Kiedy w końcu multipleks w Tarnowie?

Dzieje się coś ciekawego w mieście? Jakiś koncert, wystawa - może Clooney przyjechał do miasta? Przeczytałeś dobra książkę, może film niezły widziałeś? Napisz o tym!
Awatar użytkownika

Beaver
Rhetor

Post autor: Beaver »

Nie ma sie co łamac niedlugo juz autostrada od Krakowa będzie można w ciagu godziny dojechac do kina w Krakowie ;p
Różnica pomiędzy małym a dużym miastem polega na tym, że w dużym mieście można więcej zobaczyć, a w małym więcej usłyszeć. - Jean Cocteau

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

Beaver, już można :P
Równa godzina spod Bonarki do zjazdu na centrum w Zgłobicach.
W godzinach popołudniowych (19).

Multiplex multipeksem, do szczęścia nie jest potrzebny, ale jak już zauważyli przedmówcy, przydałby się jakiś lepszy repertuar w naszych kinach w których dosłownie nic wartościowego (dla mnie) nie leci

Dorota1975
Rhetor

Post autor: Dorota1975 »

cała nadzieja w MCK - dwie sale kinowe to możliwość grania repertuaru obowiązkowego (czyt. komercji strasznej) i tego bardziej ambitnego w tym samym czasie. W piątek będzie wiadomo jakie to konkretne plany ma szefostwo MCK.

Awatar użytkownika

Beaver
Rhetor

Dorota1975 pisze:cała nadzieja w MCK - dwie sale kinowe to możliwość grania repertuaru obowiązkowego (czyt. komercji strasznej) i tego bardziej ambitnego w tym samym czasie. W piątek będzie wiadomo jakie to konkretne plany ma szefostwo MCK.
I własnie tego nie rozumie. Komercja - syf. Ambitny film o kobiecie z IX wieku niosącą wode z jeziora - super kino.
Zawsze mnie to rozwalalo - komercyjne kino = zło.
A 90% ludzi lubi ogladnąc komercyjny film i sie na nim dobrze bawic. Zastanawiam sie czy np. Taki Władca Pierścieni to komercja mało ambitna czy Ambitny film mało komercyjny...
LordRuthwen pisze:Beaver, już można :P
Równa godzina spod Bonarki do zjazdu na centrum w Zgłobicach.
W godzinach popołudniowych (19).
Samolotem - dziś godzine to ja jechalem z pod Zbylitowskiej Góry do Zajazdu nad Dunacjem ;p
Ostatnio zmieniony 02-11-2010, 20:25 przez Beaver, łącznie zmieniany 1 raz.
Różnica pomiędzy małym a dużym miastem polega na tym, że w dużym mieście można więcej zobaczyć, a w małym więcej usłyszeć. - Jean Cocteau

Keleos
Rhetor

Post autor: Keleos »

Lordzie - godzinę, to zajmuje dzisiaj pokonanie trasy Zgłobice-Wojnicz (8km?)

Korek zaczyna się pod salonem VW w Zgłobicach, kończy za salonem Peugeota w Łukanowicach.

Od popołudnia do teraz (wróciłem 30 min temu).

Awatar użytkownika

Beaver
Rhetor

Keleos pisze:Lordzie - godzinę, to zajmuje dzisiaj pokonanie trasy Zgłobice-Wojnicz (8km?)

Korek zaczyna się pod salonem VW w Zgłobicach, kończy za salonem Peugeota w Łukanowicach.

Od popołudnia do teraz (wróciłem 30 min temu).
Dokladnie mialem jechac do Brzeska, cofnołem sie z pod Dunacja. Z pod Stadionu Unii dokładnie trwalo to godzine.

Dorota1975
Rhetor

Beaver - to było uproszczenie ;) Wiadomo, że cała reszta to rzecz gustu...

Awatar użytkownika

Beaver
Rhetor

Dorota1975 pisze:Beaver - to było uproszczenie ;) Wiadomo, że cała reszta to rzecz gustu...
Rozumie ale zauwazylem ze u nas czesto tak jest, ze jesli jest film ambitny (bo tego im nie zabiore) to jest fajny. Film z Holiłudu jest zły.

