Prezydent Tarnowa 2010-2014
Spokojnie z tym rozmachem. Skatepark, snowpark, bikepark, tramwajpark, wózekinwalidzkipark... a kto z tego będzie korzystał?
Fajnie, że 5-10 osób rzuci hasło, że bardzo by się przydało... tyle że dla tylu osób nie warto inwestować grubych pieniędzy.
Czy obecny skatepark przeżywa zatrzęsienie? Nie bardzo. Ktoś powie: "bo jest beznadziejny". Szczerze wątpię, że zrobienie wypas parku nagle nauczy setki dzieciaków jeździć na desce/rolkach, a pozostałe setki magicznie natchnie motywacją do codziennych treningów.
Skupiłbym się na codziennych problemach - krawężniki, drogi, budynki użytku publicznego. Będzie się po ludzku można przemieszczać, to będzie się kombinować "co by tu jeszcze". Budowanie X-parków jest medialne i można się na tym chwilowo wylansować, ale dla mieszkańców mało z tego pożytku.
"Najpierw praca, później zabawa". Od dziecka to słyszę i sam też to powtarzam.
Najpierw polepszenie jakości życia codziennego, później obiekty, którymi się można chwalić. Wolę kilkanaście nowych (dobrze wykonanych!) dróg niż megawypasiony multipark do jazdy na zakrętkach od butelek po Pepsi.
Fajnie, że 5-10 osób rzuci hasło, że bardzo by się przydało... tyle że dla tylu osób nie warto inwestować grubych pieniędzy.
Czy obecny skatepark przeżywa zatrzęsienie? Nie bardzo. Ktoś powie: "bo jest beznadziejny". Szczerze wątpię, że zrobienie wypas parku nagle nauczy setki dzieciaków jeździć na desce/rolkach, a pozostałe setki magicznie natchnie motywacją do codziennych treningów.
Skupiłbym się na codziennych problemach - krawężniki, drogi, budynki użytku publicznego. Będzie się po ludzku można przemieszczać, to będzie się kombinować "co by tu jeszcze". Budowanie X-parków jest medialne i można się na tym chwilowo wylansować, ale dla mieszkańców mało z tego pożytku.
Najpierw polepszenie jakości życia codziennego, później obiekty, którymi się można chwalić. Wolę kilkanaście nowych (dobrze wykonanych!) dróg niż megawypasiony multipark do jazdy na zakrętkach od butelek po Pepsi.
-
- Rhetor
To, co teraz jest na terenie PM, to nie żaden skatepark, tylko zagrażająca życiu i zdrowiu użytkowników sterta złomu, o którą można się zabić. Takie rzeczy dobre były za komunizmu, teraz warto by się pokusić o coś, co i wygląda lepiej, i przemyślane jest lepiej, i jest bezpieczniejsze, i otoczenie ma zagospodarowane jak się należy...
Tutaj to typowy przykład czegoś zrobionego na odpieprz się... IMHO milion zainwestowany w miejsca dla młodych to dwa miliony zaoszczędzone w ich przyszłości... Wszyscy chrzanią o inwestowaniu w edukację i młodzież, tylko jak co do czego przychodzi, to się okazuje, że "inwestycja w edukację to nie za bardzo inwestycja, bo kasy z powrotem do budżetu miasta nie daje"...
Tutaj to typowy przykład czegoś zrobionego na odpieprz się... IMHO milion zainwestowany w miejsca dla młodych to dwa miliony zaoszczędzone w ich przyszłości... Wszyscy chrzanią o inwestowaniu w edukację i młodzież, tylko jak co do czego przychodzi, to się okazuje, że "inwestycja w edukację to nie za bardzo inwestycja, bo kasy z powrotem do budżetu miasta nie daje"...
A propos szkół. Ostatnio okazało się, że wszelkie dochody związane z inicjatywą, aktywnością i zaradnością dyrektorów, Rad Rodziców mają być przekazywane do Magistratu. Uważam to za cios wymierzony z Mickiewicza 2 w szkoły "radzące sobie". Mam na myśli szkołę integracyjną na Bandrowskiego, I LO i wiele innych w których zaradni dyrektorzy i rodzice "organizowali" kasę dla szkół.
A teraz du... duś siedział na dachu. Może Pani Rzecznik Prezydenta zabierze głos w tej sprawie??
Chyba jednak nie, bo ostatnia Jej wizyta na forum 16-08-2010, 13:59
A teraz du... duś siedział na dachu. Może Pani Rzecznik Prezydenta zabierze głos w tej sprawie??
Chyba jednak nie, bo ostatnia Jej wizyta na forum 16-08-2010, 13:59
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
-
- Rhetor
To zmienili ostatnio obowiązujące ustalenia? Bo był moment, że po tak zarobioną kasę dyrektorzy mogli z powrotem sięgnąć. Było to o tyle dobre, że promowało zaradność. Czyli jak dyrektor wynajął salę, to miał kasę na malowanie.
Nie wierzę, żeby to zmienili, bo byłby to strzał w kolano... Z drugiej strony dochodzą mnie głosy, że w kasach szkół nie ma nawet na płyn do zmywania podłóg... Więc sam nie wiem...
Nie wierzę, żeby to zmienili, bo byłby to strzał w kolano... Z drugiej strony dochodzą mnie głosy, że w kasach szkół nie ma nawet na płyn do zmywania podłóg... Więc sam nie wiem...
-
- Archont
Polska "równość" - lepiej razem klepać biede, bo niby dlaczego ktoś miałby sobie lepiej radzic... a tak - zabierze się temu co sobie radzi (widać za dużo dostaje) i dołozy temu co radzi sobie gorzej (widać dostaje za mało)...Marcin Zaród pisze:Bo był moment, że po tak zarobioną kasę dyrektorzy mogli z powrotem sięgnąć. Było to o tyle dobre, że promowało zaradność. Czyli jak dyrektor wynajął salę, to miał kasę na malowanie.
