Prezydent Tarnowa 2010-2014
-
Autor tematu
Chyba wytrącono jedyny argument pani Czech
Lada chwila w Tarnowie pojawią się nowe autobusy wyposażone w urządzenia klimatyzacyjne. Ich zakup realizuje właśnie miejscowe MPK. Osiem dodatkowych aut zdecydowanie poprawi komfort jazdy po mieście. Co cieszy – nowoczesny tabor nie wpłynie na wzrost cen biletów w Tarnowie.
Ostatnia podwyżka cen biletów została wprowadzona uchwałą Rady Miejskiej 20 grudnia 2008 roku. Od tego czasu nie uległy zmianie ceny żadnych biletów w komunikacji miejskiej w Tarnowie tj. biletów jednorazowych oraz biletów okresowych. W tym okresie zostały natomiast wprowadzone dodatkowe uprawnienia do bezpłatnych przejazdów dla osób które oddają honorowo krew.
W najbliższym czasie Zarząd Komunikacji Miejskiej nie planuje zmiany taryfy przewozowej, a co za tym idzie podwyżek cen biletów.
Zakup przez miejskiego przewoźnika zapowiadanych nowych autobusów z dodatkowym wyposażeniem w urządzenia klimatyzacyjne jest realizowany w dużej mierze ze środków unijnych, a więc nie może w znaczący sposób wpłynąć na koszty obsługi linii miejskich realizowanych przez MPK.
Zarząd Komunikacji Miejskiej realizując zadanie własne Gminy Miasta Tarnowa tj. zapewnienie przewozów na tym terenie, ma podpisane umowy z przewoźnikami, w których ujęte są kwestie rozliczeń za wykonane usługi do końca 2011 roku. Jest rzeczą oczywistą, że w umowach takich ujęte są podwyżki wynagrodzenia dla przewoźnika, za tzw. wozokilometr w związku z coroczną inflacją ogłaszaną w odpowiednich dziennikach urzędowych lub innymi okolicznościami, których nie można przewidzieć w momencie podpisania umowy np. podwyżką VAT, niespodziewaną podwyżką cen paliw itp.
Tak więc zakup klimatyzowanych autobusów oraz ich obsługa, nie może być argumentem do podwyższania cen biletów.
Jeżeli w przyszłych latach nastąpiłoby drastyczne podwyższenie cen za usługę przewozową to niewykluczone, że należałoby wtedy zastanowić nad wprowadzeniem korekty ceny biletów w komunikacji miejskiej lub rekompensować tą podwyżkę wynagrodzenia dla przewoźnika poprzez zwiększenie dotacji z budżetu miasta.
http://www.tarnow.pl/index.php/pol/Mias ... w-Tarnowie
Lada chwila w Tarnowie pojawią się nowe autobusy wyposażone w urządzenia klimatyzacyjne. Ich zakup realizuje właśnie miejscowe MPK. Osiem dodatkowych aut zdecydowanie poprawi komfort jazdy po mieście. Co cieszy – nowoczesny tabor nie wpłynie na wzrost cen biletów w Tarnowie.
Ostatnia podwyżka cen biletów została wprowadzona uchwałą Rady Miejskiej 20 grudnia 2008 roku. Od tego czasu nie uległy zmianie ceny żadnych biletów w komunikacji miejskiej w Tarnowie tj. biletów jednorazowych oraz biletów okresowych. W tym okresie zostały natomiast wprowadzone dodatkowe uprawnienia do bezpłatnych przejazdów dla osób które oddają honorowo krew.
W najbliższym czasie Zarząd Komunikacji Miejskiej nie planuje zmiany taryfy przewozowej, a co za tym idzie podwyżek cen biletów.
Zakup przez miejskiego przewoźnika zapowiadanych nowych autobusów z dodatkowym wyposażeniem w urządzenia klimatyzacyjne jest realizowany w dużej mierze ze środków unijnych, a więc nie może w znaczący sposób wpłynąć na koszty obsługi linii miejskich realizowanych przez MPK.
