Gdzie w Tarnowie mogę oddać krew?

Wiadomości "z miasta".
ODPOWIEDZ

machoney
Obywatel

Post autor: machoney »

Ravir następnym razem poza wyborem szpitala trzeba określić punkt zbiórki. Jak widać człowiek się uczy całe życie ;)
Ja byłem na 8 w punkcie (czerwony golf) a angelo dojechał trochę później i stał już w dużej kolejce (taki duży łysy /bez urazy angelo/w kurtce z czerwonymi wstawkami) więc może nas widziałeś. Natępnym razem napewno będzie lepiej :) pzd
7650ml A Rh+ ... a Ty?

Okruch
Obywatel

Post autor: Okruch »

Czy w przypadku oddawania krwi obowiązuje "rejonizacja" wojewódzka?
Na ogólnopolskim forum airsoftowym pojawił się apel o krew dla jednego z graczy, studenta Wydziału Archeologii UŁ, potrąconego przez nieostrożnego kierowcę. Stan jest poważny, krew bardzo potrzebna.

Cubaza
Rhetor

Post autor: Cubaza »

Okruch, wydaje mi się, że nie ma czegoś takiego, ale niech się inni wypowiedzą, bo nie chcę wprowadzać w błąd.

Awatar użytkownika

angelo
Archont

Post autor: angelo »

Kiedy byliśmy ostatnio oddać pani w rejestracji odesłała z kwitkiem jakiegoś dawcę z podkarpackiego, bo krwi w małopolskiem jest za dużo. Najlepiej zadzwonić do RCKiK.

Pozdrawiam
29500ml B Rh+... A Ty?

kktar
Obywatel
Kontakt:

Post autor: kktar »

To działa tak, że każdy dawca ma prawo przekazać krew na konkretnego pacjenta niezależnie od tego w jakim województwie leży, trzeba mieć tylko jego dane tzn. imie i nazwisko oraz w jakim szpitalu leży i na jakim oddziale ... Jeśli szpital dostanie takie zaświadczenie to przekazuje go do lokalnego RCKiK, a ten może wtedy wystapić do RCKiK który pobrał krew o wydanie zadeklarowanej ilości ...
46250 ml A Rh -, a TY?

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

Post autor: gushman »

Jak to jest z tym oddawaniem dla konkretnego pacjenta? Ja tak kiedyś robiłem, choć miałem świadomość różnicy w grupach krwi. Ale to podobno nie przeszkadza. Ktoś wie o co w tym chodzi?

Ja już ozdrowiałem, jestem gotów utoczyć sobie krwi. Ktoś jeszcze przed świętami? Może jutro rano?
900 ml, grupy krwi nie pamiętam

Cały Tarnów na Facebooku

Cubaza
Rhetor

Ja też mogę oddać. Pytanie tylko, czy nas przyjmą skoro jest za dużo krwi w krwiodawstwie.

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

Post autor: gushman »

Przyjmą. Dzwoniłem do Szczeklika i co prawda nie organizują żadnych szerzej zakrojonych akcji teraz, ale nikomu nie odmawiają. To co? Jutro rano?
900 ml, grupy krwi nie pamiętam

Cały Tarnów na Facebooku

Cubaza
Rhetor

OK może być;) Tylko, że ja mogę być trochę po 8 bo wcześniej się nie wyrobię ;) Ale mogę iść oddać:P
KUBA!!! Idziesz z nami? Keleos? Okruch?

machoney
Obywatel

Post autor: machoney »

Czy naprawdę w sytuacji gdy jest nadmiar krwi trzeba oddawać krew na danego pacjenta? To absurd. W momencie gdy wszyscy apelują żeby nie oddawać bo jest za dużo krwi, ktoś musi zbierać Dawców na konkretnego pacjenta. Może wystarczy zadzwonić w kilka miejsc i dostanie się potrzebną krew bez potrzeby oddawania. Może Prezes HDK Azoty będzie coś mógł więcej powiedzieć w tym temacie. Gdzie leży ten potrzebujący?
7650ml A Rh+ ... a Ty?

