ile to wypadło na głowę, nawet niemowlaka. Jeżeli chodzi o wypadkowość, to kopalnie są na 7 czy 8 miejscu (dokładnie nie pamięta) a ilość wypadków śmiertelnych też jest dalej od "pudła". Rocznie na drogach ginie ok 5 tyś osób, i nie widzę z tego powodu katastrofy w mediach ( część z tych osób też ginie " w pracy"). Czemu życie kierowcy jest gorsze od górnika, naprawdę nie wiem.
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.
Zgodzę się ze umowa państwo Stalexport jest bardzo podejrzana i tak niekorzystna dla państwa Polskiego ze Pan minister Grabarczyk nie ma nad tą autostradą żadnej kontroli tj jego symboliczny sprzeciw w sprawie podwyżki opłat za przejazd. Nie uważam żeby administracja and autostradą była tak trudna by Państwo Polskie nie mogło administrować by zyski szły do kasy Państwa a nie do prezesiny który stwierdzał że korki na remontowanej a4 to efekt wolno jeżdżących kierowców (przedstawiciele stalexportu).
dojdzie do takiego absurdu że podróż z Tarnowa do Wrocławia będzie kosztować więcej niż lot Londynu.
dojdzie do takiego absurdu że podróż z Tarnowa do Wrocławia będzie kosztować więcej niż lot Londynu.
Właśnie , dlaczego podawany jest przykład górnictwa a nie np. dopłat do rolnictwa i temat KRUS ?trix pisze: Czemu życie kierowcy jest gorsze od górnika, naprawdę nie wiem.
Dlatego proszę nie róbcie z górnika szmaty a zarazem bogacza , ten przytaczany górnik , Slonski region , przemysł wydobywczy i ciężki , odbudowały po wojnie POLSKĘ !!!
Dlatego mnie osobiście boli , jeżeli w temacie autostrady A4 , porusza się wątki nie wnoszące nic do tematu a wpływające na podświadomość laika ...
Pozdrawiam
Wracając do tematu , dziw mnie bierze , kto odebrał odcinek od Wieliczki do Targowiska , przecież to droga z wybojami a nie odcinek NOWO WYBUDOWANEJ autostrady
KRUS, dopłaty do rolników i inne patologie były tutaj wielokrotnie wałkowane. Zapraszam do zapoznania się z działem "polityka". Gdyby podano KRUS czepiał byś się, że podajemy za przykład rolników skoro żywią oni nasz "naród" ??SK1968 pisze:Właśnie , dlaczego podawany jest przykład górnictwa a nie np. dopłat do rolnictwa i temat KRUS ?trix pisze: Czemu życie kierowcy jest gorsze od górnika, naprawdę nie wiem.
A kto robi z górnika szmatę i bogacza? Wkładasz komuś w usta własne słowa a potem z nimi próbujesz polemizować.Dlatego proszę nie róbcie z górnika szmaty a zarazem bogacza ,
A to jak żywcem wzięte z Polskiej Kroniki Filmowej. To jak wyglądał i jak budowano w Polsce po wojnie przemysł wydobywczy i ciężki spowodowało, że nawet obecnie Polska jest trzy razy biedniejsza od Hiszpanii, a zaraz po wojnie było przecież odwrotnie. To jeden z najpopularniejszych mitów na temat PRL, że to właśnie dzięki niemu nastąpił ogromny skok cywilizacyjny. (zaznaczam, że nie deprecjonuję ciężkiej pracy wielu ludzi tylko to jak działał cały system)ten przytaczany górnik , Slonski region , przemysł wydobywczy i ciężki , odbudowały po wojnie POLSKĘ !!!
Sam zacząłeś zagłębiać się w luźną dygresję na temat finansowania autostrad. Ale faktycznie offtop się nam zrobił. Mógł by ktoś wydzielić ten wątek z tematu.Dlatego mnie osobiście boli , jeżeli w temacie autostrady A4 , porusza się wątki nie wnoszące nic do tematu a wpływające na podświadomość laika ...
Pozdrawiam
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
-
- Rhetor
Mam wrażenie, że broni górników ze względu na pochodzenie, o ile SK to nie inicjały to upatrywałbym tego w tablicach rejestracyjnych Śląsk Katowice - a więc hanys
Ale masz rację co do autostrady do Szarowa: kartoflisko po wykopkach
Ale masz rację co do autostrady do Szarowa: kartoflisko po wykopkach
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
już nie pamiętam dokładnie, ale czy czasem nie oddawano tego odcinka warunkowo na 1 listopada 2009? I czy nazwa "warunkowe oddanie" nie wiąże się z jakimiś warunkami które należy spełnić po oddaniu? Bo postawienie znaku ograniczenie do 100km/h na tych wybojach to chyba nie wszystko.SK1968 pisze:
...Wracając do tematu , dziw mnie bierze , kto odebrał odcinek od Wieliczki do Targowiska , przecież to droga z wybojami a nie odcinek NOWO WYBUDOWANEJ autostrady ...