Dom
Archont

Post autor: Dom »

To uproszczenie. To nie tak, ze cos jest albo czarne albo biale. Pomiedzy jest mase mozliwosci. Czesto filmy na pierwszy rzut oka ambitne okazuja sie strasznymi gniotami, a rownie zczesto amerykanie robia niezle kino. Chodzi o to zeby miec wybor. To nie jest fair jak przez 2 tyg leci na zmiane zolwik samy oraz jakies tance hulance w 3d. Tak samo teraz co w obu kinach puszczaja sluby panienskie, jaki to ma sens? No ale mniejsza, chyba i tak idzie ku lepszemu bo wybór jakby wiekszy i mniej popularne filmy tez sie pojawiaja.

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

Beaver pisze:
Dorota1975 pisze:Beaver - to było uproszczenie ;) Wiadomo, że cała reszta to rzecz gustu...
Rozumie ale zauwazylem ze u nas czesto tak jest, ze jesli jest film ambitny (bo tego im nie zabiore) to jest fajny. Film z Holiłudu jest zły.

Jasne, że istnieje świetne kino komercyjne. Niestety w Tarnowie poza nielicznymi przypadkami oglądnąć się go nie da. Nie chodzi o to aby na okrągło leciały filmy Almodovara przeplatane przeglądami twórczości Kieślowskiego, ale wyjście z repertuarem poza produkcje w stylu Shreck 23 i Terminator 14 tym kinom by nie zaszkodziło. Filmy oglądać bardzo lubię , a w tarnowskim kinie jestem średnio raz na rok. W pozostałych przypadkach gdy mam ochotę wybrać się na film cała operacja kończy się na kilku przekleństwach wymamrotanych po cichu przy przeglądaniu repertuaru Marzenia i Millenium.

Jeżeli chodzi o pytanie dlaczego nikt nie chce zbudować u nas multipleksu to podzielam zdanie Roberto, mamy dwa kina wspomagane miejskimi dotacjami i dodatkowo rzut beretem do Rzeszowa i Krakowa. Widocznie operatorzy stwierdzili, że inwestycja zwróci się w zbyt dużym okresie czasowym aby była warta zachodu.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

Dorota1975
Rhetor

dwa kina wspomagane miejskimi dotacjami? A nie jedno?

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Dorota1975 pisze:dwa kina wspomagane miejskimi dotacjami? A nie jedno?
Wydaje mi się, że Marzenie też jakoś częściowo "podciągnięte" jest pod miasto.
Ale ponieważ tylko wydaje mi się, to może się mylę.

Edit:
Jednak dobrze mi się wydaje:
http://www.intermaks.pl/index.html?grp= ... 8&strona=0
Ostatnio zmieniony 02-11-2010, 21:15 przez defekator, łącznie zmieniany 1 raz.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

Dorota1975
Rhetor

no właśnie odwrotnie... Marzenie jest miejskie, a Millennium tak jak całe MCK - wojewódzkie...

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Dorota1975 pisze:no właśnie odwrotnie... Marzenie jest miejskie, a Millennium tak jak całe MCK - wojewódzkie...
Myślałem, że MCK też należy pod miasto. Co nie zmienia faktu, że oba są dotowane. I jak za wymianę projektora w tych kinach płaci podatnik, to mają na lokalnym rynku przewagę w konkurencji z inwestorami prywatnymi, którzy całą kasę muszą wyłożyć z własnej kieszeni.
Na multipleks na razie więc bym nie liczył. Cała nadzieja w małej sali w MCK. Może przynajmniej tam nie będą wyświetlać przysłowiowego Shrecka. Dobrym krokiem było by podpisanie umowy np z "Gutek Film", jeżeli chodzi o filmy jeden z ciekawszych dystrybutorów na naszym rynku.

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

Beaver, Keleos, ale wy mówicie o jeździe z Tarnowa do Krakowa, a ja w drugą stronę :P
Jak się nie zna objazdów to się stoi w korkach :D

ODPOWIEDZ