Jakie macie telefony ?

Co byśmy bez nich zrobili? Masz problem ze sprzętem? Chcesz kupić grę? Tutaj jest odpowiednie miejsce na takie tematy.

Eredhel
Archont

Post autor: Eredhel »

A ja po 2óch SE (J210i i K750i) przerzuciłem się na Nokię (N5530XM), i mimo że chciałem tego typu telefon /nie mówię o marce/ to jestem z niej niezadowolony i żałuję że porzuciłem SE... ale wtedy nie było żadnego sensownego w ofercie operatora, a nie stać mnie było na kupno nowego bez promocji :(
[center]"We're the lucky ones. Don't forget that"
[/center]

piotrow
Obywatel
Kontakt:

Post autor: piotrow »

Po ponad 1,5 roku z HTC Touch Pro przesiadłem się na Samsunga Galaxy S z Androidem 2.1. I po tych kilkunastu miesiącach z HTC wiem jedno: Windows Mobile w telefonie to jakaś pomyłka. Właściwie jedyną zaletą tego telefonu była sprzętowa klawiatura qwerty. Android to nowa jakość, chociaż inna sprawa, że Samsung to sprzęt o dwie klasy lepszy niż ten stareńki HTC. Z drugiej jednak strony, bawiłem się trochę HTC Touch HD i wszystko byłoby fajnie gdyby nie Windows. Na Androidzie poczta, kalendarz czy kontakty synchronizują się bezbłędnie. Na WM przy połączeniu z firmą przez SSL VPN nie udało się. Poza tym na Androidzie wszystko dzieje się błyskawicznie, a w WM są lagi.
Jednym zdaniem - długo nie zamienię Androida na nic innego :)

Cubaza
Rhetor

Post autor: Cubaza »

Po ponad 1,5 roku z HTC Touch Pro przesiadłem się na Samsunga Galaxy S z Androidem 2.1. I po tych kilkunastu miesiącach z HTC wiem jedno: Windows Mobile w telefonie to jakaś pomyłka. Właściwie jedyną zaletą tego telefonu była sprzętowa klawiatura qwerty. Android to nowa jakość, chociaż inna sprawa, że Samsung to sprzęt o dwie klasy lepszy niż ten stareńki HTC. Z drugiej jednak strony, bawiłem się trochę HTC Touch HD i wszystko byłoby fajnie gdyby nie Windows. Na Androidzie poczta, kalendarz czy kontakty synchronizują się bezbłędnie. Na WM przy połączeniu z firmą przez SSL VPN nie udało się. Poza tym na Androidzie wszystko dzieje się błyskawicznie, a w WM są lagi.
Jednym zdaniem - długo nie zamienię Androida na nic innego :)
Dzięki za taką recenzję :) Właśnie zastanawiałem się nad zakupem touch pro :P I powiem szczerze, że głównym aspektem była klawiatura qwerty :P Jednak nie wiem teraz czy się skuszę na to ;)
Tak, że dziękuję jeszcze raz za recenzję :D Dała mi do myślenia :)
Żeby nie było offtopic :P 4 lata w SE W300i :P Jak na razie mi wystarczało, ale już się troszkę psuję i chciałem sobie w tym roku zmienić na coś ;) Ale właśnie nie wiem na co :P

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

piotrow, jak zrobią AutoMapę na androida, to sam wymienię telefon na taki z Androidem ;)

piotrow
Obywatel
Kontakt:

Post autor: piotrow »

AutoMapy dla Androida to chyba długo jeszcze nie będzie. Niestety :(
Ale są inne alternatywy, które wydają się dość ciekawe. Jak tylko kupię uchwyt samochodowy to przetestuję Naviexperta. Wygląda dość ciekawie z mapami online i ustalaniem trasy biorąc pod uwagę natężenie ruchu. Chociaż najnowsza AutoMapa też to ma :)
Natomiast poza brakiem AutoMapy nie widzę innych wad. No może jeszcze to, że bateria trzyma kilkanaście godzin. Ale za to telefon mam cały czas podłączony do Internetu, albo przez WiFi albo przez GSM. No i ten 4" ekran też swoje musi zjeść, zwłaszcza jak się na nim ogląda filmy w rozdzielczości 720p :)
Zależało mi na telefonie internetowym, który łatwo się zsynchronizuje z usługami Google i będzie na niego sporo różnych aplikacji. I to właśnie dostałem od Samsunga z Androidem.

Cubaza: ależ nie ma za co :)

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

Niestey Android to pomyłka. Ma zintegrowanego GejBooka, filmiki z YouTube i całą masę wodotrysków. Ale beznadziejną obsługę kontaktów, poczty - o sensownym połączeniu i współpracy z MS Outlook z i / bez Bussines Contact Manager można zapomnieć Push Mail też nie bardzo działa. Pdf'y się krzaczą, kiepska obsługa dokumentów MS Office. Zdalny Pulpit nie działa, obsługa Exchange też kuleje. Dostęp do sql'owychbaz danych też kiepski. Słowem Android doskonale się sprawdza jak potrzebujemy się pobawić czy wyrwać małolatę na imprezie. :mrgreen:
Ale jak potrzebujemy PRACOWAĆ to nędza i to straszna, nawet pożądnej mapy NIE MA. A spróbujcie zintegrować Androida z systemem ERP - to was śmiechem zabiją - nie widziałem przedstawiciela handlowego z Androidem, wszyscy jadą na WM.

