Chickey - następca McDonalds

Kto nie lubi gotować? No dobra - kto nie lubi dobrze zjeść? Zapraszamy do pochwalenia się swoimi przepisami, znaleznonymi lokalami.
ODPOWIEDZ

tarnowiack
Archont

Post autor: tarnowiack »

sainte, wcale tego nie neguje ;)
i moja kuchnia tez na pewno nie spelnia... :D w zaden sposob nie przekonam sie do tego ze po 1000 kontroli sanepidu makbreja jest zdrowsza od "nienormatywnego" jedzenia upichconego wlasnorecznie :mrgreen:

a co do "niedozwolonych" fanaberii chodzilo mi raczej o zachodnie lokale o ktorych wiedza wszyscy i funkcjonuja bez zezwolen i poza systemem.. takie o ktorych wiedza wszyscy a ktore egzystuja dzieki wyjatkowej jakosci potraw i aurze "niedozwolonosci" - gdzie stoluja sie prokuratorzy i pracownicy sanepidow, a mimo to nikt nie mysli o ich zamykaniu ;)

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

Byłem tam dzisiaj z konieczności. Zamówiłem cheesburgera. Jakość znośna, lepszy niż we Frazesie gdzie ostatnio wszystko zalatuje starym olejem. Rewelacja to nie była, ale tragedią bym też tego nie nazwał. Obsługa też szybka i sprawna. Być może miałem po prostu szczęście.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

Keleos
Rhetor

Post autor: Keleos »

Biegnij wysłać totka! Cheesburger lepszy niż we Frazesie? To Twój najszczęśliwszy dzień w życiu ; D

Awatar użytkownika

gosis
Prytan

Post autor: gosis »

Może się zdarzyć :P Jak we Frazesie nie poprawią tego mięsa co serwują to ciemno to widzę. Jak kiedyś się zajadałam ich cheeseburgerami to teraz nawet do ręki nie wezmę, bo mięso jest okropne, zawsze jakieś chrząstki mi się trafią, a do tego później rewolucje żołądkowe mam.

Dlatego wierzę defekatorowi :P

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

No dokładnie. Nie napisałem, że lepszy niż powiedzmy rok temu był we Frazesie ;) Napisałem, że lepszy niż we Frazesie jest obecnie. Bo coś ostatnio się tam jedzenie zepsuło - przynajmniej w tym przy Placu Sobieskiego. Może i dlatego sala w Chickeyu była prawie pełna ;)
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

Keleos
Rhetor

Post autor: Keleos »

Szczerze mówiąc też zauważyłem spadek formy na Pl. Sobieskiego. Wolę na Słonecznej zajadać...

szar_a
Obywatel

Post autor: szar_a »

Szukając w Tarnowie prawdziwego bekonu skusił mnie bekon burger z Frazesa. Nic specjalnego, a nazwa powinna brzmieć boczek burger bo to coś co tam włożyli nie ma nic wspólnego z bekonem. Kolejna próba, gdy szukałam ryby w panierce. Nie ma w Tarnowie żadnego baru rybnego czy smażalni więc skorzystałam z fishburgera Frazesa. Miałam nadzieję na pyszną panierkę i rozpływającą się w ustach rybę a dostałam kostkę, zgaduję że z mintaja, ze spaloną panierką, na której można połamać zęby.
Każdy fast food w mniejszym lub większym stopniu sprowadza się do poniższego:
http://www.onet.tv/czy-hamburger-splesn ... ,klip.html#
Smacznego

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

szar_a, jeśli chodzi o "bekonburgera" to dobrze dostałaś, bo ktoś dawno temu, niedouczony, przetłumaczył, że "bacon" to "bekon" a nie "boczek". Zresztą "oryginalne" dania mające w nazwie "bacon" są z boczkiem.

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

Post autor: gushman »

Tzn. szar_a nie wie, że boczek i bekon to jedno i to samo. :)
900 ml, grupy krwi nie pamiętam

Cały Tarnów na Facebooku

szar_a
Obywatel

Patrząc na kwestie przez pryzmat jedynie tłumaczenia słowa bacon to zgadzam się, że bacon to boczek. Natomiast z tego co wiem, choć mogę się mylić bo mięso to nie moja działka, bekon i boczek to inne części półtuszy wieprzowej.
Prawdziwy bekon wygląda tak http://en.wikipedia.org/wiki/File:Bacon.JPG i po prostu to próbuję znaleźć w Tarnowie (pewnie to jest boczek z konkretnej części zwierzaka). Zresztą nie o tłumaczenie słownictwa chodzi i o moje postrzeganie boczku i bekonu. Ten burger był przeciętny i tyle.
A może to gushman nie wie, że jednak jest subtelna różnica między tymi słowami :).

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

Być może, ale na pewno z Twojego tłumaczenia to nie wynika. Poza tym jak szukasz tego co na zdjęciu, to udaj się raczej do sklepu mięsnego a nie fast fooda. :)

Mnie tam "bekon" we Frazesie smakuje i od czasu do czasu, w przypływie desperacji, wpadam tam na jednego. Ostatnio słyszałem jak ktoś zamawiał z podwójnym bekonem - na to wcześniej nie wpadłem. :)

Cały Tarnów na Facebooku

szar_a
Obywatel

Dzięki za radę, w sklepach już szukałam. A jeśli chciałam spróbować bekon burgera to chyba mam do tego prawo. Tak samo Tobie jak i innym nie odbieram prawa do zamówienia nawet z potrójnym boczkiem.

Awatar użytkownika

gosis
Prytan

Post autor: gosis »

Mmm pysznie wygląda ten bekon, nawet surowy :D A ja przestałam jeść bekonburgery odkąd dostałam niejadalny. Musiałam go wydłubywać z kanapki, bo nie mogłam go przegryźć. To na Słonecznej :P Masakra w ogóle z tym frazesem. Teraz tylko sałatki tam jem, a hamburgery już wolę z McDonalda.

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

Coś mi się zdaje, że niebawem fani McDonald's będą mieli kolejny powód do radości. Przy obwodnicy Brzeska powstaje coś, co zdaje się być przyszłą restauracją tej sieci.
Załączniki
mcdonald.jpg

Cały Tarnów na Facebooku

suraiw
Thesmothetai

Post autor: suraiw »

Też odnoszę wrażenie, że to będzie McD.
Jeżeli tak będzie faktycznie, to strzał w dziesiątkę.
Ktoś jadąc z Wrocławia /to tak przykładowo/ do Krynicy, zjeżdżając z autostrady ma ochotę na kawkę ;) i co widzi :shock: ...
Oj, dobra lokalizacja.
Bądź tak mało konkretny, jak to tylko możliwe, dzięki temu nikogo nie urazisz.

ODPOWIEDZ