Laptop
Laptop
Witam ! Ponoć jest tu paru informatyków i ludzi, którzy znają się na komputerach Piszę, bo chcę kupić laptopa jakiejś niezłej klasy. Nie interesuję się jednak zupełnie komputerami i nie wiem jakie parametry powinien mieć taki przenośny komputer ? Potrzebuję go na studia, może znacie jakieś konkretne modele itp ?
Z góry dzięki za pomoc
Z góry dzięki za pomoc
Wystrzegaj się jak ognia matrycy typu "glare". Jest to przekleństwo, którego ja nie potrafię pojąć. Teraz z takimi "lustrzanymi" matrycami robi się bez mała chyba połowę laptopów a to jest totalnie nieużyteczne! Jeżeli nie siedzi się w ciemnym pomieszczeniu, to od tej matrycy odbija się wszystko - facjata użytkownika, tło za nim. W słoneczne dni praca na takim ustrojstwie na zewnątrz jest wykluczona.
Na szybkiego. To co pisze gush weź pod uwagę. Mam firmowego laptopa z lustrem i przy słońcu nie da się z niego korzystać. Generalnie też nie polecam wynalazków typu Acer, itp. NA IBM masz trochę mało kasy więc polecam Toshibe, np:
http://www.skapiec.pl/img/951725-17-1-t ... 5_13d.html
Doczytaj tylko jaką ma matryce. Grafika całkiem przyzwoita, dużo pamięci co ważne przy pracy z AutoCadem. Ewentualnie możesz się tylko zastanowić czy nie kupić 17.
http://www.skapiec.pl/img/951725-17-1-t ... 5_13d.html
Doczytaj tylko jaką ma matryce. Grafika całkiem przyzwoita, dużo pamięci co ważne przy pracy z AutoCadem. Ewentualnie możesz się tylko zastanowić czy nie kupić 17.
Brat studiuje budownictwo na PK i z AutoCADa korzysta na okrągło... prócz tego np. MathCAD
edit:
Taka mała uwaga odnośnie matrycy i laptopa z linku powyżej.
Brat właśnie ma 15.6 i nieco na nią narzeka, podobnież kolega z takim samym wymiarem.
edit:
Taka mała uwaga odnośnie matrycy i laptopa z linku powyżej.
Brat właśnie ma 15.6 i nieco na nią narzeka, podobnież kolega z takim samym wymiarem.
[center]"We're the lucky ones. Don't forget that"
[/center]
[/center]
-
- Rhetor
Lechu, przelicz sobie cenę i zobaczysz.
Kupisz tam dokładnie to samo co tu tylko w innej cenie.
Jak masz Windę i chcesz mieć dalej oryginalną i po naszemu to dolicz sobie do tego jeszcze cenę systemu
Kupisz tam dokładnie to samo co tu tylko w innej cenie.
Jak masz Windę i chcesz mieć dalej oryginalną i po naszemu to dolicz sobie do tego jeszcze cenę systemu
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
Lechu, w tej chwili to ta opłacalność jest średnia.
1) ceny w USA już tak nie powalają
2) trzeba patrzeć na warunki gwarancji - często "worldwide" oznacza, że na świecie tak, ale w Polsce nie
3) Zasilacz - jak nie jest uniwersalny, to musisz kupić u nas nowy, albo dokupić transformator
4) Windows - tam kupisz z wersją EN - niestety licencja nie pozwala na nadinstalowanie wersji PL - chcesz być OK, musisz kupić Windows PL, ew. kupić bez Windowsa z np. Linuxem i u nas dopiero zainstalować co tam potrzebujesz.
1) ceny w USA już tak nie powalają
2) trzeba patrzeć na warunki gwarancji - często "worldwide" oznacza, że na świecie tak, ale w Polsce nie
3) Zasilacz - jak nie jest uniwersalny, to musisz kupić u nas nowy, albo dokupić transformator
4) Windows - tam kupisz z wersją EN - niestety licencja nie pozwala na nadinstalowanie wersji PL - chcesz być OK, musisz kupić Windows PL, ew. kupić bez Windowsa z np. Linuxem i u nas dopiero zainstalować co tam potrzebujesz.
Ze Stanów sobie odpuść. Duży problem z egzekwowaniem gwarancji, czasem są jakieś problemy ze zgodnościami systemów (?). U znajomego nie szło odtwarzać w ogóle filmów na DVD ze względu ja jakieś różnice w systemie kodowania (?). Z zasilaniem nie powinno być problemów, nie trzeba nic przerabiać, najwyżej wymienić zasilacz.
Jeżeli ma być to komputer do studiów technicznych to polecam jakiegoś 17-calowego. Przy takim rozmiarze możesz liczyć na dodatkową klawiaturę numeryczną (zerknij na Della Inspiron 1720). Poza tym praktycznie każdy współczesny laptop posiada co trzeba: wifi, bluetootha, czytnik kart SD i takie tam, więc tylko upewnij się, że ktoś nie wciska Ci jakiegoś shitu.
Z praktyki: zwracaj uwagę na klawiaturę i touchpada. Niektóre klawiatury osadzone są dość głęboko w obudowie (widziałem taką w którymś Lenovo), przez co korzysta się z nich uciążliwie. Wielkość klawiszy i ich układ (zwłaszcza strzałki, Page Up, Page Dn, Home, End, Del itd.) potrafi czasem dać w dupę. Z touchpadem jest podobnie: w tym Lenovo był dość głęboko, do tego miał wystające klawisze myszy i można było się przy nim pochlastać.
