Centrum Handlowe Gemini Park
Uważam, że sporo ludzi w Polsce, po zapłaceniu np. 15 zł za "jesz ile chcesz", jadłoby "jesz aż pękniesz". I oczywiście pakowałoby po torbach, plecakach i reklamówkach "jesz ile uniesiesz".bobasek pisze:gushman, możesz rozwinąć swoją myślgushman pisze:Już pomijam fakt, że w polskich warunkach taki amerykański bufet splajtowałby.
Z takiego samego założenia wychodzą chyba też restauratorzy, bo ja się z takim typem jadłodajni u nas jeszcze nie spotkałem. No, pomijam hotelowe śniadania.
PS Gosis, już tu ktoś z Gemini zaglądał wrzucając zaproszenie na otwarcie. I pisał, że czytają. Ale pewnie dobrze wiesz, że Ty możesz chcieć, Gemini może chcieć a potencjalny najemca już nie (przykładem są choćby operatorzy kinowi). I czego kolejnym dowodem jest liczba niewynajętych lokali w GP. Gdyby wszyscy, do których wysłano "zaproszenia" do najmu lokalu, odpowiedzieli pozytywnie, mielibyśmy niezłą bijatykę o miejsca.
Co do operatorów kinowych to nie jest taka prosta sprawa. Taki najemca płaci o wiele mniej za m2 niż najemcy usługowi czy handlowi. Sytuacja makro i mikroekonomiczna jest taka a nie inna w Polsce, i banki nie bardzo są skłonne finansować obiekt z powierzchnią pod kino czy fitness club (ze względu na mniejszy zysk inwestora i większe ryzyko spłaty kredytu). Na takim metrażu zmieści się kilkanaście sklepów...
Najemcy może by chcieli tylko źródełko z kredytami wyschło i mamy to co mamy. Ale pomału może jakoś to się będzie zapełniaćgushman pisze:Ty możesz chcieć, Gemini może chcieć a potencjalny najemca już nie (przykładem są choćby operatorzy kinowi)
gushman pisze:Z takiego samego założenia wychodzą chyba też restauratorzy, bo ja się z takim typem jadłodajni u nas jeszcze nie spotkałem. No, pomijam hotelowe śniadania.bobasek pisze:gushman, możesz rozwinąć swoją myślgushman pisze:Już pomijam fakt, że w polskich warunkach taki amerykański bufet splajtowałby.
http://www.pizzahut.pl/index.php?id=222
http://www.pizzahut.pl/Oferty_specjalne,143.html
No to kup w GT taczki albo płytki do łazienkibobasek pisze:Ale mamy prawie najlepszy okres w handlu czyli przełom sierpnia i września. Zobaczymy co będzie po 15 września...ClNEK pisze:Tarnovia, dziś ok godziny 17 miała pełny parking i np w H&M trzeba było chwile postać, żeby do kasy się dostać
Goscinny, w 100% się z Tobą zgadzam. Cóż, ludzie wolą plastykowe jedzenie...
Może Gemini ma mniej "odzieży" ale i tak moim zdaniem odniesie większy sukces ze względu na np. budowlany. Ludzie non stop coś remontują itp. Więc idzie sobie facet do budowlanego, a żona: "ta ja sobie skocze na ciuszki bo i tak się nie znam na twoich młotkach"
Nie, nie znałem tej wypowiedzi. Skoro tak mówi to pewnie... Ale tak na chłopski rozum to jakby BOIG zaproponowało zerową stawkę to kino by było. Ale tu mógł bank się nie zgodzić bo inwestycja dość kosztowna (500,000,000 PLN przy np. 200,000,000 PLN co prawda trochę mniejszej Mazovii też bez kina). W 120 tyś Wałbrzychu 16 października otwiera się Galeria Victoria Wałbrzych z 7 salowym CC. Więc jednak się da. Prawdę zna tylko Pan Sonik, BOIG i szczebel dyrektorski Gemini Holdings Kraków.
I to jest chyba najbardziej logiczne i trafne
ClNEK, Dzieki, nie wiedziałem, że Pizza Hut robi takie promocje!
halford, prawie każdy pobyt w C.H. wiąże się z jakimś zakupem. Jak nie ciuchy to buty, jak nie buty to lody, gofry, kosmetyki, gazety i inne, więc pewnie masz dużo racji...
Goscinny pisze:"jesz ile sam sobie nałożysz"
I to jest chyba najbardziej logiczne i trafne
ClNEK, Dzieki, nie wiedziałem, że Pizza Hut robi takie promocje!
halford, prawie każdy pobyt w C.H. wiąże się z jakimś zakupem. Jak nie ciuchy to buty, jak nie buty to lody, gofry, kosmetyki, gazety i inne, więc pewnie masz dużo racji...
-
- Prytan
A czy kto sie mniej wiecej orientuje jakie są stawki za wynajem metra kwadratowego w tej galerii lub ogolnie w galeriach tego typu ?? Czy jest jakies różnicowanie dla tych co wynajmują mniej i dla takich kolosow co biora po kilka tysięcy metrów. Czy ktoś sie orientuje jak to mniej więcej wygląda ??
