Centrum Handlowe Gemini Park
Zgadza się Mnie osobiście sie bardzo podoba. Może jest zbyt mała, brakuje drugiego piętra i jakiejś przyjemnej fontanny (jednak szum wody dobrze wpływa na ludzi), to i tak galeria jest fajna.ulotki pisze:Tarnów to nie metropolia i nie rozumiem narzekania co poniektórych ... trzeba obiektywnie stwierdzić że galeria jest dobra jak na miasto w jakim żyjemy .
-
- Obywatel
Myślę, że poza wielkością miasta należy brać pod uwagę potencjał ludnościowy i ekonomiczny całego regionu. W promieniu 80 km na wschód mamy Rzeszów, tyle samo na zachód Kraków, co znacznie zmniejsza potencjalne grono klientów z poza samego Tarnowa.
Wspominany Lubin to miasto pomimo mniejszej ilości mieszkańców, ze względu na KGHM jeden z bogatszych regionów w Polsce. Mam dostęp do wyników finansowych jednej z firm, która działa w tamtejszej galerii to Tarnów, że tak powiem nie robi przy nich przysłowiowej "wody". Podobnie ma się Płock, gdzie znajduje się siedziba Orlenu, choć ostatnio przeczytałem, że co 50 mieszkaniec tego miasta pracuje w tamtejszej galerii, więc ciekawi mnie powodzenie tamtejszej galerii i otwieranie się tam choćby Zary.
Koszalin nie ma w swojej najbliższej okolicy większego miasta, więc region stosunkowo bogaty, żyjący z turystyki robi zakupu właśnie tam.
Każdy chciałby aby w Tarnowie otworzyły się fajne sklepy, była duża konkurencja, tylko pytanie kto tam będzie kupował. Dziś byłem w Gemini i patrząc na klientów to poza reklamówkami z Tesco, Media i Martes Sport ciężko było wypatrzeć klientów z jakimikolwiek zakupami. Od samych zwiedzających galeria się nie utrzyma.
Wspominany Lubin to miasto pomimo mniejszej ilości mieszkańców, ze względu na KGHM jeden z bogatszych regionów w Polsce. Mam dostęp do wyników finansowych jednej z firm, która działa w tamtejszej galerii to Tarnów, że tak powiem nie robi przy nich przysłowiowej "wody". Podobnie ma się Płock, gdzie znajduje się siedziba Orlenu, choć ostatnio przeczytałem, że co 50 mieszkaniec tego miasta pracuje w tamtejszej galerii, więc ciekawi mnie powodzenie tamtejszej galerii i otwieranie się tam choćby Zary.
Koszalin nie ma w swojej najbliższej okolicy większego miasta, więc region stosunkowo bogaty, żyjący z turystyki robi zakupu właśnie tam.
Każdy chciałby aby w Tarnowie otworzyły się fajne sklepy, była duża konkurencja, tylko pytanie kto tam będzie kupował. Dziś byłem w Gemini i patrząc na klientów to poza reklamówkami z Tesco, Media i Martes Sport ciężko było wypatrzeć klientów z jakimikolwiek zakupami. Od samych zwiedzających galeria się nie utrzyma.
Navyy, nie chodzi o to, że tych marek nie ma. Chodziło o to dlaczego?. Nie ma mowy o żadnym narzekaniu! Mnie też osobiście Gemini bardziej się podoba od GT. Ale to czy ludzie będę kupować w tzw. butikach to już inna bajka. Moim zdaniem nie będą... Wczoraj PorucznikBorewicz potwierdził to co pisałem od dawna.
Dokładnie tak. Ja dodam tylko, że najemcy Bonarki bardzo liczą na otwarcie odcinka A4 Szarów - Tarnów... !
PorucznikBorewicz pisze:W promieniu 80 km na wschód mamy Rzeszów, tyle samo na zachód Kraków
Dokładnie tak. Ja dodam tylko, że najemcy Bonarki bardzo liczą na otwarcie odcinka A4 Szarów - Tarnów... !
Zaskoczyłeś mnie tą ceną Mój klient orientował się w cenach najmu precaira w G. Kazimierz i na parterze w okolicach Sephory i Crocs Island cena przekraczała 100 EUR/m2 bez konieczności (co ważne ) raportowania obrotów.bart pisze: Wyspa, w niedaleko części"gastronomicznej" jednej z galerii w "żydowskiej" dzielnicy 35ojro/m2.
Ostatnio zmieniony 05-09-2010, 13:20 przez bobasek, łącznie zmieniany 1 raz.
Wytłumaczenie Płocka nie jest dla mnie sensowne. Co ma Orlen do kupowania? Nie wszyscy mieszkańcy tam pracują. A poza tym od Płocka w promieniu 80 km jest Warszawa i Włocławek. Niewiele dalej jest ulokowana Łódź.
P.S. Inditex nie prowadzi jakiś drogich firm. Mają sklepy w Opolu 125. tys. 80km do GOPu i Wrocławia. W miastach znacznie mniejszych od tarnowa mają sklepy chodźby we Włoszech, Niemczech, Czechach, Francji, Węgrzech, Rumunii.
A poza tym to co piszesz o Koszalinie to bzdura. Owszem jest jedynym większym ośrodkiem w swoim regionie, ale jest tam jeden z najwyższych poziomów bezrobocia. A do tego Koszalin nie jest jakoś atrakcyjny turystycznie, ponieważ nie leży nad morzem! Miastem w tamtym rejonie żyjącym z turystyki jest np. Kołobrzeg.
