Pogotowie przeciwpowodziowe

Wiadomości "z miasta".
Awatar użytkownika

Versacz
Archont

Post autor: Versacz »

Ja takie coś mam ale to muszę poszukać w tym moim śmietniku, jak znajdę to wrzucę.

Dobra mam:
http://www.przeklej.pl/plik/podtopienie ... 181q23g1dc

Keleos
Rhetor

Post autor: Keleos »

Nie zamykajcie - straż pożarna w okolicach Tuchowa od jutra ma być w stanie gotowości... czyżby trzecia kolejka? ; /

Dorota1975
Rhetor

Post autor: Dorota1975 »

Keleos, co straszysz?!? dwie powodzie wystarczą....

Keleos
Rhetor

Nie straszę - obok szkoły mamy remizę, a kierowca szkolnego autobusu jest strażakiem... dzisiaj dostali polecenie gotowości na jutro - cały sprzęt ma być przyszykowany od jutra. Spodziewają się dużych opadów. (Na południu ponoć były większe niż u nas).

Cubaza
Rhetor

Post autor: Cubaza »

Poczekajmy co napisze hurricane. On ma najdokładniejsze dane na teraźniejszą chwilę. Mam nadzieję, że to się nie stanie i nie trzeba będzie znowu tego przeżywać :/ A ta druga fala doszła chociaż do morza?

hurricane
Rhetor

Post autor: hurricane »

W chwili obecnej nie ma większego zagrożenia. Poziom Białej w Koszycach wynosi 180 cm w strefie stanów średnich, jest stabilny, jak jest w górnym biegu nie wiem, bo IMiGW nie naprawił uszkodzeń na stacjach telemetycznych w Grybowie i w Ciężkowicach po czerwcowym rekordowym wezbraniu Białej.

Przedwczoraj spadło w Tarnowie 11 mm deszczu, wczoraj zaledwie 1 mm, dziś w Tarnowie i w górnym biegu Białej padało przez większą część dnia ile spadło do godziny 20 będę wiedział po północy.

Po prostu każdy dmucha na zimne, jutro będzie ładna pogoda, w środę ma padać, to będzie około 30 mm deszczu.

Druga fala na Wiśle, kulminacja spływa do morza.

Keleos
Rhetor

Stan gotowości przeniesiony na czwartek... dziś rano się dowiedziałem.

hurricane
Rhetor

Post autor: hurricane »

Bo i ja odwołuję deszcz środowy, wbija się nad Polskę klin wyżowy, nad południową Polską będzie trochę więcej chmur, ale padać nie powinno :).

Naprawiono stację na Białej w Ciężkowicach, Biała prawie nie drgnęła po wczorajszych opadach, bo i mało tego deszczu spadło.
Zapraszam na Internetową Stację Meteo Tarnowiec - meteo.tarnowiec.prv.pl

Dorota1975
Rhetor

Post autor: Dorota1975 »

i 'zabawa' od nowa....:

W Tarnowie wprowadzono stan pogotowia przeciwpowodziowego
W związku z intensywnymi opadami deszczu, decyzją Prezydenta Ryszarda Ścigały, w środę 28 lipca o godzinie 21.30 w Tarnowie wprowadzono stan pogotowia przeciwpowodziowego. Stan rzeki Białej podnosi się, nie wyszła ona jednak poza swoje koryto. Obecnie nie zagraża ona mieszkańcom miasta. Miejskie służby są jednak gotowe do działania w razie pogorszenia się sytuacji.
Jeśli poziom wody w przepływających przez Tarnów rzekach znacząco wzrośnie, Urząd Miasta Tarnowa poinformuje o tym mieszkańców w sposób bezpośredni, za pomocą strony internetowej www.tarnow.pl oraz poprzez serwis SMS-owy.
Do mieszkańców terenów zalewowych zwracamy się z apelem o obserwację stanu pobliskich cieków wodnych.

Keleos
Rhetor

W południe przejeżdżałem obok tego przedszkola czy co to tam jest przy Zakładach Mechanicznych... plac zabaw był kilka centymetrów pod wodą ; /

Awatar użytkownika

misha
Proedroj

Post autor: misha »

Zastanawiam się teraz, o ile wzrośnie opóźnienie z budową autostrady. Już po ostatnich powodziach termin w kalendarzu prac się niebezpiecznie przesunął blisko daty rozpoczęcia Euro 2012. Czy wystarczy im czasu jak znów będą czekać aż troche teren przeschnie?

Keleos: Przedszkola? Na Chyszowskiej jest Dom Malego Dziecka...

Bastekxyz
Archont

Post autor: Bastekxyz »

Dziś wracając z Krakowa zaraz za Sterkowcem widziałem teren budowy i wszystko było podtopione ;x

Awatar użytkownika

Autor tematu
ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

Ale pompy widziałem tam od pierwszych robót - na razie stały, ale pewnie jak tylko będą mieli gdzie zrzucać wodę, to zaczną osuszać...
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Keleos
Rhetor

@misha:
przedszkola czy co to tam jest
Zmieściłem się w nomenklaturze ; D

Za oknem właśnie świeci słoneczko... może nie będzie tak źle.

Awatar użytkownika

rzuf
Thesmothetai
Kontakt:

Post autor: rzuf »

Smsa dostałem ze się stabilizuje...

ODPOWIEDZ