Chodziło mi o to ograniczenie gdzie mają być bramki. Droga krzywa z jakimiś podłużno-poprzecznymi przeszkodami. Jak tam pierwszy raz jechałem to się przestraszyłem że mi koło odpadłoCubaza pisze:Eredhel, ograniczenie do 100 pojawiło się jeszcze w miejscu, gdzie skręca się na nową drogę ekspresową, na tzw. wschodnią obwodnicę Krakowa. Tam też postawili znak 100km/h.
A co tzw wschodniej obwodnicy Krakowa to już dawno się tak nie rozczarowałem jak w święta kiedy skręciłem z A4, wrzuciłem czwórkę, piątkę i się droga ekspresowa skończyła. Ile tego zbudowali? Jeden kilometr?
Ograniczenie prędkości jest niedaleko od wjazdu w Szarowie, gdzie droga łukiem skręca w prawo i jednocześnie opada na lewo. Gdyby nie to ograniczenie, to samochody w tym miejscu zamieniałyby sie w samoloty, a autostrada w pas startowy.Cubaza pisze:Eredhel, ograniczenie do 100 pojawiło się jeszcze w miejscu, gdzie skręca się na nową drogę ekspresową, na tzw. wschodnią obwodnicę Krakowa. Tam też postawili znak 100km/h.
Także na tym odcinku autostrada jest poprzecinana jakimiś betonowymi płytami i kratkami ściekowymi.
Ale tamtędy się później fajnie jedzie jak skręcisz w Botewa... aż do R. Mogilskiego można dojechać nigdzie po drodze nie skręcając...karamba pisze:A co tzw wschodniej obwodnicy Krakowa to już dawno się tak nie rozczarowałem jak w święta kiedy skręciłem z A4, wrzuciłem czwórkę, piątkę i się droga ekspresowa skończyła. Ile tego zbudowali? Jeden kilometr?
Tego to nie kojarzę. Będę jechał w przyszły piątek to się 'rozejrzę'pb pisze:Ograniczenie prędkości jest niedaleko od wjazdu w Szarowie, gdzie droga łukiem skręca w prawo i jednocześnie opada na lewo. Gdyby nie to ograniczenie, to samochody w tym miejscu zamieniałyby sie w samoloty, a autostrada w pas startowy.
Także na tym odcinku autostrada jest poprzecinana jakimiś betonowymi płytami i kratkami ściekowymi.
[center]"We're the lucky ones. Don't forget that"
[/center]
[/center]
Też tego nie kojarzę. Jechałem tamtędy wczoraj i widziałem tylko dwa ograniczenia, a już na pewno tylko w jednym miejscu są płyty betonowe i kratki ściekowe poprowadzone przez jezdnię. Te płyty są w miejscu, gdzie mają być bramkipb pisze: Ograniczenie prędkości jest niedaleko od wjazdu w Szarowie, gdzie droga łukiem skręca w prawo i jednocześnie opada na lewo. Gdyby nie to ograniczenie, to samochody w tym miejscu zamieniałyby sie w samoloty, a autostrada w pas startowy.
P.S. Mam pytanie. Ile osób będzie korzystało z autostrady jako obwodnicy Tarnowa? Bo mi się nie chce wierzyć, że tysiące osób będzie jeździło do lisiej góry po to, aby zjechać w Wierzchosławicach i pojechać na przykład do Mościc. Ale to tylko moje zdanie
-
- Rhetor
Cubaza, mi się to nie kalkuluje, tak samo jak nie będzie mi się kalkulowało bulenie za jazdę do Krakowa, będę 20 minut dłużej jechał a ekonomicznie mnie to lepiej wyjdzie.
No właśnie. Tak samo nie chce mi się wierzyć, że jakby autostrada na tym odcinku była darmowa to ludzi by z niej korzystali w takim stopniu, że można by to było uznać za obwodnicę Tarnowa i jadący do Mościc i Wierzchosławic jechaliby do Lisiej Góry po to, aby się tam dostać.LordRuthwen pisze:Cubaza, mi się to nie kalkuluje, tak samo jak nie będzie mi się kalkulowało bulenie za jazdę do Krakowa, będę 20 minut dłużej jechał a ekonomicznie mnie to lepiej wyjdzie.
-
- Rhetor
Mam wrażenie, że tu bardziej chodzi o tych co będą jechać od Wierzchosławic/Wojnicza na północ.