Jeżeli planujesz zakup na lata - zwróć uwagę na solidność mocowania matrycy do obudowy. Kiedyś jedną Toshibę zajechałem do tego stopnia, że wyrwałem jeden zawias. I druga istotna rzecz: z czego zrobiona i jak malowana/powlekana jest obudowa. Najlepiej, żeby była wykonana z jednolitej masy bez żadnych powłok. Będziesz dużo na nim pracował - ta powłoka się zetrze i zacznie odłazić.
Jeżeli ma być to komputer do studiów technicznych to polecam jakiegoś 17-calowego. Przy takim rozmiarze możesz liczyć na dodatkową klawiaturę numeryczną (zerknij na Della Inspiron 1720). Poza tym praktycznie każdy współczesny laptop posiada co trzeba: wifi, bluetootha, czytnik kart SD i takie tam, więc tylko upewnij się, że ktoś nie wciska Ci jakiegoś shitu.
Z praktyki: zwracaj uwagę na klawiaturę i touchpada. Niektóre klawiatury osadzone są dość głęboko w obudowie (widziałem taką w którymś Lenovo), przez co korzysta się z nich uciążliwie. Wielkość klawiszy i ich układ (zwłaszcza strzałki, Page Up, Page Dn, Home, End, Del itd.) potrafi czasem dać w dupę. Z touchpadem jest podobnie: w tym Lenovo był dość głęboko, do tego miał wystające klawisze myszy i można było się przy nim pochlastać.
Jeżeli planujesz zakup na lata - zwróć uwagę na solidność mocowania matrycy do obudowy. Kiedyś jedną Toshibę zajechałem do tego stopnia, że wyrwałem jeden zawias. I druga istotna rzecz: z czego zrobiona i jak malowana/powlekana jest obudowa. Najlepiej, żeby była wykonana z jednolitej masy bez żadnych powłok. Będziesz dużo na nim pracował - ta powłoka się zetrze i zacznie odłazić.
Brat ma drugiego już. Poprzednio miał jakiegoś FS Amilo Pro. Ale niezbyt na niego uważał, toteż laptop często lądował w różnych dziwnych miejscach.Lechu pisze:A brat jakiego ma laptopa ? Jest wystarczający ?
Obecnie ma Tosię Satellite A350-13A, i raczej nie narzeka. Choć głównie w Krakowie na niej pracował, więc nie wiem tak do końca. Teraz jak jest w domu to raczej z neta tylko korzysta... wakacje itd.
Ja sam mam Tosię tylko nieco starszą od tej powyższej (A200-1M4) i prócz wymiany matrycy /z mojej winy/ to nic się nie działo.
Ostatnimi czasy jedynie zatrzask od pokrywy szlag trafił /ale to się stało przy wymianie matrycy/ i przełącznik od WiFi się zepsuł, ale karta działa nadal. Podejrzewam jednak że po prostu "zużycie materiału" .
Ale na przykład u brata w laptopie już jest pokrywa bez zamknięcia, więc tego problemu nie będzie miał.
Przymierzam się do wymiany swojego na nowego bo ma już prawie 3 lata. I raczej też będzie to Toshiba jakaś, które ze swojego doświadczenia polecam.
[center]"We're the lucky ones. Don't forget that"
[/center]
[/center]
Hej, zapytam się o coś przy okazji
Chcę kupić rodzicom laptopa Do czego będzie potrzebny:
- siedzenie na necie( kurnik, różne strony internetowe)
- oglądanie filmów na youtube i normalnych
Laptop będzie cały czas w domu więc błyszcząca matryca mi nie przeszkadza.
Powiem szczerze, że chciałbym jak najtaniej a żeby był nowy Laptop bez systemu ponieważ mam dostęp do systemów z MSDNAA więc nie jest potrzebne kupowanie
Co sądzicie o tym?
http://www.allegro.pl/item1103471584_as ... _raty.html
Chcę kupić rodzicom laptopa Do czego będzie potrzebny:
- siedzenie na necie( kurnik, różne strony internetowe)
- oglądanie filmów na youtube i normalnych
Laptop będzie cały czas w domu więc błyszcząca matryca mi nie przeszkadza.
Powiem szczerze, że chciałbym jak najtaniej a żeby był nowy Laptop bez systemu ponieważ mam dostęp do systemów z MSDNAA więc nie jest potrzebne kupowanie
Co sądzicie o tym?
http://www.allegro.pl/item1103471584_as ... _raty.html
-
- Rhetor
Ujdzie, szczerze mówiąc ja bym im ubunciaka trzasnął, troszkę trudniej go zepsuć a do tego się spokojnie nada.
Ja tak zrobiłem rodzicom, po prostu postawiłem ich przed faktem dokonanym, pokazałem jak się obsługuje i zadowoleni byli przez około 2 lata... a potem przyszedł brat, zainstalował windę i teraz co miesiąc, dwa ma formata
Ale to już nie mój problem.
Ja tak zrobiłem rodzicom, po prostu postawiłem ich przed faktem dokonanym, pokazałem jak się obsługuje i zadowoleni byli przez około 2 lata... a potem przyszedł brat, zainstalował windę i teraz co miesiąc, dwa ma formata
Ale to już nie mój problem.
Wysłane z mojej budki telefonicznej