Nie wierzę, żeby to zmienili, bo byłby to strzał w kolano...
Ochrona zdrowia i publiczne szkolnictwo to przecież ewidentne bastiony komuny
System nakazowo-rozdzielczy.
Podpisuje się pod słowami Keleosa. Od siebie dodam, że najpierw inwestycje potem zabawa i rozrywka. Tarnów potrzebuje inwestycji!!! Bo to one dają miejsca pracy też dla ludzi, którzy każdego roku opuszczają " tarnowskie fabryki licencjatów i magistrów" i zasilają szeregi bezrobotnych...Keleos pisze:Spokojnie z tym rozmachem. Skatepark, snowpark, bikepark, tramwajpark, wózekinwalidzkipark... a kto z tego będzie korzystał?
-
- Rhetor
- Kontakt:
Tylko, że pytanie dotyczyło konkretnie młodzieży. Wcześniej było pytanie dotyczące inwestycji i rozwoju małych i średnich przedsiębiorstw, oraz przyciągania do Tarnowa inwestorów. Jasnym jest, że żeby wydać najpierw trzeba zarobić. Ale nigdy nie ma tak, że całość budżetu przeznaczana jest na jeden cel. Zadania określiłbym to "młodzieżowe" każdego roku znajdują się w budżecie i będą. Chodzi o to by młodzieży dać możliwość współdecydowania o tym co i gdzie.bobasek pisze:Podpisuje się pod słowami Keleosa. Od siebie dodam, że najpierw inwestycje potem zabawa i rozrywka. Tarnów potrzebuje inwestycji!!! Bo to one dają miejsca pracy też dla ludzi, którzy każdego roku opuszczają " tarnowskie fabryki licencjatów i magistrów" i zasilają szeregi bezrobotnych...Keleos pisze:Spokojnie z tym rozmachem. Skatepark, snowpark, bikepark, tramwajpark, wózekinwalidzkipark... a kto z tego będzie korzystał?
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?
-
- Rhetor
Sprawdziłem u źródła co do zabierania pieniędzy zarobionych przez szkoły dla miasta. Okazuje się, że to nie decyzja UM, ale zmiany w ustawie o finansach publicznych są przyczyną. Tak że pod nieobecność Rzeczniczki chyba jednak winę trzeba w tej kwestii z UM zdjąć...
A ewentualne psioczenie skierować do Sejmu
Tak przynajmniej wiem z tego, co zasłyszałem...
-
- Rhetor
- Kontakt:
Z tego co ja zdążyłem ustalić - pieniądze będą wracały do szkół, które dobrze gospodarzą. Więc jak szkoła coś wypracuje, może liczyć na przelew z UM.Marcin Zaród pisze:Sprawdziłem u źródła co do zabierania pieniędzy zarobionych przez szkoły dla miasta. Okazuje się, że to nie decyzja UM, ale zmiany w ustawie o finansach publicznych są przyczyną. Tak że pod nieobecność Rzeczniczki chyba jednak winę trzeba w tej kwestii z UM zdjąć...
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Trochę Cię naciskam ale kampania w toku i muszę wiedzieć co i jak. Ale to dobrze, że stawiasz na młodych!!!!Jakub Kwaśny pisze:Tylko, że pytanie dotyczyło konkretnie młodzieży. Wcześniej było pytanie dotyczące inwestycji i rozwoju małych i średnich przedsiębiorstw, oraz przyciągania do Tarnowa inwestorów. Jasnym jest, że żeby wydać najpierw trzeba zarobić. Ale nigdy nie ma tak, że całość budżetu przeznaczana jest na jeden cel. Zadania określiłbym to "młodzieżowe" każdego roku znajdują się w budżecie i będą. Chodzi o to by młodzieży dać możliwość współdecydowania o tym co i gdzie.
Kuba, by inwestycje w Tarnowie nabrały realnego kształtu nie potrzeba żadnych pieniędzy z budżetu miasta. Tereny pod inwestycję mamy, dwa lotniska w obrębie 100 km też są a autostrada lada dzień będzie. Tutaj raczej chodzi o to, że mieście musi być dobry klimat do inwestowania czyli partnerskie relacje i współpraca na linii Prezydent - przedsiębiorcy. Nie może być taka jak do tej pory, że gospodarz miasta się alienuje.
-
- Archont
Jasne - po pierwsze.. mozna bedzie zatrudnić kogoś do "obsługi i zarządzania" (i podciagnąć wtedy pod "walkę z bezrobociem" ), po drugie tak jak mówisz - nadwyżki bedą dzielone "sprawiedliwie" (zabierz bogatym i daj biednym )Goscinny pisze:To po cholerę je zabierać, żeby potem zwracać? Po drodze pewnie coś wyparuje, albo rodział będzie jednak trochę inny niż wpływy.
No i niby źle a same "plusy"
Jest to odgórnie ustalone, że kasa zarobiona przez szkołę ma iść do budżetu miasta. Widać tu jawną niesprawiedliwość - jednostka, która wykazuje się dobrą gospodarnością miałaby stracić. Magistrat zatem oddaje te pieniądze szkole w formie dodatkowego funduszu by ominąć to krzywdzące ustalenie, z którym nie można na szczeblu samorządowym widocznie nic zrobić.
A czy czasem Kuba nie był właścicielem tej domeny ?gushman pisze:A tymczasem, borem lasem: http://www.ryszardscigala.pl/