Laptop
-
- Rhetor
Lechu, taa wiem, pomyliło mi się z kim innym w tym wątku
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
-
- Obywatel
Jako posiadacz laptopa firmy HP stanowczo odradzam zakup produktów tej firmy . Lapki HP mają to do siebie że strasznie się nagrzewają , niekiedy można sie poparzyć trzymając na nim rękę . Pozatym Pan z tarnowskiego punktu serwisowego jest naprawde śmieszny . Będzie wam wmawiał że ze sprzętem wszystko jest OK podczas gdy np monitor tak miga iż nie da sie na nim pracowac . Wydawałoby się HP taki duży koncern , napewno dba o klienta ... nic bardziej mylnego
No to skorzystaj z COM'a bez EC Na USB są co prawda porty COM ale raczej kiepsko działają.W moim lapku mam złącze ExpressCard, a w życiu do niego nic nie podłączyłem
Pewnie, że pomoże. Parametry są w zasadzie takie same czyli RMP 5400 dla dysków 2,5 cala - standard. No i to wszystkoJa mam taki problem, troszku popsuł mi się dysk i myślę kupić nowy i nie wiem jak mam dobrać nowy. Znaczy wiem jaką pojemność ale nie wiem na co mam patrzeć, na jakie parametry, jakie oznaczenia czy coś. Pomoże ktoś???
A tak poważniej to najlepiej zabierz lapka do sklepu, niech sprawdzą na miejscu jaki tam jest dysk i Ci taki zamówią. Nie wiadomo czy masz SATA czy PATA. Zasadniczo też dyski raczej nie mają za wiele parametrów poza prędkością obrotową i ilością cache. Zasada jest prosta - więcej = lepiej. Najbardziej istotnym moim zdaniem jest wybór producenta. Wg. moich doświadczeń to Seagate polecam. Ewentualnie WD ale one charakterystycznie się tłuką. Odradzam Samsung. Miałem chyba 3 sztuki i wszystkie padły.
Witam, to znowu ja w tym temacie, tym razem kupiłem laptopa, ale mam inny problem. Jest to Acer TravelMate 5740 i niestety jest na nim zainstalowany niewiele mi mówiący system Linpus. Oczywiście chciałem zainstalować tam windowsa, jednak wogole nie widzi płytki którą wrzucam, a na pewno jest dobra ! Próbowałem zmieniać w biosie przy ustawieniu SATA na IDE ale nic to nie dało. Proszę kogoś o w miarę łopatologiczne wytłumaczenie jak mam to zrobić.
Zmiana z SATA na IDE nic nie pomoże. Musisz zauważyć czy na początku po właczeniu nie wyswetla się na ekranie coś a'la np. F12 Boot Menu, Boot Sequence itp.
Generalnie najczęściej pod którymś klawiszem funkcyjnym od F1 do Fxx jest wejście i mozna wybrać start (Boot) z CDROM. Wszystko to Masz opisane w Podręczniku Użytkownika.
Dysk twardy do laptopa - mamy dwa kryteria : rodzaj łącza : SATA czy PATA - i wielkość czyli 2.5 cala i TYLE. Pojemność t sprawa drugorzędna. Nie warto się szarpać na szybkie dyski - laptopy generalnie nie muszą mieć wydajnych dysków (pomijam DTR'y czy super wydajne laptopy do gier) niskoobrotowy dysk zużywa mniej prądu i mniej się grzeje - a różnica wydajnościowa jest nieznaczna.
Jeśli chcemy uzyskać DUŻY przyrost prędkości to musimy się "szarpnąć" na dysk SSD - są niesamowicie szybkie i zyzywają 10x mniej energi. Ale mają jedną wadę CENA - jeśli chcemy kupić szybki i o większej pojemności.
Generalnie najczęściej pod którymś klawiszem funkcyjnym od F1 do Fxx jest wejście i mozna wybrać start (Boot) z CDROM. Wszystko to Masz opisane w Podręczniku Użytkownika.
Dysk twardy do laptopa - mamy dwa kryteria : rodzaj łącza : SATA czy PATA - i wielkość czyli 2.5 cala i TYLE. Pojemność t sprawa drugorzędna. Nie warto się szarpać na szybkie dyski - laptopy generalnie nie muszą mieć wydajnych dysków (pomijam DTR'y czy super wydajne laptopy do gier) niskoobrotowy dysk zużywa mniej prądu i mniej się grzeje - a różnica wydajnościowa jest nieznaczna.
Jeśli chcemy uzyskać DUŻY przyrost prędkości to musimy się "szarpnąć" na dysk SSD - są niesamowicie szybkie i zyzywają 10x mniej energi. Ale mają jedną wadę CENA - jeśli chcemy kupić szybki i o większej pojemności.
9000 ml A Rh-
-
- Proedroj
Lechu, Ravir dobrze pisze, musisz w BIOSie ustawić start z napędu optycznego, ale jest jedno ale, na dysku masz Linuksa i najlepiej gdybyś wcześniej przed instalacją winzgrozy zrobił od nowa partycję przy użyciu innego programu niż instalator Winxx.
Jeżeli masz dostęp do Hiren's BootCD to polecam skorzystać, jest tam spora ilość potrzebnych programów do partycjonowania i formatowania dysków.
Jeżeli masz dostęp do Hiren's BootCD to polecam skorzystać, jest tam spora ilość potrzebnych programów do partycjonowania i formatowania dysków.
Legenda ludowa...halford pisze:Łączę się w żalu...
A w czym jest problem? Tydzień temu na "Laptoku" z linusiem intstalowałem Win XP a na drugim WIN7 - bez kłopotu można usunąć partycje Linuxowe i spartycjonować dysk od nowa. I to radził bym zrobić - podzielić dysk na dwie partycje - i po zawodach.
Jak sobie nie poradzisz to na forum jest sporo ludzi którzy zrobią to za piffo
Jak sobie nie poradzisz to na forum jest sporo ludzi którzy zrobią to za piffo
9000 ml A Rh-