Kolejny madafaka rozwalił zderzaka...

Dyskusje na temat oznakowania, niebezpiecznych miejsc, przepisów itd.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

Post autor: gushman »

tarnowiack, pominięcie uśmieszku na końcu zdania jest manipulacją! :)
900 ml, grupy krwi nie pamiętam

Cały Tarnów na Facebooku

tarnowiack
Archont

Post autor: tarnowiack »

hehehe... to sie pilnuj ;)

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

Ustawić kamery lub/i Policję - i OGROMNA kasa jest - madaty by się posypały. A przy okazji ludzie nauczyli by się PATRZYĆ na znaki.
9000 ml A Rh-

halford
Rhetor

Post autor: halford »

to goście za to nagminnie wyprzedazją na Słonecznej na przejściach
Ostatnio właśnie na Słonecznej na przejściu koło fotoradaru zatrzymałem się aby piesi mogli przejść i jakiś pajac zaczął mnie wyprzedzać. Zatrzymał się w połowie przejścia dla pieszych. Spojrzenie jakim obdarowywała go kobieta na pasach zabijało :D Nawet nie musiała nic mówić. Myślałem, że gość się schowa w bagażniku.

Bastekxyz
Archont

Post autor: Bastekxyz »

Dziś przed 8 na wysokości galerii Tarnovia, Skoda jadąc w stronę Krakowa wjechała na chodnik zdzierając z niego pieszego.

ClNEK
Archont

Post autor: ClNEK »

bastol23 pisze:Dziś przed 8 na wysokości galerii Tarnovia, Skoda jadąc w stronę Krakowa wjechała na chodnik zdzierając z niego pieszego.
kierowca miał ok 2 promile

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

ClNEK, ciekaw jestem czy miał prawo jazdy. Jak nie - to kolejny dowód, że odbieranie prawa nic nie daje, a samochodu - owszem, ale nie wolno.

trix
Rhetor

Post autor: trix »

Zależy jak na to patrzeć. Ja jestem fanem chłosty: każdego boli, tanio, długo czuć, i obciach.
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

trix pisze:Ja jestem fanem chłosty
Tak, tylko przeciw chłoście by protestowali nawet Chińczycy, a zabranie samochodu, jakby tak dobrze uzasadnić (konfiskata narzędzia zbrodni) byłaby i zgodna z prawem, i uderzała by po kieszeni...
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

trix
Rhetor

Nie wiem czy tam się coś zmieniło, ale chińczyki mają karę śmierci za nie płacenie podatków :P. Pamiętaj że konfiskata to wielogłowa hydra; jak się rozrośnie to ciężko będzie ją ubić.
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

OK, zamiast konfiskaty jakieś horrendalne mandaty. Ale tylko uderzenie po kieszeni jest skuteczne. Więc albo konfiskata albo mandat.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

trix
Rhetor

Ja bym jednak do tej kary finansowej dodał chłostę gratis :), taka promocja.

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

Jak pisałem Gościnny KONFISKATA - jest nie sprawiedliwa. Bedziesz konfiskował służbowe i códze samochody? Jeśli NIE to wielu celowo przepisze samochody na innych.

Kara powinna być nieuchronna, natychmiastowa i DOTKLIWA, bardzo dotkliwa. Np sprzatanie w pomarańczowym wdzianku, publikacja wizerunku i tego typu dotkliwe i poniżające kary.
9000 ml A Rh-

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Ravir pisze:KONFISKATA - jest nie sprawiedliwa
Jak pisałem - w innych krajach jakoś to funkcjonuje, a nie są to kraje niedemokratyczne. Czyli tam się dało, a u nas płacz, bo alkoholikowi i często mordercy nie wolno samochodu zabrać, bo to niesprawiedliwe.
Konfiskował bym wszystkie jako narzędzia zbrodni - jak bandzior ma pistolet i mu skonfiskują, to jakoś nikt nie podnosi krzyku, że to niesprawiedliwe. A jak pożyczył spluwę od kolegi, to kolega przychodzi na komisariat żeby mu oddali?

Awatar użytkownika

BIGer
Proedroj

Post autor: BIGer »

Ravir pisze:Kara powinna być nieuchronna, natychmiastowa i DOTKLIWA, bardzo dotkliwa. Np sprzatanie w pomarańczowym wdzianku, publikacja wizerunku i tego typu dotkliwe i poniżające kary.
Publikacja może nie ale pomarańczowe wdzianko jak najbardziej!
Goscinny pisze:Konfiskował bym wszystkie jako narzędzia zbrodni - jak bandzior ma pistolet i mu skonfiskują, to jakoś nikt nie podnosi krzyku, że to niesprawiedliwe. A jak pożyczył spluwę od kolegi, to kolega przychodzi na komisariat żeby mu oddali?
Z tą różnicą że pistolet może służyć tylko do wyrządzania krzywdy, a samochód może służyć i generalnie służy do innych celów niż jazda po pijaku.

Nasuwa mi się jeszcze inny problem co robić z takimi skonfiskowanymi samochodami? Te lepsze pewnie znajdą nowych właścicieli ale co złomami których nawet szroty nie będą chciały przyjąć? Kto będzie finansował cały ten mechanizm? Kolejny aparat finansowany z moich pieniędzy?

Nie jestem psychologiem i nie wiem jakie kary z punktu widzenia nauki są najskuteczniejsze. Z mojego punktu kary widzenia powinny być dotkliwe dla karanych ale nie powinny być kosztowne dla społeczeństwa a wręcz przeciwnie powinny przynosić mu pożytek.
Dlaczego za drobniejsze przewinienia typu niepłacenie alimentów delikwenta sadza się pierdlu i utrzymuje z naszych podatków, a tyle różnych prac nie ma jak wykonać np. sprzątanie ulic czy odśnieżanie chodników.

Na koniec żeby moja wypowiedź nie była opacznie zrozumiana: popieram surowe kary dla kierowców pod wpływem alkoholu czy narkotyków, tylko nie jestem przekonany czy konfiskata samochodów to dobry pomysł.
BIGer
"Wyzwolona energia atomu zmieniła wszystko z wyjątkiem naszego sposobu myślenia."
— Albert Einstein

ODPOWIEDZ