Gdzie w Tarnowie mogę oddać krew?
Ravir następnym razem poza wyborem szpitala trzeba określić punkt zbiórki. Jak widać człowiek się uczy całe życie
Ja byłem na 8 w punkcie (czerwony golf) a angelo dojechał trochę później i stał już w dużej kolejce (taki duży łysy /bez urazy angelo/w kurtce z czerwonymi wstawkami) więc może nas widziałeś. Natępnym razem napewno będzie lepiej pzd
Ja byłem na 8 w punkcie (czerwony golf) a angelo dojechał trochę później i stał już w dużej kolejce (taki duży łysy /bez urazy angelo/w kurtce z czerwonymi wstawkami) więc może nas widziałeś. Natępnym razem napewno będzie lepiej pzd
7650ml A Rh+ ... a Ty?
To działa tak, że każdy dawca ma prawo przekazać krew na konkretnego pacjenta niezależnie od tego w jakim województwie leży, trzeba mieć tylko jego dane tzn. imie i nazwisko oraz w jakim szpitalu leży i na jakim oddziale ... Jeśli szpital dostanie takie zaświadczenie to przekazuje go do lokalnego RCKiK, a ten może wtedy wystapić do RCKiK który pobrał krew o wydanie zadeklarowanej ilości ...
46250 ml A Rh -, a TY?
Czy naprawdę w sytuacji gdy jest nadmiar krwi trzeba oddawać krew na danego pacjenta? To absurd. W momencie gdy wszyscy apelują żeby nie oddawać bo jest za dużo krwi, ktoś musi zbierać Dawców na konkretnego pacjenta. Może wystarczy zadzwonić w kilka miejsc i dostanie się potrzebną krew bez potrzeby oddawania. Może Prezes HDK Azoty będzie coś mógł więcej powiedzieć w tym temacie. Gdzie leży ten potrzebujący?
7650ml A Rh+ ... a Ty?
-
- Archont
>>>Jak to jest z tym oddawaniem dla konkretnego pacjenta? Ja tak kiedyś robiłem, choć miałem świadomość różnicy w grupach krwi. Ale to podobno nie przeszkadza. Ktoś wie o co w tym chodzi? >>>
Oczywiscie, ze ta osoba, dla ktorej oddales krew - wcale nie dostanie twojej krwi, tylko czyjas, juz gotowa, wzieta z banku krwi. A twoja krew - po przetworzeniu, koniecznej obrobce - poszla dla kogos innego, zgodnego grupowo
Nawet gdybys oddal krew zgodna grupowo - to zanim twoja krew zostanie przebadana i przetworzona - pacjent, dla ktorego oddajesz, potrzebuje krwi 'na juz' i nie moglby tyle czekac.
To taka akcja 'cos za cos'
Oczywiscie, ze ta osoba, dla ktorej oddales krew - wcale nie dostanie twojej krwi, tylko czyjas, juz gotowa, wzieta z banku krwi. A twoja krew - po przetworzeniu, koniecznej obrobce - poszla dla kogos innego, zgodnego grupowo
Nawet gdybys oddal krew zgodna grupowo - to zanim twoja krew zostanie przebadana i przetworzona - pacjent, dla ktorego oddajesz, potrzebuje krwi 'na juz' i nie moglby tyle czekac.
To taka akcja 'cos za cos'
Cytat z forum na którym pojawiła się prośba o krew:
Dzięki za informacje!
Postaram się przyjść jutro do Starego Szpitala koło 8.00, jezeli nie da rady jutro to we środę.Potrzebne dane podałem już w pierwszym poście: Adam Przybylski Szpital im. Mikołaja Kopernika, Łódź. To wystarczy żeby oddać dla niego krew.
Jeśli chodzi o zaświadczenia to prosiłbym a przyniesienie lub wysłanie ich do sekretariatu (pok. 212) Instytutu Archeologi Uniwersytetu Łódzkiego ul. Uniwersytecka 3, 90-137 Łódź lub do Szpitala im. Mikołaja Kopernika przy ul. Pabianickiej 62, 93-513 Łódź. Jeszcze raz dzięki wszystkim.
Dzięki za informacje!
Dzisiaj była audycja o tym w radio. W większości województw mają za dużo krwi bo szpitalom pokończyły się pieniądze z kontraktów NFZ i większość planowanych operacji przełożono na nowy rok. Pani apelowała, że lepiej niż oddać teraz jest wstrzymać się do stycznia kiedy operacje ruszą i krwi może znowu brakować.angelo pisze:Kiedy byliśmy ostatnio oddać pani w rejestracji odesłała z kwitkiem jakiegoś dawcę z podkarpackiego, bo krwi w małopolskiem jest za dużo. Najlepiej zadzwonić do RCKiK.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 01-01-1970, 02:00 przez defekator, łącznie zmieniany 1 raz.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
Żal mi tego Państwa... inaczej tego nie nazwe.defekator pisze: Dzisiaj była audycja o tym w radio. W większości województw mają za dużo krwi bo szpitalom pokończyły się pieniądze z kontraktów NFZ i większość planowanych operacji przełożono na nowy rok. Pani apelowała, że lepiej niż oddać teraz jest wstrzymać się do stycznia kiedy operacje ruszą i krwi może znowu brakować.
Różnica pomiędzy małym a dużym miastem polega na tym, że w dużym mieście można więcej zobaczyć, a w małym więcej usłyszeć. - Jean Cocteau
Tu macie namiar na studenta z Łodzi po wypadku:
Adam Przybylski
potrzebna każda grupa krwi
Szpital im. Mikołaja Kopernika, ul. Pabianicka 62, Łódź
Oddział Intensywnej Opieki Medycznej i Anestezjologii
Fax: (42) 66 55 427
zaświadczenie można przesyłąć faksem ale jak ktoś nie ma możliwości to może przesłać do mnie na [email protected] albo przynieść do siedziby klubu na Kwiatkowskiego 18
Adam Przybylski
potrzebna każda grupa krwi
Szpital im. Mikołaja Kopernika, ul. Pabianicka 62, Łódź
Oddział Intensywnej Opieki Medycznej i Anestezjologii
Fax: (42) 66 55 427
zaświadczenie można przesyłąć faksem ale jak ktoś nie ma możliwości to może przesłać do mnie na [email protected] albo przynieść do siedziby klubu na Kwiatkowskiego 18
46250 ml A Rh -, a TY?