Zaś ja nie wyobrażam sobie do pracy sprzetu innego niż Windows Mobile - Android jest PRZEREKLAMOWANY - nie chodzi wcale szybciej - testowałem go na identycznych platformach i ku mojemu zdziwieniu chodził tak samo szybko - co więcej DŁUŻEJ się uruchamiał, co było kuriozum. Mam spore doświadczenie z PDA - pierwsze PDA miałem jak sporej części forumowiczów nie było na świecie :mrgreen: przerobiłem Psiony, Delle, HP, Compaqi i wiele innych.
Jak potrzebujemy Pda do zabawy to Andek jest fajny, masa aplikacji, fajnych, rozrywkowych - ale, właśnie - ale praca to tylko na WM - ja po miesiącu wróciłem na WM - zabawa była przednia - ale pracować się nie dało.

Ja mam Touch HD i WM działa na nim rewelacyjnie, jest szybki, ostatnio w ramach testów ogladałem serial na HD'eku - z napisami, płynnie bez konwertowania, 350 Megowe AVI.

Szykuję do zmiany Touch HD na coś podobnego z Windows Mobile 7 - najprawdopodobnie będzie to cos ala Touch HD 2, duży ekran - modlę się o rezystancyjny - pojemnościowy jest sexy - ale nic nie zastąpi rysika i rezystancyjnego ekranu:

Rozmawiasz z kimś - odpalasz równocześnie notatki i rysikiem WYGODNIE jak długopisem robisz notatki, system rozpoznaje pismo, możesz podłączyć notatkę np. jako karteczkę Post-It do kalendarza w Outlooku. Rewelka, stosuję to od lat - próbowałem to samo zrobić ba pojemnościowym ekranie i KICHA.

Generalnie kupując PDA nalezy się MOCNO zastanowić DO czego bo będziemy używać - bo możemy się strasznie przejechać.
9000 ml A Rh-

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Ja tam nie bronię Androida, ale możesz spokojnie na telefon wgrać "skrojony" system pod ciebie, a mając WM to już takie proste nie jest (choć sam mam "swój" ROM na Kaiserze).

Bastekxyz
Archont

Post autor: Bastekxyz »

Od 3 lat jestem szczęśliwym posiadaczem telefonu Nokia 5300 XpressMusic, przez te 3 lata wystarczyło tylko przeczyścić głośnik. Do niej mam standardowy zestaw słuchawkowy oraz Bluetooth BH-104.

Posiadam również Nokię 3330, która ma już 7-8 lat i tydzień temu wymieniłem w niej mikrofon, bo padł ze starości :D

Polecam obydwa te telefony ^^

Ravir
Rhetor

Romów do WM jest równie dużo jak do Androida :mrgreen: Ja jadę na firmowym, nic w nim nie zmieniałem i działa jak złoto. Może dlatego :mrgreen: że nie instalowałem miliona aplikacji. Zainstalowane mam :
Kalkulator naukowy, Przelicznik Jednostek, Odtwarzacz AV, soft do analizy WiFi, AutoMapę i Mahjong'a :mrgreen: i tyle.

3310 - LEGENDA - telefon legenda. Miałem go - to se nevrati - niestety.
9000 ml A Rh-

Awatar użytkownika

rzuf
Thesmothetai
Kontakt:

Post autor: rzuf »

XM 5800 oczywiście nokija od roku mam ją i na początku soft był kiepski, czasem się symbianik lubił restartować, ale po upgradzie wszystko działa super, telefon ma wszystko :) Bateria trzyma około tygodnia a dużo gadam, to jak na dotykowca dość długo moim zdaniem. Mapy do GPS za free. Polecam.

Tomasz Drwal
Proedroj

Post autor: Tomasz Drwal »

Ravir pisze: 3310 - LEGENDA - telefon legenda. Miałem go - to se nevrati - niestety.
Miałem, zgadzam się, był jak terminator T1000, dwie kąpiele w wannie nie dały mu rady, wziął je na klatę, niestety, niefortunny splot okoliczności spowodował, że barszcz z uszkami go zabił :) RIP 3310

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

Post autor: gushman »

Tomasz Drwal pisze:
Ravir pisze: 3310 - LEGENDA - telefon legenda. Miałem go - to se nevrati - niestety.
Miałem, zgadzam się, był jak terminator T1000, dwie kąpiele w wannie nie dały mu rady, wziął je na klatę
Jeżeli ktoś w tej wannie wtedy był to ma szczęście, że żyje. :)

halford
Rhetor

Post autor: halford »

Goscinny pisze:3310i - mam takie dwa w szafie - nie do zdarcia :)
Ja pamiętam jak te telefony wchodziły na rynek i kosztowały majątek. Było to jeszcze za czasów technikum i jeden dziany kolega sobie taki sprawił. Lans na całego w szkole :P Pamiętam zachwyt nad telefonem. Większość twierdziła, że telefon ma wszystko co potrzeba i nigdy by go nie wymieniała na inny model :D

Ravir
Rhetor

Ja pamiętam pierwsze Centertele :mrgreen: to był lans i szacun na dzielni :mrgreen:
Płaciło się też za PRZYCHDZĄCE połączenia - więc duża liczba ludzi maiła wyłączone telefony.
Ja wtedy używałem Pagera - hitem były wiadomości : ZADZWOŃ DO MNIE - bez informaci do kogo mam zadzwonić :mrgreen: pretensje i urazy, że nie dzwoniłem. :D

Jak przestali naliczać za przychodzące rozmowy przesiadłem się na komórkę - pamiętam jak dzić abonament kosztował tyle co abonament za Pager - i ZERO promocji nna telefony - ciekawe czy młodzi w to uwierzą :mrgreen:
9000 ml A Rh-

ODPOWIEDZ