Budżet na 2010 rok
Gushman, już zaczynasz się wymądrzać i atakować innych.
Źródło finansowania ?
Dowiedzmy się ile warte są tereny Unii Tarnów i teren obecnego Stadionu Miejskiego.
Czy nie można sprzedać to pod kolejną galerię, czy inne inwestycje a wybudować nowy - funkcjonalny stadion w innym miejscu ?
Zapytajmy o to mieszkanców Mościc ?
Jestem przekonany, że większość wybierze opcję wybudowania galerii czy obiektów handlowych połączonych z nowoczesnym (również wyremontowanym) dworcem PKP , wyremontowanym budynkiem MCK , itd zamiast stadionu na którym codziennie praktycznie w okresie letnim nie moga otwworzyć okien bo słyszą motory, itd...
Dlaczego ktoś nie potrafi opracować planu ciut bardziej wykraczającego poza siatkę stadionu ?
Przecież sprzedaż samych terenów na których obecnie jest Hala Jaskółka to kwota około 25 milionów ! Do tego tereny po Stadionie Miejskim, pewnie kolejne 10 czy 15.
Gmina Tarnów nie posiada nigdzie wolnej działki pod nowy stadion ?
Przecież jeżeli już miasto "uparło" się (choć ja i tak dalej twierdze, że ktoś na tym robi interes) na pozostawienie terenów Unii w takim stanie to dla mnie jest to gol samobójczy.
Nie można się kurczowo trzymać czegoś co spełniało swoją rrolę ale 20 lat temu a nie teraz. Mamy coś trzymać tylko po to by było ?
Każda złotówka zainwestowana w ten obiekt to kasa wyrzucona w błoto. Zsumujmy już to co zostało wydane na ten stadion i dokładając pewnie z połowę tego maamy z czym startować. Sprzedając tereny lub ich częśc mamy kolejne fundusze.
Nie pojmuje tego. No ale może poprostu prezydent chce mieć zieloną trawkę w okolicy domu a nie Galerię i korki w niedzielę
Ciągle słyszymy narzekanie, że nie ma kasy, że to, że tamto. Przeglądając przyszłe inwestycje jakoś nie znalazłem (może nie zauważyłem inwestycji związanej z remontem ulicy, która jest wizytówką Tarnowa, czyli ul. Krakowskiej.
Czy rzeczywiście przejście podziemne jest aż tak potrzebne. To już taniej i prościej będzie zamontować tam światła, ewentualnie kładkę nad ulicą nawet z windą dla niepełnosprawnych !
Ludzie! Z jednej strony nie ma kasy a z drugiej wydaje sie ja za rzeczy zbędne.
Źródło finansowania ?
Dowiedzmy się ile warte są tereny Unii Tarnów i teren obecnego Stadionu Miejskiego.
Czy nie można sprzedać to pod kolejną galerię, czy inne inwestycje a wybudować nowy - funkcjonalny stadion w innym miejscu ?
Zapytajmy o to mieszkanców Mościc ?
Jestem przekonany, że większość wybierze opcję wybudowania galerii czy obiektów handlowych połączonych z nowoczesnym (również wyremontowanym) dworcem PKP , wyremontowanym budynkiem MCK , itd zamiast stadionu na którym codziennie praktycznie w okresie letnim nie moga otwworzyć okien bo słyszą motory, itd...
Dlaczego ktoś nie potrafi opracować planu ciut bardziej wykraczającego poza siatkę stadionu ?
Przecież sprzedaż samych terenów na których obecnie jest Hala Jaskółka to kwota około 25 milionów ! Do tego tereny po Stadionie Miejskim, pewnie kolejne 10 czy 15.
Gmina Tarnów nie posiada nigdzie wolnej działki pod nowy stadion ?
Przecież jeżeli już miasto "uparło" się (choć ja i tak dalej twierdze, że ktoś na tym robi interes) na pozostawienie terenów Unii w takim stanie to dla mnie jest to gol samobójczy.
Nie można się kurczowo trzymać czegoś co spełniało swoją rrolę ale 20 lat temu a nie teraz. Mamy coś trzymać tylko po to by było ?
