Kolejny madafaka rozwalił zderzaka...

Dyskusje na temat oznakowania, niebezpiecznych miejsc, przepisów itd.
ODPOWIEDZ

Lvcas
Prytan
Kontakt:

Post autor: Lvcas »

kaka pisze: To ma być usprawiedliwienie? Niech siedzi w domu, skoro nie wie jako kierowca co to jest rondo i jak się na nim zachowywać.
I dlatego jestem za nowym pomysłem rządu, by wszyscy kierowcy powyżej np. 65 lat przeszli dodatkowe szkolenia lub ponowny egzamin.

suraiw
Thesmothetai

Post autor: suraiw »

mieszkaniec92 pisze:
I dlatego jestem za nowym pomysłem rządu, by wszyscy kierowcy powyżej np. 65 lat przeszli dodatkowe szkolenia lub ponowny egzamin.
Jak również młokosy zasiadający za kółkiem po dyskotece i będący zagrożeniem nie tylko dla siebie i swoich współpasażerów, ale również dla ludzi przemieszczających się pieszo lub innymi środkami komunikacyjnymi.
A z obserwacji wynika, że oni są większym zagrożeniem uczestnicząc w ruchu drogowym i w wyniku ich nierozsądnych zachowań, mamy więcej tragedii na drogach i to często tragedii zbiorowych.
Bądź tak mało konkretny, jak to tylko możliwe, dzięki temu nikogo nie urazisz.

Lvcas
Prytan
Kontakt:

Post autor: Lvcas »

suraiw pisze: Jak również młokosy zasiadający za kółkiem po dyskotece i będący zagrożeniem nie tylko dla siebie i swoich współpasażerów, ale również dla ludzi przemieszczających się pieszo lub innymi środkami komunikacyjnymi.
A z obserwacji wynika, że oni są większym zagrożeniem uczestnicząc w ruchu drogowym i w wyniku ich nierozsądnych zachowań, mamy więcej tragedii na drogach i to często tragedii zbiorowych.
Oczywiście też sie z Tobą zgadzam w 100%.

Ale najczęściej właśnie pijani za kółkiem siadają osoby powyżej 30 roku życia.

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

mieszkaniec92 pisze:Ale najczęściej właśnie pijani za kółkiem siadają osoby powyżej 30 roku życia.
Może dlatego, że młodzież pije dotąd, aż nie jest w stanie wstać, a co dopiero wsiąść do samochodu :)
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

suraiw
Thesmothetai

Post autor: suraiw »

O pijanych kierowcach, to ja nawet nie chcę dyskutować, bo dla mnie to nie są kierowcy.
A tu poniżej przykład z dzisiejszego poranka. Nie piszą czy był pod wpływem, czy nie, ale tragedia jest tak jak wcześniej pisałem.
http://motoryzacja.interia.pl/hity_dnia ... ki,1545747
Bądź tak mało konkretny, jak to tylko możliwe, dzięki temu nikogo nie urazisz.

Eredhel
Archont

Post autor: Eredhel »

Nie wiecie co się stało wczoraj na Krzyskiej na wysokości Wiśniowej? jakiś wypadek był podobno...
[center]"We're the lucky ones. Don't forget that"
[/center]

Awatar użytkownika

pb
Rhetor

Post autor: pb »

Eredhel pisze:Nie wiecie co się stało wczoraj na Krzyskiej na wysokości Wiśniowej? jakiś wypadek był podobno...
Nie znam szczegółów, ale kiedy tamtedy przejeżdżałem to wyglądało to tak, że na parkingu koło sklepu stało żółte Cinquecento z rozbitymi drzwiami, obok radiowóz, a kilkadziesiąt (!) metrów dalej na środku łąki jakaś bordowa bagażówka bez zderzaka.

toomas
Archont

Post autor: toomas »

Dzisiaj znowu na skrzyżowaniu Romanowicza/Boya Żeleńskiego był wypadek. Wygląda na wymuszenie pierwszeństwa. Na miejscu zjawiły się szybko 2 karetki i odwiozły kogoś do szpitala. Ucierpiało ogrodzenie przy jednej posesji.

halford
Rhetor

Post autor: halford »

Wczoraj byłem świadkiem kolejnego mistrzowskiego pokonywania ronda na Słonecznej. Facet (KDA) jechał od Słowackiego w kierunku Starodąbrowskiej w górę. Wyglądało to tak, że przed rondem ustawił się o dziwo dobrze, na pasie wewnętrznym, jednak już po przeciwnej stronie ronda znalazł się na pasie zewnętrznym, którym z niego zjechał. Jednak tuż po zjeździe, jeszcze na przejściu dla pieszych zmienił pas na wewnętrzny. I pomyśleć co by się działo jakby taki pajac jechał w ciągu dnia (akcja działa się po 22)...