sainte_nitouche
Archont

Post autor: sainte_nitouche »

>>>Jak to jest z tym oddawaniem dla konkretnego pacjenta? Ja tak kiedyś robiłem, choć miałem świadomość różnicy w grupach krwi. Ale to podobno nie przeszkadza. Ktoś wie o co w tym chodzi? >>>

Oczywiscie, ze ta osoba, dla ktorej oddales krew - wcale nie dostanie twojej krwi, tylko czyjas, juz gotowa, wzieta z banku krwi. A twoja krew - po przetworzeniu, koniecznej obrobce - poszla dla kogos innego, zgodnego grupowo ;)
Nawet gdybys oddal krew zgodna grupowo - to zanim twoja krew zostanie przebadana i przetworzona - pacjent, dla ktorego oddajesz, potrzebuje krwi 'na juz' i nie moglby tyle czekac.
To taka akcja 'cos za cos' ;)

Okruch
Obywatel

Post autor: Okruch »

Cytat z forum na którym pojawiła się prośba o krew:
Potrzebne dane podałem już w pierwszym poście: Adam Przybylski Szpital im. Mikołaja Kopernika, Łódź. To wystarczy żeby oddać dla niego krew.
Jeśli chodzi o zaświadczenia to prosiłbym a przyniesienie lub wysłanie ich do sekretariatu (pok. 212) Instytutu Archeologi Uniwersytetu Łódzkiego ul. Uniwersytecka 3, 90-137 Łódź lub do Szpitala im. Mikołaja Kopernika przy ul. Pabianickiej 62, 93-513 Łódź. Jeszcze raz dzięki wszystkim.
Postaram się przyjść jutro do Starego Szpitala koło 8.00, jezeli nie da rady jutro to we środę.
Dzięki za informacje!

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

angelo pisze:Kiedy byliśmy ostatnio oddać pani w rejestracji odesłała z kwitkiem jakiegoś dawcę z podkarpackiego, bo krwi w małopolskiem jest za dużo. Najlepiej zadzwonić do RCKiK.

Pozdrawiam
Dzisiaj była audycja o tym w radio. W większości województw mają za dużo krwi bo szpitalom pokończyły się pieniądze z kontraktów NFZ i większość planowanych operacji przełożono na nowy rok. Pani apelowała, że lepiej niż oddać teraz jest wstrzymać się do stycznia kiedy operacje ruszą i krwi może znowu brakować.
Ostatnio zmieniony 01-01-1970, 02:00 przez defekator, łącznie zmieniany 1 raz.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

Awatar użytkownika

Beaver
Rhetor

Post autor: Beaver »

defekator pisze: Dzisiaj była audycja o tym w radio. W większości województw mają za dużo krwi bo szpitalom pokończyły się pieniądze z kontraktów NFZ i większość planowanych operacji przełożono na nowy rok. Pani apelowała, że lepiej niż oddać teraz jest wstrzymać się do stycznia kiedy operacje ruszą i krwi może znowu brakować.
Żal mi tego Państwa... inaczej tego nie nazwe.
Różnica pomiędzy małym a dużym miastem polega na tym, że w dużym mieście można więcej zobaczyć, a w małym więcej usłyszeć. - Jean Cocteau

kktar
Obywatel
Kontakt:

Post autor: kktar »

Tu macie namiar na studenta z Łodzi po wypadku:
Adam Przybylski
potrzebna każda grupa krwi
Szpital im. Mikołaja Kopernika, ul. Pabianicka 62, Łódź
Oddział Intensywnej Opieki Medycznej i Anestezjologii
Fax: (42) 66 55 427

zaświadczenie można przesyłąć faksem ale jak ktoś nie ma możliwości to może przesłać do mnie na [email protected] albo przynieść do siedziby klubu na Kwiatkowskiego 18
46250 ml A Rh -, a TY?

ODPOWIEDZ