Z góry dziękuje
Z góry dziękuje
oj, to bardzo różnie. Zależy od miasta, lokalizacji obiektu branży, marki, statusu najemcy, wielkości lokalu (im większy tym teoretycznie mniej - choć nie zawsze). Jak będę miał chwilkę jutro to ci napiszę jakie stawki. (ale z góry Cię uprzedzam, że w topowych obiektach cena za m2 dochodzi do 100 EUR netto za 1m2)
Zazwyczaj płacą 1/5 normalnej stawki, jak mają status "gwiazdy" to jeszcze mniej..klasyfikacja pisze:dla takich kolosow co biora po kilka tysięcy metrów
Ceny takich lokali wahają się znacznie w zależności od lokalizacji obiektu, odległości konkretnego lokalu od kluczowego najemcy czy od wejścia. Naturalnie Duzi najemcy mogą liczyć na zdecydowanie mniejsze czynsze niż szaraki do 100m2.bobasek pisze:oj, to bardzo różnie. Zależy od miasta, lokalizacji obiektu branży, marki, statusu najemcy, wielkości lokalu (im większy tym teoretycznie mniej - choć nie zawsze). Jak będę miał chwilkę jutro to ci napiszę jakie stawki. (ale z góry Cię uprzedzam, że w topowych obiektach cena za m2 dochodzi do 100 EUR netto za 1m2)Zazwyczaj płacą 1/5 normalnej stawki, jak mają status "gwiazdy" to jeszcze mniej..klasyfikacja pisze:dla takich kolosow co biora po kilka tysięcy metrów
Przykładowe ceny, w galeriach w Krakowie, gdzie firma w której dotychczas pracowałem wynajmowała lokale na sklep:
CH podobne do Gemini- też budowalny, elektroniczny i wielki spożywczak,+130 najemców + 20 "wysp"tylko powierzchnia sporo większa. Położenie podobne, z tym, że nie dokładnie po środku blokowisk, ale pomiędzy centrum a pewną wielką dresiarską dzielnią
Lokal pierwszy obok spożywczaka nieco ponad 6tys zł. brutto. 23m2
Wyspa, w niedaleko części"gastronomicznej" jednej z galerii w "żydowskiej" dzielnicy 35ojro/m2.
Bonarka- to w ogóle jakaś padaka. Cena kompletnie nie adekwatna do ilości klientów.
Gal Krak- Tutaj ABSOLUTNIE każdy lokal ma inną cenę- w zalezności od odległości od kluczowych najemców a nawet odległości od toalety. Ceny bardzo wysokie, ale jak się trafi w lokal w dobrym miejscu na który czeka się teraz latami, to maszynka do robienia pieniędzy. Z tego co się orientuję- 70-110eur./m2
A teraz odnośnie samego Gemini. Fajna, jak na Tarnowskie warunki GENIALNIE zrealizowana inwestycja. Lokalizacja jest gigantycznym plusem. W promieniu 3km w każdą stronę blokowiska, które będą dostarczały stałych klientów dla kluczowego najemcy- TESCO. Nie jest zbyt duża- co jest jej sporym plusem, nie trzeba pokonywać tych iście maratońskich dostawców żeby dostać się z Jysk do łązienki czy Media Markt.
Dalej: Byłem raz i obadałem tylko rzucając okiem. Plusy: Bardzo dobrze wyposażona Natura z porządną zorientowaną w temacie obsługą. Cieszy mnie obecność w Tarnowie w końcu sklepu Heavy Duty! W końcu nie będę musiał jeździć po buty do Krakowa do galerii w "żydowskiej dzielnicy" . Mamy w końcu Media Markt z KOZACKO wyposażonym działem płytowym! W końcu! Bo empik w zenicie... siąść i płakać... Półki z płytami świeca pustkami... Do kolejnych plusów należy PR tej galerii. Była bardzo wyczekiwana po tym, jak rozczarowała nas Tarnovia. Wykorzystali to, połączyli z ciągłym nagłaśnianiem- a to casting na twarze, a to 2 częściowa kampania na słupach. Firma która zajmuje się PRem galerii zasługuje na duże uznanie. Do tej pory ŻADNA inwestycja/okazja/impreza nie była tak PROFESJONALNIE co znaczy nie nachalnie nagłaśniana jak otwarcie Gemini. Byłem raz, i to mocno przelotem, ale galeria naprawdę fajna
Nie chcę być złym prorokiem, ale czuję, że Tarnovia skończy jak plaza w Krakowie- po tym, jak skończą się podpisane w ciemno umowy, większość najemców zrezygnuje. Mój pomysł? Lokalizacja- nie epicka, ale fajna. Co tam zrobić? 2 Opcje: przerobić na kompleks biurowy, albo na wspomniany wyżej multipleks. Ale oba pomysły raczej niewykonalne, z uwagi na to, że taka inwestycja amortyzuje się długie długie lata.
-
- Obywatel
Moim zdaniem Galeria Gemini ma dużo więcej plusów niż Tarnovia. Głównie w postaci lokalizacji oraz głównych najemców w postaci Tesco, Castoramy, Media Markt oraz KFC. Do tego dochodzi PR oraz aspekty o których wspomniał poprzednik.