Zarząd Komunikacji Miejskiej realizując zadanie własne Gminy Miasta Tarnowa tj. zapewnienie przewozów na tym terenie, ma podpisane umowy z przewoźnikami, w których ujęte są kwestie rozliczeń za wykonane usługi do końca 2011 roku. Jest rzeczą oczywistą, że w umowach takich ujęte są podwyżki wynagrodzenia dla przewoźnika, za tzw. wozokilometr w związku z coroczną inflacją ogłaszaną w odpowiednich dziennikach urzędowych lub innymi okolicznościami, których nie można przewidzieć w momencie podpisania umowy np. podwyżką VAT, niespodziewaną podwyżką cen paliw itp.
Tak więc zakup klimatyzowanych autobusów oraz ich obsługa, nie może być argumentem do podwyższania cen biletów.
Jeżeli w przyszłych latach nastąpiłoby drastyczne podwyższenie cen za usługę przewozową to niewykluczone, że należałoby wtedy zastanowić nad wprowadzeniem korekty ceny biletów w komunikacji miejskiej lub rekompensować tą podwyżkę wynagrodzenia dla przewoźnika poprzez zwiększenie dotacji z budżetu miasta.
http://www.tarnow.pl/index.php/pol/Mias ... w-Tarnowie
A mnie się wydaje, że Jakub Kwaśny dalej myśli, że to zabawa- pieniążkami z Monopolu lub Eurobiznesu. Mówi o przejrzystości , o dialogu z ludźmi... to nie wystarczy Panie Kubo, by objąć tą ciepłą posadkę. Te wyjazdy tu i tam, tp fotografowanie się ze znanymi ludźmi... to za mało. Listy w sprawie drzew i tym podobne błahostki... to za mało. Musiałby Pan jeszcze z 10 lat odczekać i się wykazać, żeby uzyskać głosy ludzi powyżej 30 lat. Czy Pan w ogóle wie jakie ludzie mają problemy? Że zarabiając 2000 pln nie można w pojedynkę wziąć kredytu na mieszkanie a trzeba płacić odstępne 800 pln? A na socjalne mieszkanko to za dużo się zarabia? Czy Pan wie jak szeroki w Tarnowie jest mobbing? Jaką trudność stwarza zmiana pracy na lepszą? Czy Pan w ogóle ma pomysły jak polepszyć życie w naszym mieście? Tu potrzeba doświadczenia . To nie jest tak, że z puli na remonty wezmę i wrzucę na przedszkole...
-
- Rhetor
A co ma jako radny MIEJSKi robić? Ustawy pisać?kotmarian pisze:A mnie się wydaje, że Jakub Kwaśny dalej myśli, że to zabawa- pieniążkami z Monopolu lub Eurobiznesu. Mówi o przejrzystości , o dialogu z ludźmi... to nie wystarczy Panie Kubo, by objąć tą ciepłą posadkę. Te wyjazdy tu i tam, tp fotografowanie się ze znanymi ludźmi... to za mało. Listy w sprawie drzew i tym podobne błahostki... to za mało. Musiałby Pan jeszcze z 10 lat odczekać i się wykazać, żeby uzyskać głosy ludzi powyżej 30 lat. Czy Pan w ogóle wie jakie ludzie mają problemy? Że zarabiając 2000 pln nie można w pojedynkę wziąć kredytu na mieszkanie a trzeba płacić odstępne 800 pln? A na socjalne mieszkanko to za dużo się zarabia? Czy Pan wie jak szeroki w Tarnowie jest mobbing? Jaką trudność stwarza zmiana pracy na lepszą? Czy Pan w ogóle ma pomysły jak polepszyć życie w naszym mieście? Tu potrzeba doświadczenia . To nie jest tak, że z puli na remonty wezmę i wrzucę na przedszkole...
Poza tym gdybym miał głosować na kogoś tylko z racji jego doświadczenia to na stołkach siedzieliby ciągle Ci sami ludzie.Teraz by mieli..jakieś90 lat niektórzy.
Co do mobbingu to się zgadzam.W tym mieście jak słyszę od ludzi co się dzieje to mi się scyzoryk otwiera w kieszeni. Ale co zmieni Prezydent miasta w tej materii?