Awatar użytkownika

BIGer
Proedroj

Post autor: BIGer »

halford pisze:Wczoraj byłem świadkiem kolejnego mistrzowskiego pokonywania ronda na Słonecznej.
Jeżdżę przez to rondo przynajmniej dwa razy dziennie i to raczej przy dużym natężeniu ruchu bo ok. godz. 7-ej i 15-tej i takich "cyrkowych" zachowań jest tam cała masa. Gdyby tak stanąć tam z kamerą przez godzinkę zmontowałby z tego ciekawy materiał.
To rondo udowadnia jak dużo mieszkańców Tarnowa a w szczególności jego okolic nie potrafi się po takich rondach poruszać.
A tak przy okazji dziś rano dwa autka dały sobie po razie. Wyglądało to tak jakby jeden z samochodów zjeżdżający w Starodąbrowską wewnętrznym pasem zatrzymał się przed przejściem a drugie autko jadące Słoneczną, zewnętrznym pasem najechało na wystający zadek tego pierwszego.
BIGer
"Wyzwolona energia atomu zmieniła wszystko z wyjątkiem naszego sposobu myślenia."
— Albert Einstein

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

Post autor: gushman »

Dokładnie BIGer, jak już kiedyś nie będę miał kompletnie co robić a będę miał kamerę, to wybiorę się tam. :) Myślę, że w godzinę nakręciłbym materiał na solidną półtoragodzinną tragikomedię. :) Nawet podczas krótkiego postoju i oczekiwaniu na swoją kolej do przejechania obserwuję tak karkołomne manewry, że włos się na głowie jeży.

Kiedyś nagminne było zjeżdżanie z lewego na prawy pas od strony MBF. Później duży problem był przy wymuszaniu pierwszeństwa po zmianie oznakowania pasami na jezdni. Teraz już rzadziej to obserwuję. Natomiast aktualnie największą bolączką jest chyba zjeżdżanie z wewnętrznego pasa w kierunku krawężnika przy opuszczaniu ronda. Niektórzy chyba po prostu najbezpieczniej czują się przy krawężniku i dążą do niego za wszelką cenę. Nawet baby, które całą Słoneczną potrafią przejechać przy zieleninie między pasami ruchu po to, by na końcu skręcić w prawo. :)
900 ml, grupy krwi nie pamiętam

Cały Tarnów na Facebooku

kholbee
Prytan

Post autor: kholbee »

Wiele razy zastanawiałem się o co chodzi z tym rondem. Przecież kierując się samymi znakami poziomymi na tym rondzie nie ma prawa dojść tam do jakiekolwiek kolizji. Rondo dobrze oznakowane i bezpieczne, więc o co chodzi ???

halford
Rhetor

Post autor: halford »

Rondo dobrze oznakowane i bezpieczne, więc o co chodzi ???
O to chodzi, że na znaki nie wiele ludzi patrzy, a jeszcze mniej się do nich stosuje.

Autor tematu
Keleos
Rhetor

Post autor: Keleos »

Ja patrzyłem i i tak pomyliłem pasy na eLce. To rondo po prostu ma coś w sobie co przyciąga.. na inny pas niż trzeba.

tarnowiack
Archont

Post autor: tarnowiack »

gushman pisze:Nawet baby, które całą Słoneczną potrafią przejechać przy zieleninie między pasami ruchu po to, by na końcu skręcić w prawo.
Hmm.. zeby nie wyszło ze tu sami szowiniści ;) - to goście za to nagminnie wyprzedazją na Słonecznej na przejściach :mrgreen: poza tym "niedzielnych kierowcow", którzy jadąc na MBF do koscioła jada lewym pasem a skrecaja w prawo też nieraz widziałem :mrgreen:
a co do ronda - to rzeczywiście znajdzie się zawsze jakiś "mistrz kierownicy", który wymysli coś czego nikt nie przewidział :D
keleos pisze:Ja patrzyłem i i tak pomyliłem pasy na eLce. To rondo po prostu ma coś w sobie co przyciąga.. na inny pas niż trzeba.
Tak, ma. Zaj.... mały promień skrętu :mrgreen:

ODPOWIEDZ