Ewentualnie mogę zgodzić się co do Lubina, ale nie reszty.
P.S. Inditex nie prowadzi jakiś drogich firm. Mają sklepy w Opolu 125. tys. 80km do GOPu i Wrocławia. W miastach znacznie mniejszych od tarnowa mają sklepy chodźby we Włoszech, Niemczech, Czechach, Francji, Węgrzech, Rumunii.
A poza tym to co piszesz o Koszalinie to bzdura. Owszem jest jedynym większym ośrodkiem w swoim regionie, ale jest tam jeden z najwyższych poziomów bezrobocia. A do tego Koszalin nie jest jakoś atrakcyjny turystycznie, ponieważ nie leży nad morzem! Miastem w tamtym rejonie żyjącym z turystyki jest np. Kołobrzeg.
Ewentualnie mogę zgodzić się co do Lubina, ale nie reszty.
Nie ma nic. Przykład G. Wisła i Mazovii pokazują, że dobrze zarabiająca kadra managerska Orlenu kupuje w Stolicy. Ponad to 3 obiekt w Płocku czyli G. Mosty Płock ma problem z komercjalizacją obiektu i nie wiadomo czy otworzy się w tym roku. Ponoć tylko parter Jak widać prawie analogiczna sytuacja jest w Tarnowie. Zarówno w Płocku jak i w Tarnowie najemcy narzekają na brak klienteli...Navyy pisze:Wytłumaczenie Płocka nie jest dla mnie sensowne. Co ma Orlen do kupowania? Nie wszyscy mieszkańcy tam pracują
@Navyy Jasne. Ale jesteśmy w MAŁOPOLSCE! U nas zarobki są jednymi z najniższych w kraju
Aglomeracja Tarnowska? Phi. Stary. W Małopolsce zarabia się naprawdę bardzo małe pieniądze, uprzedzę pytania. Tak. W Krakowie też. Ludzie na podobnych stanowiskach w warszawie, poznaniu, trójmieście zarabiają lepiej niż u nas. Podajecie przykłady drogich marek. W Tarnowie nie ma zbytu na produkty ekskluzywne na takim poziomie, dla którego warto zaryzykować duże pieniądze w wynajem lokalu, urządzenie o, utrzymanie personelu. Jak ktoś ma parcie na takie produkty to pojedzie do Krakowa bo krakowskiej albo Kazimierza i dla takiej osoby to nie będzie problem.
Ja rozumiem że fajnie by było gdyby te sklepy tu były. Ale one się zwyczajnie nie utrzymają dopóki rynek pracy się nie zmieni. Niemniej jednak cieszy fakt, pojawiania się i tak nowych marek nie na franczyzie ale sieciówek, takich jak Heavyduty.
BTW. Sephora podobnie jak smyk należą do korporacji EMPIK.
Aglomeracja Tarnowska? Phi. Stary. W Małopolsce zarabia się naprawdę bardzo małe pieniądze, uprzedzę pytania. Tak. W Krakowie też. Ludzie na podobnych stanowiskach w warszawie, poznaniu, trójmieście zarabiają lepiej niż u nas. Podajecie przykłady drogich marek. W Tarnowie nie ma zbytu na produkty ekskluzywne na takim poziomie, dla którego warto zaryzykować duże pieniądze w wynajem lokalu, urządzenie o, utrzymanie personelu. Jak ktoś ma parcie na takie produkty to pojedzie do Krakowa bo krakowskiej albo Kazimierza i dla takiej osoby to nie będzie problem.
Ja rozumiem że fajnie by było gdyby te sklepy tu były. Ale one się zwyczajnie nie utrzymają dopóki rynek pracy się nie zmieni. Niemniej jednak cieszy fakt, pojawiania się i tak nowych marek nie na franczyzie ale sieciówek, takich jak Heavyduty.
BTW. Sephora podobnie jak smyk należą do korporacji EMPIK.
Tutaj muszę się zgodzić z bart'em. Drogie marki wolą inwestować w C.H. w dużych miastach (stolicach regionu). Mimo tego, że zarobki w Kraku (wbrew temu co się ogólnie sądzi) nie są najwyższe to takie centra jak Krakowwska czy Kazimierz mają ogromny realny i potencjalny obszar oddziaływania (tzw. catchment area) obejmujący tereny od Olkusza, Krzeszowic na zachód, Zakopane na południu po Medykę na wschód . I dlatego w najbliższym czasie nie uświadczymy tych marek w Tarnowie. Jeśli w ogóle kiedyś uświadczymy...bart pisze:W Tarnowie nie ma zbytu na produkty ekskluzywne na takim poziomie, dla którego warto zaryzykować duże pieniądze w wynajem lokalu, urządzenie o, utrzymanie personelu. Jak ktoś ma parcie na takie produkty to pojedzie do Krakowa bo krakowskiej albo Kazimierza i dla takiej osoby to nie będzie problem.
Navyy, to taka średnia półka ale widocznie "za drogie" jak na Tarnów. U nas jesteśmy skazani na "tanie" sklepy typu discounters ( np.C&A) Ja zastanawiam się kiedy TJX Europe otworzy w Krakowie outlet TK MAXX. Na razie są 4 w kraju: w Renomie, w Malcie, w Sarnim Stoku i w takiej metropolii jak Czeladź (M1)