Korki na Słonecznej

Wiadomości "z miasta".
ODPOWIEDZ

trix
Rhetor

Post autor: trix »

No właśnie, jest tam nagrobek nowy nawet, jednak słyszałem opinie powątpiewające w to czy tam wogóle ktoś leży, własnie z tej racji.
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.

Awatar użytkownika

Versacz
Archont

Post autor: Versacz »

A nie możemy zaorać tylko kawałka tego w pobliżu drogi?? Bo ten cmentarz to taki zabytek jak te kamienice koło dworca, same proszą się o wyburzenie. Nie trzeba burzyć wszystkiego przecież można przenieść tych "mieszkańców" na trochę inne miejsce.

mefisto101
Prytan

Post autor: mefisto101 »

Versacz pisze:A nie możemy zaorać tylko kawałka tego w pobliżu drogi?? Bo ten cmentarz to taki zabytek jak te kamienice koło dworca, same proszą się o wyburzenie. Nie trzeba burzyć wszystkiego przecież można przenieść tych "mieszkańców" na trochę inne miejsce.

naprawdę tak mało miejsca jest na tym skrzyżowaniu, aby wyburzać część cmentarza ???

Boruta
Archont

Post autor: Boruta »

Versacz pisze:A nie możemy zaorać tylko kawałka tego w pobliżu drogi??
Oczywiście, że możemy. W następnej kolejności wyburzymy stare miasto, bo wilgocią i grzybem ciągnie od murów. No i jak by nie było starówka zabiera najlepsze miejsce w mieście. Przecież można by tam wybudować coś nowego.
Przy okazji, cmentarz to nie taki sam zabytek jak kamienice przy dworcu, tylko dużo ważniejszy. Poza tym tam spoczywają ludzkie szczątki, chyba należy im się spokój i szacunek?

CiniO
Obywatel

Post autor: CiniO »

LordRuthwen pisze: Mylisz się, podam przykład:
Ktoś jedzie wewnętrznym pasem Starodąbrowską od Lwowskiej w stronę DT, a inny jedzie zewnętrznym pasem słoneczną ze wschodu na zachód, obaj mają wolny swój pas więc obaj mogą wjechać na rondo, ale co w przypadku gdy ten z wewnętrznego pasa chce zjechać na Starodąbrowską po północnej stronie ronda a na zewnętrznym pasie jest gość który chce jechać w stronę Mościc?
Ja wiem, że ten na zewnętrznym ma pierwszeństwo, bo on jedzie swoim pasem a to tamten zmienia, ale sytuacja którą podałem zdarza się nader często a ludzie zachowują się jak święte krowy: ja jadę, a wy się chowajcie.
Tym przykladem przedstawiles wlasnie caly problem takich rond dwupasmowych w Polsce.
Niby wg przepisow ten z zewnetrznego pasa ma pierwszenswto. Czyli ten ktos jadacy wewnetrzym musi mu ustapic. Ale czesto jest tak, ze caly czas cos jedzie i trzeba by sie jakos wmontowac na ten zewnetrzny pas, aby wogole z ronda zjechac. W ten sposob rondo sie blokuje. Pozatym wlasnie przez to, pelno ludzi woli wybrac mniejsze zlo, i jechac caly czas zewnetrznym pasem, nawet na okolo ronda. Z jednej strony nie zgodnie z przepisami, ale z drugiej w razie dzwona, wina bedzie po stronie tego drugiego kogos.

A rozwiazanie jest bajecznie proste. Wystarczyloby aby ci wjezdzajacy na rondo, ustapili pierwszenstwa zarowno tym na wewnetrznym pasie jak i na zewnetrznym ktorzy planuja zjezdzac z ronda.

Wtedy takie rondo dzialaloby dokladnie tak, jak przedstawione wczesniej w tym watku rondo turbinowe.

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

CiniO, w sąsiednim mieście - Rzeszowie, funkcjonuje z powodzeniem rondo 2-pasmowe na wylocie z obwodnicy i miasta w stronę Przemyśla i tam nikt się nie skarży, żadnej stłuczki tam jeszcze nie widziałem, oboma pasami się jeździ i jakoś ludzie dają radę.
Szczerze mówiąc ja wolę tam jeździć właśnie wewnętrznym bo mniejsza kolejka na wjeździe :) i jeszcze mi się nie zdarzyło bym musiał robić dodatkowe kółko.