"Ludzie którzy głosują na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami. Są ich wspólnikami". George Orwell
I idąc tym tokiem rozumowania dalej mamy starych pierdziochów u władzy i jedną wielka lipę w kraju. Rząd wmawia nam, że jest bieda i trzeba oszczędzać a sam wydaje 11 milionów na remont sali sejmowej, gdzie powodzianie nie maja gdzie mieszkać.kotmarian pisze:A mnie się wydaje, że Jakub Kwaśny dalej myśli, że to zabawa- pieniążkami z Monopolu lub Eurobiznesu. Mówi o przejrzystości , o dialogu z ludźmi... to nie wystarczy Panie Kubo, by objąć tą ciepłą posadkę. Te wyjazdy tu i tam, tp fotografowanie się ze znanymi ludźmi... to za mało. Listy w sprawie drzew i tym podobne błahostki... to za mało. Musiałby Pan jeszcze z 10 lat odczekać i się wykazać, żeby uzyskać głosy ludzi powyżej 30 lat. Czy Pan w ogóle wie jakie ludzie mają problemy? Że zarabiając 2000 pln nie można w pojedynkę wziąć kredytu na mieszkanie a trzeba płacić odstępne 800 pln? A na socjalne mieszkanko to za dużo się zarabia? Czy Pan wie jak szeroki w Tarnowie jest mobbing? Jaką trudność stwarza zmiana pracy na lepszą? Czy Pan w ogóle ma pomysły jak polepszyć życie w naszym mieście? Tu potrzeba doświadczenia . To nie jest tak, że z puli na remonty wezmę i wrzucę na przedszkole...
Podnoszą podatek jednocześnie zamawiając setki telewizorów do hotelu sejmowego, itd. Ech...
Co do autobusów. Z tym "lada chwila" to się autorka artykułu chyba zagalopowała . Nie zauważyłem, żeby na przykład był już przetarg na te autobusy. A od podpisania umowy montaż autobusów trwa parę miesięcy.
Może w końcu kupimy coś lepszego np. Solarisy, a nie żadne Iveco, Solbusy (bankrut), Irisbusy czy inne słabe i dziwne autobusy...
Może w końcu kupimy coś lepszego np. Solarisy, a nie żadne Iveco, Solbusy (bankrut), Irisbusy czy inne słabe i dziwne autobusy...
Zapraszam na Internetową Stację Meteo Tarnowiec - meteo.tarnowiec.prv.pl
Niestety to prawda. Dodam tylko, że w wielu przypadkach o które słyszałem pracownicy między sobą sami zgotowali sobie piekiełko. Tego nie da się jednak zmienić z poziomu rady miejskiej. Problem jeszcze bardzo długo będzie istniał - przynajmniej do czasu kiedy sytuacja na tarnowskim rynku pracy znacząco się nie poprawi i pracownik nie stanie się "towarem" deficytowym.Mr Greenback pisze: Co do mobbingu to się zgadzam.W tym mieście jak słyszę od ludzi co się dzieje to mi się scyzoryk otwiera w kieszeni. Ale co zmieni Prezydent miasta w tej materii?
Chętnie natomiast usłyszał bym, jak poszczególni kandydaci widzą sprawy naszych urzędów. Ciągle rządzi tam kolesiostwo i znajomości. Dostać tam pracę tak po prostu z ulicy jest bardzo ciężko. Bez znajomego, który to załatwi prawie się nie da. Po drugie warto było by zweryfikować czy zatrudnione osoby są po pierwsze zatrudnione przez kompetencje jakie posiadają, po drugie czy są tam niezbędne. Ma ktoś jakieś dokładne dane dotyczące ilości osób zatrudnionych w administracji w Tarnowie?
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
Jakieś pół roku temu, myślę sobie Gemini hmmm... kwalifikacje mam szerokie, doświadczenie niemałe , w pracy mam dość 6letniego zastraszania , mobbingu, pracowania podczas L4... może pora na zmiany, więc wysłałam do władz Gemini aplikację na pewne stanowisko... tudzież chęć podjęcia u nich pracy... potem trafiłam na portal społecznościowy, w którym wpisuje się swoje doświadczenie zawodowe i miejsce pracy, znalazłam polskie władze Gemini... , kliknęłam na link "inne osoby związane z"... i co mi wyskoczyła?? pewna dama lat na oko 24 , po Kulu, bez doświadczenia - już ma wpisane, że pracuje jako asystentka .... szczytowego działu.... myślę sobie, kurcze, czyżbym nie wiedziała o tym, że już się odbyły rekrutacje? Więc wchodzę na portale gdzie się da i czytam: sprzątacz, sprzątaczka, ekspedientka, kasjer, techniczny, monter, ochroniarz itd... a ja się pytam a gdzie oferty dla " biurowych"??? odpowiedź
BYŁY ALE SIĘ ZBYŁY!!!!!!
