Centrum Handlowe Gemini Park

Coś budują? Coś wyburzają? Masz jakieś własne pomysły (nawet futurystyczne)? Tutaj jest miejsce dla ciebie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

keszke,

Ja się nie czepiam, tylko między słowem brutto a netto w tym konkretnym wypadku (2 kpln) jest 541 pln różnicy :)
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

Ja dodam, że podawanie pensji brutto to jak podawanie długości członka z kręgosłupem. :mrgreen:

2000 zł BRUTTO to około 1500 zł na rękę - tyle przynajmniej wychodzi wg mojej Mamy, która jest księgową i w firmie liczy też dodatkowo wypłaty.

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

Post autor: gushman »

Ravir pisze:Ja dodam, że podawanie pensji brutto to jak podawanie długości członka z kręgosłupem. :mrgreen:
Po odjęciu długości kręgosłupa też zostaje Ci 3/4 wyjściowej wartości? :D Gratuluję! :)

Autor tematu
imiol
Prytan
Kontakt:

Post autor: imiol »

Do otwarcia centrum już ~ 6 tygodni a do wiadomości publicznej podanych jest ~ 20 najemców. Gdzie reszta 80? jak już poziom wynajecia centrum wynosi 85%.
Może ktoś ma jakieś przecieki ?
imi

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

Podanych jest 20, którzy będą przyciągać 80% klientów. No, może 90. :)
900 ml, grupy krwi nie pamiętam

Cały Tarnów na Facebooku

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

Ravir pisze:Ja dodam, że podawanie pensji brutto to jak podawanie długości członka z kręgosłupem. :mrgreen:

2000 zł BRUTTO to około 1500 zł na rękę - tyle przynajmniej wychodzi wg mojej Mamy, która jest księgową i w firmie liczy też dodatkowo wypłaty.
2000 Brutto to na rękę 1459 zł. Co ciekawe pracodawcę pracownik zarabiający 2000 zł brutto kosztuje około 2370 zł (w zależności od wysokości składki wypadkowej)
Tutaj można to dokładnie sprawdzić.
http://www.money.pl/podatki/kalkulatory/plac/

Jak ktoś zarabia 2000 zł na rękę to całkowity koszt jego zatrudnienia wynosi jakieś 3300 zł.
Czyli w sumie przy samej wypłacie podatki stanowią nie 18% jak większość myśli ale około 40%.
Dodajmy do tego VAT i akcyzę i mamy to o czym pisałem, ponad połowa naszych pieniędzy zabierana jest przez państwo ;)
Ostatnio zmieniony 12-07-2010, 15:12 przez defekator, łącznie zmieniany 1 raz.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

defekator pisze:Dodajmy do tego VAT i akcyzę i mamy to o czym pisałem, ponad połowa naszych pieniędzy zabierana jest przez państwo
Nie odkryłeś Ameryki, niedawno obchodziliśmy Dzień Wolności Podatkowej...
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

ad2222 pisze:
defekator pisze:Dodajmy do tego VAT i akcyzę i mamy to o czym pisałem, ponad połowa naszych pieniędzy zabierana jest przez państwo
Nie odkryłeś Ameryki, niedawno obchodziliśmy Dzień Wolności Podatkowej...
No przecież piszę,że wielokrotnie o tym pisałem. Co ciekawe, większość ludzi nie ma o tym pojęcia.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

defekator pisze:Co ciekawe, większość ludzi nie ma o tym pojęcia.
I stąd się właśnie biorą socjaliści - 'Państwo da, Państwo zrobi, Państwo zapłaci'. A to, że do kasy Państwa składamy sie wszyscy - socjalistę to, delikatnie mówiąc, wali.

kato
Rhetor

Post autor: kato »

Socjalista, być może, nawet o tym nie wie. Jak to mówił A. Lepper: "pieniądze są".
Nikt Panu nie da tyle, ile ja mogę obiecać (KMN)

dafi33
Rhetor

Post autor: dafi33 »

Ma ktoś może listę najemców bo nigdzie nie mogę znalezc .

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Nie mam pojęcia jak oni chcą zdążyć przed tym 25 sierpnia.
Tak wygląda garaż na dzień dzisiejszy.
Załączniki
DSC00397.JPG
DSC00399.JPG
DSC00401.JPG
DSC00402.JPG
DSC00403.JPG

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

Tarnovia miesiąc przed otwarciem wyglądała podobnie lub "gorzej". Parking z tego co widać praktycznie gotowy. Ruchome schody widzę też już zainstalowane i przykryte żeby się nie niszczyły. Spokojna głowa, zdążą. Najwyżej podczas otwarcia - tak jak to było w Port Łódź - będą jeszcze płytki układać. :)
900 ml, grupy krwi nie pamiętam

Cały Tarnów na Facebooku

Awatar użytkownika

Versacz
Archont

Post autor: Versacz »

No no, będzie niezłe otwarcie. Tak jak w tym skeczu z Ani mru mru. Ludzie będą robić podkopy by się dostać. Ale na poważnie, z tych fotek widać, że otwarcie tuż tuż i to będzie prawdziwa galeria.

Awatar użytkownika

Guzio.zhp
Prytan
Kontakt:

Post autor: Guzio.zhp »

Spokojnie Panowie :) Ręczę swoim włosem że zdążą :P

Tak na poważnie, to nie ma co panikować. Na fotkach zamieszczonych powyżej co prawda widać, że prace nadal trwają. Niemniej jednak nie ma czym się niepokoić. Pracuje tam wielu znakomitych i doświadczonych inżynierów i wszystko jest kontrolowane.
Pracowałem w kierownictwie przy realizacji inwestycji na tej budowie jednej z firm i wiem, że chłopaki poradzą sobie :mrgreen: nawet jeśli wyszło by jakieś utrudnienie w oddaniu obiektu do użytku.
Natomiast wcześniejsze opóźnienia w otwarciu centrum handlowego (bo takie nazewnictwo jest bardziej poprawne przy tego typu obiekcie) były spowodowane nie tylko zmianą inwestora, generalnego projektanta, biura projektowego, robiącego lipne projekty co okazywało się w trakcie realizacji robót, lecz również zmianami projektowymi, burzeniom np. ścian w garażu, gdyż zmienił się projekt, to samo na parterze, przesunięcie klatki schodowej bodajże SCH - 3 o ile jeszcze pamiętam, zmianie w projekcie odnośnie konstrukcji stalowej, częściowej zmianie układu instalacji...
Było tego wszystkiego naprawdę wiele, wiele. Niektóre już wykonane części robót burzono i budowano ponownie gdyż projekt się zmienił.
Wiedząc jak ciężko pracują tam ludzie, zwłaszcza inżynierowie i kierownictwo budowy muszę powiedzieć, że podziwiam ich. Naprawdę intensywnie pracują i niekiedy poświęcają po pracy czas żeby coś więcej zrobić, ażeby było jak najlepiej i więcej wykonane. Więc nie dziwcie się, że termin oddania obiektu do użytku został przesunięty, gdyż jak pisałem przyczyniło się do tego wiele okoliczności, trudnych sytuacji z którymi trzeba było najpierw się uporać ażeby móc działać i stworzyć dla was takie miejsce jak GJP Tarnów :mrgreen:
Tomasz Guziak

ZHP Hufiec Tarnów
1TWDH "Czarna Jedynka"
http://czarna1.prv.pl/

ODPOWIEDZ