Każda złotówka zainwestowana w ten obiekt to kasa wyrzucona w błoto. Zsumujmy już to co zostało wydane na ten stadion i dokładając pewnie z połowę tego maamy z czym startować. Sprzedając tereny lub ich częśc mamy kolejne fundusze.
Nie pojmuje tego. No ale może poprostu prezydent chce mieć zieloną trawkę w okolicy domu a nie Galerię i korki w niedzielę
Ciągle słyszymy narzekanie, że nie ma kasy, że to, że tamto. Przeglądając przyszłe inwestycje jakoś nie znalazłem (może nie zauważyłem inwestycji związanej z remontem ulicy, która jest wizytówką Tarnowa, czyli ul. Krakowskiej.
Czy rzeczywiście przejście podziemne jest aż tak potrzebne. To już taniej i prościej będzie zamontować tam światła, ewentualnie kładkę nad ulicą nawet z windą dla niepełnosprawnych !
Ludzie! Z jednej strony nie ma kasy a z drugiej wydaje sie ja za rzeczy zbędne.
sięgnijmy do źródła:
Przeszukałem BIP i.... nic:(
Kuba, rozeznaj proszę temat i napisz coś. Czy projekt jest kolejną wiedzą tajemną Magistratu? Czy tylko Radni mają do niej dostęp?
Analizując pobieżnie tegoroczny budżet chętnie porównam go z propozycjami Pana Prezydenta na rok 2010.
Przypominam, że jest to rok wyborczy.
Zarządzenie nr 286/2009
Prezydenta Miasta Tarnowa z dnia 24 lipca 2009 r.
w sprawie zakresu, rodzaju i szczegółowości oraz terminów opracowania informacji i materiałów do projektu uchwały budżetowej miasta Tarnowa na rok 2010.
Mamy dzisiaj 17 listopada, czyli od tygodnia projekt uchwały budżetowej jest już faktem.§ 2.
Prace nad projektem uchwały budżetowej prowadzone są w 2 etapach:
1.w etapie pierwszym gromadzona jest dokumentacja planistyczna jednostek organizacyjnych Gminy Miasta Tarnowa i tworzone są plany funduszy celowych - w terminie do 9 października 2009 r.,
2.w etapie drugim:
- przygotowywana jest informacja o stanie mienia komunalnego - w terminie do 31 października 2009 r.,
- opracowywany jest projekt uchwały budżetowej -w terminie do 10 listopada 2009 r.
3.Nadzór nad całością prac nad powyższymi dokumentami sprawuje Skarbnik Miasta
Przeszukałem BIP i.... nic:(
Kuba, rozeznaj proszę temat i napisz coś. Czy projekt jest kolejną wiedzą tajemną Magistratu? Czy tylko Radni mają do niej dostęp?
Analizując pobieżnie tegoroczny budżet chętnie porównam go z propozycjami Pana Prezydenta na rok 2010.
Przypominam, że jest to rok wyborczy.
116 mln zł. nie za duży ten deficyt? Pachnie kiełbasą wyborczą, trochę niebezpieczną, zwłaszcza, że nie wiemy jaka będzie ogólna kondycja finansowa Polski.
Ile przeznaczono na remonty ulic osiedlowych, w sensie nakładki asfaltowe itp.? Bo zwykle mieszkańcy najbardziej cieszą się, gdy pod ich domem na przykład położono nowy dywanik... Niektórzy mają tak, że od kilkunastu lat widzą tylko łatanie dziur pod swoimi domami i nowe dziury przez pół roku, w bieżącym roku już bardzo widocznie tempo modernizacji ulic osiedlowych spadło, obawiam się, że może nie być lepiej w przyszłym roku.
Żeby nie było jak ostatnio w Krakowie, że wszystko pompuje się w duże inwestycje a zapomina się o bieżącym utrzymaniu i nagle w połowie roku w dziurach na głównych ulicach stawia się pachołki, bo nie ma za co ich załatać...
