Remont dworca PKP

Coś budują? Coś wyburzają? Masz jakieś własne pomysły (nawet futurystyczne)? Tutaj jest miejsce dla ciebie
ODPOWIEDZ

Marcin Zaród
Rhetor

Post autor: Marcin Zaród »

Jeśli peron 2 jest nie do ruszenia, to niech projektując przebudowę obniżą posadowienie szyn o jakieś 50 cm, w ten sposób będzie można z istniejącego peronu wsiąść do pociągu bez umiejętności akrobatycznych. Znam ludzi, którzy nie przyjeżdżają do Tarnowa TYLKO z tego powodu, że są już starsi i po prostu nie dadzą rady wysiąść z pociągu na obecne perony... Dziwię się, że jakiś rzecznik niepełnosprawnych się tym nie zainteresował...

Awatar użytkownika

Versacz
Archont

Post autor: Versacz »

To jeśli nie można ruszyć 2 peronu to może dorobić jeszcze jeden. Bo 3 można ruszyć i nawet jest to wymagane, bo obecnie wygląda jak jakiś peron z małej stacyjki.

Awatar użytkownika

Versacz
Archont

Post autor: Versacz »

(mam nadzieje, że sklei posty)

Byłem na dworcu zjeść w "Secesji" i chciałem zostawić rower, no właśnie i tu pojawił się problem, nie ma gdzie go zostawić. Jedyne aktualne miejsce gdzie ludzie zostawiają rowery to pod pocztą. Także mam pytanie czy będą jakieś stojaki na rowery czy nie???
A ktoś wyżej chyba pisał o tych tablicach LCD, to powiem, że tam w poczekalni to całkiem nieźle wygląda, ale mam nadzieje, że główne tablice będą trochę większego rozmiaru.

Marcin Zaród
Rhetor

A jak już będą robili stojaki, to nie takie jak na Mickiewicza 2 czy pod Nową 4, ale z prawdziwego zdarzenia, wysokie, do których można by przyczepić także rower za ramę, a nie tylko za tylne koło...

np takie jak ten

Obrazek

z kolei obrazek poniżej to świetny przykład jak można zablokować niechcianych kierowców przed parkowaniem w miejscach typowo zabronionych, a przy okazji zrobić parking dla rowerów

Obrazek

faleQ
Archont
Kontakt:

Post autor: faleQ »

Nasz dworzec ma być zdigitalizowany przy okazji remontu. Nie wiem tylko czy na peronach też, ale w budynku ma być "full wypas" :)

hurricane
Rhetor

Post autor: hurricane »

I bardzo dobrze :), bo te pragotrony z KZŁu w holu głównym to się już nadawały na śmietnik.
Zapraszam na Internetową Stację Meteo Tarnowiec - meteo.tarnowiec.prv.pl

Cubaza
Rhetor

Post autor: Cubaza »

Mi się tam te tablice podobały :) Fajnie to wyglądało, jak się przerzucały te literki ;) Na Ledach tego nie będzie :(
Poza tym nie będzie też tego oczekiwania, kiedy ma się pojawić Twój pociąg i patrzysz czy nie wyskoczą cyferki obok, które oznaczają spóźnienie :P

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

Taa - a Wiesz jakie były zawodne? LED-y nie mają części ruchomych, są dużo wytrzymalsze i tańsze w utrzymaniu. Dziwię sie, że te tablice wogóle kupiono.

Fajnie wygladają ale LED-y są przaktyczniejsze - powinny być duże, kolorowe tablice LED.

Cubaza
Rhetor

Post autor: Cubaza »

Ravir, a czy ja gdzieś napisałem, że LEDOWE nie są praktyczniejsze, bardziej się psują? Napisałem tylko, że lubiłem tamte tablice, bo fajnie się te literki przerzucały. O to mi chodziło :)
Zresztą to jest coś takiego jak w tym filmku:
Dokładnie to 1:35 :)
http://www.youtube.com/watch?v=nkmJDxtJ1TY
Zresztą polecam cały filmik ;) A to inny, mój ulubiony:
http://vimeo.com/5727828
Poza tym będąc w Krakowie na przykład. Zastanawiałem się kiedy pojawią się te tablice w Tarnowie. Na tablicach ledowych można więcej informacji przekazać. Jeszcze jakby były to tablice RGB to jeszcze lepiej ;)
Oraz jeszcze musimy zrobić rozróżnienie czy mówimy o tablicach, która cała będzie się składać z LED, czy coś takiego jak jest teraz u nas na dworcu, tylko z różnicą, że zamiast zmieniających się literek będą LEDY ;)

Awatar użytkownika

angelo
Archont

Post autor: angelo »

Z tego co widziałem 2 dni temu, to w tej chwili pociągi pokazują dwa monitory LCD.

Pozdrawiam.
29500ml B Rh+... A Ty?

Marcin Zaród
Rhetor

takie pytanie - czy pociągi do Grybowa już kursują?

faleQ
Archont
Kontakt:

Post autor: faleQ »

Tak, pociągiem można już do Nowego Sącza dojechać.

Awatar użytkownika

mirak
Archont

Post autor: mirak »

Dodam, że w kierunku Krynicy przejazd odbywa sie komunikacja zastępczą. A wracając do remontu dworca to w wyremontowanej części pojawiły się zacieki na suficie.
"Nie wystarczy mówić do rzeczy, trzeba mówić do ludzi"

Keleos
Rhetor

Post autor: Keleos »

http://katowice.gazeta.pl/katowice/51,3 ... 9.html?i=0

Dworzec w Katowicach. Czy nasz też będzie równie estetyczny? ; )

trix
Rhetor

Post autor: trix »

Fajowskie zafundowali sobie prosektorium :P.
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.

ODPOWIEDZ