W Gemini na pewno brakuje jeszcze z 2,3 dobrych marek odzieżowych, bo obecnie to jedyny minus tej galerii w porównaniu do "rywalki" z Krakowskiej. Choć przychodząc do Reserved w Gemini od razu widać, że jest to salon własny prowadzony przez LPP a nie "franczyza" jak w Tarnovii.
Jeżeli Gemini dobrze skomercjalizuje wolne powierzchnie i ściągnie do swego obiektu znanego i cenionego gracza rynku odzieżowego to nie będziemy mieli na co narzekać, bo galeria naprawdę jest konkretna.
Czy tarnowianie będą jeździć do Tarnovii tylko po to żeby kupić coś w H&M, hmm powątpiewam. Owszem będzie to jakaś wąska grupa, ale generalnie nastawiona tylko na zakupy w tym konkretnym sklepie.
W Gemini na pewno brakuje jeszcze z 2,3 dobrych marek odzieżowych, bo obecnie to jedyny minus tej galerii w porównaniu do "rywalki" z Krakowskiej. Choć przychodząc do Reserved w Gemini od razu widać, że jest to salon własny prowadzony przez LPP a nie "franczyza" jak w Tarnovii.
Jeżeli Gemini dobrze skomercjalizuje wolne powierzchnie i ściągnie do swego obiektu znanego i cenionego gracza rynku odzieżowego to nie będziemy mieli na co narzekać, bo galeria naprawdę jest konkretna.
Czy tarnowianie będą jeździć do Tarnovii tylko po to żeby kupić coś w H&M, hmm powątpiewam. Owszem będzie to jakaś wąska grupa, ale generalnie nastawiona tylko na zakupy w tym konkretnym sklepie.
Nie będę jak niektórzy tylko narzekał i narzekał lecz powiem co mnie w Gemini zauroczyło. Szkic własny naniesiony na plan parkingu krytego Gemini:
Wjechać do parkingu można na dwa sposoby; od lewej strony na obrazku (zachód) lub od prawej od dołu (południe). Wyjechać jednak można tylko od południa, bo cały główny pas ruchu zaznaczony na obrazku czerwoną linią jest jednokierunkowy i jest tylko jeden. W jakim by się miejscu parkingu nie było wyjazd jest możliwy tylko w jeden sposób; trzeba dostać się do tej 'czerwonej' ścieżki i skręcić w nią zgodnie z kierunkiem ruchu bo w drugą stronę są zakazy skrętu. Z resztą nawet gdyby można było pojechać pod prąd to między kolorami stref są zwężenia w których zmieści się tylko jedno auto. W północnej stronie parkingu są co prawda bramy między strefami parkingu, które mogłyby udrożnić ruch ale póki co zamknięte.
Jeszcze na marginesie dodam, że spodobała mi się tablica informująca, że na parkingu jest ponad 300 wolnych miejsc podczas gdy w środku naprane autami jak kontrabandą w ukraińskim autobusie.
W efekcie nieświadomy ogromu udogodnień wpakowałem się wczoraj na ten parking, a wyjazd z niego zajął mi - nie przesadzam - 20 minut. 20 minut stania w gigantycznym korku, oglądania innych stojących aut i ich kierowców wysiadających z nich aby zorientować się what the fuck, 20 minut kiełkującego uczucia miłości do Gemini. Udało się, dzisiaj już nie wyobrażam sobie bez Gemini życia i złego słowa o niej nie powiem.
Wjechać do parkingu można na dwa sposoby; od lewej strony na obrazku (zachód) lub od prawej od dołu (południe). Wyjechać jednak można tylko od południa, bo cały główny pas ruchu zaznaczony na obrazku czerwoną linią jest jednokierunkowy i jest tylko jeden. W jakim by się miejscu parkingu nie było wyjazd jest możliwy tylko w jeden sposób; trzeba dostać się do tej 'czerwonej' ścieżki i skręcić w nią zgodnie z kierunkiem ruchu bo w drugą stronę są zakazy skrętu. Z resztą nawet gdyby można było pojechać pod prąd to między kolorami stref są zwężenia w których zmieści się tylko jedno auto. W północnej stronie parkingu są co prawda bramy między strefami parkingu, które mogłyby udrożnić ruch ale póki co zamknięte.
Jeszcze na marginesie dodam, że spodobała mi się tablica informująca, że na parkingu jest ponad 300 wolnych miejsc podczas gdy w środku naprane autami jak kontrabandą w ukraińskim autobusie.
W efekcie nieświadomy ogromu udogodnień wpakowałem się wczoraj na ten parking, a wyjazd z niego zajął mi - nie przesadzam - 20 minut. 20 minut stania w gigantycznym korku, oglądania innych stojących aut i ich kierowców wysiadających z nich aby zorientować się what the fuck, 20 minut kiełkującego uczucia miłości do Gemini. Udało się, dzisiaj już nie wyobrażam sobie bez Gemini życia i złego słowa o niej nie powiem.