BYŁY ALE SIĘ ZBYŁY!!!!!!
A jechałeś Autosanem M12LF Najnowsza konstrukcja z Sanoka jeździ na testach po Tarnowie.hurricane pisze:Co do autobusów. Z tym "lada chwila" to się autorka artykułu chyba zagalopowała . Nie zauważyłem, żeby na przykład był już przetarg na te autobusy. A od podpisania umowy montaż autobusów trwa parę miesięcy.
Jeszcze trochę go trzeba dopracować, głównie wykończenia i spokojnie takie auta mogą konkurować z przereklamowanym Solarisem (sam chyba wiesz jak Solaris produkuje autobusy na eksport, a jak na Polskę).
Co do przetargu, to jeszcze nie został ogłoszony, choć mogą zrobić tak jak z Solbusami, wysłać oferty do firm i wybrać najkorzystniejszą odpowiedź. Potem około 3 miesięce produkcji. Po przyjeździe jeszcze diagnostyka, wyposażenie w kasowniki, naklejki itp. itd.
Dobrze będzie jak autobusy pojawią się w marcu na ulicach. Wszystko zależy kiedy rozpocznie się przetarg.
Wiem jak to z Solarisami bywa (w Krakowie np. notorycznie ciekną okna dachowe), ale są chyba najlepszą polską marką autobusów mimo wszystko.
Co do tego testowego Autosana, to nie jechałem... ostatnio nawet dużo jeżdżę tarnowską komunikacją, ale się ograniczam do swoich trzech linii . Pierwsze wrażenie wizualne - wygląda jak czołg. No ale to najmniej jest ważne, ważne, żeby był trwały i dobrze wykończony, zeby po roku nie było tak, że wszystko lata w autobusie jak np. w Citelisach...
Co do tego testowego Autosana, to nie jechałem... ostatnio nawet dużo jeżdżę tarnowską komunikacją, ale się ograniczam do swoich trzech linii . Pierwsze wrażenie wizualne - wygląda jak czołg. No ale to najmniej jest ważne, ważne, żeby był trwały i dobrze wykończony, zeby po roku nie było tak, że wszystko lata w autobusie jak np. w Citelisach...
Zapraszam na Internetową Stację Meteo Tarnowiec - meteo.tarnowiec.prv.pl
Czytając takie info dnia poprostu przeraża mnie czym będziemy za kilka lat.
http://www.rdn.pl/info_tarnow/index.php ... 2010084672
"Prezydent Tarnowa Ryszard Ścigała w kampanii wyborczej obiecywał rozwój. Tymczasem współpracując z PO dopuszcza do ciągłej i postępującej marginalizacji Tarnowa w województwie i na arenie ogólnopolskiej.
Czy tarnowska PO chce aby Tarnów niedługo stał się dzielnicą Nowego Sącza ?
onet.pl"
Cytat z forum skyscrapercity.
http://www.rdn.pl/info_tarnow/index.php ... 2010084672
"Prezydent Tarnowa Ryszard Ścigała w kampanii wyborczej obiecywał rozwój. Tymczasem współpracując z PO dopuszcza do ciągłej i postępującej marginalizacji Tarnowa w województwie i na arenie ogólnopolskiej.
Czy tarnowska PO chce aby Tarnów niedługo stał się dzielnicą Nowego Sącza ?
onet.pl"
Cytat z forum skyscrapercity.
imi
-
- Rhetor
A ja odpowiem: przyszedł prywatny inwestor i zatrudnił osoby sobie znane, albo potrzebne ze względu na specyfikę rynku, na którym działa i nikt mu tego nie zabroni bo to jego biznes i to on "utopi" jak sobie źle dobierze ludzi. Na Gemini świat się nie kończy, trzeba próbować - wiem co mówię, sam przeszedłem blisko 100 rekrutacji, z różnym skutkiem.kotmarian pisze: a ja się pytam a gdzie oferty dla " biurowych"??? odpowiedź
BYŁY ALE SIĘ ZBYŁY!!!!!!