Budowa przejścia podziemnego na Mickiewicza
No dokładnie, skoro nie wolno. Skoro jest zagrodzone to chyba nie na ozdobę...
A tak mnie znowu naszło, i w wyniku chwili wolnej wykonałem taki mały projekcik, jak by to mogło być na Mickiewicza i Solidarności
Oczywiście można tu wprowadzić kilka zmian, pewne niedociągnięcia znalazłem już po wykonaniu projektu i umieszczeniu go tutaj:
~ Brak linii przerywanej lub jednostronnie przekraczalnej przy wyjeździe/wjeździe z (do) US i UW na ul. Solidarności,
~ Wysepka naprzeciwko UM źle zaprojektowana, może zachęcać kierowców jadących w górę do skrętu w lewo,
~ Zatoczka (bus pas) przy przystanku Mickiewicza - Poczta powinien się zaczynać już od ul. Goldhammera,
~ Wykonane w PAINT`cie ,
~ Będę miał chwilę, to się pobawię w Corelu ,
! Słupki zagradzające przejście w górę do wysokości głównego wejścia do PWSZ, a może i dalej. Chociaż w sumie to ludzie będą przeskakiwali przez słupki i łańcuchy i będzie jeszcze większe zagrożenie. Chyba, że będą konsekwentne kontrole i mandaty za przechodzenie w niewłaściwym miejscu...
PLUSY:
+ Fizyczne uniemożliwienie pieszym przechodzenia przez jezdnię dzięki wysepkom,
+ Przeniesienie przystanku Solidarności - Seminarium oraz przejścia dla pieszych - kierowca widzi pieszych (być może biegnących do autobusu) przed przednią szybą,
+ Pasy bus - usprawnienie komunikacji zbiorowej,
MINUSY:
- Stosunkowo wysokie koszty przebudowy,
- Spora ingerencja w tereny zielone,
- Rozwiązanie niezbyt przyszłościowe przy ewentualnej budowie przebicia Solidarności-Słowackiego.
A tak mnie znowu naszło, i w wyniku chwili wolnej wykonałem taki mały projekcik, jak by to mogło być na Mickiewicza i Solidarności
Oczywiście można tu wprowadzić kilka zmian, pewne niedociągnięcia znalazłem już po wykonaniu projektu i umieszczeniu go tutaj:
~ Brak linii przerywanej lub jednostronnie przekraczalnej przy wyjeździe/wjeździe z (do) US i UW na ul. Solidarności,
~ Wysepka naprzeciwko UM źle zaprojektowana, może zachęcać kierowców jadących w górę do skrętu w lewo,
~ Zatoczka (bus pas) przy przystanku Mickiewicza - Poczta powinien się zaczynać już od ul. Goldhammera,
~ Wykonane w PAINT`cie ,
~ Będę miał chwilę, to się pobawię w Corelu ,
! Słupki zagradzające przejście w górę do wysokości głównego wejścia do PWSZ, a może i dalej. Chociaż w sumie to ludzie będą przeskakiwali przez słupki i łańcuchy i będzie jeszcze większe zagrożenie. Chyba, że będą konsekwentne kontrole i mandaty za przechodzenie w niewłaściwym miejscu...
PLUSY:
+ Fizyczne uniemożliwienie pieszym przechodzenia przez jezdnię dzięki wysepkom,
+ Przeniesienie przystanku Solidarności - Seminarium oraz przejścia dla pieszych - kierowca widzi pieszych (być może biegnących do autobusu) przed przednią szybą,
+ Pasy bus - usprawnienie komunikacji zbiorowej,
MINUSY:
- Stosunkowo wysokie koszty przebudowy,
- Spora ingerencja w tereny zielone,
- Rozwiązanie niezbyt przyszłościowe przy ewentualnej budowie przebicia Solidarności-Słowackiego.
-
- Rhetor
Przebicie ze Słowackiego do Solidarności to temat o Skate-Parku i terenach zielonych Pałacu Młodzieży więc napisze to tutaj.
Nie wydaje się, że prawo się nie zmieniło, więc budowa tego przebicia to naruszenie ustaw z 14 czerwca 1960 (jednolity tekst Dz. U. z 2000 r. Nr 98 poz. 1071 z 2001r. Nr 49 poz.509) art.5 ust.1 pt 3 i art.27 ust.1 i 3 ustawy z 15 lutego 1962 r. o ochronie dóbr kultury (jednolity tekst Dz. U. Nr 98 poz. 1150 z 1999 r.) w związku z art. 92-100 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami (Dz.U. Nr 115 póżn. zmianami)
źródło: Kancelaria Generalnego Konserwatora Zabytków w Warszawie / 2002 r.
