Parkowanie w Tarnowie

Dyskusje na temat oznakowania, niebezpiecznych miejsc, przepisów itd.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

pb
Rhetor

Post autor: pb »

Ravir, sprawa nie jest taka oczywista. Droga wewnętrzna (w szczególności prywatna) częściowo podlega ogólnym przepisom ruchu drogowego. Dlatego policjant może wlepic mandat kierowcy parkującemu na sklepowym parkingu na miejscu dla inwalidy.

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

TYLKO na rządanie właściciela - odpowiedni projekt dopiero ma wejść w życie. Chyba, że już wszedł - ale wiem, że jeszcze niedawno nie mozna było karać jeśli właściciel/zarządca terenu prywatnego nie wystąpił o to.
9000 ml A Rh-

Awatar użytkownika

pb
Rhetor

Post autor: pb »

Ravir pisze:TYLKO na rządanie właściciela - odpowiedni projekt dopiero ma wejść w życie. Chyba, że już wszedł - ale wiem, że jeszcze niedawno nie mozna było karać jeśli właściciel/zarządca terenu prywatnego nie wystąpił o to.

Nie na żądanie właściciela. Ustawa o zmianie ustawy - Prawo o ruchu drogowym z 22 lipca 2010, Dziennik Ustaw RP nr 152 itd...

Cubaza
Rhetor

Post autor: Cubaza »

A tutaj coś z centrum Tarnowa:
http://www.youtube.com/watch?v=T5FiRZGAIJQ
Termin: 07.01.2011, 15:30(coś koło tego)
Kilka rzeczy:
0:02 - samochód dostawczy, podczas gdy na znaku zakazu jest napisane, że zaopatrzenie w godzinach 18:00-09:00, ale ok da się to przeboleć bo nieraz nie da się w tych godzinach przyjechać z towarem.
0:07 - tego nie trzeba komentować. W oddali stoi passat, który zasłania przejście dla pieszych. Dodatkowo u zbiegu Lwowskiej-Dąbrowskiego, na pasie wyłączonym z ruchu stoją dwa auta zasłaniające widoczność.
0:12 - tam ta toyota zostawiła dużo mniej miejsca niż 1,5[m], dużo mniej. Żeby przejść trzeba wejść na ulicę

końcówka filmu - pięknie pokazane wejście do bramy i to jak można się tam dostać "bez problemu" w szczególności z wózkiem na przykład.

Jednak muszę zwrócić honor straży miejskiej. Pojawiły się mandaty dla dwóch aut z siódmej sekundy, ale tylko dla nich. Dla Passata i aut przy Dąbrowskiego niestety nie.

Jest tak jak mówiłem kiedyś. Straż miejska dawała mandaty w tygodniu, w którym były wybory a potem dziękuję spokój. Dopiero teraz widziałem jak wystawili te dwa mandaty.

Roberto
Archont

Post autor: Roberto »

Czyżby mini-parking pod CH Max stał się płatny ? Chodzi po nim pan w jaskrawej kamizelce a na parkingu jakoś tak aut ubyło :)

Bastekxyz
Archont

Post autor: Bastekxyz »

Roberto
Archont

Więc jednak, no cóż, przyzwyczajenia parkingowe naszego narodu nie przestaną mnie bawić; pod Almą do dwóch godzin można stać za darmo ale zdarzyło mi się trafić na nowicjuszy na których bramka wjazdowa działała jak alergen jakiś. Pod Maxem też cudowne spustoszenie. Na chodnikach, trawnikach, w przejazdach między parkingowymi uliczkami, niedługo na czyjejś głowie; byle tylko złotówki czy dwóch nie stracić :lol:

Z drugiej strony przedwczoraj na mieście dało się słyszeć, że w kioskach brakuje kart parkingowych. Natomiast jednym kursem po centrum i okolicach można by zapełnić kartę pamięci aparatu fotograficznego, no ale kto by wtedy na przerwie regeneracyjnej u Mądla się zbierał :lol:

Keleos
Rhetor

Post autor: Keleos »

Dzisiaj w kiosku przy Świcie była kartka, że kart parkingowych brak.

Jakub Kwaśny
Rhetor
Kontakt:

Post autor: Jakub Kwaśny »

Z tego co wiem były opóźnienia w negocjacjach i ostatecznym podpisaniu umowy z RUCHem - stąd przez jakiś czas brak kart parkingowych w kioskach. Swoją drogą daje to podstawę do darmowego parkowania, gdyż nie ma dostatecznej ilości punktów sprzedaży..

Z tego co wiem, umowy te (+inne indywidualne) zostały już w zeszłym tygodniu podpisane ...
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?

takajedna
Obywatel

Post autor: takajedna »

Dzisiaj w kiosku przy przychodni na ul. M. Skłodowskiej-Curie Pani w kiosku kart nie miała i powiedziała, że karty zostały wycofane i że "podobno" można je kupić tylko w wybranych punktach w mieście... Czy ktoś z was słyszał coś na ten temat?

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

Jakub Kwaśny, a co z opłatami za parkowanie przez SMS? Pomysł całkiem upadł, czy coś się dzieje w tym kierunku?
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Roberto
Archont

Często mam takie skargi: przejechał samochód straży miejskiej mijając po drodze samochody stojące w miejscach niedozwolonych i nie było reakcji. Prawda jest jednak taka, że gdybyśmy zatrzymywali się przy każdym nieprawidłowo zaparkowanym aucie, to na poważne interwencje przyjeżdżalibyśmy po kilku godzinach i wtedy pretensje byłyby jeszcze większe. Jeśli rygorystycznie przestrzegalibyśmy wszystkich przepisów, to miasto zostałoby sparaliżowane.
I cała prawda o tarnowskim dzikim zachodzie parkingowym wyszła na jaw :lol:

http://temi.pl/download/get.php?id=2011-01-05_lite.pdf - strona 3

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Czyli to jest oficjalne przyzwolenie na łamanie przepisów, bo są poważniejsze interwencje.

Boruta
Archont

Post autor: Boruta »

Jakie poważniejsze interwencje mogą mieć ci strażnicy teksasu? Potrafią wiele razy dziennie przejeżdżać obok samochodów parkujących na trawnikach i ich to nie rusza. Teraz już wiem dlaczego. Pewnie gonią groźnych bandytów lub zmierzają na ratunek sarnie :lol:

Lechu
Archont

Post autor: Lechu »

Jak to jakie ? Trzeba się polansować przy strażakach pożarnych ! którzy wyciągają sarnę, a nuż Turkowi zabrakło sosu? - to jest poważna interwencja !

ODPOWIEDZ