A co z miejscem dla łuczników amatorów?

Imprezy sportowe, plotki z torów, boisk, dyskusje o sporcie
ODPOWIEDZ

Autor tematu
nie_na_żarty
Metoikos

A co z miejscem dla ³uczników amatorów?

Post autor: nie_na_żarty »

Skorzystam z okazji pisząc pierwszego posta i przywitam się z Użytkownikami - witam!
Temat, który chciałbym poruszyć dotyczy uprawiania w naszym Tarnowie łucznictwa. Myślę o strzelaniu rekreacyjnym, nie o sportowym wymagającym trenerów i klubu (wiem, że klub łuczniczy znajduje się w Dąbrowie Tarnowskiej). Tak więc pasjonat strzelania z łuku, nieważne czy z tradycyjnego, klasyka czy bloczka, chcąc sobie postrzelać samotnie lub ze znajomymi czy też z rodziną nie ma specjalnego wyboru i albo robi to na swojej posesji albo idzie w teren.

Skoro w naszym mieście świetnie rozwijają się różne sportowo -rekreacjyne inicjatywy, typu paintball, czy chociażby skate park, to może warto by nasze władze miejskie pomyślały o kawałku łąki z wałem ziemnym jako strzałochwytem. Stara strzelnica wojskowa na Piłsudskiego za stadionem Błękitnych mogłaby być, lecz tam pewnie trawa jest po kolana więc łatwo o zgubienie strzał.

Ciekawy jestem ilu jest w Tarnowie pasjonatów - amatorów strzelania z łuku i jak sobie radzą z wyborem miejsca do strzelania. Jeśli znacie jakieś dobre i bezpieczne miejsce, to proszę o podsunięcie jakiegoś pomysłu.

Pozdrawiam! :mrgreen:

dafi33
Rhetor

Post autor: dafi33 »

W lasku Lipie możesz zbudować warowny obóz skrzyknąć paru chłopaków i pobawić się w Robin Hooda co prawda nie jest to Sherwod ale zawsze coś ;)
A tak poważnie sam z chęcią bym postrzelał ze sportowego łuku może znajdzie sie ktoś kto zainwestuje i wybuduje ową strzelnicę kto wie

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

nie_na_żarty, uderz do bractwa rycerskiego.

Autor tematu
nie_na_żarty
Metoikos

Post autor: nie_na_żarty »

Może faktycznie ktoś zbuduje strzelnicę (tor łuczniczy) bo w zasadzie nie trzeba aż tak wiele.

Co do Bractwa Rycerskiego, to owszem, owszem, lecz mój łuk to Samick SKB 50 i strzelam strzałami aluminiowymi (nie niszczą się tam szybko jak drewniane), więc w kontekście rekonstrukcji historycznej sprzęt mam nie za bardzo "koszerny" :mrgreen: Jednak pomysł jest w dechę, bo nasi rycerze - łucznicy gdzieś trenować przecież muszą. Trzeba podzwonić tu i tam :)

Niezależnie od tego, łucznicy ujawniajcie się - może wymyślimy jakąś imprezkę plenerową, coś w stylu "łucznicze weekendy" a może kiedyś nawet jakieś zawody 2D albo i 3D :mrgreen: Ech, ale się rozmarzyłem, hehe!

Hm... na upartego, to może na ruinach zamku na Górze Św. Marcina można by w "sali rycerskiej" na jednej ze ścian ustawić strzałochwyt z kostek słomy i hajda. Teren otoczony murem, łatwy do kontrolowania w czasie treningu. Może trzeba zapytać stowarzyszenie, które organizowało Zamkomanię? Ktoś ma pomysł w tej sprawie?

Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam!

Lilith
Proedroj

Post autor: Lilith »

Troszeczkę strzelałam choć mogłabym trafiać tych z tyłu a nie przed sobą ;) ale jednak. W Tarnowskim Bractwie Rycerskim jest kilka osób które strzelają. Ja niestety nie mam swojego sprzętu (troszkę droga impreza jak się chce drewniany).

tarnowiack
Archont

Post autor: tarnowiack »

drewniany to fakt... nie najtaniej ;)
gdyby byla strzelnica chętnie sam bym postrzelał.. dawno nie strzelalem od kiedy zmasakrowaliśmy drzwi od garażu u kolegi - czasem słoma w kostkach nie pomaga :mrgreen:

Keleos
Rhetor

Post autor: Keleos »

w Biedronce jest teraz zestaw łuczniczy (łuk, strzały, tarcza) za 29,99 zł ; D

tarnowiack
Archont

Post autor: tarnowiack »

piracka przepaska na oko gratis :mrgreen:

ODPOWIEDZ