jaki rower

Imprezy sportowe, plotki z torów, boisk, dyskusje o sporcie

Autor tematu
matisk
Obywatel

jaki rower

Post autor: matisk »

Jestem na kupnie takiego sprzętu. Rower ma służyć do jazdy rekreacyjnej (czasem do pracy, czasem jakiś wypad poza miasto). Chodzi mi o jakiegoś krosa, szosówkę.
Budżet do 1200 zł. Chciałbym w tej cenie uzyskać coś w miarę rozsądnego. Od razu mówię, że nie chciałbym w ten rower później inwestować, wymieniać osprzęt itd.
Jakiego producenta polecacie, jaki osprzęt, rama?
Tu jest taka merida: http://www.rowerzysta.pl/cross/rower-kr ... -2009.html
Szkoda, że już sprzedana do ostatnie sztuki.

Boruta
Archont

Post autor: Boruta »

Do każdego roweru trzeba dokładać gdy się jeździ. Im więcej jazdy, tym częściej, nie oszukuj się, że kupisz i nic nie dołożysz. Taką Meridę szybko "zarżniesz". Bardzo słaby osprzęt. Nie oszczędzaj na napędzie (Korba, łańcuch, kaseta, przerzutki i manetki), to się najszybciej niszczy, polecam Shimano, klasa Alivio. Jak dobrze poszukasz to do 1200 coś znajdziesz na takim osprzęcie. Hamulce w tej Meridzie też podejrzane, no name. Również polecam Alivio lub jakieś Tektro. Na wymienionych częściach nie oszczędzaj.
Co do ramy i producenta to w tej klasie raczej każda marka będzie dobra. Ważniejsze co do ramy przykręcono.
Ostatnio zmieniony 01-08-2010, 14:58 przez Boruta, łącznie zmieniany 1 raz.

Eredhel
Archont

Post autor: Eredhel »

Brat ostatnio kupił fajny rower, ale nieco droższy... Kross Crow Preria
[center]"We're the lucky ones. Don't forget that"
[/center]

Autor tematu
matisk
Obywatel

Boruta, a mozesz cos konretnego polecic ?

Boruta
Archont

Matisk, szosówkę odradzam bo skarzesz się tylko na asfalt. Patrzę na allegro, ale w tej cenie nie widzę teraz crossa/trekkinga na Alivio. Jest za to MTB polskiej firmy Kross, niestety przekracza założony budżet o 100 zł. Rozsądna propozycja za te pieniądze, całkiem przyzwoity amortyzator jak na rower w tej cenie, nie najgorsze hamulce Tektro.
Jeśli koniecznie chcesz mieć crossówkę, to szukaj firmy Kross na podobnym osprzęcie co pokazany "góral".
Przed zakupem pamiętaj o dobraniu rozmiaru ramy do wzrostu.

http://allegro.pl/item1158796022_kross_ ... mocja.html

Lilith
Proedroj

Post autor: Lilith »

Ostatnio kupiłam szosówkę KROSS w Tandemie na Krakowskiej i zapłaciłam za niego 800zł. Rower ma osprzęt Shimano i spisuje się dobrze. Jeśli chodzi o bardziej dokładne info to muszę poszukać karty roweru.

Awatar użytkownika

marcin11
Obywatel

Post autor: marcin11 »

mam pytanie do znawców tematu,KANDS KV-2 cena 699,00 zł http://allegro.pl/item1158941972_rewelk ... inium.html
czy jest on dobry dla przeciętnego cyklisty?

Boruta
Archont

marcin11 pisze:mam pytanie do znawców tematu,KANDS KV-2 cena 699,00 zł http://allegro.pl/item115..._aluminium.html
czy jest on dobry dla przeciętnego cyklisty?
To zależy ;) Jeśli będziesz mało jeździł (poniżej 1000 km na sezon), jeśli będzie to spokojna jazda z unikaniem mocnego terenu to jakiś czas da radę i nie powinien się sypać.
Jeśli rowerowanie Cię wciągnie i będziesz jeździł coraz więcej, to szybko pożałujesz, że nie wydałeś na rower więcej. I nie chodzi tu tylko o wytrzymałość, po prostu chce się mieć coś lepszego. Wiem to po sobie, na następnym rowerze jaki kupię nie będę oszczędzał. Ale do tego dochodzi się z upływem kilometrów spędzonych w siodełku.

Awatar użytkownika

marcin11
Obywatel

Post autor: marcin11 »

Boruta pisze:Jeśli będziesz mało jeździł (poniżej 1000 km na sezon)
fiu fiu, to ja raczej mniej niż przeciętny, interesuje mnie ta marka "KANDS" piszą że polska firma "TRANS-ROWER" a może w Polsce to on jest tylko rozpakowany i złożony w odpowiedniej konfiguracji. :?:

Boruta
Archont

marcin11 pisze:interesuje mnie ta marka "KANDS" piszą że polska firma "TRANS-ROWER" a może w Polsce to on jest tylko rozpakowany i złożony w odpowiedniej konfiguracji. :?:
Polskość tego roweru może polegać na tym, że ramę wyprodukowano u nas (ale kto to wie na pewno?). Cała reszta części składająca się na rower to import. Tak jest z większością marek, robią swoją ramę i od tego bierze się nazwa roweru i narodowość ;)

Autor tematu
matisk
Obywatel

no ja mysle ze wiecej niz tysiac km rocznie nie zrobie :)

Keleos
Rhetor

Post autor: Keleos »

Licz się z tym, że zwykła przejażdżka po mieście to już kilkanaście-kilkadziesiąt kilometrów.

Dużo do tego tysiąca nie trzeba ; )

kato
Rhetor

Post autor: kato »

Idź do porządnego salonu rowerowego i kup najdroższy. Powinien mieć dobrą ramę i poczciwy osprzęt.
Nikt Panu nie da tyle, ile ja mogę obiecać (KMN)

Tomasz Drwal
Proedroj

Post autor: Tomasz Drwal »

Fajny rowerek (ten z pierwszego postu), korby są kiepskie, reszta jak na miasto może być.

Awatar użytkownika

kisiello
Prytan

Post autor: kisiello »

a może po prostu idź pana Bieniasza - ma podobno jeden z najlepszych sklepów w małopolsce, sądze że kota w worku Ci nie sprzeda :p

ODPOWIEDZ