Nie wydaje się, że prawo się nie zmieniło, więc budowa tego przebicia to naruszenie ustaw z 14 czerwca 1960 (jednolity tekst Dz. U. z 2000 r. Nr 98 poz. 1071 z 2001r. Nr 49 poz.509) art.5 ust.1 pt 3 i art.27 ust.1 i 3 ustawy z 15 lutego 1962 r. o ochronie dóbr kultury (jednolity tekst Dz. U. Nr 98 poz. 1150 z 1999 r.) w związku z art. 92-100 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami (Dz.U. Nr 115 póżn. zmianami)
źródło: Kancelaria Generalnego Konserwatora Zabytków w Warszawie / 2002 r.
Dziś przejeżdzałem Mickiewicza ze trzy razy i tylko w jednym przypadku ulicę Mickiewicza, w niedozwolonym miejscu przekroczyła jedna osoba. Tak, to przechodziły lub usiłowany przejść od dwóch do nawet czterech !Ravir pisze:Ale to nie wina przejścia - TYLKO Policji i Straży Wiejskiej. Jak by patrole na nóżkach "zapylaly" i soliły bez litosci mandaty po 200 zł to by się ludzie nauczyli. Ale lepiej wozić d*** samochodami.
W jednym przypadku doszło do niebezpiecznej sytuacji, gdzie widząc wolną Mickiewicza jechałem sobie jakieś 40-45 km/h i dobrze, że zwracałem uwagę na to co się dzieje, bo wyszedł mi facet praktycznie przed maskę (i tutaj uwaga) na wysokości przejścia podziemnego !
Żeby nie było... http://www.youtube.com/watch?v=ZnaNXFaxlRA
Oczywiście zaraz zostanę zlinczowany za te słowa
Ja bym strąbił tego pieszego tak, że aż na Nowym Świecie by słyszeli. No i oczywiście bym go nie przepuścił. TAK jestem chamem . Teoretycznie teraz tam można bezkarnie rozjeżdżać ludzi ;>
Takie sytuacje były, są i będą. Nawet mur nie pomoże, zawsze się znajdzie jakiś rodzynek i przejdzie w niedozwolonym miejscu.
Hej! przy drogach postawili znaki nakazujące ograniczenie prędkości ! - KASA W BŁOTO bo ludziska i tak jeżdżą szybciej....
Ja bym strąbił tego pieszego tak, że aż na Nowym Świecie by słyszeli. No i oczywiście bym go nie przepuścił. TAK jestem chamem . Teoretycznie teraz tam można bezkarnie rozjeżdżać ludzi ;>
Takie sytuacje były, są i będą. Nawet mur nie pomoże, zawsze się znajdzie jakiś rodzynek i przejdzie w niedozwolonym miejscu.
Hej! przy drogach postawili znaki nakazujące ograniczenie prędkości ! - KASA W BŁOTO bo ludziska i tak jeżdżą szybciej....
-
- Rhetor
Ja to się nawet z tobą zgodzębastol23 pisze:Oczywiście zaraz zostanę zlinczowany za te słowa
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
dodaj do tego koszty naprawy samochodu , przegląd techniczny , badania lekarskie powypadkowe i sprawa w prokuraturze no przynajmniej ja tak miałem jak mi pijana baba wybiegła zza autobusu w sumie złamała tylko nogę i przednia szyba poszła .bastol23 pisze:Teoretycznie teraz tam można bezkarnie rozjeżdżać ludzi
To było lata temu nie wiem jak jest teraz ale ja musiałem jechać do Krakowa na badania
A dlaczego jest w podkładzie muzyka ?? heheLordRuthwen pisze:Ja to się nawet z tobą zgodzębastol23 pisze:Oczywiście zaraz zostanę zlinczowany za te słowa
Co do przepisów prawa, to średnio mnie one interesują w chwili, gdy takiemu komus sie cos stanie. Co z tego, że prokuratura czy policja uznaja, że była wina przechodnia, jak ja będę miał wyrzuty sumienia, itd.
Jak wydali tyle kasy na przejscie podziemne, to niech postawia teraz barierki od Al. MBF aż do Piłsudzkiego i tyle. Po sprawie.
A ja myślałem, że dlatego bo po prostu ją lubiszDeto pisze:A dlaczego jest w podkładzie muzyka ?? hehe
Zauważ, że ten buc przeszedł na wysokości, gdzie są barierki postawione. I to od strony barierek, tak, że barierki średnio by pomogły, ale zgadzam się, powinny być postawione od ulicy Bóżnic do Solidarności.Deto pisze:Jak wydali tyle kasy na przejscie podziemne, to niech postawia teraz barierki od Al. MBF aż do Piłsudzkiego i tyle. Po sprawie.