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

Post autor: gushman »

Pośrednim rozwiązaniem jest np. Rondo "Radosława" w Wawie, gdzie zjazd z ronda jest z pierwszeństwem: http://maps.google.pl/maps?f=q&source=s ... 6&t=h&z=18

Ale i to nie jest rozwiązanie idealne, bo tu często cyrki wyczyniają kierowcy, którzy chcą przedostać się do kolejnych wyjazdów. I popatrzcie, są nawet 3 pasy! :) To musi być koszmar, nie? :)

A to rondo w Rzeszowie Lordzie do tarnowskiego trudno o tyle porównać, bo jest znacznie większe. I też ma w pewnym momencie 3 pasy!

trix
Rhetor

Post autor: trix »

Panowie co Wy wogóle porównujecie. Przecież te ronda sa dużo większe od naszego.
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

Przez rondo Radosława często przejeżdżam, tylko tam są światła wpuszczające na rondo tak, że jest praktycznie bezkolizyjne. To rondo turbinowe, już o nim kiedyś było (chyba nawet w tym wątku)
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

atril
Obywatel
Kontakt:

Post autor: atril »

a czy zastanawialiście sie czy by nie zaproponowac przejsc podziemnych na nowym rondzie?

miejsca chyba jest na tyle (ok moze kolo cmentarza bedzie problem) szczegolnie ze maja tam cos wyburzac i powiekszac

wyeliminuje sie ludzi i bedzie bezpieczniej i szybciej - w wielu mistach przy kondach ruch pieszych skierowany jest pod ziemie.

Wiem ze to kosztowne itp ale i tak beda rozwalac wszystko to co za problem pokopac troche w ziemi?

Awatar użytkownika

Autor tematu
Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

atril, to pokopanie było bardzo kosztowne - tam leci tyle instalacji i sieci pod ziemią w różnych kierunkach i na różnych głębokościach, że samo ich przesuwanie kosztowałoby grube setki tysięcy jak nie miliony zł. To prościej górą zrobić kładki w kształcie litery X krzyżujące się nad środkiem ronda.

mefisto101
Prytan

Post autor: mefisto101 »

atril pisze:a czy zastanawialiście sie czy by nie zaproponowac przejsc podziemnych na nowym rondzie?

miejsca chyba jest na tyle (ok moze kolo cmentarza bedzie problem) szczegolnie ze maja tam cos wyburzac i powiekszac

wyeliminuje sie ludzi i bedzie bezpieczniej i szybciej - w wielu mistach przy rondach ruch pieszych skierowany jest pod ziemie.

Wiem ze to kosztowne itp ale i tak beda rozwalac wszystko to co za problem pokopac troche w ziemi?

Tak to można zaproponować metro w Tarnowie
Przecież byłoby takie potrzebne, a i korki mniejsze w mieście :)
Na poważnie wybacz ale to bezsensowne bujanie w obłokach.
Koszt wybudowania przejścia i na nim nowego ronda to coś około 8-10 mln.
Za to można zbudować znacznie więcej pożytecznej infrastruktury drogowej.

atril
Obywatel
Kontakt:

Post autor: atril »

pewnie to lepiej wydawac sensowne 150tys na rondo ktore wiadome bylo ze jest potrzebne...

trzeba myslec w przod bo pozniej bedzie duzo drozej, kiedy nagle ktos wpadnie na taki pomysl, a u nas w miescie moze tak byc- czesto najpierw sie cos robi a pozniej mysli

kladka - mi osobiscie nie chcialoby sie dymac do gory plus niebezpieczne ze ktos spadnie :P

a metro hmm raczej nie jest potrzebne ale szybka linia tramwajowa laczaca "sypialnie" miasta z centrum - czemu nie :)

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

atril - o to to to - szybkie połączenie - niekoniecznie tramwaj, może być autobus z bus-pasami - Falklandów z Mościcami znacznie zmniejszyło by ruch samochodowy - pod warunkiem częstych kursów autobusów. A bus-pasy to konieczność, po prostu komunikacja zbiorowa jest tańsza niż indywidualna i mniej korkogenna.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Awatar użytkownika

Versacz
Archont

Post autor: Versacz »

To przecie pisali już gdzieś, że mają u nas powstać takie bus pasy chyba na Mickiewicza??

ODPOWIEDZ