Serwer Na wirtualnej maszynie

Co byśmy bez nich zrobili? Masz problem ze sprzętem? Chcesz kupić grę? Tutaj jest odpowiednie miejsce na takie tematy.
ODPOWIEDZ

Autor tematu
Cubaza
Rhetor

Serwer Na wirtualnej maszynie

Post autor: Cubaza »

Mam pewien problem ;) Może ktoś tutaj mi pomoże w rozwiązaniu :P
Otóż na Windows 7 mam zainstalowaną maszynę wirtualna VM VirtualBox 3.2.8. Na VM "zainstalowany" jest system operacyjny Ubuntu 8.10. Na linuxie postawiony jest serwer jboss i strona internetowa, którą testuję lokalnie korzystając z jboss jako serwer.

I tutaj jest właśnie mój problem. Chciałbym przetestować tą stronę pod windowsem, ale też lokalnie, czyli korzystając z jboss zainstalowanego na linuxie.
Jest w ogóle taka możliwość, aby to zrobić? Jak tak to czy mógłbym liczyć na jakąś pomoc, albo coś ;)
Obstawiam, że na google jest odpowiedź na mój problem, ale niestety nie wiem co mam wujkowi google powiedzieć ;)

Nie wiem jeszcze co mam podać, aby uzyskać odpowiedź.
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc :)
Pozdrawiam :D

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

Z tego co pamiętam VB daje maszynie wirtualnej jakiś adres IP niepubliczny, jeśli masz ruter w domu to przyznawany z dhcp.
Sprawdź jakie IP ma ubu i próbuj się na niego wbić z przeglądarki windy.
Jeśli nie tak, to może VMWare?

Autor tematu
Cubaza
Rhetor

Post autor: Cubaza »

Sprawdze :) Spróbuje zrobić pulę tą samą, bo teraz niestety nie znajduje się to IP w puli DHCP ;) Aczkolwiek internet na ubu mam :P
A co do zmiany na VMWare to ok ;) Ale pod jednym warunkiem, że wszystkie dane, konfiguracje itp. w niezmienionej formie będę mógł przenieść na nową maszynę :P A nie wiem czy tak się da ;)

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

Powinno się dać, były gdzieś jakieś narzędzia do tego.
Skoro masz neta na VB, to znaczy, że masz stworzone wirtualne interfejsy - zmostkowane karty fizyczną z wirtualną i masz dla niej zrobiony nat.
Wystarczy, że wpiszesz sobie w przeglądarce Windowsa adres IP maszyny VB i, o ile strona znajduje się w pliku default apache, to powinieneś ją zobaczyć.

ODPOWIEDZ