Ile przeznaczono na remonty ulic osiedlowych, w sensie nakładki asfaltowe itp.? Bo zwykle mieszkańcy najbardziej cieszą się, gdy pod ich domem na przykład położono nowy dywanik... Niektórzy mają tak, że od kilkunastu lat widzą tylko łatanie dziur pod swoimi domami i nowe dziury przez pół roku, w bieżącym roku już bardzo widocznie tempo modernizacji ulic osiedlowych spadło, obawiam się, że może nie być lepiej w przyszłym roku.
Żeby nie było jak ostatnio w Krakowie, że wszystko pompuje się w duże inwestycje a zapomina się o bieżącym utrzymaniu i nagle w połowie roku w dziurach na głównych ulicach stawia się pachołki, bo nie ma za co ich załatać...
1. Przebudowa ul. Dąbowskiego, Gumniskiej, Ziaji - 20.594.368 zł
Wytlumaczcie mi to prosze.
Chodzi tu o skrzyzowanie pod sadem ? i ten projekt ktory gdzies tam latał po internecie ?
Wytlumaczcie mi to prosze.
Chodzi tu o skrzyzowanie pod sadem ? i ten projekt ktory gdzies tam latał po internecie ?
Różnica pomiędzy małym a dużym miastem polega na tym, że w dużym mieście można więcej zobaczyć, a w małym więcej usłyszeć. - Jean Cocteau
Jakubie ile bedzie wynosilo ogolnie zadluzenie miasta (łącznie z planowanym deficytem na rok 2010)? Tak mniej wiecej kolo 250 - 300 mln zł?
Z takiego zadluzenia raczej nie wyjdziemy za szybko. Rozpasanie kosztem ograniczenia mozliwosci przyszlych dzialan - po 2010. I to zasadnicze ograniczenie. Zasada - po nas choćby potop. Przykre ze dokladasz do tego cegielke.
Z takiego zadluzenia raczej nie wyjdziemy za szybko. Rozpasanie kosztem ograniczenia mozliwosci przyszlych dzialan - po 2010. I to zasadnicze ograniczenie. Zasada - po nas choćby potop. Przykre ze dokladasz do tego cegielke.
Tak przy okazji, Kuba interesuje mnie pozyskanie w bieżącym roku środków zewnętrznych w tym unijnych, Interesuje mnie ile i jakich projektów zostało opracowanych przez Pana Prezydenta w tej sprawie.
Jakie pomysły w projekcie przyszłorocznego budżetu na pozyskanie środków zewnętrznych ma Pan Prezydent?
Jakie pomysły w projekcie przyszłorocznego budżetu na pozyskanie środków zewnętrznych ma Pan Prezydent?
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
Ja z kolei jestem przekonany, że większość będzie bronić tych terenów przed przeznaczeniem na kolejny wielkopowierzchniowy moloch. Poza tym dworzec PKP pozostaje w gestii PKP, a właścicielem MCK jest samorząd wojewódzki, więc miasto tu nic nie zmieni.Deto pisze: Zapytajmy o to mieszkanców Mościc ?
-
Autor tematu - Rhetor
- Kontakt:
Trixie - jako organ uchwałodawczy ( a w zasadzie jego część 1/25 ), a nie wykonawczy - będę kolejny raz apelował o to by te ścieżki to były ścieżki. A nie prowizorka. Chodnik ze znakiem drogowym, że tu niby jest ścieżka rowerowa. Ale odpowiedzialność leży po stronie organu wykonawczego. Mam nadzieje uczciwie, pracowicie i RZETELNIE, a przede wszystkim obiektywnie potrafisz tę drobniutką różnicę zauważyć?
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?
Mnie jako obywatela interesuje wynik końcowy a nie polityczne przepychanki, tak jak was na stołku interesuje oddany głos, a nie dywagacje i spory wewnętrzne głosującego.
Z tego co jest wyżej napisane wynika że w sumie was to nie interesuje jak to będzie zrobione, bo liczycie na organ wykonawczy, może zrobi źle, może nie. Trudno to inaczej nazwać jak spychologia. ;-) .
Z tego co jest wyżej napisane wynika że w sumie was to nie interesuje jak to będzie zrobione, bo liczycie na organ wykonawczy, może zrobi źle, może nie. Trudno to inaczej nazwać jak spychologia. ;-) .
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.